Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: Peste 140 de jandarmi și 100 de polițiști, trimiși la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, în weekend. Măsuri de securitate

Publicat

muntele gaina 2019 2

Peste 140 de jandarmi și 100 de polițiști din Alba vor participa la misiunea de asigurare a siguranţei publice, cu prilejul sărbătorii tradiţionale „Târgul de Fete”, care are loc în comuna Avram Iancu, pe Muntele Găina.

Aproximativ 70 de jandarmi vor asigura, zilnic, măsurile de ordine și siguranță publică pe timpul “Târgului de Fete” care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni pe Muntele Găina.

Reprezentanții  Jandarmeriei Alba, care are rolul coordonator al întregii misiuni, spun că la misiune mai participă colegii lor din cadrul Jandarmeriei Hunedoara, Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş și Grupării de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timișoara.

Alături de jandarmi vor fi polițiști și pompieri și vor acționa pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi normalitate civică pentru toţi participanţii la evenimentul care este apreciat ca fiind cea mai mare sarbatoare tradițională românească în aer liber.

”Solicităm (participanților) să nu forţeze cordoanele de ordine dacă va fi nevoie ca acestea să fie constituite, să acorde sprijin forţelor de ordine şi să ţină cont că manifestările obscene, care contravin normelor legale de convieţuire în societate, vor fi sancţionate.

În plus, reamintim că, în conformitate cu prevederile Codului penal, este interzisă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la 2 ani sau amendă portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase pe timpul adunărilor publice” au transmis jandarmii.

În categoria obiectelor periculoase, sunt incluse cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire, armele neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitivele pentru şocuri electrice precum şi substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.

”În plus, supunem atenţiei celor care vor accede pe Muntele Găina să respecte regulile locului, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat vremii, să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate.

De asemenea, pentru evitarea unor situaţii neplăcute le recomandăm să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.), să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia și să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor.

În cazul în care constată că aceştia lipsesc le indicăm să ia de urgenţă legătura cu cel mai apropiat echipaj de jandarmerie sau poliţie sau să apeleze 112” se mai arată într-o comunicare a instituției.

Peste 100 de polițiști la evenimentul din Apuseni

În perioada 16 – 17 iulie 2022, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va asigura un dispozitiv de ordine publică format din peste 100 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic, investigarea a criminalităţii economice, acțiuni speciale, prevenire și siguranță școlară.

Reprezentanții IPJ Alba au transmis că se va urmări, în principal, prevenirea si combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională, menţinerea climatului de siguranţă publică, respectarea regulilor generale de comerţ, prevenirea şi combaterea oricăror activităţi ilicite şi luarea măsurilor legale împotriva celor care, profitând de zonele aglomerate comit furturi din buzunare sau din locuri amenajate pentru depozitarea şi valorificarea produselor.

Polițiștii se vor afla și pe toate traseele de deplasare către comuna Avram Iancu şi spre Muntele Găina pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor sau a blocajelor rutiere şi prevenirea conducerii autovehiculelor sub influenta băuturilor alcoolice sau a drogurilor, iar pentru prevenirea accidentelor rutiere, care se datorează vitezei excesive, vor fi folosite 4 aparate radar.

Sfaturi ale polițiștilor:

 • Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate şi asiguraţi-vă că nu intră în contact cu persoane necunoscute;
 • Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile, sume mari de bani, etc);
 • Nu consumaţi alcool în exces ;
 • Nu proferaţi injurii şi nu încurajați violenţa – acestea sunt cauze ce pot duce la declanşarea unor conflicte care pot degenera;
 • Evitaţi portul şi deţinerea de cuţite, şişuri, pumnale sau alte obiecte înţepătoare – sentimentul relativ de siguranţă pe care îl generează vă poate transforma în anumite împrejurări, în autorii unor fapte violente;
 • Evitaţi plasatorii de substanţe cu efectiv psihoactiv, oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite – doze gratuite, bani sau alte obiecte.
 • Dacă vă încurajează să consumaţi astfel de substanţe motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, acest lucru trebuie să vă dea de gândit şi anunţaţi de urgenţă poliţia;
 • Acordaţi o deosebită atenţie persoanelor necunoscute sau „prietenilor de ocazie” – legăturile ocazionale cu diferite persoane vă pot transforma în victimele unor infracțiuni;
 • Nu conduceţi autoturisme în stare avansată de oboseală, sub influenţa băuturilor alcoolice ori a medicamentelor sau substanţe care v-ar putea afecta capacitatea de concentrare la volan;
 • Respectaţi indicaţiile poliţiştilor şi ale organizatorilor şi ţineţi cont de recomandările acestora;
  Parcaţi autovehiculul doar în spaţiile special amenajate

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022 – principalele evenimente

Manifestarea etno-culturală va debuta sâmbătă, la amiază, cu Târgul meșterilor populari  „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.

La ora 14.00, este programat concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol vor evolua interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț.

Pe parcursul zilei va avea loc difuzarea mai multor filme etnografice:

 • „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române
 • „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
 • „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”
 • ”Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”
 • „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”.

La ora 17.30, Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior vor susține un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică.

La ora 19.30 este programat un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.

Seara se va încheia cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei. Din programul primei zile nu va lipsi nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” și focurile de artificii, programate la miezul nopții.

Târgul de Fete va continua duminică, 17 iulie, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.

Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj:

 • Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”
 • Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”
 • Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”
 • Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”
 • Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd
 • Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese
 • Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca
 • Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022 – PROGRAM

Sâmbătă, 16 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina

 • ora 12.00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
 • ora 13.00 ”Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române – difuzare film
 • ora 14.00 „Cântec pentru făuritorii libertății” susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor: Alexandru Pal. Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț – spectacolul folcloric extraordinar
 • ora 15.30 Alba Tradițional – meșteri tradiționali la ei acasă – „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”; „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu” – difuzare film
 • ora 16.00 „Altarul Soarelui”, „Țara Moților” și „Drama lui Avram Iancu” – difuzare film
 • ora 17.30 Fanfara Transilvania și Transilvania Junior – spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică
 • ora 19.00 Alba Tradițional – meșteri și interpreți tradiționali la ei acasă –  „Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”; „Lespezile de piatră și Petru Popa” – difuzare film
 • ora 19.30 „Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea – spectacol de dansuri antice și moderne
 • ora 21.30 Concert extraordinar PHOENIX (2022 – anul împlinirii a 60 de ani de existență PHOENIX)
 • ora 23.00  „Flaviu fără S” și discotecă în aer liber
 • ora 00.00 Foc de artificii

Duminică, 17 iulie / Vârful Muntelui Găina

 • ora 10.00 Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române. Tulnicăresele din Avram Iancu, Fanfara Județului Alba
 • ora 10.30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
 • ora 11.00 RO Cultură pentru Cultură – Muntele Găina unește tradițiile Românești – Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj – spectacolul folcloric extraordinar: Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”, Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”, Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”, Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”, Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd, Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese, Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca, Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina: Unde se poate parca și unde se poate pune cortul

Primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler, spune că în comună se poate parca pe două terenuri private. În total sunt disponibile aproximativ 200 de locuri de parcare. Totodată, participanții la sărbătoare pot parca și sus, pe munte. Este asigurat un flux rutier cu ajutorul Poliției.

Majoritatea celor care vor rămâne peste noapte la Găina, vor dormi în corturi, fie în comună, fie sus pe munte. Corturile pot fi amplasate pe Muntele Găina oriunde, pe principiul primului venit, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.

Potrivit primarului, locurile de cazare din zonă (inclusiv din comunele învecinate) s-au epuizat, dar mai există varianta cazării la localnici. De alfel, nu puțini dintre cei care vin în zonă au rude la care înnoptează.

Reparații pe drumul de acces

Pe cei 20 km din DJ 762 Baraj Mihoești – Vidra – Avram Iancu s-au desfășurat lucrări de frezat asfalt, plombe, marcaje axiale și laterale, înainte de eveniment.

Din centrul satului și până pe munte sunt 9 kilometri, dar 4 sunt asfaltați de primărie (porțiunea care este în intravilan). Ceilalți 5 sunt în stare bună, au dat asigurări reprezentanții Consiliului Județean.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022: Cum va fi vremea

Organizată în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, sărbătoarea de pe Muntele Găina a fost marcată, prin tradiție, de vreme ploioasă.

În acest an însă, potrivit aplicațiilor de prognoză meteo, vremea va fi în general frumoasă. Sunt anunțate maxime de 22-23 grade Celsius și minime de 9-13 grade. Fiind zonă de vârf montan însă, vremea se poate schimba rapid, așa că vizitatorii se pot echipa cu umbrele și haine pentru ploaie sau temperaturi mai scăzute.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA, 8-14 august: Zile cu ploi, furtuni și maxime până la 29 grade Celsius. Prognoza meteo, în localități din județ

Publicat

Sâptămâna viitoare sunt așteptate ploi și futuni în mai multe zone din județ. Luni sunt anunțate temperaturi maxime de 29 de grade Celsius, iar de marți se răcește ușor.

La munte, maximele vor fi între 17 – 21 grade la Oașa și 20-22 la Arieșeni.

Prognoza meteo pe zile, în localități din județul Alba, în săptămâna 8 – 14 august:

Prognoza meteo – vremea: Luni, 8 august

 • Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Sebeș: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Oaşa: minime de 13 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; aversă
 • Aiud: minime de 18 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Blaj: minime de 18 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Ocna Mureş: minime de 19 grade Celsius, maxime de 31 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Cugir: minime de 17 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Prognoza meteo – vremea: Marți, 9 august

 • Alba Iulia: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Sebeș: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Șugag: minime de 15 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Oaşa: minime de 12 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; aversă
 • Aiud: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Blaj: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Ocna Mureş: minime de 17 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Zlatna: minime de 17 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Abrud: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Câmpeni: minime de 15 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Arieşeni: minime de 13 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice
 • Cugir: minime de 16 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni puternice

Prognoza meteo – vremea: Miercuri, 10 august

 • Alba Iulia: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Sebeș: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Oaşa: minime de 11 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; aversă
 • Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Cugir: minime de 14 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Prognoza meteo – vremea: Joi, 11 august

 • Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Oaşa: minime de 9 grade Celsius, maxime de 17 grade Celsius; ploaie
 • Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Blaj: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Ocna Mureş: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Zlatna: minime de 14 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

Prognoza meteo – vremea: Vineri, 12 august

 • Alba Iulia: minime de 11 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit
 • Sebeș: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit
 • Șugag: minime de 12 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; parțial însorit
 • Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; aversă
 • Aiud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
 • Blaj: minime de 11 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; parțial însorit
 • Ocna Mureş: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; parțial însorit
 • Zlatna: minime de 12 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; parțial însorit
 • Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună în unele zone
 • Câmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună în unele zone
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 22 grade Celsius; o furtună în unele zone
 • Cugir: minime de 11 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; parțial însorit

Prognoza meteo – vremea: Sâmbătă, 13 august

 • Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; înnorare accentuată
 • Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 21 grade Celsius; averse de ploaie
 • Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime 19 grade Celsius; precipitații
 • Aiud: minime de 13 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare
 • Blaj: minime de 13  grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; nori și soare
 • Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 28 grade Celsius; nori și soare
 • Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; noros
 • Abrud: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse
 • Câmpeni: minime de 11 grade Celsius, maxime de 24 grade Celsius; câteva averse
 • Arieşeni: minime de 9 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; predominant noros
 • Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni

Prognoza meteo – vremea: Duminică, 14 august

 • Alba Iulia: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o aversă de ploaie sau furtună
 • Sebeș: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate
 • Șugag: minime de 11 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; averse de ploaie și furtuni
 • Oaşa: minime de 10 grade Celsius, maxime de 19 grade Celsius; aversă
 • Aiud: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Blaj: minime de 14 grade Celsius, maxime de 27 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Ocna Mureş: minime de 14 grade Celsius, maxime de 29 grade Celsius; o furtună în unele zone
 • Zlatna: minime de 13 grade Celsius, maxime de 25 grade Celsius; posibil o aversă sau furtună
 • Abrud: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună în unele zone
 • Câmpeni: minime de 12 grade Celsius, maxime de 23 grade Celsius; o furtună în unele zone
 • Arieşeni: minime de 10 grade Celsius, maxime de 20 grade Celsius; câteva averse de ploaie și furtuni
 • Cugir: minime de 13 grade Celsius, maxime de 26 grade Celsius; o furtună în locuri izolate

sursa: accuweather.com

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Apel umanitar: Un tânăr din Alba, rănit grav în urma unui accident, are nevoie urgentă de sânge

Publicat

Radu Petre, un tânăr din Alba internat la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia în urma unui grav accident de motocicletă, are nevoie urgentă de sânge. Tânărul face parte din echipa SVSU Teiuș, care a obținut în acest an locul 3 la etapa județeană a concursului serviciilor voluntare de urgență.

Prieteni și cunoscuți au făcut recent un apel umanitar pe rețeaua de socializare Facebook pentru ajutorarea tânărului.

Se poate dona indiferent de grupa sanguină atât la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba Iulia, B-dul Revoluției 1989, nr. 23 (în incinta Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia), telefon – 0258.834050, cât și la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca. Nu uitați să menționați că donați pentru Radu Petre.

„Donează sânge pentru un om cu suflet mare! Ne rugăm Domnului să-l ajute pe Radu Petre să treacă peste această grea încercare”, a scris duminică, pe Facebook, primarul din Teiuș, Mirel Vasile Hălălai.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Începând din 8 august, APIA eliberează adeverințe pentru fermierii crescători de animale care vor credite bancare

Publicat

Crescătorii de animale beneficiari ai ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care vor să acceseze credite bancare ,pot primi, începând din 8 august, adeverinţe din partea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, agenția a încheiat convenții cu instituțiile bancare și nebancare și cu fondurile de garantare din domeniul agricol privind finanțarea capitalului de lucru pentru desfășurarea activităților curente pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, au transmis reprezentanții APIA, într-un comunicat.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință care atestă depunerea de către beneficiar, în Campania 2022,  a Cererii unice de plată pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și/sau sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și numărul de animale confirmate în urma efectuării unui prim control administrativ.

Totodată, prin adeverința eliberată de APIA, se confirmă că fermierul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru schemele din sectorul zootehnic și că acesta îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Cuantumurile înscrise în convenții sunt următoarele:

 • Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul lapte – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte (ANTZ 7 – L) – 61,25 lei/ tonă;
 • Ajutorul Național Tranzitoriu în sectorul carne – schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul carne (ANTZ 8-C) – 213,20 lei/cap;
 • Ajutorul Național Tranzitoriu speciile ovine/caprine – schema cuplată de producție, (ANTZ 9) – 15,21 lei/cap;
 • Sprijin cuplat categoria bivoliţe de lapte – 510,10 lei/cap;
 • Sprijin cuplat categoria taurine din rase de carne – 824,60 lei/cap;
 • Sprijin cuplat categoria vaci de lapte – 1159,00 lei/cap;
 • Sprijin cuplat viermi de mătase – 289,40 lei/kg gogoși;
 • Sprijin cuplat categoria ovine / caprine – 54,61 lei/cap.

Conform prevederilor Convenției, dobânda aferentă contractului de finanțare pentru beneficiarii sprijinului acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

sursa: apia.org.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cod Rutier 2022: LISTA categoriilor scutite de la purtarea centurii de siguranță. Situațiile în care nu este obligatorie. AMENZI

Publicat

Centura de siguranță este obligatorie în România pentru persoanele care circulă în autovehicule pe drumurile publice. Șoferii trebuie să le atragă atenția pasagerilor cu privire la obligația de a purta centura de siguranță.

Există și câteva categorii de șoferi ori pasageri exceptați de la regula purtării centurii de siguranță, printre care și gravidele sau cei ce suferă de anumite afecțiuni medicale, inclusiv anumite persoane obeze.

Potrivit avocatnet.ro, Codul Rutier stabilește ca regulă generală obligația conducătorilor de autovehicule și tractoare agricole ori forestiere și a persoanelor care ocupă locuri prevăzute prin construcție cu centuri sau dispozitive de siguranță omologate de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

Totodată, în Codul rutier scrie că de la regula purtării centurii de siguranță există câteva excepții. Acestea sunt stabilite de regulamentul de aplicare a Codului rutier, cuprins în HG 1.391/2006.

Ce categorii de pasageri și șoferi nu sunt obligați să pună centura de siguranță

 • conducătorii de autoturisme pe timpul executării manevrei de mers înapoi sau care staționează;
 • femeile în stare vizibilă de graviditate;
 • conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;
 • persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță;
 • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învăța să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorității competente în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere.

Lista bolilor pentru care anumite persoane sunt scutite de purtarea centurii de siguranță

Aceasta este stabilită prin Ordinul Ministerului Sănătății (MS) nr. 1.246/2007.

Formularul certificatului medical de scutire pe motiv medical grav

Astfel, bolile pentru care se exceptează de la portul centurii de siguranţă ocupanţii unui autovehicul cu o masă mai mică de 3,5 tone sunt:

 • sindroame hemoragipare;
 • sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive);
 • leucemii acute şi cronice;
 • mielom multiplu;
 • limfoame maligne;
 • ciroza hepatică şi cancerul hepatic cu ascită voluminoasă;
 • status posttoracotomie şi sternotomie pentru diferite operaţii toracice, trei luni postoperator;
 • by-pass extraanatomic axilo-femural;
 • pace-maker cardiac recent montat;
 • afecţiuni acute ale sânului;
 • obezitate care împiedică închiderea centurii de siguranţă.

Certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se eliberează într-un exemplar, la cerere, de către medicii din orice unitate sanitară în evidenţa căreia se află persoana care-l solicită.

Totodată, Ordinul MS 1.246/2007 prevede și faptul că medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este răspunzător pentru consecinţele neutilizării centurii de siguranţă.

Ce amenzi sunt stabilite în Codul Rutier pentru nepurtarea centurii de siguranță

Amenzile stabilite de Codul rutier pentru nerespectarea obligației de a purta, în timpul circulației pe drumurile publice, centura de siguranță se încadrează în clasa I de sancțiuni (două sau trei puncte-amendă), adică sunt cuprinse între 290 și 435 de lei. Suplimentar, în aceste cazuri se aplică și două puncte de penalizare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax