Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia Smart City 2018: Protocol de colaborare cu Microsoft România pentru sistem de monitorizare a traficului și alte soluții inteligente


Publicat

sediu Primaria Alba Iulia

primaria alba iuliaPrimăria Alba Iulia va încheia un protocol de colaborare cu Microsoft România, în vederea cooperării în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”. Printre soluțiile inteligente propuse de Microsoft pentru municipiul Alba Iulia se numără implementarea un sistem de monitorizare a traficului și identificare plăcuțe de înmatriculare, managementul flotei de ambulanțe, autoutilitare de salubritate și mijloace de transport în comun, management energetic municipal și program de suport pentru startup-uri.

Un parteneriat care poate genera rezultate imediate și pe termen lung asupra dezvoltării comunității locale din Alba Iulia în contextul implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2014-2020 îl reprezintă și cel propus a fi încheiat cu compania Microsoft România SRL, în vederea implementării unor acțiuni și soluții inteligente în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City 2018, se arată în documentaţia de proiect.

Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 195/26.07.2016 s-a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între municipiul Alba Iulia și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în vederea cooperării în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018” în România.

Conform ministerului „această inițiativă vine în contextul în care industria TIC din România înregistrează valori crescute de concentrare și dezvoltare, cu o piață de produse  și servicii bazate pe tehnologii Smart în continuă creștere”. Acest proiect se va baza pe dezvoltarea de parteneriate publice-private care vor conduce la integrarea lanțurilor valorice din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional. Industria de IT&C, asociații, institute de cercetare-dezvoltare, universități și nu în ultimul rând voluntari vor lucra împreună la construirea celui mai modern și inteligent oraș din România din punct de vedere high-tech. Proiectul va fi finalizat în decembrie 2018, odată cu celebrarea Centenarului Marii Uniri la Alba Iulia.

Compania Microsoft România SRL reprezintă brandul sub care Microsoft Corporation furnizează servicii digitale. Microsoft Corporation este unul dintre liderii mondiali în servicii digitale, fiind prezent pe toate continentele și în aproape toate țările lumii.

În România, obiectivul companiei este de a fi liderul în tehnologie și partenerul de încredere pentru viitorul României. Direcțiile strategice de impact local ale Microsoft sunt „Agenda Digitală pentru România”, „Competitivitatea Mediului de Afaceri” și „Crearea de Oportunități pentri Tineri”. Compania a crescut de la 4 angajați în 1996 la peste 450 în 2013. Microsoft este constant între cei mai doriți angajatori în România (rezultat al unei cercetări de piață amănunțite realizate de Catalyst Consulting). În 2013, Microsoft a primit pentru al șaselea an consecutiv distincția Best European Workplace, din partea Great Place to Work Institute. Peste 50% dintre locurile de muncă din industria IT românească sunt influențate de Microsoft (studiu de impact economic IDC din 2009, comandat de Microsoft). Pentru fiecare RON pe care Microsoft îl câștigă în România, partenerii Microsoft din industria locală câștigă peste 6 RON (conform aceluiași studiu).

Vezi şi FOTO-VIDEO: „Alba Iulia Smart City 2018”. A fost lansat oficial proiectul-pilot cu soluții de digitalizare a orașului Alba Iulia

În România sunt peste 3.000 de parteneri comerciali activi cu ajutorul cărora compania adresează cu soluții peste 600.000 de instituții publice și companii mici și mijlocii. În prezent, peste 1.000 de români lucrează la Microsoft în comunități din întreaga lume.

În contextul proiectului Alba Iulia Smart City, compania Microsoft a răspuns apelului lansat în acest an de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale printr-un proiect care integrează o serie de soluții de tip smart implementate la nivelul municipiului Alba Iulia.

Soluțiile inteligente propuse de Microsoft România pentru municipiul Alba Iulia vizează următoarele paliere:

– monitorizare trafic și identificare plăcuțe de înmatriculare

– management flotă ambulanțe, utilitare de salubritate și mijloace de transport în comun

– management energetic municipal

– acces la educație de oriunde și oricând, pentru toți

– analiză conformitate cu ISO 18091

– analiză infrastructură IT și evaluare cyber security

– program de suport pentru startup-uri

Soluțiile propuse în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City vor fi finanțate în întregime de către compania SC Microsoft România SRL pe perioada 2017-2019.

Totodată, soluțiile propuse de companie vor avea un rol complementar vis-a-vis de celelalte soluții inteligente care urmează a fi implementate la nivelul municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City.

Monitorizare trafic și identificare plăcuțe de înmatriculare auto

În prezent, din ce în ce mai multe zone publice (orașe și zone metropolitane extinse, autostrăzi și drumuri, etc) apelează la instalarea de sisteme de supraveghere video locală și/sau zonală, acestea reprezentând soluțiile optime în ceea ce privește asigurarea sigurenței cetățenilor și monitorizarea spațiilor publice de către serviciile profesioniste cu atribuții în acest sens.

Tehnologia actuală dezvoltată pentru supravegherea metropolitană a ajuns la un nivel de maturitate suficient încât să asigure soluții viabile și eficiente pentru acest tip de aplicație.

Sistemul de supraveghere, dispeceratul de monitorizare al sistemelor de supraveghere stradală are scopul de a asigura supravegherea permanentă și eficientă a zonelor de interes administrativ și cu infracționalitate ridicată, a zonelor de trecere pietonale, intersecțiilor și a zonelor stabilite de comun acord cu beneficiarul.

Structura sistemului propus constă într-un ansamblu de 5 camere fixe și o cameră mobilă de tip PTZ Speed Dome ce se vor amplasa în zone de interes în municipiul Alba Iulia, acestea fiind conectate la un dispecerat (punct de monitorizare). Zonele monitorizate vor fi stabilite de comun acord cu beneficiarul.

Management flotă ambulanțe, utilitare de salubritate și mijloace de transport în comun

Soluția iTrack este un sistem complet pentru gestiunea flotei auto prin GPS, care permite vizualizarea traseului fiecărui vehicul, îmbunătățirea managementului și controlul șoferilor, păstrarea evidenței timpilor de condus și analiza datelor istorice în vederea eficientizării costurilor.

iTrack oferă informații în timp real despre flotă și trasee, integrare cu sisteme de măsurare a consumului și a nivelului de combustibil, monitorizare stil condus șofer, harta interactivă, gestionarea punctelor de interes (stații), alerte în timp real, rapoarte dinamice.

Management energetic municipal

Soluție care centralizează și raportează consumurile pe toate utilitățile ale tuturor clădirilor și asset-urilor municipale, cu beneficii din 3 direcții distincte:

– centralizarea în timp real, cât și istorică, a consumurilor și modul în care ele variază la diverse evenimente permite municipalității să identifice zonele ineficiente și să aplice politici pentru a eficientiza consumurile

– transformarea municipalității într-un consumator unic

– transparenta si implicare socială

Acces la educație de oriunde și oricând, pentru toți

Susține transformarea modernă a educației. Soluția cuprinde dotarea unui laborator sau săli de curs cu 15 echipamente PC împreună cu soluții pentru profesori și elevi în scopul învățământului modern, colaborativ și competitiv.

Program de support pentru Startup-uri

Este o inițiativă pentru a susține antreprenorii în cursa de a construi companii de succes iar prin acest program oferă între 4-6 luni programe customizate startul-urilor mature care doresc să depășească stagiul de dezvoltare produs.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EDUCAȚIE

Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, singura universitate din România, în clasamentul internațional Shanghai 2020

Publicat

Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB) este singura universitate din România inclusă în clasamentul internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziția 701-800, anunță UBB, într-un comunicat.

UBB a înintervalul locurilor 700-800, ca și anul trecut. Acum trei ani, avea cea mai bună clasare, între locurile 600-700

„Mă bucur și mă îngrijorez în același timp. Mă bucur pentru că UBB este acolo, confirmându-și statutul de universitate internațională de prestigiu atractivă pentru studenți (în acest an numărul studenților din țară și internaționali la UBB a crescut față de anii trecuti), acceptată recent în GUILD, organizația exclusivistă a unora din cele mai importante universități «world-class» europene.

Asta este cu atât mai remarcabil pentru UBB cu cât clasamentul se bazează doar pe componenta de științe și științe sociale, în timp ce UBB are șapte facultăți în domeniul artelor/științelor umaniste. Mă îngrijorez în condițiile în care UBB este acum singura din țară, deoarece acest ranking arată capacitatea universităților de a genera cunoaștere competitivă internațional, iar faptul că România mai are doar o universitate aici nu este bine pentru mărimea țării și pentru forța țării în competitivitatea globalizată (ex. Ungaria are 5, Polonia 8, etc.); există mai multe universități românești cu potențial în acest sens, iar ministerul de specialitate trebuie să creeze un program dedicat lor (și am vorbit în multe contexte despre cum trebuie să arate un astfel de program), deoarece susținerea acestora înseamnă de fapt susținerea competitivității țării, cu impact apoi asupra bunăstării oamenilor“, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În clasamentul Shanghai pe domenii, dat publicității în luna iunie 2020, UBB a avut de asemenea cele mai multe domenii incluse din țară (https://news.ubbcluj.ro/programele-ubb-ocupa-locuri-onorante-in-clasamentul-shanghai-2/) și a ocupat constant prima poziție în România în clasamentele internaționale majore ale universităților în 2020, incluse în Metarankingul Universitar și făcute publice până acum (ex. CWUR/Leiden/QS (aici alături de Universitatea din București)/Scimago/URAP).

În lume există aproximativ 30.000 de universități, dintre care aproximativ 2000 au trecut pragul academic minimal pentru a fi analizate, iar 1000 dintre acestea au atins nivelul unei vizibilități și al unui impact internațional de prestigiu pentru a fi incluse în rankingul Shanghai/ARWU.

Cunoscut şi ca „Clasamentul/Rankingul Shanghai” al universităţilor, Academic Ranking of World Universities este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaționale ale universităților prin prisma indicatorilor de excelenţă, de educaţie şi de cercetare folosiţi în analiză, și anume premii academice de prestigiu pentru angajați/absolvenți (ex. premii Nobel/Fields Medals/Highly Cited Researchers) și publicații de top (Nature/Science/Web of Science – science/social sciences). Indicatorii variază ca dependență față de profilul și mărimea instituției, oferind o perspectivă echilibrată prin faptul că unii sunt considerați esențiali în rolul și impactul lor internațional, indiferent de profilul/mărimea instituției, iar alții sunt adaptați la profilului și mărimea universităților.

surse: ubbcluj.ro, edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Profesorii ar fi trebuit să primească salarii majorate cu 16% de la 1 septembrie. Detalii de la Ministerul Educației

Publicat

examen profesor

De la 1 septembrie, majorarea salariilor profesorilor ar fi trebuit să fie cu 16%, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. De la 1 ianuarie, salariile acestora au crescut cu 8%, iar ultimele două tranșe de majorări ar fi urmat să fie operate de luna viitoare.

”Majorarea era prevăzută în Legea salarizării pentru anul 2022, dar a fost devansată și majorările au fost acordate mai devreme, ceea ce înseamnă că de la 1 ianuarie 2020 salariile pentru profesori au crescut cu 8% (prima tranșă).

Practic, majorarea de 16% (tranșele a doua și a treia), care semnifică atingerea nivelului majorărilor prevăzute pentru anul 2022 și care a fost mutată pentru 1 septembrie 2020 (devansată, deci, cu doi ani), este acum prevăzută pentru 1 septembrie 2021.

Mai exact, se menține un grafic de acordare a majorărilor stabilite inițial pentru anul 2022, mai devreme cu un an față de ceea ce s-a decis în Parlament”, se arată în comunicatul ministerului.

Reamintim că Guvernul a decis vineri ”aplicarea devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ” de la 1 septembrie 2021.

Dacă nu ar fi fost amânată majorarea cu 16%, salariile de bază din învățământ ar fi fost următoarele:

– pentru cei cu funcții de conducere (directori școli, inspectori): între 6.975 lei și 9.283 lei (în funcție de grad)

– profesori (grad I-II); între 4.236 lei și 5.517 lei (în funcție de grad și vechime)

– profesor debutant: 4.098 lei

– educator/învățător: între 4.280 lei și 4.372 lei

surse: edu.ro, edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Albaiulianul Mihnea Costachi, două victorii la prima selecție în echipa națională de seniori, la olimpiada internațională de șah

Publicat

Albaiulianul Mihnea Costachi a reușit două victorii, sâmbătă, la prima sa selecție în echipa națională de seniori la olimpiada internațională de șah.

Campionatul mondial pe echipe, la care participă peste 150 de țări, se desfășoară în acest an online.

Echipa României este lider în grupa B preliminară cu 5 victorii și un meci egal, fiind aproape calificată în faza următoare, care va reuni cele mai bune echipe din lume, transmite Marius Ceteraș.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

LISTA candidaților pentru Consiliul Local Blaj, prezentată de primarul Gheorghe Rotar. Cine sunt cele 24 de persoane

Publicat

Primarul municipiului Blaj, Gheorghe Valentin Rotar, a prezentat, sâmbătă, echipa propusă pentru Consiliul Local. Sunt 24 de candidați pe lista edilului.

”Vă prezint echipa de consilieri locali pe care v-o propun pentru Blaj! Sunt convins că parteneriatul Blăjeni – Primar – Consiliu Local va funcționa din plin, la fel ca în ultimii 12 ani!

Eu merg cu Rotar și Echipa lui… și Blajul va fi bine!”, a scris primarul, pe Facebook.

1. ROTAR GHEORGHE VALENTIN

Economist, primar – Primăria Municipiului Blaj

2. MUREȘAN LIVIA

Profesor, viceprimar – Primăria Municipiului Blaj

3. BALU NICOLAE DAN

Profesor educație fizică și sport – Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

4. NEMEȚI MIHAI

Medic specialist chirurgie cardiovasculară – Spitalul Municipal Blaj

5. PRIPON HOREA IOSIF

Medic primar obstetrică-ginecologie, șef Secție Obstetrică – Ginecologie Spitalul Municipal Blaj

6. STOICA TUDOR CĂTĂLIN

Inginer, inginer producție – SC Bosch Automotive SRL Blaj

7. NICUȘAN CLAUDIU ȘTEFAN

Teolog, administrator – SC Mitromedia SRL Blaj, Șef Birou Dezvoltare Strategică – Curia Arhiepiscopiei Majore

8. MOLDOVEANU PUIU VASILE

Inginer, inginer șef Departament Proiectare IAMU SA Blaj

9. POPA MARIA LILIANA

Profesor învățământ primar – Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

10. FRĂȚILĂ IOAN BOGDAN

Cântăreț bisericesc – Biserica Ortodoxă Tiur

11. HANDREA ALEXANDRU

Lucrător gestionar – întreprindere Individuală Mănărade

12. ZEDLER MIHAI

Economist în Management, consilier economist Departament Achiziții Indirecte – SC Bosch Automotive SRL Blaj

13. SIDERAȘ ALEXANDRU

Jurist, pensionar

14. DAMIAN AUGUSTIN AUROL

Profesor educație fizică și sport, director – Liceu Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj

15. IUGA MARCEL

Impiegat mișcare, expert securitate și sănătate în muncă – SC Aktor STA

16. ROTARU EUGEN MIRCEA

Profesor legislație/instructor – SC Rotaria Impex SRL Blaj

17. MARCU ANA

Profesor limba și literatura română, director adjunct – Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

18. FRĂȚILĂ LILIANA EUFIMIA

Inginer, impiegat mișcare Stația CFR Copșa Mică

19. BAN GHEORGHE

Contabil, pensionar

20. BOGDAN VASILE

Inginer – SC Prenis SRL Blaj

21. CLEJA IOAN

Medic veterinar – SC Blackie Vet SRL Blaj

22. SINEA SILVIU SIMION

Jurist, pensionar

23. TOMOTAȘ VALERIA CRISTINA

Profesor științe socio-umane – Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” Blaj

24. TODEASĂ VIRGIL

Profesor educație fizică și sport, pensionar

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate