Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ADR Centru: Peste 8 milioane de lei vor fi investite pentru dezvoltarea a patru firme din judeţele Alba, Covasna şi Mureş

Publicat

Miercuri, la sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate patru contracte, prin care circa 8,26 milioane lei vor fi investite pentru dezvoltarea a patru firme din județele Alba, Covasna și Mureș. Fonduri nerambursabile în valoare de peste 4,2 milioane lei sunt alocate prin aceste prime contracte semnate la sediul ADR Centru din Alba Iulia, pe cel de-al patrulea apel de proiecte în cadrul Operațiunii 1.1.1. Sprijin pentru consolidarea și modernizarea sectorului productiv, prin investiții tangibile și intangibile pentru IMM. Aceste fonduri, care vor fi completate de co-finanțarea fiecărui beneficiar, vizează facilitarea accesului la credite și finanțare, precum și la inovare în întreprinderi din Câmpeni-Alba, Sfântu Gheorghe și Târgu Mureș.

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitate de Organism Intermediar pentru implementarea Programului Operațional Sectorial “Creșterea Competitivității Economice” (POS CCE) a demarat procesul de contractare a proiectelor finanțate în cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de producție inovativ și eco-eficient.

POS CCE reprezintă principalul instrument de realizare a celei de-a doua priorități tematice a Cadrului Strategic Național de Referință, mai exact, creșterea pe termen lung a competitivității economice din România, prioritate stabilită și în Planul Național de Dezvoltare.

În cadrul programului, Axa Prioritară 1 beneficiază de cea mai substanțială alocare bugetară, adică 36,36% din totalul bugetului Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), alocat pentru POS CCE. În sectorul IMM regăsim aproximativ 54% din totalul forței de muncă din România. Cu toate acestea, productivitatea este scăzută, din cauza echipamentelor de producție depășite și a lipsei investițiilor în tehnologii moderne. Principalele domenii de intervenție din cadrul Axei Prioritare 1 a POS CCE, respectiv sprijinirea dezvoltării IMM, îmbunătățirea accesului la finanțare sau încurajarea serviciilor suport pentru afaceri, sunt priorități stabilite de agenda Uniunii Europene.

Firmele care au semnat contractele de finanțare a proiectelor de investiții în echipamente și tehnologie își vor achiziționa echipamente pentru prelucrarea lemnului și realizarea de mobilier, pentru dotarea tipografiilor cu mașini de fabricat cutii rigide, precum și pentru pliat și lipit cutii, dar și pentru construcția de hale și dotarea acestora cu echipamente specifice pentru prelucrări mecanice. Cele patru proiecte contractate au valoarea totală cumulată de 8,258,780.27 lei, din care valoarea totală eligibilă cumulată este de 6,527,051.63, iar sprijinul nerambursabil solicitat este de 4,753,377.35 lei.

”În ultimii ani am văzut cum accesul firmelor românești la capital rămâne limitat. Din acest punct de vedere, sectorul IMM este cel mai afectat, din cauza orientării relativ slabe către activități productive, a tehnologiei și infrastructurii deficitare, a gradului scăzut de adaptabilitate la nevoile pieței prin inovare. Dezvoltarea IMM prin achiziția de noi echipamente și tehnologii, prin diversificarea gamei de produse și creșterea calității acestora stimulează competitivitatea firmelor, crește nivelul protecției consumatorului și a mediului, accelerând procesul de convergență și intensificarea schimburilor comerciale pe piețe. Axa Prioritară 1 a POS CCE, în cadrul cărei ADR Centru își consolidează rolul de Organism Intermediar la nivel regional, concentrează eforturile de sprijinire a sectorului productiv al întreprinderilor mici și mijlocii. Ne implicăm activ în revigorarea mediului de afaceri și generarea întreprinderi inovative, care să creeze locuri de muncă în beneficiul cetățenilor. De aceea, aceste prime contracte semnate vor fi urmate foarte curând de altele, care vor duce la dezvoltarea economică a Regiunii Centru”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

La nivelul Regiunii Centru mai sunt încă 309 cereri de finanțare în cadrul apelului de proiecte menționat (Operațiunea 1.1.1 A2 – Sprijin financiar în valoare de până la 1.065.000 lei acordat pentru investiții pentru IMM), care sunt repartizate celorlalte ADR-uri din țară, pentru procesul de evaluare. În urma finalizării verificării conformității administrative și eligibilității, precum și a evaluării tehnice și financiare a proiectelor care au obținut minim 60 de puncte, urmează semnarea contractelor de finanțare și apoi derularea investițiilor prevăzute.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax