Economie
ALBA: Ofertă mai mare decât cererea. Preţul mielului de Paşte este în scădere
Anul 2011 ar putea fi un unul bun pentru crescătorii de ovine, exemplarele tinere fiind în număr mult mai mare decât în anii trecuţi. Cu toate acestea, fermierii locali sunt îngrijoraţi pentru că nu sunt siguri dacă vor reuşi să vândă marfa la adevărata valoare.
În ultimii ani, românii au redus considerabil cantitatea de carne de miel consumată, în principal, din cauza sărăciei. Un miel de 10 kilograme costă în jur de 200 de lei, un preţ piperat pentru omul de rând. Totuşi, unii dintre producătorii locali spun că preţul kilogramului de carne de miel ar fi undeva la 20 de lei, pentru a putea acoperi cheltuielile pe care le-au avut cu furajele şi combustibilii, scumpite aproape lunar.
„Înainte de Paşti, preţul la carne va fi undeva la 10 lei kilogramul, la producători şi va fi puţin mai ridicat dacă va fi vândut la oraş, pentru că se adaugă nişte taxe în plus”, a precizat Adrian Păucean, producător local.
Acesta a mai spus că reprezentanţii unor firme en-gros vin la poarta crescătorilor de oi şi le cumpără toţi mieii la viu, pentru export.
Romania este a treia ţară producătoare din acest punct de vedere şi avem cereri din Grecia, Italia, Iugoslavia şi din ţările arabe, după cum susţin reprezentanţii Sindicatului Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.
Deşi ploaia de primăvară este o mană cerească pentru agricultură, pentru zootehnie, efectul este invers. “Ploaia ne cam încurcă socotelile. Mieilor le place căldura şi iarba, când vremea este ploioasă nu prea mănâncă şi nu mai cresc în greutate sau slăbesc”, a precizat Adrian Păucean.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News