Connect with us
Publicitate

Actualitate

Ajutor financiar de la stat de 100 lei pe hectar pentru producătorii agricoli cu terenuri cultivate, afectate de secetă

Publicat

Potrivit unui proiect de hotărâre al Guvernului, agricultorii ale căror recolte au fost afectate de secetă pot primi sprijin financiar, respectiv ajutor de minimis, din 15 noiembrie, în valoare de 100 lei pe hectar. Sumele se acordă pentru suprafeţe de maxim 10 hectare de culturi agricole, într-o singură tranşă.

În proiectul de HG se arată că „solicitanţii de sprijin financiar sunt eligibili în cadrul schemei de ajutor de minimis, dacă sunt înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cereri unice de plată pe suprafaţă pentru anul 2012 şi solicită autorităţii competente acordarea de sprijin financiar. Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis este de 100 lei/ha şi se acordă pentru suprafeţe de minim un hectar şi maxim 10 hectare cu culturi agricole, inclusiv, pe exploataţie”.

Beneficiarii acestui ajutor financiar nu pot renunţa la calitatea de producători agricoli care exploatează suprafeţele de teren pentru care primesc sprijinul în cauză pe o perioadă de trei ani. Banii vor fi primiţi într-o singură tranşă, începând cu data de 15 noiembrie şi sunt asiguraţi din bugetul de stat.

Ajutoarele de minimis acordate nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate potrivit Hotărârii Guvernului nr.562/2012 privind aprobarea schemei „Ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor meteorologice nefavorabile manifestate în perioada ianuarie-februarie 2012, asupra culturilor de legume şi/sau flori în spaţii protejate” care se acordă în agricultură, în sectorul vegetal, în cazul în care acest cumul conduce la o intensitate a ajutorului care depăşeşte suma maximă de 7.500 euro pe beneficiar pentru o perioada de trei ani. (sursa: Mediafax)

În Alba, au fost afectate de secetă 15.000 de hectare de porumb, în totalitate, iar pe un perimetru de 250.00 de hectare cu alte culturi agricole (grâu, ovăz, orzoiacă, fasole, plante medicinale, floarea soarelui, rapiţă de primăvară, soia cartofi, legume, tutun, sfeclă de zahăr), dar şi păşuni şi fâneţe, pagubele sunt de peste 30%.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate