Connect with us
Advertisement

Cugir

Activitățile din industria de armament, incluse în categoria locurilor de muncă în condiții speciale. Legea a fost promulgată

Ziua Armei Geniu 2018

Publicat

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia sunt incluse în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale activităţile încadrate în grupa 1 de muncă din industria de armament.

Legea are ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 108/2020 pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi vizează includerea în categoria locurilor de muncă în condiţii speciale a acelor activităţi încadrate în grupa 1 de muncă din industria de armament, „întrucât aceste condiţii de muncă nu pot fi ameliorate prin modificări ale tehnologiei folosite de către angajatori, fiind necesar ca persoanele care lucrează în aceste locuri de muncă să beneficieze de pensie pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”.

Activităţile din industria de armament la care face referire legea sunt: fabricarea, manipularea, transportul nitroglicerinei, explozivilor, pulberilor negre, pulberilor fără fum, produselor pirotehnice în unităţile de producţie a explozivilor precum şi fabricarea nitrocelulozelor şi a celuloidului în aceleaşi unităţi de producţie a explozivilor; fabricarea muniţiilor şi a elementelor de muniţii, locurile de muncă în care se execută operaţii cu exploziv de iniţiere, exploziv cu caracteristică de sensibilitate mare, precum şi locurile de muncă în care se execută operaţii cu explozivi aromatici, la care angajaţii vin în contact direct cu aceştia; operaţii de distrugere a muniţiilor încărcate şi a elementelor de muniţii încărcate, a pulberilor, a explozivilor şi a produselor pirotehnice; delaborarea muniţiilor şi a elementelor pirotehnice încărcate cu substanţe explozive sau incendiare.

De prevederile acestei legi beneficiază, la cerere, şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior datei intrării în vigoare a actului normativ.

Drepturile de pensie recalculate, conform acestei prevederi, se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusa solicitarea.

În situaţia în care, după aplicarea acestor prevederi, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se păstrează cuantumul mai avantajos.

sursă: Agerpres

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement