Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Agricultorii îşi pot achita impozitele si contribuţiile direct la Primărie. Deşi procedura de plată a intrat în vigoare, Fiscul nu ştie dacă se aplică deja


Publicat

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi agricole, îşi pot achita impozitul pe venit şi contribuţiile sociale, la compartimentele de specialitate ale unităţii administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care îşi au domiciliul fiscal, fără a mai fi nevoie să se deplaseze la administraţia financiară aferentă. Procedura a fost aprobată printr-un ordin comun al Ministerului Finanţelor şi Ministerului Dezvoltării, intrat în vigoare marţi. Cu toate acestea, Fiscul nu a putut spune cu exactitate dacă persoanele cu venituri obţinute din activităţi agricole îşi vor putea achita la primărie impozitele cu termen în 25 octombrie.

Potrivit OUG nr. 28/2013, prin care Codul de procedură fiscală a fost modificat în luna august, persoanele fizice cu venituri obţinute din activităţi agricole îşi vor putea achita impozitul şi contribuţiile aferente acestor venituri la organul fiscal din cadrul unităţilor administrativ-teritoriale corespunzătoare localităţii în care aceştia îşi au domiciliul fiscal, cu condiţia ca în localitatea respectivă să nu existe o unitate teritorială a Fiscului.

Pentru a putea fi pusă în aplicare această măsură, ministrul Finanţelor şi ministrul Dezvoltării, au emis un act normativ comun, ordinul nr. 1714/3246/2013, prin care se aprobă procedura de încasare şi virare la bugetul de stat şi bugetele asigurărilor sociale, a sumelor încasate în numerar de către compartimentele de specialitate ale unitătilor administrativ-teritoriale.

Ce cuprind noile reglementări?

Potrivit Ordinului 1714/3246/2013, persoanele fizice care datorează statului impozit şi contribuţii aferente veniturilor din activităţi agricole, pot plăti aceste obligaţii fiscale la primărie, dacă în localitatea unde îşi au domiciliul fiscal nu există o unitate teritorială a ANAF sau dacă a fost încheiat un protocol între unitatea administrativ-teritorială, prin primar şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, pe raza căreia se află localitatea, reprezentată de directorul general sau împuternicitul acestuia.

De asemenea, documentul prevede ca lista unităţilor administrativ-teritoriale care au încheiat protocolul cu Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, să fie publicată pe pagina proprie de internet a acesteia, precum şi pe cea a ANAF şi a Prefecturii judeţului. Pentru informarea contribuabililor, primăriile vor trebui să publice protocolul la sediul lor, precum şi în alte locuri considerate a fi de interes public.

Cum se transmit datele de la organul fiscal competent la primărie?

Conform ordinului comun al ministrului Finanţelor şi al ministrului Dezvoltării, organul fiscal competent va întocmi şi comunica fiecărui compartiment de specialitate al primăriei, lista lunară a contribuabililor care datorează obligaţii fiscale aferente veniturilor din activităţi agricole. Aceasta se va fi transmisă în primele cinci zile ale lunii următoare şi va cuprinde informaţii actualizate, referitoare la obligaţiile fiscale datorate la sfârşitul lunii de referinţă.

În acelaşi timp, pentru impozitele datorate de contribuabili până la data încheierii protocolului între Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice şi Primărie, lista se va comunica compartimentului de specialitate al primariei în termen de două zile de la data încheierii protocolului.

Potrivit documentului, lista contribuabililor care realizează venituri din activităţi agricole şi sunt plătitori de impozit, va trebui să cuprindă următoarele elemente: numele și prenumele contribuabilului, codul numeric personal, domiciliul fiscal, suma datorată, şi natura obligaţiei fiscale. În cazul în care ar putea să apară neclarităţi referitoare la suma impozitelor datorate de un contribuabil, compartimentul de specialitate al primăriei v avea obligaţia de a solicita organului fiscal competent clarificări.

Pentru ca persoanele care plătesc impozit în urma activitaţilor agricole să poată face plata efectivă, trebuie ca autoritatile să îndeplinescă o serie de formalităţi.

Reprezentanţii ANAF au declarat că procedura recent aprobată, va putea fi aplicată până pe 25 octombrie, data limită de plată a impozitelor pentru cei care obţin venituri din activităţi agricole. Aceştia au precizat că până joi, Direcţia Regională a Finanţelor Publice trebuie să transmită fiecarei primării din raza sa teritorială, două exemplare ale unui protocol. Totodată, dacă primăriile sunt de acord cu protocolul primit, vor trebui să comunice, în termen de două zile de la data primirii, Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice, un exemplar al documentului. În cazul în care primăria nu comunică, în termenul prevăzut protocolul semnat, atunci procedura de încheiere a protocolului poate fi reluată ulterior din iniţiativa unităţii administrativ-teritoriale. Totodată, primăriile trebuie sa afişeze la sediul lor protocolul încheiat numai după ce toate aceste etape sunt finalizate cu succes.

Care este procedura de plata a impozitului si a contributiilor sociale?

Reglementările recent intrate în vigoare, stabilesc ca obligaţiile fiscale datorate de persoanele care realizează venituri din activităţi agricole, se vor plati în numerar la compartimentul de specialitate al primăriei. Acest compartiment va încasa sumele de bani în baza listei cu contribuabili sau în baza deciziilor de impunere ori a deciziilor referitoare la obligaţiile de plata accesorii, prezentate de contribuabili. De asemenea, compartimentul de specialitate al primăriei va încasa sumele platite de contribuabil, chiar dacă acesta efectuează o plata mai mica decat cuantumul obligatiilor fiscale datorate.

Noul act normativ prevede ca data plăţii obligaţiilor fiscale să fie data înscrisă în documentul de plată, eliberat de compartimentul de specialitate al primăriei care a încasat suma.

Totodată, în documentul de plată eliberat de compartimentulul de specialitate al unităţii administrativ-teritoriale, acesta mentionează cuantumul şi natura obligaţiei fiscale achitată de contribuabil, precum si contul bugetar al obligaţiei fiscale ce face obiectul platii, astfel:

20.03.01.13 – pentru impozitul pe veniturile din activităţi agricole şi accesoriile acestuia stabilite prin decizia de impunere privind plătile anticipate cu titlu de impozit pe venit sau decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii;

26.21.05.03.02 – pentru contribuţiile de asigurări sociale de sănătate şi accesoriile acestora, stabilite prin decizia de impunere privind plăţile anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale de sănătate sau decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii;

20.03.01.60 – pentru impozitul pe veniturile din activităţi agricole şi accesoriile acestuia stabilite prin decizia de impunere anuală sau decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii.

Pe baza informaţiilor din documentul de plată, compartimentul de specialitate al primăriei urmează să realizeze o situaţie privind sumele încasate reprezentând obligaţii fiscale. În situaţia în care ar putea exista sume achitate eronat de către contribuabili pe alte tipuri de obligaţii fiscale sau stinse eronat de catre organele fiscale, contribuabilul va depune, la organul fiscal competent din subordinea ANAF, o cerere în acest sens, la care va ataşa o copie a documentului de plată. În acest caz, data plăţii obligaţiilor fiscale este data înscrisă în documentul de plată eliberat de compartimentul de specialitate al primăriei care a încasat suma.

Sumele pe care compartimentul de specialitate al primăriei le-a încasat de la contribuabili, vor fi depuse in termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la încasare, în contul 50.42 „Disponibil din sume colectate de unităţile administrativ-teritoriale pentru alte bugete”, care se deschide pe numele acestora la unitatea teritorială a trezoreriei statului. La rândul său, unitatea va transfera sumele în conurile de venituri ale bugetului de stat si bugetului Fondului Naţional Unic de asigurări sociale de sănătate.

Sursa: avocatNet.ro

Roxana CAZACUDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Romania a cumpărat cea mai scumpă energie electrica din Europa, pentru consumul zilei de miercuri: Peste 1.300 de lei/MWh

Publicat

România a cumpărat cea mai scumpă energie electrică din Uniunea Europeană , pe piața spot, plătind peste 1.300 de lei/MWh.

Prețul facturilor la electricitate pe care îl vor plăti românii până la aplicarea masurilor anunțate de autorități vor deveni astfel tot mai mari.

România și Ungaria au cumpărat marți, pentru consumul zilei de miercuri, cea mai scumpă energie electrică din Europa.

Astfel, pentru un MWh s-a plătit peste 1.300 de lei, potrivit datelor centralizate de un siteul EnergyLive.cloud . Pentru ambele țări este și cea mai mare cotație la care cumpăra energia.

Prețul mediu zilnic al pieței spot a ajuns la nivelul de 263,89 de euro/MWh pentru România și Ungaria, cu aproape 30 de euro pentru următorul preț, cel plătit de Slovenia. De altfel, țările din Europa Centrală și de Est, cu excepția Poloniei, au plătit cel mai mult pentru achiziționarea energiei.

La polul opus, Germania a cumpărat marți energie pe 60 de euro, iar Polonia cu aproape 80 de euro/MWh.

Din iunie, pieţele de energie electrică ale ţărilor din Europa Centrală şi de Est (Ungaria, Cehia, Slovacia şi România) au fost legate de pieţele din vestul Europei, mecanismul Multi-Regional Coupling (MRC).

Interconectarea a permis cuplarea pieţei spot din România la cele din Germania, Austria şi Polonia.

Acestea nu sunt prețurile pe care le plătește acasă fiecare consumator, ci prețurile cu care se tranzacționează energia pe bursele de profil. De acolo cumpără furnizorii, care mai departe vând către populație și firme.

La prețul final se mai adaugă tarifele de transport și distribuție, dar și contribuțiile pentru cogenerare și energie verde, plus taxa pe valoarea adăugată (TVA)

România producea în data de 19 octombrie ora 19,00 un total 6307 MWpotrivit datelor Transelectrica.

  • 32.12% Hidro – 2026 MW
  • 22.65% Cărbune – 1429 MW
  • 22.26% Nuclear – 1404 MW
  • 21.32% Hidrocarburi – 1345 MW
  • 1.14% Biomasa – 72 MW
  • 0.51% Eolian – 32 MW
  • 0.00% Fotovoltaice – 0 MW
Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Economist al BNR: Oare închiderea minelor nu a contribuit la criza prețurilor la energie? Ce facem cu gazul din Marea Neagră

Publicat

România are resurse energetice vaste dar statul nu permite exploatarea lor, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR), în articolul său „În apărarea pieţelor”.

Acesta consideră că este ironic şi trist faptul că, pe de o parte, preţul gazelor a explodat dar, pe de altă parte, statul nu creează cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră.

„Să intervină Statul!” se aude tot mai des în spaţiul public.

„Sunt condiţii extraordinare!”, „Să plafoneze Statul preţurile!” răspund alte voci, cu şi mai mult entuziasm.

Sunt trei evoluţii recente care mi-au atras atenţia, cu ajutorul cărora putem demonstra uşor, într-o manieră facilă, de ce vocile greşesc, şi de ce însăşi intervenţia etatistă este sursa, şi nicidecum soluţia, problemelor.

Le abordez mai jos, punct cu punct.

„Mâna invizibilă” a pieţelor libere, cea care aliniază cererea cu oferta, funcţionează de-o vecie şi acţionează asupra a milioane de produse prin miliarde de tranzacţii, aşezând lucrurile cum nici un planificator central (sau birocrat, sau conducător, sau dictator, sau cel mai puternic calculator/inteligenţă artificială) nu o poate face.

Şcoala de gândire economică austriacă ne spune că pieţele fac asta cu ajutorul ordinii spontane, pentru că se formează spontan, continuu, prin interacţiunea voluntară a miliarde de indivizi, vânzători sau cumpărători, cu priorităţi, preferinţe, resurse şi posibilităţi tehnologice diferite, şi asta fără ca unii să se coordoneze cu alţii, într-o manieră cât mai dispersată, şi fără intervenţia unei entităţi centrale care să coordoneze procesul.

O piaţă liberă va căuta continuu să identifice şi satisfacă în cel mai bun mod dorinţele consumatorilor, iar prin concurenţă şi sistemul de stimulente va căuta să ofere cele mai bune produse la cele mai bune preţuri”, scrie Cristian Popa.

Explozia prețurilor: oare închiderea minelor nu a contribuit la actuala criză?

În aceea ce priveşte preţurile gazelor şi electricităţii, Popa menţionează că acestea au explodat în Europa, şi nu numai, pe fondul unei cereri mari datorată revenirii consumului şi a ofertei reduse.

„Soluţia vehiculată de etatişti este plafonarea prin lege a preţurilor, deci „să rezolve Statul!”, de parcă aşa vor apărea mai multe gaze şi mai multă electricitate din neant.

Dar legile economiei funcţionează independent de legile date în Parlament. Preţurile plafonate ar descuraja realizarea de investiţii în capacităţi de producţie, nicidecum invers, deci nu ar rezolva problema de bază, ar fi un calmant, care nu ar vindeca boala.

Ce nu ne spun etatiştii este că, deşi ne uităm la Stat pentru soluţii, este foarte posibil chiar Statul să fi generat problemele din prima fază.

Oare închiderea minelor şi a centralelor electrice pe cărbune nu a contribuit la actuala criză a preţurilor energetice în care ne aflăm?

Oare introducerea sistemului de certificate CO2 nu a dus la creşterea costurilor, închiderea şi falimentarea unor centrale pe cărbune şi astfel la preţuri mai mari?

Reducerea poluării şi înverzirea sistemului energetic este probabil necesară, însă ceva trebuie înlocuit cu altceva, doar eliminarea duce la penurie, eliminarea unei surse de energie trebuie să fie însoţită de dezvoltarea altora noi, şi asta folosind tot mecanisme competitive ale pieţei, căci altfel se ajunge la consecinţe neintenţionate, precum pene de curent sau preţuri uriaşe”, spune Cristian Popa.

Potrivit autorului, statul, încercând să rezolve o problemă, a cauzat alta, sau chiar mai multe, probabil neintenţionat.

România, resurse vaste

„O altă situaţie, de data aceasta specifică ţării noastre, este că deşi avem în România resurse energetice vaste, Statul nu permite exploatarea lor. Este ironic şi trist că pe de o parte preţul gazelor a explodat, dar pe de altă parte Statul nu creează cadrul legal şi fiscal pentru exploatarea gazelor offshore din Marea Neagră, deci nu permite companiilor private să exploateze aceste gazele.

Însă, în acelaşi timp, Statul se oferă, binevoitor, să plafoneze preţurile, sau să le subvenţioneze, cu bani din taxele încasate… tot de la noi. Iar noi rămânem la întrebarea de ce cresc preţurile.

Ne permitem oare să lăsăm aceste resurse minerale de miliarde de euro neexploatate sub Marea Neagră? Este România atât de bogată încât să importe gaze mai degrabă decât să le exploateze pe ale ei?

La iarnă, când va fi frig, sau când vor veni facturile, ne vom gândi probabil cu jind la acele gaze„, susţine Cristian Popa.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Șoseaua ocolitoare a municipiului Blaj: 230.000 de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a studiului geotehnic

Publicat

Varianta ocolitoare a municipiului Blaj – unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din zonă – a ajuns la faza elaborării studiului de fezabilitate și a studiului geotehnic. Realizarea șoselei ocolitoare urmărește decongestionarea traficul rutier prin oferirea unei rute alternative pentru cei aflați în tranzit, dar și pentru blăjenii care doresc să evite aglomerația. 

Primăria Blaj a achiziționat recent servicii de elaborare a studiului de fezabilitate și a studiului geotehnic pentru „Varianta ocolitoare a municipiului Blaj”. Achiziția s-a făcut prin cumpărare directă, pe platforma Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Valoarea studiul geotehnic a fost de 100.000 de lei, ofertantul fiind Geo-Tech SRL din județul Harghita.

Serviciile de elaborare a studiului de fezabilitate, documentație și avize au costat 130.200 de lei, ofertantul fiind Birou Proiectare Bodea SRL din Alba Iulia.

Potrivit documentației, investigațiile geotehnice se vor executa prin foraje adânci de 15-20 metri pe zonele cu consolidări și viaducte sau poduri și foraje scurte pe traseu.

Gheorghe Rotar: Șoseaua ocolitoare de la Blaj va beneficia de piste de biciclete, stații de autobuz, stații electrice de încărcare și parcare tip park&ride

În urmă cu un an, primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar a transmis că realizarea șoselei ocolitoare a municipiului este o investitie cu dublu rol în ceea ce privește traficul rutier.

„În primul rând va decongestiona traficul rutier în oraș și va fluidiza circulația spre orașele din jurul Blajului și spre zona industrială, urmând a contribui la dezvoltarea urbanistică și economică a zonei cât și la creșterea calității vieții, prin reducerea gradului de poluare în oraș.

În al doilea rând, șoseaua ocolitoare a Blajului va a avea și rolul de coridor de mobilitate urbană, care va face legătura între străzile Clujului și Eroilor cu zona Petrisat, cu ieșire la capătul străzilor Simion Bărnuțiu (spre Târnăveni) și Mihail Kogălniceanu (spre Mediaș).

Această investiție va beneficia de piste de biciclete, stații de autobuz, stații electrice de încărcare și o zonă de parcare tip park&ride. Este un proiect necesar, în condițiile creșterii numărului de mașini din Blaj, un proiect care decongestionează traficul rutier din oraș, prin oferirea unei rute alternative pentru cei aflați doar în tranzit, dar și pentru blăjenii care doresc să evite aglomerația, atunci când vor călători în afara orașului”, a explicat Gheorghe Valentin Rotar.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Dosar penal pentru o femeie care dezinforma pe Facebook cu privire la un spital modular din Piatra-Neamț. Ce spun polițiștii

Publicat

O femeie din Piatra-Neamț s-a ales cu dosar penal pentru răspândirea de informații false, în mediul online. Mai exact, femeia într-un live pe Facebook spunea în timp ce filma că în spitalul modular din Piatra Neamț, spital modular ATI nu este internat nimeni.

În realitate, în acel moment erau internați în spital 25 de persoane. Poliția s-a autosesizat după ce Libertatea a făcut public modul în care femeia furnizează informații false.

Este vorba despre un video care a fost filmat  pe pagina de Facebook „Ella Fătu”. De asemenea, femeia se pare că mai are o pagină de de Facebook cu numele ”Gabi Acatrinei”.

Pe ambele pagini majoritatea postărilor sunt live-uri ale senatoarei Șoșoacă sau Dana Budeanu. În scurt timp, video-ul în care erau transmise informații false a strâns aproape 4000 de distribuiri.

„Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini în care o persoană prezintă informaţii cu privire la gradul de ocupare al spitalului modular din Piatra-Neamţ, Compartimentul Relaţii Publice al IPJ Neamţ precizează că poliţiştii s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora şi fac verificări, în vederea identificării persoanelor implicate şi luării măsurilor legale ce se impun”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, citat de Agerpres.

Pe 14 octombrie, o femeie din Piatra-Neamţ a făcut un live pe Facebook în curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ şi a afirmat că spitalul modular ATI este gol.

Femeia filmează de la distanță containerele spitalului situat în proximitatea centrului orașului, sub „Pietricica”, cum se numește dealul care este simbolul orașului. Ea spune „uite, nu e nimeni” în interiorul clinicii.

Și arată doar exteriorul. Duminică, clipul peste 2.700 de distribuiri, 1.100 reacții și 1.200 de comentarii. Mai mult, acesta fusese distribuit pe un grup numit „Observator Antena 1”, tocmai pentru a da credibilitate știrii. Grupul nu aparține televiziunii

Potrivit conducerii spitalului, în ziua respectivă erau internaţi 25 de pacienţi în stare gravă în secţia ATI, scrie Libertatea.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate