Connect with us
Advertisement

Actualitate

Festivalul Întregalde Folk, a treia ediție. Evenimentul, organizat și anul acesta cu ajutorul prietenilor și nu al autorităților

YouTube video

Publicat

DSCN9494 Și în acest an, satul Ivăniș din comuna Întregalde va răsuna pe acorduri de chitară și muzică. A treia ediție a Festivalului-concurs Întregalde Folk va avea loc în perioada 8-12 iulie. În acest an, cei prezenți vor avea ocazia să asculte nu doar piesele celor care se vor înscrie la concurs, ci și cele ale „golanilor” care au cântat în balconul din Piața Universității în urmă cu 25 de ani, ediția din acest an fiind dedicată eroilor de la 1990.

Iubitorii de muzică folk sunt așteptați și în acest an să participe la Festivalul Întregalde Folk. Anul trecut au luat parte la eveniment în jur de 25 de concurenți iar anul acesta, pentru că pretențiile cresc, sunt așteptați să se înscrie aproximativ 30 de talente.

Concursul de interpretare va fi împărțit în două secțiuni: începători și avansați. Participanții vor fi selectați în urma unei preselecții organizate pe 8 iulie, la ora 17.00.

Pe lângă concurs, la festival vor avea loc și concerte ale artiștilor cunoscuți. Sunt așteptați să urce pe scenă Glenn Silverious Jhon (Pakistan), Emeric Imre, Raluca Cismaru, Daniel Făt, Oana Dragomir, Felicia Pop, Nelu Pitic cu Daniel Julean și „Trupa de serviciu”, Adi Mitescu, Daniel Oprița și Puiu Bretoiu, Denisa Moga, Ștefan Rareș Capătă, Cristi Bordaș și Laura Gaspar, Barock Group, Vlad Galis, Dr. Barbi, Stelian Maria, Flaviu Tuliciu, New Levites, Nicu Zotta, Cătălin Ungureanu, Tituș Constantin, Cătălin Stepa, Adi Beznă și Florin Thomits.

Noutatea ediţiei din acest an este faptul că o zi din festival va fi dedicată eroilor de la 1990.

Stelian Maria, Vlad Galis și Dr. Barbi, care au fost împreună în balconul Universității în timpul „golaniadei”, vor susține pe 9 iulie, de la ora 22.00, recitalul live unplugged „Remember – Piața Universității – 25 de ani – Eroii nu mor niciodată!”. Artiștii vor readuce publicului cântecele „huliganilor” care au răsunat în „tribuna democrației” în acea perioadă, înainte ca manifestația anticomunistă să fie oprită brutal de politicienii acelor vremuri. „Ediția de anul acesta este dedicată victimelor Pieței Universității 1990. Vor vorbi prin vocile noastre, sunt 25 de ani de atunci”, declară Stelian Maria.

stelian maria Ca și până acum, Întregalde Folk 2015 încurajează arta și turismul rural în regiunea Întregalde, o zonă locuită a munților Apuseni în care natura a fost păstrată aproape intactă. „Această tabără a menestrelilor a reușit în doar două ediții să reașeze un mic sat, aproape părăsit, pe harta României și a Europei. (…) Prin acest festival încercăm să promovăm și zona. Ivăniș a fost un sat practic părăsit. Acolo au mai rămas doar câteva persoane vârstnice. Cu acest eveniment sperăm să revitalăzăm zona, este o zonă superbă și este păcat că România are astfel de locuri și nu le ridică în față”, a declarat organizatorul evenimentului, Stelian Maria.

Corturile, artiștii din România și de peste hotare, mâncarea la cazan, plăcintele coapte la foc de lemn, drumețiile după ciuperci, fructe de pădure și plante medicinale, jocurile pentru copii și focurile de tabără vor fi prezente la Întregalde Folk, ca în fiecare an.

Câștigătorii festivalului vor fi răspătiți cu premii în bani.

Premiile, cu o valoare totală de peste 5.500 de lei, au fost denumite după artiști cunoscuţi și după cele mai cunoscute atracţii naturale ale zonei Întregalde:

Categoria Avansați:

– Premiul 1 „Întregalde Folk” – 1000 lei

– Premiile „Alexandru Zaranescu”, „Tatiana Stepa”, „Florian Pittiș” și „Valeriu Sterian” – 400 lei fiecare

– Premiile „Anda Călugăreanu”, „Gil Ioniță”, „Nicu Vladimir” – 200 lei fiecare

Categoria Începători:

– Premiul 1 „Intregalde Folk” – o chitară Ibanez IJV50 JamPack Quick Start în valoare de 700 lei

– Premiul „Cristian Pațurcă” – 250 lei

– Premiile „Emilian Onciu”, „Ivăniș” și „Poiana Narciselor” – 200 lei fiecare

– Premiile „Huda lui Papară” , „Glădioara” și „Cel mai tânăr concurent” – 150 lei fiecare

Bugetul pentru eveniment este de peste 35.000 de lei, bani proveniți de la „prieteni” și sponsori și din buzunarele organizatorilor. Stelian Maria spune că a încercat să obțină finanțare de la Consiliul Județean, însă fără succes. Acesta a precizat că tot ce s-a realizat în acești ani s-a făcut pe bani personali sau cu ajutorul prietenilor și a artiștilor, care nu vor avea un onorariu pentru a cânta la festival.

„Ceea ce este fantastic este că artiștii au înțeles că avem nevoie de ajutor pentru a putea promova festivalul și zona și, atunci când vezi că vin artiști, prieteni, fără să-ți ceară un ban este un lucru fantastic. Nu am primit ajutor, am încercat la Consiliul Județean Alba, nu am primit nici măcar un răspuns, dar îmi vin prietenii, care sunt alături de mine”, a precizat Stelian Maria.

La concurs pot participa orice artiști folk care cântă individual sau în trupă, indiferent de vârstă. Aceștia se pot înscrie la preselecție la fața locului sau online, până pe data de 5 iulie (cu nume, prenume, vârstă, oraș și un număr de telefon al părinților în cazul participanților minori), la adresa: alina.musatoiu@gmail.com. Nu există taxă de înscriere.

YouTube video

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement