Administrație
”Afaceri” imobiliare a la Consiliul Județean Alba: Mii de euro plătite pe chirii în aceleași clădiri în care are spații proprii lăsate în paragină
Consiliul Județean Alba plătește lunar peste 3.400 de euro pe imobile închiriate, în timp ce un spațiu aflat în proprietatea CJ este lăsat în paragină de 14 ani. Interesant este faptul că atât spațiul care le aparține cât și o parte din cele închiriate se află în aceeași clădire, fosta Raiffeisen Bank.
Consiliul Județean Alba deține 91 de spații și clădiri aflate în domeniul public și privat al Județului Alba folosite ca sedii ale unităților subordonate Consiliului Județean Alba sau ale altor instituții publice, centre de plasament, locuințe de tip protejat, case de tip familial sau diverse clădiri concesionate operatorului regional de alimentare cu apă, SC APA-CTTA SA. Aceste clădiri sunt evidenţiate în inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public al Județului Alba.
Printre acestea se află și spațiul preluat de CJ Alba în anul 2002 de la Regia Autonomă – Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat, ulterior sediu Raiffeisen Bank. Spaţiul este compus din subsol, parter, mezanin, trei etaje şi pod. La cota de 3,5 metri se află o suprafaţă de 43,95 mp. Alături de construcţia principală, proprietatea imobiliară conţine şi clădirea postului trafo şi a rezervorului de apă pentru incendii.
Spațiile nu au fost folosite niciodată, nefiind finisate.
În timp ce mai bine de 14 ani nu s-a făcut nicio investiție și nu s-a reușit nici vânzarea lui, CJ plătește o chirie de mii de euro în aceeași clădire.
„Conform contractului de închiriere nr.17262/28.12.2012 cu modificările ulterioare, Consiliul Județean Alba a închiriat spații în clădirea situată în str. I.I.C. Brătianiu nr. 20 (fosta Raiffeisen Bank) care sunt folosite ca spații de birouri pentru o parte din angajații Consiliului Județean Alba. Suprafața totală închiriată este de 883,01 mp BOMA, iar suma totală plătită pentru aceste suprafețe este de 8.742 lei/lună, fără TVA, (10.490 de lei).
CJ a avut mai multe încercări de a vinde spațiul, însă fără rezultate. La ultima tentativă din 2011, reprezentanţii administraţiei judeţene au votat scoaterea la licitație a suprafeței de aproximativ 2.000 de metri pătraţi cu cel puţin 2 milioane de lei, fără TVA, însă fără rezultat.
Potrivit reprezentanților CJ Alba, investiția pentru a renova spațiul ar fi una inutilă în condițiile în care se lucrează la reabilitarea fostului Centrului Militar de lângă Poarta a III-a a Cetății, unde va fi mutat Consiliul Județean.
Aceștia precizează că necesitatea închirierii unor spații a venit în 2012 după ce reprezentanții Curții de Apel Alba le-au cerut să elibereze o parte bună din birourile clădirii de pe I.C Brătianu.
În același ani, pe lângă cei 883 de mp închiriați în fosta bancă, CJ a închiriat spații de birouri pe strada București.
„Conform contractului de închiriere nr.10256/16.08.2012 cu modificările ulterioare, Consiliul Județean Alba a închiriat spații în clădirea situată pe str. București nr. 22 care sunt folosite ca spații de birouri pentru desfășurarea activităților aferente proiectelor derulate de Consiliului Județean Alba. Suprafața totală închiriată este de 237 mp, iar suma totală plătită pentru aceste suprafețe este de 4.160 lei/lună, fără TVA ( 4.992 lei)” spune CJ Alba.
Tot în 2012, CJ a achiziționat spațiul fostei clădiri a SC Proiect SA și un an mai târziu terenul din jurul acesteia.
Consiliul Județean Alba a achiziționat prin licitație: clădire și teren S+P+3 cu destinație birouri și sediu în suprafață de 911 mp, situate în Alba Iulia, b-dul I Decembrie 1918, nr. 68, la prețul de 2.751.400 lei, conform procesului verbal de licitație nr. 5 065 64 / 30.10.20 12; teren intavilan în suprafață de 2204 mp, situat în Alba Iulia, b-dul I Decembrie 1918, nr. 68, la prețul de 650.073 lei – conform procesului verbal de licitație nr. 504089/07.08.2013.
Pe lângă asta, alte mii de euro se duc indirect pe chiriile unor asociații sau instituții subordonate, la care CJ Alba cotizează anual cu multe sute de mii lei. Dintre acestea, Centrul de Cultură „Augustin Bena” are un spațiu închiriat într-o cladire a fostei fabrici Ardeleana, iar Asociația „Țara Vinului” își desfășoară activitatea într-un spațiu închiriat chiar în apropierea Consiliului Județean, pe strada Basarabiei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News