Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9 martie, ECLIPSĂ de Soare. Prima din seria de cinci fenomene astronomice spectaculoase din acest an. Vezi care vor fi vizibile din România

Publicat

eclipsa soare Pe 9 martie se produce o eclipsă totală de Soare, a zecea din din secolul al XXI-lea, dar care nu va fi vizibilă din România. Este însă prima din seria de cinci evenimente astronomice spectaculoase ale anului 2016.

Eclipsa totală va începe în Oceanul Indian, va trece la sud de Sumatra şi de Borneo, apoi prin centrul insulei Sulawesi, pentru a continua peste insulele mărunte ale Indoneziei. Apoi parcursul său va fi doar peste Oceanul Pacific.

Eclipsa de Soare începe pe 8 martie, la 23 h 20 m (UT), cu punctul maxim la 02 h 00 m (UT), pe 9 martie. Durata totală maximă a fenomenului este de 4 minute şi 9 secunde. Poate fi observată din Svalbard și Insulele Feroe. Eclipsa va fi vizibilă ca eclipsă parțială în sudul și estul Asiei, Oceanul Pacific și Oceanul Indian.

Chiar dacă de pe teritoriul ţării noastre eclipsa nu va fi vizibilă, astrologii susţin că vom resimţi efectele acestui fenomen din punct de vedere astrologic.

Tot în martie, pe data de 23, va fi eclipsă de Lună prin penumbră, fenomen care va fi vizibil doar din Asia, Australia, Oceanul Pacific și vestul Americii.

În 9 mai 2016, planeta Mercur tranzitează discul Soarelui, fenomen observabil din România începând cu 14.11 până la ora 20.45, când Soarele apune.Maximul se produce la ora 17.55. Tranzitele planetare sunt mai rare, comparativ cu mai cunoscutele eclipse de Soare şi Lună. În medie, tranzitul planetei Mercur se produce de 13 ori într-un secol.

Al patrulea eveniment astronomic are loc pe 1 septembrie şi este o eclipsă inelară de Soare, dar care nu va fi vizibilă din România.

În 16 septembrie însă, românii vor putea observa eclipsa de Lună prin penumbră. Maximul va avea loc la ora 21.55.

Şi în 2017 vor fi două eclipse, ambele de Lună, vizibile din România. Se vor produce în 11 februarie, respectiv 7 august, anul viitor.

Alte evenimente astronomice în anul 2016:

8 martie – Jupiter la opoziție

20 martie – Echinocțiul de primăvară

22 mai – Marte la opoziție

3 iunie – Saturn la opoziție

21 iunie – Solstițiul de vară

12 – 13 august – Maximul curentului de meteori Perseide (ZHR = 100)

27 august – Conjuncția planetelor Venus – Jupiter

3 septembrie – Neptun la opoziție

22 septembrie – Echinocțiul de toamnă

15 octombrie – Uranus la opoziție

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120)

21 decembrie – Solstițiul de iarnă.

Unul dintre observatoarele din ţară care vor organiza activităţi cu prilejul acestor evenimente este cel din Bârlad (judeţul Vaslui), inclusiv pe 9 mai, când va avea loc tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Mai multe informaţii, AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax