Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Alba Iulia – a doua capitală”, un proiect pentru anul 2013, propus de jurnalistul Dan Lungu

Publicat

lungu

Jurnalistul Dan Lungu, moderatorul talk-show-ului online „Testul de sinceritate” Alba24.ro, corespondent Mediafax și reporter Radio Reîntregirea, propune locuitorilor județului Alba un proiect prin care Alba Iulia să devină a doua capitală a României. Vă prezentăm mai jos conținutul proiectului, semnificația, câteva motive și beneficii ale acestuia, formulate de Dan Lungu:

„Vă supun atenţiei un proiect care, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie, în 2013, cel mai important proiect pentru noi cei care locuim în Alba Iulia şi în judeţul Alba.

Astăzi lansez spre analiză şi dezbatere o idee care mă frământă demult. Luni am lansat-o pe internet, iar marți voi depune oficial acest proiect la principalele instituţii judeţene şi locale, dar şi la birourile parlamentare ale noilor deputaţi şi senatori de Alba.

Mărturisesc că mă gândesc demult la acest proiect, însă nu am dorit să-l lansez public la finalul lui 2012, pentru că era o perioadă încărcată electoral. Proiectul pe care vă rog să-l analizaţi se numeşte <Alba Iulia – A DOUA CAPITALĂ> şi presupune un lucru foarte simplu: declararea oficială a municipiului Alba Iulia a doua capitală a României. În contextul în care în acest an va intra în dezbatere modificarea Constituţiei României, proiectul <Alba Iulia – a doua capitală> presupune o iniţiativă legislativă prin care să se propună modificarea articolului 14 din Constituţia României, iar, pe lângă municipiul Bucureşti, Alba Iulia să fie declarată <a doua capitală a României>, <capitală simbol cu rol administrativ redus> sau <capitală istorică cu rol administrativ redus>.

Ce ar însemna acest lucru vă spun în câteva puncte:

  1. <Alba Iulia – a doua capitală a României> cred că ar însemna cel mai bun brand pentru promovarea municipiului din punct de vedete turistic şi economic.

  2. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea avea un rol simbolic, iar aici ar urma să fie organizate cel puţin o dată sau de două ori pe an şedinţele solemne sau de bilanţ ale Camerei Deputaţilor, ale Senatului şi ale Guvernului României.

  3. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea prelua o partea din atribuţiile unor instituţii guvernamentale, astfel încât să se realizeze un prim pas spre adevărata descentralizare. Prin poziţionarea sa geografică, Alba Iulia ar permite un acces mai bun pentru cetăţenii din zona de Centru, Nord şi Vest a ţării la anumite instituţii naţionale.

  4. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea găzdui instituţii guvernamentale precum: Ministerul Culturii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (la Alba Iulia se desfăşoară cea mai importantă manifestare pentru românii din afara graniţelor ţării: Congresul Spiritualităţii Româneşti), Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale etc. Veţi spune că nu avem infrastructură. Există încă spaţii foarte generoase în proprietatea Armatei care nu sunt folosite (Unitatea militară de lângă Universitate).

  5. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea avea o reprezentanţă a Preşedinţiei României, dar şi a Casei Regale a României. Spre exemplu, preşedintele României şi-ar putea muta sediul la Alba Iulia în luna decembrie, lună care nu este foarte încărcată din punct de vedere al volumului de activitate şi în care este sărbătorită şi Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, moment istoric legat de Alba Iulia.

 Motive (De ce Alba Iulia a doua capitală?):

 1. Declararea oficială a municipiului Alba Iulia ca <a doua capitală a României>, <capitală simbol> sau <capitală istorică> ar însemna recunoaşterea celui mai important moment istoric legat de formarea României ca stat naţional, unitar şi indivizibil.

 2. <Alba Iulia – capitală istorică> (titulatură consfinţită oficial prin Constituţie) în care să funcţioneze şi câteva instituţii naţionale ale statului ar însemna un prim pas spre implementarea proiectului de reorganizare administrativă a României.

 3. Poziţionarea geografică a municipiului Alba Iulia ar putea reprezenta un alt motiv important pentru declararea oraşului <a doua capitală> a României. Municipiul Bucureşti este poziţionat geografic mult prea departe de Transilvania (spre exemplu), iar de multe ori românii din această zonă consideră că nu sunt reprezentaţi corespunzător la nivel central. Alba Iulia – a doua capitală (chiar şi cu un mic rol administrativ, însă declarată oficial) ar însemna întărirea unităţii naţionale şi combaterea unor manifestări antiromâneşti şi antistatale care au luat amploare în ultimii ani şi care s-ar putea amplifica şi mai mult în contextul regionalizării României.

 4. Descentralizare şi accesul mai uşor la anumite instituţii ale statului – prin poziţionare sa Alba Iulia ar putea prelua anumite birouri, agenţii sau chiar ministere care funcţionează în Bucureşti astfel încât să se reducă aglomerarea instituţională din capitală şi totodată distanţa pe care mulţi dintre cetăţenii României o au de parcurs pentru rezolvarea unor probleme la instituţii din capitala ţării.

 5. Din punct de vedere istoric, Alba Iulia merită să fie oficial a doua capitală! Din păcate, în ultimii 20 de ani, cei care au avut în mână destinele României nu au mai pus accent pe istorie, tradiţii, simboluri naţionale, iar declararea municipiului a doua capitală ar însemna o reparaţie morală, o recunoaştere istorică dar şi o întărire a unităţii statale.

 BENEFICII:

 1. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea reprezenta cel mai important brand pentru promovarea turistică şi economică a oraşului

 2. <Alba Iulia – a doua capitală> ar însemna din primii ani câteva zeci de milioane de euro în plus în bugetul judeţului şi al oraşului, bani care vor veni din dezvoltarea economică şi turistică şi nu din bugetul de stat. Colateral vor exista beneficii reale şi pentru judeţele şi oraşele importante din apropiere.

 3. <Alba Iulia – a doua capitală> va însemna întărirea conceptului de stat naţional, unitar şi indivizibil chiar dacă se va realiza regionalizarea României.

 4. <Alba Iulia – a doua capitală> este sigura şansă pentru dezvoltarea economică a municipiului Alba Iulia deoarece în contextul regionalizării şi al unei posibile pierderi a statutului de capitală de regiune oraşul ar putea intra în regres economic.

 5. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea însemna şi promovarea unei imagini noi pentru România axată pe istorie şi tradiţii deoarece anumite întâlniri bilaterale ar putea fi organizate aici în „a doua capitală”, într-o zonă cu oameni ospitalieri şi frumuseţi extraordinare.

 În concluzie… ştiu că este un proiect extrem de ambiţios şi poate pentru unii utopic, dar eu promit, în calitate de cetăţean din Alba Iulia, oraş care m-a adoptat în urmă cu 13 ani, să îmi pun toată priceperea, experienţa şi puţinul timp liber pentru promovarea acestei idei. Am însă nevoie de voi toţi, cei care iubiţi Alba Iulia, iubiţi România, iubiţi istoria şi tradiţiile noastre. Am nevoie şi de cei care au în mână puterea astfel încât mâine le voi înmâna acest proiect pentru a fi analizat, combătut sau susţinut.

Închei parafrazându-l pe un mare om politic… Înainte de a ne întreba ce a făcut Alba Iulia pentru noi vă rog să ne întrebăm ce am făcut noi pentru Alba Iulia!”.

Vă invităm așadar, dragi cititori ai ziarului Alba24.ro, să vă exprimați părerea în legătură cu proiectul „Alba Iulia – a doua capitală”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

8 Comentarii

8 Comentarii

  1. Gabi

    marți, 08.01.2013 at 10:14

    Alti bani, alta distractie… denumirea „Cealalta Capitala” a expirat?

    • mihaela

      marți, 08.01.2013 at 12:32

      „Cealalta Capitala” e deja cunoscut. La ce bun aceasta schimbare care nici macar nu e o schimbare semnificativa.

      • Dan Lungu

        marți, 08.01.2013 at 19:02

        A doua capitala este sintagma constitutionala care este folosita si de alte tari care au doua capitale. Eu cred ca Alba Iulia nu trebuie sa fie cealalata capitala mai putin importanta ci a doua capitala, adica pe pozitie egala, daca putem spune asa, cu Bucurestiul. In al doilea rand Alba Iulia – cealalta capitala este un brand pentru Alba Iulia.Daca se doreste aceasta sintagma o putem folosi. Eu vorbesc de o schimbare constitutionala prin declararea unei a doua capitale….

    • Dan Lungu

      marți, 08.01.2013 at 12:44

      @ Gabi Sa stii ca este cu adevarat vorba de bani…dar nu de bani pe care sa ii piarda Alba Iulia ci bani care sa vina in Alba Iulia printr-un astfel de proiect. Eu cred ca este un proiect foarte serios si voi incerca sa-l prezint tuturor celor care se arata interesati. Daca consideri ca vrei sa purtam o discutie te astept oricand cu mare placere…

  2. Lucu

    marți, 08.01.2013 at 13:04

    A vrut si Ceausescu sa mute capitala la Brasov.
    Dar s-a opus timpa.

  3. mda

    marți, 08.01.2013 at 15:59

    Total de acord cu tine Dan. Pana la Alba Iulia regionalizata, cred ca asta ar fi cel realizabil proiect. Daca putem obtine aceasta distinctie cred ca pana la a deveni capitala a regiunii pasul este mai mic si mai usor. Exista numerose exemple in lume de capitale atestate ca fiind capitale economice sau istorice. Suntem la 23 de ani de independenta (intr-un fel) merita sa mergem inainte, trebuie sa mergem inainte, timpul nu asteapta. Felicitari!

    • Dan Lungu

      marți, 08.01.2013 at 19:04

      Multumesc pentru incurajare…Sper sa reusim! Spun reusim pentru ca am nevoie de toti cei care cred ca Alba Iulia poate fi a doua capitala a Romaniei!

  4. Vlad, Moldova Rasariteana

    duminică, 13.01.2013 at 22:48

    Alba Iulia e capitala Marii Uniri si acesta titulatura trebuie sa ramana.

    Iar a doua capitala a Romaniei e Iasiul inca de pe timpul lui A.I. Cuza,
    dar si in perioada 1916-1918, cat timp Bucurestiul a fost sub ocupatie.
    Iasiului Romania ii este datoare cu anumite institutii inca din 1859, cand penru a exista o ECHITATE ar fi trebuit ca Focsaniul, Galatiul sau Braila, adica un oras de la hotarul Principatelor sa devina capitala Principatelor Unite – Romania, iar dupa Marea Unire, desigur, un oras din Transilvania – Brasov, Sibiu sau chiar Alba Iulia.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax