EVENIMENT
Alba Iulia Smart City 2018: Protocol de colaborare cu Microsoft România pentru sistem de monitorizare a traficului și alte soluții inteligente
Primăria Alba Iulia va încheia un protocol de colaborare cu Microsoft România, în vederea cooperării în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”. Printre soluțiile inteligente propuse de Microsoft pentru municipiul Alba Iulia se numără implementarea un sistem de monitorizare a traficului și identificare plăcuțe de înmatriculare, managementul flotei de ambulanțe, autoutilitare de salubritate și mijloace de transport în comun, management energetic municipal și program de suport pentru startup-uri.
Un parteneriat care poate genera rezultate imediate și pe termen lung asupra dezvoltării comunității locale din Alba Iulia în contextul implementării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană 2014-2020 îl reprezintă și cel propus a fi încheiat cu compania Microsoft România SRL, în vederea implementării unor acțiuni și soluții inteligente în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City 2018, se arată în documentaţia de proiect.
Prin Hotărârea Consiliului Local nr. 195/26.07.2016 s-a aprobat încheierea unui protocol de colaborare între municipiul Alba Iulia și Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, în vederea cooperării în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018” în România.
Conform ministerului „această inițiativă vine în contextul în care industria TIC din România înregistrează valori crescute de concentrare și dezvoltare, cu o piață de produse și servicii bazate pe tehnologii Smart în continuă creștere”. Acest proiect se va baza pe dezvoltarea de parteneriate publice-private care vor conduce la integrarea lanțurilor valorice din diverse sectoare de activitate la nivel local și regional. Industria de IT&C, asociații, institute de cercetare-dezvoltare, universități și nu în ultimul rând voluntari vor lucra împreună la construirea celui mai modern și inteligent oraș din România din punct de vedere high-tech. Proiectul va fi finalizat în decembrie 2018, odată cu celebrarea Centenarului Marii Uniri la Alba Iulia.
Compania Microsoft România SRL reprezintă brandul sub care Microsoft Corporation furnizează servicii digitale. Microsoft Corporation este unul dintre liderii mondiali în servicii digitale, fiind prezent pe toate continentele și în aproape toate țările lumii.
În România, obiectivul companiei este de a fi liderul în tehnologie și partenerul de încredere pentru viitorul României. Direcțiile strategice de impact local ale Microsoft sunt „Agenda Digitală pentru România”, „Competitivitatea Mediului de Afaceri” și „Crearea de Oportunități pentri Tineri”. Compania a crescut de la 4 angajați în 1996 la peste 450 în 2013. Microsoft este constant între cei mai doriți angajatori în România (rezultat al unei cercetări de piață amănunțite realizate de Catalyst Consulting). În 2013, Microsoft a primit pentru al șaselea an consecutiv distincția Best European Workplace, din partea Great Place to Work Institute. Peste 50% dintre locurile de muncă din industria IT românească sunt influențate de Microsoft (studiu de impact economic IDC din 2009, comandat de Microsoft). Pentru fiecare RON pe care Microsoft îl câștigă în România, partenerii Microsoft din industria locală câștigă peste 6 RON (conform aceluiași studiu).
Vezi şi FOTO-VIDEO: „Alba Iulia Smart City 2018”. A fost lansat oficial proiectul-pilot cu soluții de digitalizare a orașului Alba Iulia
În România sunt peste 3.000 de parteneri comerciali activi cu ajutorul cărora compania adresează cu soluții peste 600.000 de instituții publice și companii mici și mijlocii. În prezent, peste 1.000 de români lucrează la Microsoft în comunități din întreaga lume.
În contextul proiectului Alba Iulia Smart City, compania Microsoft a răspuns apelului lansat în acest an de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale printr-un proiect care integrează o serie de soluții de tip smart implementate la nivelul municipiului Alba Iulia.
Soluțiile inteligente propuse de Microsoft România pentru municipiul Alba Iulia vizează următoarele paliere:
– monitorizare trafic și identificare plăcuțe de înmatriculare
– management flotă ambulanțe, utilitare de salubritate și mijloace de transport în comun
– management energetic municipal
– acces la educație de oriunde și oricând, pentru toți
– analiză conformitate cu ISO 18091
– analiză infrastructură IT și evaluare cyber security
– program de suport pentru startup-uri
Soluțiile propuse în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City vor fi finanțate în întregime de către compania SC Microsoft România SRL pe perioada 2017-2019.
Totodată, soluțiile propuse de companie vor avea un rol complementar vis-a-vis de celelalte soluții inteligente care urmează a fi implementate la nivelul municipiului Alba Iulia în cadrul proiectului Alba Iulia Smart City.
Monitorizare trafic și identificare plăcuțe de înmatriculare auto
În prezent, din ce în ce mai multe zone publice (orașe și zone metropolitane extinse, autostrăzi și drumuri, etc) apelează la instalarea de sisteme de supraveghere video locală și/sau zonală, acestea reprezentând soluțiile optime în ceea ce privește asigurarea sigurenței cetățenilor și monitorizarea spațiilor publice de către serviciile profesioniste cu atribuții în acest sens.
Tehnologia actuală dezvoltată pentru supravegherea metropolitană a ajuns la un nivel de maturitate suficient încât să asigure soluții viabile și eficiente pentru acest tip de aplicație.
Sistemul de supraveghere, dispeceratul de monitorizare al sistemelor de supraveghere stradală are scopul de a asigura supravegherea permanentă și eficientă a zonelor de interes administrativ și cu infracționalitate ridicată, a zonelor de trecere pietonale, intersecțiilor și a zonelor stabilite de comun acord cu beneficiarul.
Structura sistemului propus constă într-un ansamblu de 5 camere fixe și o cameră mobilă de tip PTZ Speed Dome ce se vor amplasa în zone de interes în municipiul Alba Iulia, acestea fiind conectate la un dispecerat (punct de monitorizare). Zonele monitorizate vor fi stabilite de comun acord cu beneficiarul.
Management flotă ambulanțe, utilitare de salubritate și mijloace de transport în comun
Soluția iTrack este un sistem complet pentru gestiunea flotei auto prin GPS, care permite vizualizarea traseului fiecărui vehicul, îmbunătățirea managementului și controlul șoferilor, păstrarea evidenței timpilor de condus și analiza datelor istorice în vederea eficientizării costurilor.
iTrack oferă informații în timp real despre flotă și trasee, integrare cu sisteme de măsurare a consumului și a nivelului de combustibil, monitorizare stil condus șofer, harta interactivă, gestionarea punctelor de interes (stații), alerte în timp real, rapoarte dinamice.
Management energetic municipal
Soluție care centralizează și raportează consumurile pe toate utilitățile ale tuturor clădirilor și asset-urilor municipale, cu beneficii din 3 direcții distincte:
– centralizarea în timp real, cât și istorică, a consumurilor și modul în care ele variază la diverse evenimente permite municipalității să identifice zonele ineficiente și să aplice politici pentru a eficientiza consumurile
– transformarea municipalității într-un consumator unic
– transparenta si implicare socială
Acces la educație de oriunde și oricând, pentru toți
Susține transformarea modernă a educației. Soluția cuprinde dotarea unui laborator sau săli de curs cu 15 echipamente PC împreună cu soluții pentru profesori și elevi în scopul învățământului modern, colaborativ și competitiv.
Program de support pentru Startup-uri
Este o inițiativă pentru a susține antreprenorii în cursa de a construi companii de succes iar prin acest program oferă între 4-6 luni programe customizate startul-urilor mature care doresc să depășească stagiul de dezvoltare produs.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.