Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba Iulia, oraşul şantier. Vezi stadiul investiţiilor în infrastructură realizate de administraţia locală


Publicat

Conducerea Primăriei Alba Iulia a făcut public, miercuri, stadiul investiţiilor desfăşurate în prezent în municipiul Alba Iulia. Este vorba despre o serie de proiecte de modernizare şi reparaţii capitale la mai multe străzi şi artere principale ce traversează oraşul.

Se modernizează intrarea dinspre nord în municipiul Alba Iulia

Unul dintre proiecte importante de infrastructură demarate de administraţia locală din Alba Iulia în 2011 este modernizarea intrării dinspre nord în municipiu, ce cuprinde lucrări pe strada Alexandru Ioan Cuza, podul peste râul Ampoi şi pasajul peste calea ferată. În ianuarie 2012, investiţia se află încă în faza incipientă, obiectivele prevăzute fiind realizate în proporţie de 0,8%.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei, au fost realizate organizarea de şantier, trasarea lucrărilor în plen, terasamentele, a fost pregătită platforma de drum, canalizarea pluvială şi stratul de balast. Au fost adâncite fundaţiile, decapate îmbrăcăminţile asfaltice, demolate trotuarele în zona podului şi relocate cablurile şi conductele pentu utilităţi. Din valoarea totală contractată prin proiect au fost efectuate plăţi în valoare de 3.131.610,24 lei, din care 2.846.334,77 lei din fonduri europene şi contribuţie din bugetul naţional şi alţi 285.275,23 lei din bugetul local.

În perioada următoare, continuă lucrările de modernizare a drumului, podului şi pasajului de cale ferată, iar investiţiile cuprind şi intervenţii la reţeaua de iluminat public şi apă şi canalizare.

Prin acest proiect se urmăreşte îmbunătăţirea accesibilităţii centrului urban Alba Iulia şi a legăturilor lui cu ariile limitrofe. Reprezentanţii administraţiei locale doresc să vină în întâmpinarea navetiştilor şi turiştilor care tranzitează municipiul Alba Iulia.

Continuă lucrările pe DN74, Calea Moţilor – str. Zlatnei

Planul integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba Iulia cuprinde şi proiectul de modernizare a DN74, respectiv strada Zlatnei şi Calea Moţilor din municipiu. Şi aici, lucrările au demarat în 2011 şi reprezintă o investiţie-cheie ce va contribui la dezvoltarea echilibrată a infrastructurii edilitare a municipiului.

Până în prezent, s-au executat lucrări la fundaţiile adâncite pentru extinderea suprafeţei carosabilului pe o lungime de 3.500 metri liniari, lucrări de infrastructură şi suprastructră drum, iar pe Calea Moţilor au fost realizate trotuare, piste de biciclişti şi zonă verde pe o lungime de 1.800 ml. Din valoarea totală de contract de 14.275.695,37 lei cu TVA inclus, s-au executat lucrări în valoare de 6.049.900,54 lei. În continuare, se vor finaliza lucrările de infrastructură şi suprastructură de pe Calea Moţilor şi lucrările de fundaţii adâncite de pe strada Zlatnei.

24 de străzi din centrul vechi al municipiului au intrat în reabilitare

Reparaţii capitale şi dotări tehnico-edilitare sunt desfăşurate în prezent şi în cartierele Lipoveni şi Maieri din Alba Iulia. Este vorba despre un alt proiect cuprins în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a municipiului, ce include 24 de străzi din centrul vechi al oraşului. Investiţiile au demarat în 2010 şi sunt structurate în mai multe loturi. Pentru lotul I, firma executantă este „Diferit” SRL, iar pentru loturile II şi III , executant este „Elis Pavaje” SRL.

Până la data de 31 decembrie 2011, au fost finalizate lucrările la străzile Nicolae Titulescu, Basarabiei, Munteniei, Lucian Blaga, Traian – pe 800 ml, Mihai Viteazu, Dobrogei, Iaşilor – pe 926 ml, Oituz, Simion Balint, Gheorghe Doja, Maramureşului, Bucureşti, Andrei Mureşanu, Florilor, Morii, Petre Dobra şi Libertăţii – primul tronson.

Pe strada Mărăşeşti au fost finalizate trotuarele şi a fost turnat primul strat de asfalt, pe strada Siretului sunt finalizate trotuarele şi a fost turnat primul strat de asfalt, pe 50% din lungime, pe strada Plevnei sunt amenajate trotuarele şi a fost realizată infrastructura drumului, iar pe strada Traian urmează să se toarne primul strat de asfalt, pe porţiunea dintre străzile Dimitrie Cantemir şi Pajiştei.

Zona investiţională se întinde pe o suprafaţă de 10 hectare, iar administraţia locală se aşteaptă ca îmbunătăţirea condiţiilor de trafic şi confort urban să conducă la regenerarea unor activităţi antreprenoriale de natura serviciilor şi comerţului. Valoarea totală a proiectului este de 32.902.986,20 lei, din care 27.578.980 lei sunt cheltuieli eligibile, 84.000 lei sunt cheltuieli neeligibile şi 5.240.006,20 lei reprezintă TVA.

Se finalizează lucrările la pasajul de cale ferată de la intrare în Alba Iulia dinspre Lancrăm

Lucrările de reabilitare continuă şi la pasajul peste calea erată de la intrare în municipiul Alba Iulia dinspre Sebeş. Deşi circulaţia autovehiculelor pe pasaj a fost redeschisă începând cu 20 decembrie, mai urmează să fie realizate lucrări auxiliare de montare a parapeţilor direcţionali, finisaje ale pilonilor şi la rampele de acces pe pasaj, fapt ce determină restricţionarea limitei de viteză la 30 de kilometri la oră. Execuţia proiectului a fost câştigată de SC „Concefa” SA Sibiu, iar valoarea totală a investiţiei este de 17.733.806,50 lei, din care contribuţia UE este de 10.674.798,49 lei, contribuţia Guvernului României, de 2.344.808,62 lei, iar contribuţia beneficiarului este de 4.704.149,39 lei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

3 Comentarii

3 Comentarii

 1. observator

  miercuri, 18.01.2012 at 16:50

  Din pacate se aloca fonduri importante pentru DN74, este afectat traficul de intarae -iesire din oras timp de doi ani si se vede ca ceea ce era cel mai important, largirea partii carosabile a drumului la doua benzi pe sens nu se face. S-a facut in schimb un aliniament paralel exagerat de trotuar, pista pentru biciclisti, spatiu verde si de parcare pe o parte a drumului, iar pe partea cealalta un trotuar inghesuit si strangulat (se vede in imagine) si o conectare la drumurile laterale si intrari care-i dezavantajeaza pe proprietari si locatarii din zona. Poate ca cei dezavantajati au impozite la jumatate. Modul asimetric exagerat de amenajare si modernizare a drumului spre Apuseni va afecta estetica si imaginea urbana a municipiului Alba Iulia in zona rezidentiala Alba -Micesti.

 2. eu romanul

  miercuri, 18.01.2012 at 17:44

  Poate sa imi spuna si mie cineva cat era de necesar pavarea intre pasarela din partos si intersectia de la gara???

 3. Florin Roman

  joi, 19.01.2012 at 01:14

  Da. Răspunsul este: pentru comision!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Fuga în Egipt, în plină criză. Episod turistic cu președintele Klaus Iohannis și soția sa, la piramide

Publicat

Președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri într-o vizită de stat în Republica Arabă Egipt, la invitația omologului său, președintele Abdel Fattah El-Sisi, a fost surprins pe când vizita piramidele. 

Potrivit unor imagini apărute în presă, președintele a fost surprins de turiștii aflați în zona turistică.

Îmbrăcat în alb și relaxat, atât el cât și soția sa, Klaus Iohannis și-a făcut fotografii înconjurat de gărzile de corp care i-au asigurat distanța.

Potrivit gazetaph.ro, care a publicat pentru prima data fotografii cu acesta în Egipt, președintele a fost recunoscut de românii aflați în vacanță acolo.

În acest context, președintelui i se reproșează episodul turistic, în condițiile în care România se zbate într-o criză sanitară fără precedent, triplată de una energetică și una politică.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Duminică, în Cetatea Alba Carolina: Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave. Condiții pentru participarea publicului

Publicat

Duminică, 31 octombrie, începând cu ora 16:00, pe strada Muzeului din Cetatea Alba Carolina va avea loc evenimentul „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, proiectul fiind cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. 

Programul va cuprinde:

 • lansarea cărții și a filmului etnografic „Purtata – jocul fetelor și nevestelor de pe Târnave”
 • spectacol folcloric: formațiile de dansuri de femei din județul Alba (Crăciunelu de Jos, Sâncel, Biia, Feisa, Cetatea de Baltă, Crăciunelu de Sus, Lupu și Lunca), Veta Biriș, Leontina Fărcaș, Marinela Baba, Roxana Reche, Ina Todoran, Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Plută, Oana Bozga Pintea, Denisa Balu, Nicușor Balu, Daria Maria Costea.

Este permisă participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului de desfășurare și cu purtarea măștii de protecție, doar pentru următoarele categorii de persoane:

– vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare

– care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Accesul în perimetrul de desfășurare este permis începând cu ora 15:00.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Accident GRAV de circulație pe DN1, la Sântimbru. O persoană și-a pierdut viața și alte două au fost rănite

Publicat

Două persoane au fost grav rănite și una și-a pierdut viața într-un accident de circulație extrem de grav, produs miercuri dimineață pe DN1, în apropiere de Sântimbru. 

UPDATE ora 10:00 – Potrivit IPJ Alba, la data de 27 octombrie 2021, în jurul orei 06:30, pe Drumul National 1, la km 390, în dreptul localității Sântimbru, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, județul Alba, în timp ce conducea un autoturism, în direcția Alba Iulia – Teiuș, a intrat în coliziune frontală cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 45 de ani, din comuna Galda de Jos, județul Alba.

În urma accidentului, conducătorul primului autoturism a decedat, un tânăr de 20 de ani, din comuna Ponor, pasager în autoturismul condus de acesta a fost rănit grav, iar conducătorul celui de-al doilea autoturism a fost rănit ușor.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă.

Stimați conducători auto, pentru prevenirea accidentelor rutiere recomandăm:

 • Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.
 • Evitați acţionarea bruscă a volanului şi a frânei şi utilizaţi cu precădere frâna de motor, pentru evitarea acvaplanării sau derapajelor necontrolate.
 • În condiţiile unui trafic aglomerat, păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile!
 • Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.
 • Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Nu folosiți telefonul mobil în timp ce conduceţi, iar pentru a comunica folosiți sistemele hands-free.

UPDATE ora 7:25

Victime au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la UPU Alba.

Știrea inițială:

Detașamentul de Pompieri Alba Iulia intervine pentru descarcerare si acordarea primului ajutor medical la un accident rutier produs pe DN 1, raza localității Sântimbru.

Traficul este blocat, iar polițiștii sunt la fața locului.

Din primele informații este vorba despre 2 autoturisme implicate în accident din care au rezultat 3 victime.

În urma accidentului o victimă a fost propulsată în afara autoturismului, aflându-se în stop cardio respirator.

Salvatorii de la ISU au încercat să-i aplice manevre de resuscitare.

Celelalte 2 victime erau încarcerate, conștiente, cu multiple traumatisme.

Una dintre acestea a fost deja descarcerata, forțele de intervenţie acționează pentru descarcerarea celei de-a treia victime, au transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului au fost trimise mai  mult mașini de intervenție și ambulanțe.

Surse ISU Alba, IPJ Alba

Sursă foto: ISU Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Drumuri din Apuseni, modernizate pentru a face legătura între obiective turistice din Alba, Bihor și Cluj

Publicat

Proiectul prin care județele Alba, Cluj și Bihor au încheiat acord, în vederea promovării obiectivelor turistice, începe să prindă contur.

Datele investiției pentru drumul Padiş – Ic Ponor au fost aprobate, marți, de consilierii județeni.

Modernizarea acestui drum, Padiş – Ic Ponor, face parte dintr-un plan de dezvoltare a Munţilor Apuseni.

Vezi și TRASEE turistice spectaculoase în județul Alba. Unde poți descoperi minunății ale naturii sălbatice

A fost încheiat un acord de parteneriat între Consiliul Judeţean Bihor şi Consiliile Judeţene Alba şi Cluj pentru realizarea unor proiecte de infrastructură rutieră, de punere în valoare a zonei carstice şi de promovare a tradiţiilor şi meşteşugurilor locale, toate sub brandul „Ţara de piatră. Paradisul carstic al României”.

În baza parteneriatului încheiat, CJ Alba va realiza lucrări pe traseul Călineasa – Vf. Clujului – intersecţia DJ 750.

CJ Cluj va moderniza drumul de legătură (continuare a DJ 763) între cele trei judeţe, din cătunul Ic Ponor către comuna Gârda de Sus (intersecţia cu DJ 750), situat pe raza administrativ-teritorială a judeţului Cluj.

În ceea ce privește drumul Padiş – Ic Ponor, proiectul propus presupune modernizarea a 9,75 de kilometri. Carosabilul va avea o lăţime de 5,5 metri, cu două benzi, câte una pe sens.

Drumul este în prezent doar pietruit, şi se află într-o stare degradată, necorespunzătoare pentru circulaţia în condiţii de siguranţă.

Potrivit studiului de fezabilitate, valoarea totală estimată a investiţiei este de 108.299.891,32 lei, cu TVA. Consiliul Judeţean va depune, în primăvara anului viitor, un proiect pentru finanţare a acestei investiţii prin programul POR 2021 – 2027, axa Turism, al cărui ghid de finanţare este în curs de definitivare.

„Acest drum va face legătura între cele două judeţe, Bihor şi Cluj. În etapa următoare vrem să facem o legătură de la acest drum spre localitatea Gârda de Sus din judeţul Alba. Credem că dincolo de dezvoltarea reţelei rutiere, existenţa unui asemenea drum va contribui şi la dezvoltarea turistică a Munţilor Apuseni”, a precizat vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan.

Obiectivele acordului între cele trei județe sunt:

 • amenajarea și modernizarea traseului rutier „Padiș/ Apuseni” situat administrativ în cele trei județe
 • dezvoltarea și promovarea turistică a zonei carstice a Munților Apuseni „Țara de Piatră. Paradisul carstic al României”
 • protejarea turiștilor în zona de interes.
 • protejarea și promovarea patrimoniului etnografic, folcloric și a arhitecturii tradiționale și a biodiversității zonei carstice.

Comunele vizate sunt: în Alba – Gârda de Sus, Arieșeni, Scărișoara; în Bihor – Pietroasa, Budureasa; în Cluj: Beliș, Mărgău, Săcuieu și Mărișel.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate