Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor, Filiala Alba. Propuneri pentru simplificarea procedurii de întăbulare, finanţări UE şi regionalizare


Publicat

Foto: Gheorghe Damian, primar Ciugud

Joi, la Hotel “Parc”, se desfăşoară Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Filiala Judeţeană Alba, în cadrul căreia primarii, alături de parlamentari şi reprezentanţii autorităţilor judeţene vor discuta mai multe subiecte importante privind activitatea în mediul rural. Potrivit preşedintelui filialei Alba a asociaţiei, primarul din Ciugud, Gheorghe Damian, vor fi prezentate şi propuneri pentru simplificarea procedurii de întăbulare şi precizări în contextul perioadei de finanţare din fonduri UE 2014-2020, dar şi al variantelor de regionalizare.

“În opinia mea, pornind de la un principiu solid şi important al UE, de eliminare a disparităţilor între zonele teritoriale, a dezechilbrelor de dezvoltare, consider că locul cel mai important pentru desemnarea capitalei de regiune este Alba Iulia. Avem cel mai mare atu din punct de vedere istoric, cultural, dar şi ca spaţii în Cetate – nu cred că Sibiul sau Braşovul deţin atâtea spaţii -, în plus avem instituţiile Curţii de Apel, ADR, APDRP, deci şi din punct de vedere al organizării avem atuuuri. În condiţiile în care capitala se duce la Sibiu sau Braşov, am ajunge într-o situaţie în care dezechilibrul ar fi şi mai mare, acele zone având şanse mai mari de dezvoltare.

Referitor la posibilitatea de reorganizare la nivelul comunelor, din declaraţiile ministrului Dragnea reiese că nu se vor modifica teritoriile acestora. Vreau să cred că nici din 2016 acest lucru nu se va schimba. Desigur, sunt anumite comune din judeţul Alba care probabil ar trebui legate de altele, dar se apropie perioada de finanţare din fonduri UE 2014-2020, mai avem un an pentru a ne pregăti proiectele. Majoritatea colegilor au demarat studii pentru înaintarea proiectelor, iar, dacă s-ar produce reorganizarea la acest nivel, totul (demersurile pentru finanţarea proiectelor – n.r.) trebuie aruncat la gunoi şi reluată procedura, astfel că nu o să mai existe timp fizic să se pregătească.

În ceea ce priveşte comunele care reprezintă o povară financiară în zonă, pentru că sunt asistate financiar din buget şi nu sunt capabile să se întreţină financiar, consider că ar trebui reorganizate, trebuie să ţinem cont de principiul eficienţei, însă acest lucru nu cred că va fi posibil decât în jurul anilor 2020”, a declarat Gheorghe Damian.

Preşedintele Filialei judeţene Alba a ACoR, în cadrul AGA vor mai fi discutate detalii privind ghidurile din procedura proiectelor de infrastructură cu finanţare europeană, astfel încât primarii să obţină confirmări de la autorităţi că nu vor interveni modificări în procedura de accesare a fondurilor, în contextul noii perioade 2014-2020 şi că vor fi consultaţi pe parcursul acesteia.

Un alt subiect de interes pentru locuitorii din mediul rural este propunerea de simplificare a procedurii de întăbulare. Primarii ar putea “centraliza” local solicitările de întăbulare de la locuitori şi chiar prelua taxele necesare, cu care ulterior se vor prezenta la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alba (OCPI), astfel încât beneficiarii să nu mai fie nevoiţi să stea ore întregi la coadă şi să nu ştie cui să se adreseze. Această procedură ar fi posibilă în contextul în care primarii îşi asumă planurile definitive de de cadastru.

La AGA participă, în calitate de invitaţi: senatorii Teodor Atanasiu şi Alexandru Pereş, deputaţii Ioan Dîrzu, Clement Negruţ, Dan Coriolan Simedru, Călin Potor, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, vicepreşedintele CJ Alba, Florin Roman, prefectul Gheorghe Feneşer, subprefectul Cornel Murg. De asemenea, vor lua parte la discuţii: Dorin Retegan, directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliară Alba; Felicia Hondola,  director executiv Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură; Nicolae Popa, director general adjunct implementare Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltarea Rurală şi Pescuit; Marcela Creţu director Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba; Ioan Nicolae Căbulea chestor principal Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba; Dănuţ Hălălaie, comisar şef Garda Naţională de Mediu; Mircea Miclea – Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru  Siguranţa Alimentelor.

Vă prezentăm programul activităţilor:

11:00-11:15 Înregistrarea participanţilor

11:15-12:00 Cuvântul de bun venit Gheorghe Damian– preşedintele Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Ciugud şi a invitaţilor

12:00-12:10 Prezentarea şi aprobarea raportului de activitate  pentru anul 2012.

12:10-12:25 Raport de sinteză privind activitatea compartimentului de audit public înfiinţat la nivelul Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România.

Material prezentat de Delia Şimon – şef al compartimentului de audit.

12:25-12:35 Prezentarea şi aprobarea bilanţului contabil al Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România pe anul 2012. Material prezentat de Liana Oberofer –auditor intern.

12:35-12:45 Prezentarea şi aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România pe anul 2013. Material prezentat de Liana Oberofer –auditor intern.

12:45-12:55 Prezentarea şi aprobarea raportului cenzorului privind auditul financiar şi certificarea situaţiilor financiare al Filialei Judeţene Alba a Asociaţiei Comunelor din România pe anul 2013. Material prezentat de Liana Oberofer –auditor intern.

12:55-13:10 Posibilităţi de finanţare a proiectelor de infrastructură din satele româneşti din fonduri europene pentru perioada 2014-2020 şi noua Politică Agricolă Comună. Prezintă Neculai Popa- director general adjunct al APDRP.

13:10-13:25 Importanţa bunei colaborări între administraţia publică locală şi agenţii posturilor de poliţie, organizarea pazei comunale şi înregistrarea vehiculelor lente la primării. Prezintă şeful IPJ Alba – chestor Ioan Nicolae Căbulea.

13:25-13:40 Cadastru general şi posibilitatea întăbulării direct de pe titlul de proprietate a terenurilor. Prezintă Dorin Retegan – directorul OCPI Alba.

13:40-13:55 Depunerea declaraţiilor pentru subvenţia pe suprafaţă. Prezintă Felicia Hondola – director APIA Alba

13:55-14:20 Analiza problemelor deosebite cu care se confruntă comunele şi autorităţile publice locale.

14:20-14:40 Măsuri şi propuneri din partea primarilor comunelor membre A.Co.R.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Un miliard de euro pentru IMM-uri, PFA și ONG. Peste 22.000 de aplicanți sunt înregistrați în platforma online

Publicat

Peste 22.000 de potențiali aplicanți s-au arătat interesați de ajutoarele de stat în valoare totală de 1 miliard de euro pentru firmele mici și mijlocii (IMM), persoanele fizice autorizate (PFA), organizațiile neguvernamentale (ONG) și cabinetele medicale individuale implicate în lupta anti-COVID-19.

Aceștia s-au înregistrat pe platforma online, cu user și parolă, în aproape o saptămână, potrivit datelor oficiale de la Ministerul Economiei.

https://granturi.imm.gov.ro/ (fără www) este platforma online deschisă de Ministerul Economiei în 15 septembrie și gestionată tehnic de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Prima etapă este cea a preînregistrării datelor potențialilor beneficiari ai schemelor de microgranturi, granturi pentru capital de lucru şi pentru investiţii, potrivit startupcafe.ro.

Ministerul Economiei a publicat în consultare publică proiectele de proceduri pentru primele două măsuri de fonduri europene POC:

Măsura 1 – microgranturi de 2.000 Euro – cheltuielile eligibile

– fonduri de 100 de milioane de euro

– vor fi acordate microgranturi de câte 2.000 de euro fiecare unor beneficiari: microîntreprinderi și firme mici și mijlocii (IMM) care nu au avut angajați anul trecut, PFA, ONG-uri și cabinete medicale individuale care au implicate în lupta anti-COVID-19

– finanțarea în ordinea primul venit – primul servit.

– categorii eligibile pentru finanțare: cheltuieli privind stocurile de materii prime, materiale, mărfuri, precum și alte categorii de stocuri necesare activității curente/operaționale desfășurate de beneficiari; datorii curente și restante față de furnizorii curenți, inclusiv față de furnizorii de utilități potrivit contractelor încheiate; cheltuieli privind chiria pe bază de contract încheiat; cheltuieli privind achiziția de servicii și reparații necesare activității curente de bază, cu excepția serviciilor de consultanță, studii și alte categorii de servicii indirecte cu activitatea curentă; cheltuieli privind echipamentele de protecție medicală, inclusiv materiale de dezinfecție pentru protecția împotriva răspândirii virusului SARS-CoV- 2; cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente; cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității; cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului.

Firmele aplicante trebuie să fie din domeniile din anexa 1 a OUG 130/2020.

Măsura 2 – granturi de capital de lucru de 2.000-150.000 Euro

– beneficiari eligibili IMM-uri (inclusiv microîntreprinderi) din lista de la anexa 2 a OUG 130/2020, plus ONG-urile de educație

– buget de 350 milioane euro; 307,5 milioane de euro reprezintă finanțarea nerambursabilă prin schema de ajutor de stat

– se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de 10.000 de beneficiari cu sume cuprinse între 2.000 și 150.000 euro fiecare

– banii vor fi acordați în ordinea primul venit-primul servit

– domenii de activitate: restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară și alte activități asimilate acesteia, servicii din domeniul transporturilor, agențiilor de turism, editurilor/librăriilor/ bibliotecilor, industriilor creative, precum și al organizărilor de evenimente a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 sau a căror activitate a fost interzisă ori redusă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă.

Valoarea granturilor de capital de lucru pentru IMM se va calcula astfel:

pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 5.000 și 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro;

pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019 cuprinsă între 13.501 și 1.000.000 euro, valoarea grantului se stabilește în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 150.000 euro.

Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.

Dacă un beneficiar de ajutor de stat face parte din categoria întreprinderilor legate și a depus mai multe cereri de finanțare pentru obținerea grantului necesar capitalului de lucru, valoarea cumulată a grantului pentru capital de lucru care urmează a fi acordat nu poate depăși 250.000 euro echivalent în lei la data plății grantului pentru capital de lucru.

AICI, mai multe detalii despre finanțări.

surse: startupcafe.ro, imm.gov.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Noi localități în care se reduce vârsta de pensionare. Modificări în vigoare din 21 septembrie

Publicat

pensionari

Legea potrivit căreia beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în unele zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora, a intrat în vigoare de astăzi.

Este vorba despre Legea nr. 207/2020 – modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 858 din 18 septembrie 2020.

Potrivit acesteia, de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani beneficiază „persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic” din mai multe localităţi, pe o rază de 8 km în jurul acestora.

Localităţile menţionate în lege sunt:

Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba;

Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt:  Slobozia din judeţul Ialomiţa; Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava; Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea.

surse: agerpres.ro, businessmagazin.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Condițiile de concurs pentru 500 de posturi suplimentare în învățământ, publicate în Monitorul Oficial. Cum va fi proba scrisă

Publicat

examen profesor

Cei care vor dori să ocupe unul din cele 500 de posturi ce vor fi scoase la concurs în sistemul de învățământ, aprobate suplimentar de Guvern, vor trebui să susțină o probă scrisă.

Condițiile de desfășurare a concursurilor au fost aprobate de Ministerul Educației prin ordinul nr. 5574/2020 și publicate luni în Monitorul Oficial.

Proba scrisă va fi data de școală, cu subiecte făcute de unitatea de învățământ. Evaluarea va fi făcută tot de școala angajatoare.

“Proba scrisă se susține pe baza subiectelor elaborate de comisia de elaborare a subiectelor/baremelor de evaluare și de evaluare a lucrărilor scrise, constituită la nivelul unității de învățământ/consorțiului școlar/grupului de unități de învățământ care s-au asociat temporar, în concordanță cu programele specifice pentru concurs în vigoare, aprobate prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, și se evaluează prin note de la 10 la 1. Comisiile de elaborare a subiectelor/baremelor de evaluare și de evaluare a lucrărilor scrise asigură, la cererea candidaților, și traducerea subiectelor în limbile minorităților naționale”, potrivit Ordinului citat de edupedu.ro.

Concursul se va da pe baza Metodologiei din 2 septembrie 2013 de organizare şi desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor didactice/catedrelor care se vacantează pe parcursul anului şcolar în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, aprobată prin OMEN 4.959/2013.

Angajarea va fi pe perioadă determinată, iar pentru a fi admiși, candidații trebuie să obțină minimum nota 5 la proba scrisă.

“Înscrierea candidaților la concurs/testare și înregistrarea contestațiilor la proba scrisă se pot realiza și electronic, conform procedurilor stabilite la nivelul unităților de învățământ avizată de inspectoratul școlar, pe care le comunică persoanelor interesate inclusiv prin afișare pe saitul Inspectoratului școlar. Prin procedurile stabilite sunt adaptate modalitățile de înscriere și de preluare și înregistrarea contestațiilor, în situația în care aceste activități se organizează și se desfășoară în sistem online”, prevede actul normativ.

La înscrierea la concurs/testare, candidații prezintă obligatoriu și cazierul judiciar, prevede documentul.

Candidații la școli care au clase cu predare în alte limbi vor da și o probă orală:

Interviul și probele orale pot fi susținute online după încetarea stării de alertă:

“Unitățile de învățământ stabilesc proceduri specifice avizată de inspectoratul școlar, astfel încât la încetarea stării de alertă, probele practice sau orale din inspecțiile și inspecțiile din cadrul concursului, precum și interviul din cadrul testării personalului fără studii corespunzătoare postului se poate fi susținute și în sistem online”

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 10 septembrie 2020, suplimentarea cu 500 a numărului de posturi în unitățile din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021. Măsura are drept obiectiv “să nu fie prejudiciat dreptul la educație al elevilor” în anul școlar care începe cu stare de alertă.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

MARȚI: Majorarea pensiilor cu 40% și creșterea salariilor începând din acest an, pe ordinea de zi a Parlamentului reunit

Publicat

p

Camera Deputaților și Senatul se reunesc marți, 22 septembrie, începând cu ora 13:00, pentru a dezbate, printre altele, modificarea ordonanței de urgență privind rectificarea bugetară în sensul majorării pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie și a creșterii salariilor profesorilor din acest an. 

Reamintim că Guvernul a redus anterior, prntru-o OUG, majorarea pensiilor la 14%, și amânase pentru anul viitor creșterea salariilor profesorilor, motivând prin vocea ministrului de Finanțe, Florin Cîțu, că aplicarea promisiunilor PSD ar duce România într-o criză profundă.

Amendamentele privind pensiile și salariile profesorilor au fost introduse săptămâna trecută de către Comisiile reunite de buget-finanțe ale Camerei Deputaților și Senatului.

Astfel, PSD a propus și a obținut votarea abrogării articolului 42 din ordonanța de rectificare bugetară, cel care prevede că, începând cu data de 1 septembrie 2020, punctul de pensie este în valoare de 1.442 lei, în loc de 1.772 lei, cât prevedea legea adoptată tot de PSD anul trecut.

Cu alte cuvinte, în Comisii a fost aprobată revenirea la majorarea cu 40% a pensiilor, în loc de doar 14%, cum decisese guvernul.

Deși parlamentarii PNL și USR s-au opus, amendamentul referitor la pensii a fost admis cu 20 de voturi ”pentru”.

În acest context, președintele PSD, MArcel Ciolacu, a plusat: a mai spus că Parlamentul va adopta legea prin care profesorii vor primi un spor de COVID de 500 de euro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate