Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

A crescut cu 50% indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni și tripleți. Când se fac primele plăți majorate

Publicat

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Alba a anunțat când vor fi efectuate primele plăți ale indemnizației majorate cu 50%, pentru creșterea copilului, în cazul părinților de gemeni, tripleți și multipleți.

Hotărârea de Guvern 865 a fost adoptată în ședința din 14 septembrie. Prevede modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin HG nr. 52/2011  publicată în Monitorul Oficial nr.844/19.09.2023.

În cuprinsul normelor metodologice se aduc modificări importante cu privire la suplimentarea cu 50% a indemnizației lunare pentru copiii născuți din sarcini gemelare, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil în condițiile prevăzute de ordonanță.

Indemnizațiile vor fi majorate începând cu următoarele plăți, care vor fi transmise către beneficiari în luna noiembrie 2023, când vor fi făcute plățile pentru luna octombrie, anunță AJPIS.

Condiții pentru beneficiari. Situația din Alba

Părinții care sunt în plată la acest moment nu trebuie să depună altă cerere, pentru că majorările vor fi operate din oficiu la nivelul Agenției pentru Plăți și Inspecție Socială, potrivit sursei citate.

În județul Alba, sunt 50 de familii cu gemeni sau tripleți în componență, care vor beneficia de majorarea cu 50% a indemnizației de creștere a copilului, după publicarea în Monitorul Oficial nr.844/19.09.2023 a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 164/2022, act legislativ adoptat de Guvernul României.

Totodată se clarifică și procedura în cazul cumulului de drepturi pentru copiii între 0-2 ani și copiii de la 3 la 7 ani. Mai exact, majorarea se acordă și în cazul copiilor născuți în timpul în care părinții primesc deja indemnizația pentru creșterea primului copil.

De asemenea, sunt acordate unele facilități fiscale pentru părinți prin majorarea nivelului de venituri supuse impozitului ce poate fi obținut de părinte în perioada concediului pentru creșterea copilului. Astfel, plafonul urcă de la 6.500 de lei la 10.512 de lei.

Hotărârea adoptată de Executiv asigură intrarea în vigoare a prevederilor prin care a fost transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului  și care vizează repartizarea echitabilă a responsabilităților de îngrijire a copilului între bărbați și femei, asigurarea unui echilibru între viața profesională și cea privată a acestora și creșterea posibilității ca părintele care nu a solicitat inițial concediu pentru creșterea copilului să își exercite acest drept, precizează AJPIS.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax