Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9 martie, ECLIPSĂ de Soare. Prima din seria de cinci fenomene astronomice spectaculoase din acest an. Vezi care vor fi vizibile din România


Publicat

eclipsa soarePe 9 martie se produce o eclipsă totală de Soare, a zecea din din secolul al XXI-lea, dar care nu va fi vizibilă din România. Este însă prima din seria de cinci evenimente astronomice spectaculoase ale anului 2016.

Eclipsa totală va începe în Oceanul Indian, va trece la sud de Sumatra şi de Borneo, apoi prin centrul insulei Sulawesi, pentru a continua peste insulele mărunte ale Indoneziei. Apoi parcursul său va fi doar peste Oceanul Pacific.

Eclipsa de Soare începe pe 8 martie, la 23 h 20 m (UT), cu punctul maxim la 02 h 00 m (UT), pe 9 martie. Durata totală maximă a fenomenului este de 4 minute şi 9 secunde. Poate fi observată din Svalbard și Insulele Feroe. Eclipsa va fi vizibilă ca eclipsă parțială în sudul și estul Asiei, Oceanul Pacific și Oceanul Indian.

Chiar dacă de pe teritoriul ţării noastre eclipsa nu va fi vizibilă, astrologii susţin că vom resimţi efectele acestui fenomen din punct de vedere astrologic.

Tot în martie, pe data de 23, va fi eclipsă de Lună prin penumbră, fenomen care va fi vizibil doar din Asia, Australia, Oceanul Pacific și vestul Americii.

În 9 mai 2016, planeta Mercur tranzitează discul Soarelui, fenomen observabil din România începând cu 14.11 până la ora 20.45, când Soarele apune.Maximul se produce la ora 17.55. Tranzitele planetare sunt mai rare, comparativ cu mai cunoscutele eclipse de Soare şi Lună. În medie, tranzitul planetei Mercur se produce de 13 ori într-un secol.

Al patrulea eveniment astronomic are loc pe 1 septembrie şi este o eclipsă inelară de Soare, dar care nu va fi vizibilă din România.

În 16 septembrie însă, românii vor putea observa eclipsa de Lună prin penumbră. Maximul va avea loc la ora 21.55.

Şi în 2017 vor fi două eclipse, ambele de Lună, vizibile din România. Se vor produce în 11 februarie, respectiv 7 august, anul viitor.

Alte evenimente astronomice în anul 2016:

8 martie – Jupiter la opoziție

20 martie – Echinocțiul de primăvară

22 mai – Marte la opoziție

3 iunie – Saturn la opoziție

21 iunie – Solstițiul de vară

12 – 13 august – Maximul curentului de meteori Perseide (ZHR = 100)

27 august – Conjuncția planetelor Venus – Jupiter

3 septembrie – Neptun la opoziție

22 septembrie – Echinocțiul de toamnă

15 octombrie – Uranus la opoziție

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120)

21 decembrie – Solstițiul de iarnă.

Unul dintre observatoarele din ţară care vor organiza activităţi cu prilejul acestor evenimente este cel din Bârlad (judeţul Vaslui), inclusiv pe 9 mai, când va avea loc tranzitul planetei Mercur peste discul Soarelui.

Mai multe informaţii, AICI.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

IPJ Alba: 80 de persoane sancționate în ultimele 24 de ore privind măsurile de prevenire COVID. Două nu au respectat carantina

Publicat

În județul Alba au fost sancționate 80 de persoane, în ultimele 24 de ore, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire a efectelor pandemiei COVID. Alte două nu au respectat carantina. Au fost legitimate, în total 2.029 de persoane.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid-19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat, 215 polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 50 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 82 de mijloace de transport, din care 42 de mijloace de transport în comun și au fost legitimate 2.029 de persoane. De asemenea, au fost verificate 58 de obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 80 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, una care nu a respectat restricțiile de deplasare și două persoane care nu au respectat măsurile privind carantinarea.

Cu ocazia unei acțiuni cu efective suplimentare, organizată la Blaj, au fost legitimate 183 de persoane, au fost verificate 128 de autovehicule și au fost aplicate 8 sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de protecție sanitară.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș, derulate de Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului (P)

Publicat

Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeș a derulat în ultima perioadă noi activități de curățenie pe raza municipiului Sebeș.

Potrivit reprezentanților administrației locale, la acestea au participat angajații din compartimentele responsabile cu zonele verzi și întreținere și reparații.

În principal, activitățile au vizat răzuirea carosabilului la bordură, pe toate străzile din municipiu.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Centru de VACCINARE anti-COVID la Alba Iulia, exclusiv pentru profesori. Câți dascăli și angajați auxiliari vor să se vaccineze

Publicat

Profesorii  și cadrele auxiliare din Alba care nu au reușit să se înscrie pentru vaccinarea anti-COVID vor avea, din 8 februarie, un centru de vaccinare dedicat doar lor. 

Angajații din învățământ din județ se vor putea vaccina la Sala de Sport a Liceului ”Alexandru Domșa” (Alba Iulia, str. Tudor Vladimirescu nr. 143). 

Momentan, din 5.479 de angajați din învățământul preuniversitar, 2.283 și-au exprimat dorința de a se vaccina.

Din personalul didactic, 3939 persoane, doar 1694 au dorința de a se vaccina.

Din cei auxiliari, 463 persoane, doar 208 vor să se vaccineze.

Iar din categoria personalului nedidactic, doar 381 și-au dat acordul.

Datele au fost centralizate în 15 ianuarie, iar o parte din cei care și-au dat acordul s-au și vaccinat deja.

Pe lângă centrul de vaccinare exclusiv profesorilor, în județul Alba se vor deschide încă două centre:

  • Spitalul Orășenesc ”Dr. Alexandru Borza” Abrud (str. Republicii nr 13)
  • Sala de Sport a Școlii Gimnaziale ”Lucian Blaga” din Ocna Mureș (str. 9 Mai nr 2).

La această oră, în județul Alba funcționează 6 centre de vaccinare totalizând 9 fluxuri. Până acum, în județ au fost imunizate în total 8968 persoane, din care 640 au primit și doza de rapel, a transmis DSP Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Cumul de infracțiuni: Un tânăr din Blaj fără permis de conducere a provocat un accident în timp ce trebuia să fie în carantină

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un tânăr din Blaj, aflat în carantină, a condus un autoturism fără a avea permis și a provocat un accident soldat cu pagube materiale. S-a ales cu dosar penal și cu amendă de 1.000 de lei, au transmis reprezentanții IPJ Alba.

La data de 26 ianuarie 2021, în jurul orei 23,45, polițiștii din Blaj au intervenit pentru soluționarea unui eveniment rutier, soldat cu pagube materiale, produs pe strada Principală din localitatea Tiur.

Un tânăr de 27 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, a intrat în coliziune cu două autoturisme parcate pe marginea carosabilului.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul nu avea permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.

Totodată, au constatat că atât conducătorul aut,o cât și tânăra de 17 ani care era pasageră în autoturismul condus de acesta, ar fi trebuit să se afle în carantină, la domiciliu, ca urmare a faptului că la data de 23 ianuarie s-au întors din Italia.

Tânărului i-a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis și i-a fost aplicată o sancțiune contravenționale, în valoare de 1.000 de lei.

500 de lei amendă a primit și minora care îl însoțea.

Sursă: IPJ Alba

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate