Connect with us
Publicitate

Actualitate

Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor, Filiala Alba. Propuneri pentru simplificarea procedurii de întăbulare, finanţări UE şi regionalizare

Publicat

Foto: Gheorghe Damian, primar Ciugud

Joi, la Hotel “Parc”, se desfăşoară Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Filiala Judeţeană Alba, în cadrul căreia primarii, alături de parlamentari şi reprezentanţii autorităţilor judeţene vor discuta mai multe subiecte importante privind activitatea în mediul rural. Potrivit preşedintelui filialei Alba a asociaţiei, primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, vor fi prezentate şi propuneri pentru simplificarea procedurii de întăbulare şi precizări în contextul perioadei de finanţare din fonduri UE 2014-2020, dar şi al variantelor de regionalizare.

“În opinia mea, pornind de la un principiu solid şi important al UE, de eliminare a disparităţilor între zonele teritoriale, a dezechilbrelor de dezvoltare, consider că locul cel mai important pentru desemnarea capitalei de regiune este Alba Iulia. Avem cel mai mare atu din punct de vedere istoric, cultural, dar şi ca spaţii în Cetate – nu cred că Sibiul sau Braşovul deţin atâtea spaţii -, în plus avem instituţiile Curţii de Apel, ADR, APDRP, deci şi din punct de vedere al organizării avem atuuuri. În condiţiile în care capitala se duce la Sibiu sau Braşov, am ajunge într-o situaţie în care dezechilibrul ar fi şi mai mare, acele zone având şanse mai mari de dezvoltare.

Referitor la posibilitatea de reorganizare la nivelul comunelor, din declaraţiile ministrului Dragnea reiese că nu se vor modifica teritoriile acestora. Vreau să cred că nici din 2016 acest lucru nu se va schimba. Desigur, sunt anumite comune din judeţul Alba care probabil ar trebui legate de altele, dar se apropie perioada de finanţare din fonduri UE 2014-2020, mai avem un an pentru a ne pregăti proiectele. Majoritatea colegilor au demarat studii pentru înaintarea proiectelor, iar, dacă s-ar produce reorganizarea la acest nivel, totul (demersurile pentru finanţarea proiectelor – n.r.) trebuie aruncat la gunoi şi reluată procedura, astfel că nu o să mai existe timp fizic să se pregătească.

În ceea ce priveşte comunele care reprezintă o povară financiară în zonă, pentru că sunt asistate financiar din buget şi nu sunt capabile să se întreţină financiar, consider că ar trebui reorganizate, trebuie să ţinem cont de principiul eficienţei, însă acest lucru nu cred că va fi posibil decât în jurul anilor 2020”, a declarat Gheorghe Damian.

Preşedintele Filialei judeţene Alba a ACoR, în cadrul AGA vor mai fi discutate detalii privind ghidurile din procedura proiectelor de infrastructură cu finanţare europeană, astfel încât primarii să obţină confirmări de la autorităţi că nu vor interveni modificări în procedura de accesare a fondurilor, în contextul noii perioade 2014-2020 şi că vor fi consultaţi pe parcursul acesteia.

Un alt subiect de interes pentru locuitorii din mediul rural este propunerea de simplificare a procedurii de întăbulare. Primarii ar putea “centraliza” local solicitările de întăbulare de la locuitori şi chiar prelua taxele necesare, cu care ulterior se vor prezenta la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba (OCPI), astfel încât beneficiarii să nu mai fie nevoiţi să stea ore întregi la coadă şi să nu ştie cui să se adreseze. Această procedură ar fi posibilă în contextul în care primarii îşi asumă planurile definitive de de cadastru.

La AGA participă, în calitate de invitaţi: senatorii Teodor Atanasiu şi Alexandru Pereş, deputaţii Ioan Dîrzu, Clement Negruţ, Dan Coriolan Simedru, Călin Potor, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneşer, subprefectul Cornel Murg. De asemenea, vor lua parte la discuţii: Dorin Retegan, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară Alba; Felicia Hondola,  director executiv Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură; Nicolae Popa, director general adjunct implementare Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit; Marcela Creţu director Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba; Ioan Nicolae Căbulea chestor principal Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba; Dănuţ Hălălaie, comisar şef Garda Naţională de Mediu; Mircea Miclea – Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru  Siguranţa Alimentelor.

Vă prezentăm programul activităţilor:

11:00-11:15 Înregistrarea participanţilor

11:15-12:00 Cuvântul de bun venit Gheorghe Damian– preşedintele Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Ciugud şi a invitaţilor

12:00-12:10 Prezentarea şi aprobarea raportului de activitate  pentru anul 2012.

12:10-12:25 Raport de sinteză privind activitatea compartimentului de audit public înfiinţat la nivelul Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România.

Material prezentat de Delia Şimon – şef al compartimentului de audit.

12:25-12:35 Prezentarea şi aprobarea bilanţului contabil al Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România pe anul 2012. Material prezentat de Liana Oberofer –auditor intern.

12:35-12:45 Prezentarea şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România pe anul 2013. Material prezentat de Liana Oberofer –auditor intern.

12:45-12:55 Prezentarea şi aprobarea raportului cenzorului privind auditul financiar şi certificarea situaţiilor financiare al Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România pe anul 2013. Material prezentat de Liana Oberofer –auditor intern.

12:55-13:10 Posibilităţi de finanţare a proiectelor de infrastructură din satele româneşti din fonduri europene pentru perioada 2014-2020 şi noua Politică Agricolă Comună. Prezintă Neculai Popa- director general adjunct al APDRP.

13:10-13:25 Importanţa bunei colaborări între administraţia publică locală şi agenţii posturilor de poliţie, organizarea pazei comunale şi înregistrarea vehiculelor lente la primării. Prezintă şeful IPJ Alba – chestor Ioan Nicolae Căbulea.

13:25-13:40 Cadastru general şi posibilitatea întăbulării direct de pe titlul de proprietate a terenurilor. Prezintă Dorin Retegan – directorul OCPI Alba.

13:40-13:55 Depunerea declaraţiilor pentru subvenţia pe suprafaţă. Prezintă Felicia Hondola – director APIA Alba

13:55-14:20 Analiza problemelor deosebite cu care se confruntă comunele şi autorităţile publice locale.

14:20-14:40 Măsuri şi propuneri din partea primarilor comunelor membre A.Co.R.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate