Connect with us
Advertisement

Eveniment

A început Festivalul de Folk „Ziua de Mâine” la Alba Iulia. Juriul: „Sarcina noastră va fi destul de dificilă la concurs”

Publicat

Înainte de primul concert din cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Concurs de Folk „Ziua de Mâine” de la Alba Iulia, organizatorii evenimentului și câțiva membri ai juriului au prezentat în linii mari evenimentul, în special partea de concurs, care se anunță a fi specială în acest an. Aceștia au făcut și un scurt istoric al muzicii folk și au vorbit despre situația acestui gen muzical în ziua de azi.

Vineri seara, la Casa de Cultură a Sindicatelor are loc primul concert de folk din Festival, iar sâmbătă, începând cu ora 15.30, la Casa de Cultură a Studenților se va desfășura concursul în care cei 12 participanți ce au trecut de preselecție vor urca pe scenă pentru a-și cânta piesele. Vezi AICI programul Festivalului și detalii despre concurs.

Inițial, la preselecție s-au înscris 19 concurenți, toți cu calități muzicale foarte bune, iar juriul nu a avut o misiune ușoară în a-i tria, după cum a explicat prof. Mihaela Gornic de la Liceul de Muzică și Arte Plastice, membră a juriului și președintele Asociației Cultur’Art. „La concurs, sarcina juriului va fi una destul de dificilă. Am văzut și din piesele trimise la preselecție. Există foarte mult mesaj, există poezie, originalitate, creativitate, exact tot ceea ce se cere într-un liceu de specialitate”, a explicat prof. Mihaela Gornic.

Vali Șerban – directorul artistic al evenimentului și Florin Săsărman – membru al juriului, au explicat că, în ciuda unui val „modernist”, care ar susține că „muzica folk este pe moarte”, acest gen muzical este, în realitate, îndrăgit și solicitat. „Doar în ultimele două săptămâni, au fost deja trei festivaluri de folk în România” a afirmat Vali Șerban, „nu există sărbători, zile ale orașului sau evenimente mai mari la care să nu fie invitați folkiști”, a adăugat Florin Săsărman.

Etimologic, cuvântul „folk” vine din limba germană („volk”) și înseamnă „oameni, popor”. Acest gen de muzică există, așadar, în toate țările, însă fiecare națiune are modalitatea ei specifică de a-l materializa. Caracteristica acestui gen sunt versurile, care au o valoare poetică cu tematica vieții de zi cu zi a oamenilor. În România, fenomenul folk s-a individualizat la sfârșitul anilor 60, odată cu apariția formației Phoenix, s-a amplificat prin Cenaclul Flacăra, inițiat de Adrian Păunescu, și și-a atins apogeul în anii 90. În prezent, genul este susținut și cultivat de o mulțime de bloggeri, așa cum se întâmplă și la Festivalul Concurs de Folk „Ziua de Mâine” de la Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement