Eveniment
ALBA: Peste 140 de jandarmi și 100 de polițiști, trimiși la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, în weekend. Măsuri de securitate
Peste 140 de jandarmi și 100 de polițiști din Alba vor participa la misiunea de asigurare a siguranţei publice, cu prilejul sărbătorii tradiţionale „Târgul de Fete”, care are loc în comuna Avram Iancu, pe Muntele Găina.
Aproximativ 70 de jandarmi vor asigura, zilnic, măsurile de ordine și siguranță publică pe timpul “Târgului de Fete” care se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni pe Muntele Găina.
Reprezentanții Jandarmeriei Alba, care are rolul coordonator al întregii misiuni, spun că la misiune mai participă colegii lor din cadrul Jandarmeriei Hunedoara, Grupării de Jandarmi Mobilă “ Regele Ferdinand I” – Târgu-Mureş și Grupării de Jandarmi Mobilă “Glad Voievod” Timișoara.
Alături de jandarmi vor fi polițiști și pompieri și vor acționa pentru asigurarea unui climat de siguranţă şi normalitate civică pentru toţi participanţii la evenimentul care este apreciat ca fiind cea mai mare sarbatoare tradițională românească în aer liber.
”Solicităm (participanților) să nu forţeze cordoanele de ordine dacă va fi nevoie ca acestea să fie constituite, să acorde sprijin forţelor de ordine şi să ţină cont că manifestările obscene, care contravin normelor legale de convieţuire în societate, vor fi sancţionate.
În plus, reamintim că, în conformitate cu prevederile Codului penal, este interzisă, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de până la 2 ani sau amendă portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase pe timpul adunărilor publice” au transmis jandarmii.
În categoria obiectelor periculoase, sunt incluse cuţitul, pumnalul, boxul sau alte asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, înţepare sau lovire, armele neletale care nu sunt supuse autorizării ori dispozitivele pentru şocuri electrice precum şi substanţele iritant-lacrimogene sau cu efect paralizant.
”În plus, supunem atenţiei celor care vor accede pe Muntele Găina să respecte regulile locului, să nu lase în urma lor resturi menajere depozitate în spaţii neamenajate, să fie echipaţi adecvat vremii, să nu distrugă mediul înconjurător prin diverse acţiuni neconforme cu protejarea acestuia, să nu aprindă focul în locurile neamenajate, să nu distrugă semnele de orientare turistică şi să nu intre cu autoturismele în zonele marcate.
De asemenea, pentru evitarea unor situaţii neplăcute le recomandăm să acorde o atenţie deosebită bunurilor şi obiectelor personale (genţi, poşete, bagaje etc.), să evite pe cât posibil să aibă la vedere obiecte de valoare care pot atrage atenţia și să supravegheze îndeaproape comportamentul copiilor.
În cazul în care constată că aceştia lipsesc le indicăm să ia de urgenţă legătura cu cel mai apropiat echipaj de jandarmerie sau poliţie sau să apeleze 112” se mai arată într-o comunicare a instituției.
Peste 100 de polițiști la evenimentul din Apuseni
În perioada 16 – 17 iulie 2022, cu ocazia Târgului de Fete de pe Muntele Găina, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba va asigura un dispozitiv de ordine publică format din peste 100 de poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, poliţie rutieră, arme, explozivi şi substanţe periculoase, investigaţii criminale, criminalistic, investigarea a criminalităţii economice, acțiuni speciale, prevenire și siguranță școlară.
Reprezentanții IPJ Alba au transmis că se va urmări, în principal, prevenirea si combaterea faptelor de natură penală sau contravenţională, menţinerea climatului de siguranţă publică, respectarea regulilor generale de comerţ, prevenirea şi combaterea oricăror activităţi ilicite şi luarea măsurilor legale împotriva celor care, profitând de zonele aglomerate comit furturi din buzunare sau din locuri amenajate pentru depozitarea şi valorificarea produselor.
Polițiștii se vor afla și pe toate traseele de deplasare către comuna Avram Iancu şi spre Muntele Găina pentru fluidizarea traficului rutier, prevenirea accidentelor sau a blocajelor rutiere şi prevenirea conducerii autovehiculelor sub influenta băuturilor alcoolice sau a drogurilor, iar pentru prevenirea accidentelor rutiere, care se datorează vitezei excesive, vor fi folosite 4 aparate radar.
Sfaturi ale polițiștilor:
- Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi în zonele aglomerate şi asiguraţi-vă că nu intră în contact cu persoane necunoscute;
- Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări, telefoane mobile, sume mari de bani, etc);
- Nu consumaţi alcool în exces ;
- Nu proferaţi injurii şi nu încurajați violenţa – acestea sunt cauze ce pot duce la declanşarea unor conflicte care pot degenera;
- Evitaţi portul şi deţinerea de cuţite, şişuri, pumnale sau alte obiecte înţepătoare – sentimentul relativ de siguranţă pe care îl generează vă poate transforma în anumite împrejurări, în autorii unor fapte violente;
- Evitaţi plasatorii de substanţe cu efectiv psihoactiv, oricât de tentante ar fi „atenţiile” oferite – doze gratuite, bani sau alte obiecte.
- Dacă vă încurajează să consumaţi astfel de substanţe motivând că sunt „uşoare” şi nu au efecte negative asupra organismului, acest lucru trebuie să vă dea de gândit şi anunţaţi de urgenţă poliţia;
- Acordaţi o deosebită atenţie persoanelor necunoscute sau „prietenilor de ocazie” – legăturile ocazionale cu diferite persoane vă pot transforma în victimele unor infracțiuni;
- Nu conduceţi autoturisme în stare avansată de oboseală, sub influenţa băuturilor alcoolice ori a medicamentelor sau substanţe care v-ar putea afecta capacitatea de concentrare la volan;
- Respectaţi indicaţiile poliţiştilor şi ale organizatorilor şi ţineţi cont de recomandările acestora;
Parcaţi autovehiculul doar în spaţiile special amenajate
Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022 – principalele evenimente
Manifestarea etno-culturală va debuta sâmbătă, la amiază, cu Târgul meșterilor populari „Alba Tradițional”, care reunește 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj.
La ora 14.00, este programat concertul „Cântec pentru făuritorii libertății”, susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijat de Alexandru Pal. În spectacol vor evolua interpreții Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Floricica Moga, Nicolae Plută și Nicolae Tuhuț.
Pe parcursul zilei va avea loc difuzarea mai multor filme etnografice:
- „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Îșfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române
- „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
- „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu”
- ”Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”
- „Chemarea tulnicului și „Lespezi de piatră și Petru Popa”.
La ora 17.30, Fanfara Transilvania și Fanfara Transilvania Junior vor susține un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică.
La ora 19.30 este programat un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane susținut de „Antheia Imperialis”, coordonator Octavia Oprea.
Seara se va încheia cu un concert extraordinar al Trupei Phoenix, 2022 fiind anul împlinirii a 60 de ani de existență a trupei. Din programul primei zile nu va lipsi nici discoteca în aer liber cu „Flaviu fără S” și focurile de artificii, programate la miezul nopții.
Târgul de Fete va continua duminică, 17 iulie, pe vârful Muntelui Găina, la Crucea Iancului, cu un ceremonial solemn și o slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române. Programul va fi deschis de tulnicăresele din Avram Iancu și de Fanfara Județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș.
Sărbătoarea de pe Găina va continua cu târgul meșterilor populari, dar și un spectacol extraordinar denumit „Muntele Găina unește tradițiile românești”. În cadrul acestui spectacol își vor da concursuri ansambluri din județele Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj:
- Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”
- Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”
- Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”
- Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”
- Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd
- Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese
- Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca
- Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, 16-17 iulie 2022 – PROGRAM
Sâmbătă, 16 iulie 2022 / Vârful Muntelui Găina
- ora 12.00 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
- ora 13.00 ”Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești” de Doina Ișfănoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată Sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române – difuzare film
- ora 14.00 „Cântec pentru făuritorii libertății” susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor: Alexandru Pal. Roxana Reche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț – spectacolul folcloric extraordinar
- ora 15.30 Alba Tradițional – meșteri tradiționali la ei acasă – „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”; „Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu” – difuzare film
- ora 16.00 „Altarul Soarelui”, „Țara Moților” și „Drama lui Avram Iancu” – difuzare film
- ora 17.30 Fanfara Transilvania și Transilvania Junior – spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică
- ora 19.00 Alba Tradițional – meșteri și interpreți tradiționali la ei acasă – „Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”; „Lespezile de piatră și Petru Popa” – difuzare film
- ora 19.30 „Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea – spectacol de dansuri antice și moderne
- ora 21.30 Concert extraordinar PHOENIX (2022 – anul împlinirii a 60 de ani de existență PHOENIX)
- ora 23.00 „Flaviu fără S” și discotecă în aer liber
- ora 00.00 Foc de artificii
Duminică, 17 iulie / Vârful Muntelui Găina
- ora 10.00 Ceremonial de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu – Erou al națiunii române. Tulnicăresele din Avram Iancu, Fanfara Județului Alba
- ora 10.30 RO Cultură pentru Cultură – Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional (50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș, Gorj)
- ora 11.00 RO Cultură pentru Cultură – Muntele Găina unește tradițiile Românești – Alba, Bihor, Cluj, Hunedoara, Arad, Suceava, Sălaj, Gorj – spectacolul folcloric extraordinar: Suceava – Ansamblul folcloric ,,Flori de Bucovina”, Gorj – Ansamblul folcloric ”Cheile Oltețului Polovragi”, Sălaj – Ansamblul folcloric ”Mugur, Mugurel”, Arad – Ansamblul folcloric ,,Florile Mureșului”, Bihor – Ansamblul folcloric „Datina” din Aleșd, Hunedoara – Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești ”Leleșana” din Lelese, Cluj – Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” al R.A.T.U.C. Cluj-Napoca, Alba – Ansamblul folcloric „Tradiții uiorene” Ocna Mureș.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina: Unde se poate parca și unde se poate pune cortul
Primarul comunei Avram Iancu, Sandu Heler, spune că în comună se poate parca pe două terenuri private. În total sunt disponibile aproximativ 200 de locuri de parcare. Totodată, participanții la sărbătoare pot parca și sus, pe munte. Este asigurat un flux rutier cu ajutorul Poliției.
Majoritatea celor care vor rămâne peste noapte la Găina, vor dormi în corturi, fie în comună, fie sus pe munte. Corturile pot fi amplasate pe Muntele Găina oriunde, pe principiul primului venit, așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți.
Potrivit primarului, locurile de cazare din zonă (inclusiv din comunele învecinate) s-au epuizat, dar mai există varianta cazării la localnici. De alfel, nu puțini dintre cei care vin în zonă au rude la care înnoptează.
Reparații pe drumul de acces
Pe cei 20 km din DJ 762 Baraj Mihoești – Vidra – Avram Iancu s-au desfășurat lucrări de frezat asfalt, plombe, marcaje axiale și laterale, înainte de eveniment.
Din centrul satului și până pe munte sunt 9 kilometri, dar 4 sunt asfaltați de primărie (porțiunea care este în intravilan). Ceilalți 5 sunt în stare bună, au dat asigurări reprezentanții Consiliului Județean.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2022: Cum va fi vremea
Organizată în fiecare an în preajma sărbătorii de Sfântul Ilie, aducătorul de ploi, sărbătoarea de pe Muntele Găina a fost marcată, prin tradiție, de vreme ploioasă.
În acest an însă, potrivit aplicațiilor de prognoză meteo, vremea va fi în general frumoasă. Sunt anunțate maxime de 22-23 grade Celsius și minime de 9-13 grade. Fiind zonă de vârf montan însă, vremea se poate schimba rapid, așa că vizitatorii se pot echipa cu umbrele și haine pentru ploaie sau temperaturi mai scăzute.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News