Connect with us
Publicitate

Actualitate

Acţiunile „Gabriel Resources” au scăzut uşor după creşterea majoră de vineri. Fluctuaţia coincide cu un comunicat despre referendumul din Apuseni

Publicat

Cotația acțiunilor „Gabriel Resources”, acționarul principal al „Roșia Montană Gold Corporation” a scăzut ușor, după ce în 16 noiembrie 2012 au atins o creștere spectaculoasă. La aceeaşi dată la care consilierii  judeţeni din Alba  au aprobat  organizarea referendumului în Munţii Apuseni privind repornirea activităţii de minerit, principala companie care investeşte în domeniu în această locaţie, „Gabriel Resources”, prin „Roşia Montană Gold Corporation”, la care deţine pachetul acţionar majoritar, publica pe site-ul Bursei din Toronto (Canada) un comunicat din care reiese impactul pozitiv al proiectului minier ce-i aparţine.

În condiţiile în care, la data de 15 noiembrie, ora 12.19 PM EST, preţul acţiunii „Gabriel Resources” pe bursa din Toronto era de 2,4 dolari, în 16 noiembrie, după publicarea comunicatului, cotaţiile au ajuns la un maxim de 2,93 dolari, la ora 10.59 AM EST.

Prezentată ca o zonă extrem de săracă şi puternic afectată de efectele poluării de mediu istorice, dar şi cu o deteriorare a patrimoniului cultural, Munţii Apuseni ar putea fi revitalizaţi prin Proiectul Minier a cărui licenţă de exploatare este deţinută de „Roşia Montană Gold Corporation” (deţinută în proporţie de 80,69% de „Gabriel Resources”), se arată în comunicat.

Deşi oficialii „Gabriel Resources” recunosc că rezultatele referendumului nu au implicaţii legislative, „consideră binevenită oportunitatea de a obţine o opinie absolut independentă şi reprezentativă de la comunităţile apropiate, care vor beneficia cel mai mult şi vor fi cel mai afectate de Proiect” şi astfel se va facilita o platformă importantă de ilustrare a impactului pozitiv al acestuia pentru reabilitarea mediului, crearea locurilor de muncă şi salvarea patrimoniului într-o zonă tradiţional minieră şi fără alte alternative viabile din punct de vedere economic”.

Preşedintele „Gabriel Resources”, Jonathan Henry, declară, potrivit aceluiaşi comunicat: „Acest referendum ar trebui să ofere oamenilor din cadrul comunităţilor din zona Munţilor Apuseni, care vor beneficia şi vor fi cel mai afectaţi de acest important Proiect, o oportunitate de a-şi exprima dorinţele referitor la viitorul lor. Considerăm că acest referendum va demonstra în mod clar că oamenii din zona Apuseni susţin crearea a mii de locuri de muncă, dezvoltarea pe termen lung şi reabilitarea mediului înconjurător ce pot fi oferite de o activitate de minerit modernă, sigură şi responsabilă în Roşia Montană”.

„Gabriel” este o companie listată la Bursa canadiană, care susţine accesul şi dezvoltarea la nivel mondial a proiectului de exploatare a aurului şi argintului de la Roşia Montană. Proiectul de exploatare a celui mai mare zăcământ nevalorificat de aur din Europa este deţinut, prin RMGC, o companie română la care „Gabriel” deţine 80,69% din acţiuni, pe lângă CNCAF Minvest SA, cu 19,31%. „Gabriel şi RMGC susţin activitatea de minerit responsabilă şi dezvoltarea continuă a comunităţilor în care operează. Se previzionează că proiectul va aduce 19 miliarde de dolari în România, reprezentând contribuţie potenţială directă şi indirectă la PIB, potrivit estimărilor din 2010 ale Oxford Policy Management UK (la un preţ al aurului de 900 de dolari pe uncie)”, se mai arată în documentul citat.

Reamintim că locuitorii din 35 de localități din Alba vor fi așteptați în 9 decembrie, la referendum, pentru a-și expune părerea în legătură cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării miniere de la Roșia Montană. Consilierii județeni reuniți în ședință, vineri, 16 noiembrie, au aprobat proiectul de hotărâre privind organizarea referendumului.

Cei peste 72.000 de locuitori a celor 35 de localități semnatare ale memoriului înaintat în acest sens vor fi invitați să răspundă cu DA sau NU la întrebarea „Sunteți de acord cu repornirea mineritului în zona Munților Apuseni și a exploatării de la Roșia Montană?”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ax

    miercuri, 21.11.2012 at 14:31

    mii de locuri de munca =max. 400; dezvoltare pe termen lung = 14 ani, reabilitarea mediului = vorbarie goala.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate