Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Smart City 2018: Protocol de colaborare cu Microsoft România pentru sistem de monitorizare a traficului și alte soluții inteligente


Publicat

sediu Primaria Alba Iulia

primaria alba iuliaPrimăria Alba Iulia va încheia un protocol de colaborare cu Microsoft România, în vederea cooperării în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”. Printre soluțiile inteligente propuse de Microsoft pentru municipiul Alba Iulia se numără implementarea un sistem de monitorizare a traficului și identificare plăcuțe de înmatriculare, managementul flotei de ambulanțe, autoutilitare de salubritate și mijloace de transport în comun, management energetic municipal și program de suport pentru startup-uri.

Un parteneriat care poate genera rezultate imediate și pe termen lung asupra dezvoltării comunității locale din Alba Iulia în contextul implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2014-2020 îl reprezintă și cel propus a fi încheiat cu compania Microsoft România SRL, în vederea implementării unor acțiuni și soluții inteligente în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City 2018, se arată în documentaţia de proiect.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 195/26.07.2016 s-a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între municipiul Alba Iulia și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în vederea cooperării în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018” în România.

Conform ministerului „această inițiativă vine în contextul în care industria TIC din România înregistrează valori crescute de concentrare și dezvoltare, cu o piață de produse  și servicii bazate pe tehnologii Smart în continuă creștere”. Acest proiect se va baza pe dezvoltarea de parteneriate publice-private care vor conduce la integrarea lanțurilor valorice din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional. Industria de IT&C, asociații, institute de cercetare-dezvoltare, universități și nu în ultimul rând voluntari vor lucra împreună la construirea celui mai modern și inteligent oraș din România din punct de vedere high-tech. Proiectul va fi finalizat în decembrie 2018, odată cu celebrarea Centenarului Marii Uniri la Alba Iulia.

Compania Microsoft România SRL reprezintă brandul sub care Microsoft Corporation furnizează servicii digitale. Microsoft Corporation este unul dintre liderii mondiali în servicii digitale, fiind prezent pe toate continentele și în aproape toate țările lumii.

În România, obiectivul companiei este de a fi liderul în tehnologie și partenerul de încredere pentru viitorul României. Direcțiile strategice de impact local ale Microsoft sunt „Agenda Digitală pentru România”, „Competitivitatea Mediului de Afaceri” și „Crearea de Oportunități pentri Tineri”. Compania a crescut de la 4 angajați în 1996 la peste 450 în 2013. Microsoft este constant între cei mai doriți angajatori în România (rezultat al unei cercetări de piață amănunțite realizate de Catalyst Consulting). În 2013, Microsoft a primit pentru al șaselea an consecutiv distincția Best European Workplace, din partea Great Place to Work Institute. Peste 50% dintre locurile de muncă din industria IT românească sunt influențate de Microsoft (studiu de impact economic IDC din 2009, comandat de Microsoft). Pentru fiecare RON pe care Microsoft îl câștigă în România, partenerii Microsoft din industria locală câștigă peste 6 RON (conform aceluiași studiu).

Vezi şi FOTO-VIDEO: „Alba Iulia Smart City 2018”. A fost lansat oficial proiectul-pilot cu soluții de digitalizare a orașului Alba Iulia

În România sunt peste 3.000 de parteneri comerciali activi cu ajutorul cărora compania adresează cu soluții peste 600.000 de instituții publice și companii mici și mijlocii. În prezent, peste 1.000 de români lucrează la Microsoft în comunități din întreaga lume.

În contextul proiectului Alba Iulia Smart City, compania Microsoft a răspuns apelului lansat în acest an de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale printr-un proiect care integrează o serie de soluții de tip smart implementate la nivelul municipiului Alba Iulia.

Soluțiile inteligente propuse de Microsoft România pentru municipiul Alba Iulia vizează următoarele paliere:

– monitorizare trafic și identificare plăcuțe de înmatriculare

– management flotă ambulanțe, utilitare de salubritate și mijloace de transport în comun

– management energetic municipal

– acces la educație de oriunde și oricând, pentru toți

– analiză conformitate cu ISO 18091

– analiză infrastructură IT și evaluare cyber security

– program de suport pentru startup-uri

Soluțiile propuse în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City vor fi finanțate în întregime de către compania SC Microsoft România SRL pe perioada 2017-2019.

Totodată, soluțiile propuse de companie vor avea un rol complementar vis-a-vis de celelalte soluții inteligente care urmează a fi implementate la nivelul municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City.

Monitorizare trafic și identificare plăcuțe de înmatriculare auto

În prezent, din ce în ce mai multe zone publice (orașe și zone metropolitane extinse, autostrăzi și drumuri, etc) apelează la instalarea de sisteme de supraveghere video locală și/sau zonală, acestea reprezentând soluțiile optime în ceea ce privește asigurarea sigurenței cetățenilor și monitorizarea spațiilor publice de către serviciile profesioniste cu atribuții în acest sens.

Tehnologia actuală dezvoltată pentru supravegherea metropolitană a ajuns la un nivel de maturitate suficient încât să asigure soluții viabile și eficiente pentru acest tip de aplicație.

Sistemul de supraveghere, dispeceratul de monitorizare al sistemelor de supraveghere stradală are scopul de a asigura supravegherea permanentă și eficientă a zonelor de interes administrativ și cu infracționalitate ridicată, a zonelor de trecere pietonale, intersecțiilor și a zonelor stabilite de comun acord cu beneficiarul.

Structura sistemului propus constă într-un ansamblu de 5 camere fixe și o cameră mobilă de tip PTZ Speed Dome ce se vor amplasa în zone de interes în municipiul Alba Iulia, acestea fiind conectate la un dispecerat (punct de monitorizare). Zonele monitorizate vor fi stabilite de comun acord cu beneficiarul.

Management flotă ambulanțe, utilitare de salubritate și mijloace de transport în comun

Soluția iTrack este un sistem complet pentru gestiunea flotei auto prin GPS, care permite vizualizarea traseului fiecărui vehicul, îmbunătățirea managementului și controlul șoferilor, păstrarea evidenței timpilor de condus și analiza datelor istorice în vederea eficientizării costurilor.

iTrack oferă informații în timp real despre flotă și trasee, integrare cu sisteme de măsurare a consumului și a nivelului de combustibil, monitorizare stil condus șofer, harta interactivă, gestionarea punctelor de interes (stații), alerte în timp real, rapoarte dinamice.

Management energetic municipal

Soluție care centralizează și raportează consumurile pe toate utilitățile ale tuturor clădirilor și asset-urilor municipale, cu beneficii din 3 direcții distincte:

– centralizarea în timp real, cât și istorică, a consumurilor și modul în care ele variază la diverse evenimente permite municipalității să identifice zonele ineficiente și să aplice politici pentru a eficientiza consumurile

– transformarea municipalității într-un consumator unic

– transparenta si implicare socială

Acces la educație de oriunde și oricând, pentru toți

Susține transformarea modernă a educației. Soluția cuprinde dotarea unui laborator sau săli de curs cu 15 echipamente PC împreună cu soluții pentru profesori și elevi în scopul învățământului modern, colaborativ și competitiv.

Program de support pentru Startup-uri

Este o inițiativă pentru a susține antreprenorii în cursa de a construi companii de succes iar prin acest program oferă între 4-6 luni programe customizate startul-urilor mature care doresc să depășească stagiul de dezvoltare produs.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

De astăzi a intrat în circulație bancnota de 20 de lei. Imaginea reprezentativă: portretul Ecaterinei Teodoroiu

Publicat

De astăzi, 1 decembrie, intră în circulație bancnota de 20 de lei, emisă de BNR.

Este prima bancnotă românească de circulație care are imprimat chipul unui personaj feminin din istoria României.

Potrivit BNR, de definitivează astfel convergența cu structura pe cupiuri a bancnotelor euro, valoarea nominală de 20 lei fiind singura care nu se regăsea printre cele românești, potrivit BNR.

Bancnota de 20 de lei este imprimată pe suport de polimer, plană și în relief. Are 18 culori, culoare predominantă verde oliv și dimensiunile 136 mm x 77 mm, între cele ale bancnotelor de 10 lei și 50 lei.

Grafica și elementele de siguranță sunt integrate în actuala serie de bancnote românești aflate în circulație.

Grafica bancnotei de 20 de lei

Pe aversul bancnotei se regăsesc următoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii între care a trăit (1894-1917), un element floral reprezentând un buchet de brânduşe (Crocus flavus). În plan secund, în zona centrală este reprezentată o insignă a Asociaţiei Cercetaşii României. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominală, în cifre şi litere, pe orizontală „20 LEI DOUĂZECI”, semnăturile guvernatorului şi casierului central, stema României, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, o stilizare a însemnului de armă al infanteriei, un medalion cu sigla BNR şi în dreapta, pe verticală, valoarea nominală în litere „DOUĂZECI LEI”, data punerii în circulaţie „1 decembrie 2021”, valoarea nominală în cifre „20”.

Pe reversul bancnotei compoziţia grafică include: o reprezentare a Victoriei înaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Mărăşeşti, iar în spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodată, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominală, în cifre şi litere, denumirea băncii centrale emitente „BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI”, sigla BNR poziţionată în dreapta sus şi stânga jos într-un dreptunghi, textul „FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSEŞTE CONFORM LEGILOR”, seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră şi caractere de aceeaşi înălţime, în partea stângă pe verticală şi cu cerneală roşie şi caractere de înălţime crescătoare, în partea dreaptă sus pe orizontală.

În scopul protejării împotriva falsificării, bancnota include o serie de elemente de siguranţă – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatură specială, destinate lucrătorilor din sistemul bancar.

Punerea în circulaţie a bancnotei cu valoarea nominală de 20 lei se face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Istoria neştiută a Unirii de la 1918. Detaliile proclamaţiei, stabilite la Hotelul „Hungaria” din Alba Iulia

Publicat

La 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Naţională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiţionată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate.

Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei şi Bucovinei au votat unirea.

La 30 noiembrie 1918, deputaţii şi delegaţii la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia au hotărât, la Hotelul „Hungaria”, condiţiile Marii Uniri de la 1 Decembrie şi programul Marii Adunări Naţionale.

Hotelul „Hungaria” apare în numeroase relatări privind evenimentele din 1 Decembrie 1918, iar în una dintre ele corespondentul ziarului „Aradi Kozlony” în România scria:

„Trenurile speciale pline până la refuz, ce sosesc din jumătate în jumătate de oră, varsă o lume imensă în Gara Alba Iulia. Sânt delegaţii români formaţi din ţărani, preoţi şi intelectuali de la oraşe, care vin să ia parte la Marea Adunare Naţională a românilor din Ardeal şi din celelalte teritorii ale Ungariei.

Citește și: PROGRAM 1 Decembrie – Ziua Națională a României 2021 la Alba Iulia. Paradă militară, concerte, spectacol cu drone

Delegaţii diferitelor sate româneşti intră în horă şi fluturând steaguri tricolore, cântând imnuri patriotice şi manifestând entuziasm pentru România Mare.

Ordinea la Alba Iulia este menţinută de ostaşii fostului regiment 33 infanterie, încadraţi în Garda Naţională Română de sub comanda maiorului Alexandru Vlad”.

Relatarea continua cu descrierea evenimentelor şi a oamenilor care aşteptau acele trenuri: „Ordinea în gară, pe care flutură acuma drapele româneşti, este păzită tot de membrii Gărzii Naţionale, populaţia oraşului, îmbrăcată în port naţional, aşteaptă sosirea trenurilor”.

„Conducătorii românilor s-au consfătuit azi toată ziua pentru a pune la punct cât mai bine programul zilei de mâine. Consfătuirea fruntaşilor a avut loc în încăperile de la etaj ale Hotelului «Hungaria».

Conducătorii Consiliului Naţional Român au fost cazaţi aici şi consfătuirile, cu mici întreruperi, au ţinut până târziu după miezul nopţii. Piaţa din faţa Hotelului «Hungaria» geme de lumea care aşteaptă sfârşitul şedinţelor.

VIDEO: Marșul Unirii de Ziua Națională, la Alba Iulia. Liderul AUR, George Simion, în fruntea participanților

Cafeneaua şi restaurantul hotelului sânt pline până la refuz. Peste tot o veselie debordantă, muzica ţigănească, cântece patriotice, dansuri naţionale. Orăşenii şi ţăranii dansează împreună jocurile româneşti”, scria acelaşi corespondent.

De la hotel, la Sala Unirii

După ce şi-au ţinut şedinţele pregătitoare la Hotelul „Hungaria”, în 1 Decembrie delegaţii s-au îndreptat către Sala Unirii, devenită o clădire simbolică pentru Marea Unire.

Locul în care s-au întâlnit cei 1.228 de reprezentanţi ai românilor din Transilvania a fost, înainte de 1918, o casină militară, unde se întâlneau ofiţerii austro-ungari la dans şi la alte evenimente.

Acum, Sala Unirii găzduieşte o expoziţie cu documente originale, steaguri ale unor delegaţii participante la actul Unirii, busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, copiile coroanelor purtate de aceştia la încoronarea din 1922, din Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, fotografiile unice din 1 decembrie 1918 şi aparatul cu care ele au fost făcute, de Samoilă Mârza.

Tot în Sala Unirii este expus biroul original la care s-a redactat „Declaraţia de autodeterminare a românilor din Transilvania”, în octombrie 1918, în casa din Oradea a avocatului Aurel Lazăr, document citit apoi de către deputatul Alexandru Vaida Voievod în Parlamentul de la Budapesta.

Mai puţin fericit a fost însă destinul vechiului Hotel „Hungaria”, construit în 1887. După 1 Decembrie 1918, numele său a fost schimbat în „Dacia”, fiind timp de zeci de ani unul dintre cele mai importante hoteluri din Alba Iulia.

La începutul secolului XX, hotelul avea un restaurant, o cafenea şi o sală de întâlniri care găzduia cele mai importante evenimente din oraş. De asemenea, zona în care se afla hotelul era principalul spaţiu de promenadă pentru localnici.

După instaurarea comunismului, Hotelul „Hungaria”, care devenise între timp „Dacia”, şi-a schimbat numele în „Apulum”.

Ulterior, hotelul şi-a pierdut din farmecul de altădată, sufocat de blocurile care se construiau cu repeziciune.

În anii ’80, vechiul Hotel „Hungaria”, „locul în care s-au făcut ultimele preparative pentru Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia”, a căzut pradă demolărilor comuniste.

Acum, în zona în care a existat Hotelul „Hungaria” sunt blocuri de locuinţe şi sediile unor bănci şi firme, fără ca acolo să se fi amenajat vreodată piaţa centrală a oraşului, pentru care imobilul fusese demolat.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE: Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun la Sala Unirii din Alba Iulia, 1 Decembrie 2021. Marea Adunare Națională

Publicat

La Sala Unirii din Alba Iulia se desfășoară ceremonia de primire a Soliilor din Cetățile de Scaun ale României. Este citită şi „Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia”.

În aceeași locație este și o reconstituire istorică.

Citeşte şi 1 DECEMBRIE 1918, MAREA UNIRE de la Alba Iulia. Mărturii, documente și semnificații

Acum 103 ani, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României.

Cu entuziasm și inimi însuflețite de dragoste de țară, românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea celui de-al doilea război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Aici au venit 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei” dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 97 de ani.

Pe lângă oficialități, la Alba Iulia au venit, români de peste tot, de peste Carpaţi, cu trenul, cu căruţele, călare, pe jos, îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, cu steaguri tricolore, cu table indicatoare a comunelor ori a ţinuturilor de unde proveneau, în cântări şi plini de bucurie.

Peste o sută de mii de oameni s-au adunat în această zi spre a fi de faţă la actul cel mai măreţ al istoriei românilor.

Marea Unire a tuturor românilor a fost împlinită în miezul zilei de 1 decembrie 1918, când cele 1.228 de semnături s-au așternut pe Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia.

Program 1 DECEMBRIE 2021 – Alba Iulia:

Orele 8.00-10.00 Marșul Unirii – itinerant – Autogara Alba Iulia – Esplanada Catedralei Încoronării, tinerii basarabeni

Ora 11.00 Primirea Soliilor din Cetățile de Scaun. Proclamația Unirii – Citirea ”Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia” – Sala Unirii; reconstituire istorică, discursuri

Ora 12.00 Te Deum – esplanada Catedralei Încoronării

Ora 12.00 Sala 67 – „Micii muschetari”, regia artistică: Teodora Popa – spectacol de teatru 3+ . Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia

Ora 13.30 Declarația de la Alba Iulia. Citirea Rezoluției Adunării Naționale de la Alba Iulia – Biserica Română Unită cu Roma, Greco-catolică. Lansare de baloane tricolore – Monumentul Unirii

Ora 15.00 Ceremonie militară – depunere de coroane și jerbe de flori – Monumentul Unirii. Parada Militară pe Bulevardul 1 Decembrie – ceremonie, defilare

Ora 16.00 Povestea Armatei Române 1918-1922 – Intrarea Armatei Române în Alba Iulia. Paradă de front. Citirea Proclamației Încoronării – animație culturală cu participarea Fanfarei Județului Alba

Centrul de Cultură ”Augustin Bena” – Poarta I – Poarta a III-a Sala Unirii

Ora 17.00 Vernisaj – Expoziție anuală UAP Alba Iulia – Galeriile municipale de artă

Ora 19.00 Concert extraordinar ”Alba Unește România”. Lansarea Orchestrei Române de Folclor (prima orchestră de uniune națională) – difuzare în premieră: ecranele din Cetatea Alba Carolina

Ora 20.00 La mulți ani, ROMÂNIA! Spectacol de drone – Parcul Unirii

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO: Parada militară de la București, de 1 Decembrie. Participă peste 1.500 de militari

Publicat

În București, începând cu ora 11.00, are loc Parada Militară Naţională, organizată cu ocazia Zilei României în Piaţa Arcului de Triumf.

Defilează aproximativ 1.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice.

Vezi și Program de Ziua Națională a României – 1 Decembrie la Alba Iulia

La paradă participă preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă.

Defilarea se desfășoară pe şoseaua Pavel D. Kiseleff, segmentul cuprins între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei.

În funcţie de condiţiile meteorologice, sunt așteptate să evolueze şi aproximativ 30 de aeronave.

În zona Arcului de Triumf este organizată o expoziţie de tehnică militară, care va putea fi vizitată după încheierea ceremoniei oficiale, până la ora 14.00.

Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se face fără a avea certificat verde, doar în afara zonelor oficiale delimitate de organizatori şi este permis cu asigurarea unei distanţe de minimum un metru între participanţi şi cu purtarea măştii de protecţie.

În zona oficială au acces cel mult 400 de persoane, însă vaccinate sau care au trecut prin boală.

În Alba Iulia, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, reprezentanţi ai Armatei României participă, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de defilări cu personal şi tehnică, precum şi de ceremonii militare şi religioase de depunere de coroane de flori. De asemenea, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii, precum şi cei aflaţi în misiune în Polonia desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

sursă: Agerpres

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate