Connect with us
Advertisement

Eveniment

FOTO: Alba Iulia – centrul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Pompierilor din România

Publicat

Pentru prima dată, Alba Iulia, capitala de suflet a românilor a fost gazda Zilei Naţionale a Pompierilor, un eveniment organizat în semn de preţuire şi respect pentru acei oameni care zi şi noapte, se luptă cu furia focului şi a pericolului, pentru a salva vieţi.

Cu acest prilej, marţi, în Alba Iulia au avut loc manifestări de amploare, la care au participat şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, inspectorul general al IGSU, Marcel Lucaciu, invitaţi din Ministerul Sănătăţii şi judeţele din Regiunea Centru, precum şi autorităţile judeţene şi locale.

Evenimentele au început la ora 11.00, în zona Bd. 1 Decembrie 1918 unde, pe scena amenajată în faţa parcului, şeful ISU Alba, colonel Dorel Sofica a susţinut alocuţiunea de deschidere. Prefectul Ştefan Bardan a dat citire unui mesaj din partea premierului Emil Boc, care a felicitat activitatea pompierilor români şi devotamentul cu care aceştia îşi riscă viaţa pentru a o salva pe a semenilor. În faţa publicului numeros prezent la manifestări au dat declaraţii şi preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, inspectorul general IGSU, Marcel Lucaciu şi primarul Mircea Hava.

În cadrul exerciţiilor demonstrative, personalul ISU a prezentat scenarii de intervenţii în caz de accident auto cu victime încarcerate şi incendiu, salvarea persoanelor blocate la etajul patru al unui bloc cu scara telescopică, acordarea de prim ajutor, dar şi altele. Ulterior, oficialităţile şi publicul prezent au vizitat tehnica de intervenţie expusă în zonă.

Ministrul Traian Igaş a alocat câteva minute presei, pentru declaraţii: „Eu, de la Alba Iulia, vreau să transmit tuturor pompierilor militari şi civili <La mulţi ani!> cu ocazia zilei de 13 septembrie. Am putut vedea aici o demonstraţie de forţă, tehnica de care beneficiază toţi aceşti pompieri din zona centrală a ţării şi am putut vedea ce înseamnă activitatea lor atunci când avem nevoie de ei şi vreau să îi felicit încă o dată pentru ce au făcut astăzi şi pentru ceea ce fac în fiecare zi pentru noi”.

Bulevardul 1 Decembrie 1918, Bulevardul Transilvaniei şi Parcul Unirii sunt locaţiile în care am pregătit un ceremonial militar, defilarea pompierilor şi colaboratorilor, defilarea tehnicii de intervenţie, de la <tulumbele> trase de cai, la mijloacele moderne de ultimă generaţie din judeţul Alba şi celelalte inspectorate din Regiunea Centru, exerciţii demonstrative, <cascadorii de pompieri>, expoziţie de tehnică, activităţi şi jocuri interactive cu copiii şi publicul”, a precizat maior Florin Zecheru, reprezentant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba.

La manifestare au  participat peste 350 de pompieri, colaboratori şi circa 30 de autospeciale. Pentru prima dată, cu această ocazie au fost prezentate publicului din Alba Iulia toate tipurile de autospeciale achiziţionate cu fonduri din UE de către consiliile judeţene din Regiunea Centru.

Cele câteva sute de spectatori care au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Pompierilor au avut posibilitatea să încerce echipamentele specifice şi chiar să mânuiască accesoriile de stingere, iar cei mai îndemânatici au fost recompensaţi cu diplome şi premii. Atracţia publicului au fost, aşa cum era de aşteptat, exerciţiile demonstrative, care, realizate în cel mai real mod cu puţinţă, au ţinut cu sufletul la gură mulţimea de oameni. Aceştia au putut observa îndeaproape riscurile la care sunt expuşi atunci când dau dovadă de imprudenţă în trafic, dar şi munca pe care o depun de fiecare dată echipajele prezente la locul accidentului.

Ce înseamnă data de 13 septembrie

Ca urmare a faptelor eroice de arme săvârşite la 1848, în Dealul Spiri, de militarii din Compania de Pompieri, condusă de căpitanul Pavel Zărnescu, în lupta cu trupele armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia română paşoptistă, 13 septembrie a fost declarată Ziua Pompierilor din România. Şi atunci, şi acum, ca şi de-a lungul timpului, însuşirea de bază care i-a caracterizat pe pompieri a fost lupta până la sacrificiul suprem, pentru salvarea oamenilor.

„13 septembrie este ziua în care întreaga suflare românească ar trebui să-şi îndrepte gândurile de preţuire, mulţumire şi respect către aceia care, zi şi noapte, prin tot ceea ce întreprind, chiar cu preţul vieţii, luptă pentru protejarea oamenilor şi a avutului acestora de furia focului. Este momentul în care un gând de pioasă recunoştinţă ar trebui să se îndrepte către aceia dintre pompieri, fie ei profesionişti ori voluntari care, în încercarea de a salva oamenii surprinşi de incendii, adesea incapabili de a se evacua singuri, la finalul misiunii lor nu au ajuns acasă, sacrificându-şi viaţa într-un mod atât de nobil”, a transmis inspectorul general IGSU, colonel Sorin Lucaciu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gigi

    marți, 13.09.2011 at 16:57

    ****** de Igas. Cand absolveam eu Academia de Politie la 22 ani, el sustinea BAC-ul

  2. toby

    marți, 13.09.2011 at 18:42

    nu va erusine sa puneti garda austriaca sa defileze alaturi de pompierii eroi in lupta impotriva cotropitorilor si a tot asupritori..RUSINE

    • Sergui SNT

      miercuri, 14.09.2011 at 09:31

      Alooooooo ce cauta garzile imbracate in uniforma AUSTRO-UNGARA la o sarbatoare a eroilor romani. Ba sunteti chiar nebuni sau prosti? ati uitat istoria! RUSINE!!!!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement