Connect with us
Advertisement

Eveniment

9 noiembrie: Ziua Internațională de Luptă împotriva Rasismului și Antisemitismului. Ce reprezintă Noaptea de Cristal

Ziua Internațională de Luptă împotriva Rasismului și Antisemitismului

Publicat

Ziua Internațională de Luptă împotriva Rasismului și Antisemitismului este marcată anual pe 9 noiembrie, având ca scop combaterea discriminării și amintirea victimelor regimurilor care au promovat ură și intoleranță.

Această dată a fost aleasă în amintirea Nopții de Cristal (sau Kristallnacht), un eveniment tragic din 1938, când în Germania nazistă și Austria, mii de sinagogi, afaceri evreiești și locuințe au fost atacate, devastate și incendiate de trupele naziste și susținătorii lor.

Acest episod a marcat începutul intensificării persecuțiilor împotriva evreilor și este considerat preambulul Holocaustului, descris pe larg de siteul Muzeului de la Auschwitz.

Citește și: Femeia din Alba Iulia care a supraviețuit infernului de la Auschwitz. Povestea tristă a Irinei Berenstein

În toată Germania au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreiești, cioburile de cristal fiind împrăștiate pe străzi.

Mulți evrei au fost agresați fizic, alții uciși, iar peste 30.000 au fost arestați și trimiși în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz.

Violențele au durat 24 de ore, iar ‘Noaptea de cristal’ a rămas în istorie ca începutul simbolic al Holocaustului.

Peste 7.000 de magazine au fost distruse și 200 de sinagogi au fost arse în Germania și Austria de către bande de naziști.

Până în septembrie 1939, peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, proprietățile lor fiind confiscate de guvernul nazist.

Vezi și: Copilul de la Auschwitz. Imaginea pură a inocenței, într-o poză care a șocat lumea

În Germania și în țările europene, care s-au aflat sub ocupație nazistă, rămășițele multor lagăre de concentrare și centre de execuție au fost transformate în muzee și monumente.

Ziua Internațională de Luptă împotriva Rasismului și Antisemitismului are o semnificație profundă, promovând solidaritatea, educația împotriva urii și încurajând acțiuni pentru prevenirea xenofobiei, antisemitismului și rasismului.

Multe organizații internaționale și naționale desfășoară campanii educative, ateliere și discuții publice pentru a evidenția importanța diversității și respectului între culturi și religii.

Ziua este recunoscută de organizații precum UNESCO, care o integrează în programele sale educaționale globale, insistând pe importanța unei educații anti-discriminare în școli și în societate în general​.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement