Eveniment
Achitare în dosarul interceptărilor telefonice ilegale, la Curtea de Apel Alba. Trei inculpați au primit amendă administrativă
Curtea de Apel Alba Iulia a pronunțat, vineri, o primă sentință în dosarul interceptărilor telefonice ilegale. Trei dintre inculpați, acuzați de infracțiuni privind siguranța națională, au scăpat doar cu amendă administrativă.
Este vorba despre E. C. B., A. A. P. și D. M., care au recunoscut faptele de care sunt acuzați. Instanța a procedat la disjungerea cauzei pentru cei trei și a dispus achitarea acestora: „„Respinge cererea de schimbare a încadrării juridice formulate de inculpaţi. În baza art. 11 pct.2 lit.a raportat la art. 10 lit.b/1 C.pr.pen. şi art. 18/1 C.pen. achită pe inculpaţii B., D. şi P., în baza art. 91 C.pen. aplică inculpaţilor sancţiune cu caracter administrativ a amenzii. Dispune confiscarea telefoanelor” se arată în minuta pe scurt a sentinței judecătorești.
Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție.
Reamintim că procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Hunedoara au dispus trimiterea în judecată a 43 de inculpaţi, pentru săvârşirea de infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.
Potrivit procurorilor, „în fapt, se reţine că inculpatul N.D. O. a deţinut, a utilizat şi a comercializat, direct şi prin internet, produse software destinate interceptării ilegale a comunicaţiilor, transmisiilor de date efectuate prin intermediul terminalelor de telefonie mobilă şi a discuţiilor ambientale.
Procurorii DIICOT au identificat 42 de inculpaţi, printre care un fost judecător de la Tribunalul Bucureşti, un avocat în cadrul Baroului Iaşi, un medic şi mai mulţi oameni de afaceri, care au achiziţionat de la inculpatul N.D. O. una dintre cele trei variante ale programului, compatibile cu dispozitivele ce folosesc un sistem de operare de tipul Symbian sau Windows Mobile.
Inculpaţii au instalat aplicaţiile cumpărate pe telefoane-ţintă şi au utilizat produsele software, realizând interceptări ilegale ale convorbirilor telefonice, SMS-urilor, e-mail-urilor primite/transmise de către alte persoane.
Softul oferit de inculpat era disponibil în varianta Light şi variantele avansate Pro şi ProXRecorder.
Varianta Light asigura transferul de pe telefonul monitorizat al informaţiilor privind numerele de telefon apelate şi cele care au apelat telefonul monitorizat, durata convorbirilor efectuate şi transmiterea către un cont anterior configurat a conţinutului SMS-urilor primite/transmise de la telefonul-ţintă.
Varianta Pro a programului asigura în plus ascultarea comunicaţiilor ambientale, iar varianta ProX asigura şi ascultarea convorbirilor telefonice purtate cu ajutorul telefonului-ţintă. În prealabil, programul asigura transmiterea unui SMS de avertizare la iniţierea/primirea unui apel telefonic.
Aplicaţia conferea utilizatorului posibilitatea monitorizării comunicaţiilor şi discuţiilor ambientale purtate de la terminalele vizate, precum şi a transferului neautorizat de date din sisteme informatice, de natură să genereze implicaţii grave asupra siguranţei naţionale, vieţii de familie, a mediului concurenţial şi de afaceri.
Procurorii DIICOT au trimis cauza, spre competentă soluţionare, Curţii de Apel Alba Iulia”.
La începutul lunii iunie 2010, 36 de persoane din mai multe judeţe au fost aduse la audieri la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunere de arestare preventivă. Printre cei audiaţi s-au aflat şi două persoane din Alba Iulia, jurnalistul Radu Ciobotea, ca parte vătămată şi Ioan Simu Hughiş Apăvăloaei, patronul firmei de cablu H.C.C. din Alba Iulia, pe numele acestuia din urmă existând şi propunerea de arestare preventivă. Procurorii de la DIICOT Alba, Hunedoara şi Iaşi au efectuat atunci 53 de percheziţii domiciliare în imobilele aparţinând învinuiţilor, printre care una şi în Alba Iulia, la locuinţa lui Ioan Simu. Potrivit DIICOT, învinuiţii au achiziţionat de la hunedoreanul N. D. O. aplicaţii pe care le-au instalat pe telefoanele-ţintă ale victimelor şi cu ajutorul unor aplicaţii software au făcut interceptări ilegale ale convorbirilor şi SMS-urilor. În general, se pare că aplicaţiile erau cumpărate şi folosite de soţii care îşi suspectau partenerul de viaţă de infidelitate şi de oameni de afaceri care nu aveau încredere în parteneri.
Vă prezentăm comunicatul Curții de Apel Alba Iulia:
„În dosarul cunoscut opiniei publice ca Dosarul interceptărilor telefonice ilegale, au fost trimişi în judecată la Curtea de Apel Alba Iulia 43 de inculpaţi acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni informatice şi infracţiuni prevăzute de Legea nr. 51/1991, privind siguranţa naţională a României, constând în: realizarea de interceptări neautorizate ale convorbirilor telefonice, discuţiilor în mediul ambiental, transmisiilor tip SMS şi transfer neautorizat de date din sisteme informatice.
La termenul de judecată din 18.05.2012 3 dintre inculpaţi au declarat în faţa instanţei că recunosc săvârşirea faptelor reţinute în rechizitoriu şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală în baza prevederilor art.3201 din Codul de Procedură Penală. Curtea de Apel Alba Iulia a decis disjungerea cauzei cu privire la aceşti 5 inculpaţi şi pronunţarea unei sentinţe în data de 1.06.2011.
Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia din 1.06.2012 în rezumat:
Curtea de Apel Alba Iulia a hotărât achitarea celor 3 inculpaţi (în baza art. 10 lit.b/1 C.pr.pen. şi art. 18/1 C.pen. – faptele săvârşite de inculpaţii nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni) şi a aplicat inculpaţilor sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1000 de lei. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus şi confiscarea telefoanelor utilizate la săvârşirea faptelor.
Sentinţa Curţii de Apel Alba Iulia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 10 zile, competenţa de soluţionare a recursului revenind Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Considerentele care au stat la baza hotărârii instanţei vor putea fi făcute publice după ce aceasta va fi motivată.
Judecarea dosarului cu ceilalţi 40 de inculpaţi va continua la Curtea de Apel Alba Iulia.
Judecătorul la care a fost repartizat până în prezent acest dosar a formulat cerere de abţinere motivat de faptul că a pronunţat la data de 1.06.2012 în dosarul disjuns din dosarul iniţial sentinţa de condamnare a celor 3 inculpaţi care au recunoscut săvârşirea faptelor pentru care au fost trimişi în judecată. Curtea de Apel Alba Iulia a admis în 5.06.2012 cererea de abţinere a judecătorului. În urma repartizării aleatorii a cauzei, dosarul a fost repartizat la alt judecător iar termenul de judecată următor a fost stabilit pentru data de 4.09.2012.
Pentru mai multe detalii privind acuzaţiile aduse inculpaţilor se poate vedea comunicatul de presă din 5.11.2010 publicat pe site-ul D.I.I.C.O.T., https://www.diicot.ro/.”
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News