Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ADR Centru va deveni autoritate de management pentru gestionarea fondurilor europene la nivelul Regiunii Centru


Publicat

În urma aprobării în 10.06.2020, de către Camera Deputaților, a proiectului de Lege privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va avea două noi atribuții majore în procesul de dezvoltare a Regiunii Centru. Începând cu perioada de programare financiară 2021-2027, ADR Centru va fi Autoritate de Management pentru viitoarele fonduri europene derulate prin Programul Operațional Regional 2021-2027, fonduri care se vor investi în cele șase județe ce fac parte din Regiune: respectiv Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

În același timp, în cadrul Programului Național Pilot de Descentralizare, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitare „Moții Țara de Piatră” și Microregiunea „Ţara Făgăraşului” sunt numite organisme de implementare a Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) pentru zona Munților Apuseni și Țara Făgărașului.

Conform Legii aprobate în 10 iunie 2020, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională organizate potrivit Legii nr.315/2004 privind dezvoltarea regională în România, instituite la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale României, începând cu perioada de programare 2021-2027, vor îndeplini funcţia de Autoritate de Management pentru Programele Operaţionale de Dezvoltare Regională, denumite în continuare Programe Operaționale Regionale, organizate la nivelul regiunilor.

Practic, procesul de descentralizare început în 2004 prin Legea 315 se va definitiva prin aprobarea acestei legi prin care regiunile din România vor avea un buget specific, alocat și gestionat la nivel regional, care se va investi în funcție de nevoile locale și județene, pentru o mai bună dezvoltare regională. Pentru regiunile din România, legea adoptată ieri duce la atingerea principiilor care au justificat constituirea lor, respectiv descentralizarea procesului de luare a deciziilor, de la nivelul central/guvernamental, spre cel al comunităților regionale; parteneriatul între toți actorii implicați în domeniul dezvoltării regionale. În plus, planificarea – procesul de utilizare a resurselor (prin programe și proiecte) în vederea atingerii unor obiective stabilite și cofinanțarea proiectelor – respectiv contribuția financiară a diverșilor actori implicați, vor duce la o mai bună și mai sigură realizare a programelor și proiectelor de dezvoltare regională.

„După cum au susținut și inițiatorii acestui proiect de lege, actul normativ aprobat azi este extrem de important pentru viitorul fondurilor europene. Apare acum certitudinea faptului că reprezentanții administrației publice locale și ceilalți beneficiari nu vor mai merge până la București pentru fonduri, eliminând astfel o etapă birocratică în derularea proiectelor. Vorbim de o șansă mai mare de dezvoltare a regiunilor printr-un buget alocat direct comunităților locale și județene, în funcție de nevoile rezultate în urma întâlnirilor și discuțiilor cu cei ce pot solicita și obține resurse financiare pentru dezvoltare. Experiența publică a ultimelor două decenii a dovedit că ADR-urile sunt mai apropiate de oameni, deoarece lucrează direct cu autoritățile publice locale, cu ONG-uri și cu sute și mii de firme private, motiv pentru care vom gestiona și fondurile alocate dezvoltării Munților Apuseni sau Țării Făgărașului. Suntem o instituție prezentă în regiune, avem un parteneriat foarte larg și stabil regional, iar din 1999 am fost lângă cei ce au avut și au nevoie de noi. Suntem deschiși și sperăm să stabilim o comunicare și mai bună, astfel încât atragerea de fonduri europene la nivelul celor șase județe din regiunea noastră să fie și mai eficientă”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Această lege vine ca un răspuns la nevoia de simplificare și nevoia de a reduce sarcina administrativă, printr-o mai bună coordonare pentru funcția de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Regional. Pentru viitoarea perioadă de programare financiară, 2021-2027, portofoliul de proiecte ce va susține dezvoltarea infrastructurii rutiere, a celei sociale, de sănătate, educațională, dar și a mediului privat, precum și dezvoltarea urbană a orașelor regiunii, vor fi gestionate mai eficient de ADR Centru, în Regiunea Centru. De asemenea, ghidurile solicitantului, dar și activitatea de implementare, monitorizare și plată a cheltuielilor din proiectele finanțate, vor fi coordonate de către Agențiile de Dezvoltare Regională ce vor propune și coordona câte un Program Operațional Regional personalizat la nevoile fiecărei regiuni.

Tot în actul normativ aprobat în 10 iunie 2020 de către forul decisiv – Camera Deputaților, se hotărăște pentru perioada de programare 2021-2027, inițierea unui Program Național Pilot de Descentralizare și desemnează ADR Centru în calitate de Autoritate de Management pentru coordonarea Investițiilor Teritoriale Integrate (ITI) pentru zona Munților Apuseni și pentru un areal de la granița judeţelor Sibiu şi Braşov. Pentru prima dintre aceste zone, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Moții Țara de Piatră” va avea calitatea de organism de implementare, iar pentru celălalt areal acest rol va aparține Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea ”Ţara Făgăraşului”. În baza acestei legi, Secretariatul General al Guvernului și Ministerul Fondurilor Europene, în calitate de inițiatori, împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, vor demara demersurile legale necesare includerii zonelor ca teritorii în care se aplică ITI, cu finanțare din fonduri europene 2021-2027, în termen de 15 zile calendaristice de la publicarea legii în Monitorul Oficial al României. Pentru fiecare ITI se va aloca o sumă specifică, în baza unui calcul procentual în raport cu suprafața, numărul de localități și numărul de locuitori din judeţele aferente zonei.

În cadrul Programului Național Pilot de Descentralizare, Agenția de Dezvoltare Regională Centru va asigura managementul și implementarea pentru ITI Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Moții Țara de Piatră, inclusiv pentru teritoriile gestionate de Agențiile de Dezvoltare Regională Nord-Vest și Vest, precum şi pentru Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ITI Microregiunea Ţara Făgăraşului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Tradiție la Colegiul Militar ”Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Ultimul apel de seară al promoției 2021

Publicat

Conform tradiției, miercuri 23 iunie 2021, de la ora 21:00, la Colegiul Național Militar ,,Mihai Viteazul” Alba Iulia se desfășoară ultimul apel al Promoției 2021 – „Regele Mihai I – 100”.

Ultimul apel de seară este un moment emoționant pentru absolvenți prin care aceștia își iau rămas bun de la cei patru ani de liceu, de la colegi, cadre didactice și militare, au transmis reprezentanții instituției de învățămînt.

”Apelul de seară este un moment din programul zilnic al elevilor de colegiu militar și se execută numeric, pe subunități, de către elevii gradați.

La terminarea numărătorii, aceștia raportează elevului plutonier adjutant efectivul prezent și absent. După apel elevii trec la activitățile din programul de seară.

Joi, 24 iunie 2021, începând cu ora 9:00 va avea loc ceremonialul prilejuit de absolvirea Promoției 70 „Regele Mihai I – 100” și încheierea studiilor anului școlar 2020 – 2021.

În cadrul festivității sunt incluse momentele specifice: acordarea premiilor de onoare, predarea-primirea cheii generațiilor, dezvelirea tabloului promoției a 70-a, ce poartă denumirea onorifică ,,Regele Mihai I – 100”, și un spectacol artistic susținut de către elevii de la cercurile artistice.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Momentul viiturii de pe râul Geoagiu. Imagini impresionante surprinse de un cetățean din Stremț

Publicat

Momentul viiturii de pe râul Goagiu, în zona comunei Stremț, a fost surprins miercuri de un cetățean al comunei Stremț.

Imaginile impresionante au fost postate pe contul acestuia de Facebook și arată cum, în doar câteva secunde, albia râului s-a umflat și au început să curgă din amonte lemne, gunoaie și tot ce a adunat apa în calea ei.

Miercuri, autoritățile au emis un COD ROSU de vreme rea, valabil în centrul și estul județului Alba.

Autoritățile anunțaseră ploi de 50-60 litri pe metrul pătrat, grindină de dimensiuni medii, vijelii, descărcări electrice.

VIDEO: Facebook, Dorel Lazăr

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 250 de români și-au depus candidaturile pentru un post de astronaut la Agenția Spațială Europeană

Publicat

Un număr de 255 de români (199 de bărbați și 56 de femei) și-au depus candidaturile pentru ocuparea unui post de astronaut al Agenției Spațiale Europene (ESA), după ce pentru prima oară în ultimii 11 ani, ESA a lansat un apel pentru candidați astronauți.

În total, la nivel european, s-au înscris peste 22.000 de candidați, informează Agenția Spațială Română (ROSA), citată de Digi24.ro.

Astfel, ESA caută între patru şi şase astronauţi de carieră, care vor primi poziţii de angajaţi permanenţi şi care vor fi distribuiţi în cadrul unor misiuni spaţiale.

Agenţia doreşte să angajeze, de asemenea, până la 20 de bărbaţi şi de femei în calitate de „rezerve”, iar aceste persoane vor fi selectate pentru o serie de misiuni specifice.

Un astronaut ESA poate ajunge să câștige și peste 10.000 de euro pe lună.

Rundele de evaluare vor determina numărul exact de înscrieri complete și valide depuse și vor marca începutul unui proces de un an și jumătate pentru selecția viitoarei clase de astronauți și astronauți de rezervă ESA.

Etapele prin care vor trece candidații sunt:

Screening: se vor desfășura mai multe runde de screening pe baza tuturor documentelor prezentate împreună cu formularul de cerere, precum și a chestionarului de screening completat ca parte a cererii. În plus, cererile de selecție a candidaților cu dizabilități fizice vor fi supuse unui control medical pe baza deficiențelor eligibile.

Faza 1 de testare: testarea cognitivă, tehnică, motrică și de personalitate

Faza 2 de testare: testarea psihometrică, exerciții de grup și individuale și teste practice

Faza 3 de testare: abilitățile fizice și mentale ale candidaților sunt măsurate în raport cu standardele medicale internaționale pentru misiunile spațiale.

Runda 1 de interviu: interviu în cadrul căruia candidații sunt testați în baza competențelor tehnice și comportamentale (sunt verificate calificările educaționale și verificări ale cazierului judiciar).

Runda 2 de interviu: etapa finală a procesului de selecție. Candidații care ajung în această etapă se pot aștepta la un interviu cu Directorul General al ESA, iar apoi se va lua decizia finală.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Modernizarea străzii Viilor din Alba Iulia: piste de biciclete, carosabil nou și 150 de locuri de parcare în fața Apulum

Publicat

Lucrările de modernizare a străzii Viilor sunt în plină desfășurare, a anunțat viceprimarul din Alba Iulia, Marius Filimon.

Proiectul prevede lucrări la sistemul rutier (aproape 10.000 de metri pătrați), rețea de colectare a apelor pluviale, modernizarea iluminatului public și peste 4.000 de metri pătrați de zone verzi.

Față de vechea infrastructură a străzii, aceasta va avea 2.120 de metri pătrați de piste pentru biciclete iar în zona fabricii S.C. Apulum S.A. numărul de parcări va crește, ajungând la 150, prin reorganizarea parcării deja existente.

”Până în acest moment au fost finalizate integral lucrările de reparație a trotuarului aflat pe partea dreaptă a străzii.

Pe primul tronson este turnat stratul de beton asfaltic de legătură (binder) pe pista de biciclete, s-au montat stâlpii de iluminat și au fost executate lucrări de captare a apelor pluviale.

Pe al doilea tronson se lucrează intens la pregătirea pistei pentru turnarea asfaltului dar și la celelalte operații necesare modernizării străzii. Peste 40% din lucrările prevăzute sunt realizate în acest moment” a anunțat Marius Filimon.

Valoarea totală a investiției este de 5,8 milioane lei și este suportată din bugetul local.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate