Connect with us
Advertisement

Actualitate

Activităţi în aer liber, periculoase pe timp de furtună. Vezi ce nu este bine să faci când fulgeră

Publicat

Furtunile din ce în ce mai violente care se manifestă în ultima perioadă readuc în atenţie riscul major pe care îl reprezintă aceste fenomene meteorologice pentru viaţa celor care desfăşoară activităţi în aer liber. Chiar dacă unii dintre noi suntem obişnuiţi cu momente capricioase ale vremii, fie pentru că petrecem mult timp pe terenurile agricole ori ne relaxăm pur şi simplu în natură, ar trebui să ştim să ne protejăm de episoadele în care instabilitatea atmosferică este la maximum. Anul trecut, în judeţul Alba două persoane au decedat din cauza acestui fenomen, în timp ce se aflau pe păşune cu animalele.

O femeie de 61 de ani din comuna Arieşeni şi-a pierdut viaţa, anul trecut, în luna iunie, în timpul unei furtuni. Aceasta a murit lovită de fulger pe o păşune din zona Vârtop, în timp ce se afla cu vitele la păscut. În luna iulie, un băiat de 12 ani din Henig, comuna Berghin a avut aceeaşi soartă, fiind lovit de fulger în timp ce se întorcea cu animalele de la păşune.

Pentru că este sezonul de vară, este şi perioada în care majoritatea preferă să petreacă mult timp în aer liber, fie pentru că sunt pasionaţi de anumite sporturi – golf, fotbal, fie că ieşirile la munte, cu cortul, la picnic sau la plajă ori pe malul apei, la pescuit, le oferă momente de relaxare sau distracţie. Pentru că prognoza meteo din acest sfârşit de săptămână nu este una îmbucurătoare, pasionaţii de golf care practică acest sport pe terenul de la Pianul de Jos „Paul Tomiţa” sau iubitorii de drumeţii care optează pentru o excursie pe Transalpina trebuie să aibă grijă să nu fie surprinşi de o furtună cu descărcări electrice.  Astfel că puţini oameni se gândesc că astfel de preocupări pot fi periculoase.

Cei care aleg să meargă la pescuit în zona râului Mureş sau la bălţile private din judeţul Alba trebuie să fie şi mai atenţi pe timp de furtună. Un studiu al National Weather Service arată că pe primul loc în clasamentul celor mai riscante activităţi desfăşurate în aer liber este… pescuitul.

Alergatul sau înotul sunt sporturi preferate de mulţi dintre noi, dar acestea devin periculoase în timpul furtunilor. Un alt dezavantaj al acestor activităţi în aer liber este şi imposibilitatea de a te adăposti într-un loc sigur. Reprezentanţii NWS au precizat că fulgerul poate lovi de la 16 kilometri,  iar cea mai bună locaţie în care puteţi fi protejaţi de furtună este o clădire cu patru pereţi şi un acoperiş sau o maşină.

Potrivit aceleiaşi surse, cele mai multe cazuri de persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza descărcărilor electrice, în perioada 2006-2012, au fost înregistrate pentru cei care erau la pescuit (26 de cazuri), care erau în excursie cu cortul (15 decese), se plimbau cu barca (14 decese), jucau fotbal (12 decese) sau golf (8 morţi).

 


Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement