Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Bustul episcopului martir, Iuliu Hossu, din Alba Iulia va fi sfințit. Cine a fost episcopul Unirii

Publicat

Bustul Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, din Parcul Unirii, din Alba Iulia, va fi sfințit joi, 27 octombrie 2022, de la ora 17.45.

Momentul va fi urmat, de la ora 18.10, la Sala Unirii, de trei conferințe dedicate Cardinalului Unirii.

Aceste evenimente se vor desfășura în prezența Episcopilor greco-catolici, reuniți la Blaj, în perioada 27-28 octombrie 2022, cu ocazia sesiunii ordinare de toamnă a Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma.

Cine a fost Iuliu Hossu

Fiu al lui Ioan, preot greco-catolic, și al Victoriei Măriuțiu, Iuliu Hossu s-a născut la 31.01.1885 la Milașu Mare (azi Milaș, jud. Bistrița-Năsăud).

A primit botezul și mirul la 19 martie din același an. Între 1892 și 1896, a frecventat școala elementară confesională din satul natal.

Iuliu Hossu, episcopul Marii Uniri a României from Ana Boariu on Vimeo.

A urmat studiile secundare până în 1900 la Gimnaziile din Reghin și din Târgu Mureș. Apoi a urmat cursul superior la Liceul din Blaj, unde și-a luat examenul de maturitate în 1904.

Trimis la Roma, la Colegiul Urbanian, a obținut doctoratul în filozofie (1906) și în teologie (1910) la Ateneul De Propaganda Fide. Încardinat la Lugoj, a fost sfințit preot în 1910 la Roma.

A avut diferite funcții la Curia de la Lugoj, iar în timpul Primului Război Mondial a fost capelan militar. În 1917 a fost numit episcop de Gherla.

Figură proeminentă în timpul evenimentelor Unirii Transilvaniei cu Regatul României în 1918, a fost renumit și pentru activitatea sa pastorală.

Acesta a citit discursul în timpul Marii Adunări din 1918, de la Alba Iulia:

În 1930, Eparhia sa devenind „de Cluj-Gherla”, episcopul Hossu și-a stabilit reședința la Cluj.

După instaurarea regimului comunist, împreună cu toți ceilalți episcopi greco-catolici, a respins fără teamă toate manevrele autorităților comuniste care vizau dezorganizarea și, în final, scoaterea în afara legii a Bisericii Greco-Catolice Române. I-a pregătit pe credincioși pentru zilele grele care urmau.

A fost arestat în noaptea de 28/29 octombrie 1948, împreună cu ceilalți episcopi români uniți, în cadrul prigoanei staliniste dezlănțuite împotriva Bisericii Greco-Catolice.

Între 1950 și 1954, a fost întemnițat la închisoarea din Sighet, în urma refuzului său repetat de a-și părăsi Biserica.

După așa-zisa eliberare din închisoare, la 4.01.1955, a fost dus în domiciliu obligatoriu în două mănăstiri ortodoxe, împreună cu ceilalți doi episcopi supraviețuitori ai închisorii din Sighet.

Între 1955-1956, perioada „destalinizării ezitante”, i-a încurajat pe credincioșii greco-catolici să-și declare public apartenența confesională și a susținut reorganizarea structurilor Bisericii Greco-Catolice în clandestinitate.

Începând din august 1956, a fost izolat în domiciliu obligatoriu la mănăstirea ortodoxă Căldărușani vreme de aproape 14 ani.

Acolo a fost supus până la sfârșitul zilelor sale unor continue presiuni și umiliri care ar fi trebuit să-l determine să renege comuniunea cu Urmașul lui Petru și credința catolică.

În 1969 a fost făcut cardinal in pectore de Papa Paul al VI-lea. În timpul vizitei trimisului papal, Giovanni Cheli, episcopul Hossu i-a cerut respectuos Papei să accepte ca el să-și continue lucrarea pentru Biserică în țară și să nu fie numit cardinal câtă vreme Biserica sa era persecutată.

La 7 mai 1970 și-a pierdut de mai multe ori cunoștința. Din pricina condițiilor severe de izolare, familia sa nu a fost înștiințată, iar spitalizarea s-a făcut cu o săptămână de întârziere, nelăsându-i-se nicio șansă de restabilire. A murit la spitalul Colentina din București la 28 mai 1970.

A fost înmormântat a doua zi după deces la Cimitirul Bellu Catolic din București. La 7.03.2019 s-a desfășurat procedura de deshumare a osemintelor sale.

O parte din oseminte au rămas în același mormânt, cealaltă parte fiind transferată în Eparhia sa de Cluj-Gherla.

Programul evenimentului

Ora 17.45: Sfințirea bustului Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, Parcul Unirii din Alba Iulia

Ora 18.10: Sala Unirii din Alba Iulia

– Salutul de bun venit al Directorului-Manager al Muzeului Unirii din Alba Iulia, Gabriel Tiberiu Rustoiu;

– Mesajul Preafericitului Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Întâistătătorul Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică;

– Intonarea Imnului Național al României și al Imnului Fericiților Episcopi Martiri: soprana Antonia Beteag și pianistul Ovidiu Pârjol;

– Salutul Președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel;

– Salutul Primarului Municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa;

– Evocarea figurii Fericitului Episcop Martir Iuliu Hossu, prin conferințele prezentate de: Conf. Dr. Laura Stanciu, Pr. Dr. Sergiu Soica și Pr. Prof. Dr. Cristian Barta.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax