Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

8 martie: Ziua Internațională a Femeii, sărbătoare capitalistă cu origini socialiste. Istoria și conotațiile politice ale zilei

Publicat

8 Martie – Ziua femeii: Istoria Zilei Internaționale a Femeii este una controversată și puțină lume știe acest lucru. Chiar dacă acum sărbătoarea este una comercială, iar bărbații trimit mesaje de 8 martie, flori sau cadouri femeilor din viața lor, putem vorbi și despre conotații politice adânci.

Practic, dintr-o sărbătoare socialistă, legată direct de drepturile femeilor, a devenit una consumeristă, a cumpărăturilor și a cadourilor. 

Potrivit unei versiuni comune a originilor sărbătorii, aceasta a fost înființată în 1907, pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a unui protest reprimat brutal de muncitoarele din New York City.

Dar, potrivit canalului History, există o problemă cu acea poveste: nici protestul din 1857, nici sărăbătorirea celei de-a 50-a aniversări nu au avut loc.

De fapt, cercetările care au apărut în anii 1980 au sugerat că mitul originii a fost inventat în anii 1950, ca parte a unui efort din perioada Războiului Rece de a separa Ziua Internațională a Femeii de rădăcinile sale socialiste.

O sărbătoare, așadar, cu adânci conotații politice, dincolo de aspectul comercial pe care l-a primit în prezent.

Istoria zilei de 8 martie începe în SUA

Istoricul Temma Kaplan a studiat prima Zi Națională a Femeii, care a avut loc în New York City la 28 februarie 1909.

Organizatorii, membri ai Partidului Socialist din America, au dorit să fie într-o zi de duminică, astfel încât femeile care lucrează să poată participa.

MESAJE de 8 MARTIE 2022: Cele mai frumoase urări pentru femeile din viața ta. Mamă, iubită sau colege

Mai mulți vorbitori s-au adresat mulțimii la întâlnirea principală din Murray Hill Lyceum, pe 34th Street și Third Avenue. În Brooklyn, scriitoarea Charlotte Perkins Gilman (de faima „The Yellow Wall-paper”) a spus congregației din Parkside Church:

„Este adevărat că datoria unei femei este centrată în casa ei și în maternitatea ei… dar acasă ar trebui să însemne întregul țară și să nu fie limitată la trei sau patru camere sau la un oraș sau un stat.”

Conceptul de „ziua femeii” a prins în Europa. La 19 martie 1911 (cea de-a 40-a aniversare a Comunei Paris, sub un guvern socialist radical care a condus pentru scurt timp Franța în 1871), a avut loc prima zi internațională a femeii, care a atras peste 1 milion de oameni la mitinguri din întreaga lume.

Odată cu izbucnirea Primului Război Mondial în 1914, majoritatea încercărilor de reformă socială s-au oprit, dar femeile au continuat să mărșăluiască și să manifeste de Ziua Internațională a Femeii.

Cel mai dramatic, o demonstrație masivă condusă de feminista rusă Alexandra Kollontai care a început la 23 februarie 1917 (conform calendarului gregorian al Rusiei; era 8 martie în Occident) s-a dovedit a fi o verigă în lanțul de evenimente care au dus la abdicarea Țarul Nicolae al II-lea și Revoluția Rusă.

Vezi și 8 MARTIE: Felicitări „de suflet”, frumoase sau amuzante. Urări pentru mamă, soţie, iubită, colegă

După abdicarea țarului, guvernul provizoriu s-a format până când a putut fi aleasă o adunare constituantă a devenit primul guvern al unei puteri majore care a acordat femeilor dreptul de vot.

Ca recunoaștere a importanței sale, Vladimir Lenin, fondatorul Partidului Comunist din Rusia, a declarat Ziua Femeii o sărbătoare oficială sovietică în 1917.

8 martie: Sărbătoarea s-a extins mai tare în zona țărilor socialiste

Comuniștii din Spania și China au adoptat ulterior sărbătoarea. Până la mijlocul anilor 1970, Ziua Internațională a Femeii va fi sărbătorită în primul rând în țările socialiste.

În 1975, recunoscut drept Anul Internațional al Femeii, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a început să sărbătorească 8 martie drept Ziua Internațională a Femeii.

Până în 2014, a ajuns să fie sărbătorită în peste 100 de țări și a devenit sărbătoare oficială în peste 25. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, multe sărbători ale Zilei Internaționale a Femeii s-au îndepărtat de rădăcinile politice ale sărbătorii.

În Argentina dar și în multe alte țări europene, evenimentul fost în mare măsură comercializat, bărbații cumpărând flori și alte cadouri pentru femeile din viața lor.

Citește și Mesaje de 8 Martie pentru mama. Urări, felicitări și SMS-uri frumoase pentru cea care ți-a dat viață

În China, evenimentele dedicate acestei zile se bazează pe cumpărături și evenimente dedicate industriei frumuseții, cum ar fi prezentările de modă.

Din cauza legăturilor sale cu socialismul și comunismul, poate că nu este surprinzător că Ziua Internațională a Femeii nu a ”prins” în Statele Unite, așa cum a făcut-o în alte țări.

Cu toate acestea, recent, campaniile internaționale de marketing digital au adus sărbătoarea (în forma sa mai puțin politică) mai mult în cultura americană, cu sprijinul corporativ din partea PepsiCo și al altor mărci.

Alte grupuri caută să revendice Ziua Internațională a Femeii și să o readucă la trecutul său activist, continuând să ceară recunoaștere și drepturi pentru femei și munca lor.

Mișcarea pentru drepturile femeilor în România

Femeile din România au drept de vot din 1938. Accesul în viaţa politică a femeilor nu ar fi fost posibilă fără contribuţia reprezentantelor mişcării feministe.

Încă de la finalul anilor 1800, voci feministe militau pentru drepturile femeilor. În 1896, Adela Xenopol pleda pentru statutul de cetăţean al femeilor şi pentru participarea femeilor la viaţa politică şi de stat:

„Cînd femeia cere drepturi egale în domeniul capacităţii, ea nu e silită numai a-şi asigura starea economică, ci îşi cere dreptul de cetăţeană, când femeia va intra în stat, va lucra alături de tovarăşii săi şi atunci se va adânci diferenţa între politica pur patriotică şi aceea a luptelor de partide“, spunea Adela Xenopol.

Între 1918 şi 1923, activităţile mişcării feministe în  România s-au intensificat, comparativ cu perioada dinaintea Primului Război Mondial.

O exponentă deosebită a grupării feministe a fost Calypso Botez. Licenţiată în istorie şi filosofie, profesoară la liceul Carmen Sylva din Bucureşti, preşedintă a Crucii Roşii din Galaţi, Calypso a fost cea care a pus bazele Asociaţiei pentru emanciparea civilă şi politică a femeilor române.

În 1921, s-a constituit la Bucureşti Consiliul Naţional al Femeilor Române, care reunea organizaţiile feministe din România. Calypso Botez a fost preşedinta Comitetului Executiv, din care mai făceau parte Alexandrina Cantacuzino, Ella Negruzzi, Eugenia de Reuss-Ianculescu.

Foto: Pixabay – Millicent Garrett Fawcett (11 iunie 1847 – 5 august 1929) scriitoare, feministă, implicată în politică.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax