Eveniment
”ALBA SUB LUMINI DE OSCAR” 2014: Alba, primul județ care aduce o ”armată” de fotografi profesioniști să-i imortalizeze frumusețile
În perioada 28 iulie – 1 august, 150 de fotografi din întreaga ţară se întâlnesc la Alba Iulia la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” . Timp de cinci zile Cetatea Alba Carolina și zona Șureanu -Valea Frumoasei vor fi ținta obiectivelor și blițurilor celor mai apreciați fotografi din România, iar cele mai frumoase imagini vor fi premiate în cadrul unui concurs jurizat de fotografi profesioniști consacrați la nivel național și internațional. Pentru participanţi, în cadrul festivalului, sunt programate workshop-uri și cursuri gratuite cu lectori acreditaţi şi fotografi profesionişti.
Pe lista celor care vor „preda” secretele fotografiei profesionale sunt invitatul special al festivalului Marek Czarnecki, multiplu câştigător al „British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie, câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care vor fi şi membri ai juriului. Perioada de trimitere a formularelor de înscriere este 1 mai – 6 iulie, împreună cu un portofoliu al concurentului care să cuprindă 10 fotografii.
Fondul total de premii este de 8.500 de euro, cel mai mare din România pentru un astfel de concurs. Premiul I va fi în valoare de 2.000 euro, premiul II, 1.500 euro, premiul III 1.000 euro şi 10 menţiuni a câte 400 euro fiecare. Trei dintre mentiunile de 400 de euro fiecare vor fi acordate într-un concurs preliminar desfăşurat pe Facebook.
La finalul festivalului, Alba se va putea lăuda cu un portofoliu imens de fotografii artistice profesionale făcute de cei mai buni fotografi din ţară, iar organizatorii le vor putea folosi pentru promovarea judeţului.
Fotografii locali încurajaţi să se înscrie la „Alba sub lumini de Oscar” – etapa preliminară
Pentru trei dintre fotografii care se vor înscrie în festival, şi vor participa şi la concursul „Alba sub lumini de Oscar”, care a început pe data de 4 mai şi se va încheia în data de 5 iulie, lucrurile vor sta mai diferit. Astfel, alte 3 mentiuni in valoare de 400 de euro fiecare vor fi acordate sub forma decontarii cheltuielilor cu cazarea si masa pentru concurentii care castiga un concurs preliminar.
Concursul este organizat pe pagina de Facebook a evenimentului şi se va supune regulamentului publicat pe această pagină.
Aceştia vor avea de trecut prin trei etape, în care vor trebui să imortalizeze fotografii tematice. La finalul concursului doar trei persoane vor fi câştigătoare. Acestea vor beneficia de cazare şi masă gratuită pe perioada desfăşurării festivalului ASLO şi de înscrierea automată în cadrul festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar”, care se va desfăşura în perioada 23 august – 31 august la Vama Veche.
Etapele pe care cei înscrişi în concursul preliminar festivalului trebuie să le parcurgă sunt următoarele:
Etapa I – Tema: „România neştiută”
Perioada de postare: 4 mai – 17 mai
Perioada de votare: 18 mai – -24 mai
Etapa a II a – Tema: „Lumini şi umbre”
Perioada de postare: 25 mai – 7 iunie
Perioada de votare: 8 iunie – 14 iunie
Etapa a III a– Tema: „În mişcare”
Perioada de postare : 15 iunie – 28 iunie
Perioada de votare: 29 iunie – 5 iulie
La fiecare etapă va fi desemnat un singur câştigător. Vor fi declarate câştigătoare fotografiile care vor aduna cel mai mare număr de voturi. Se va ţine cont doar de voturile acordate în perioadele menţionate. Votarea se face prin scrierea unui comentariu în dreptul fotografiei, cuvântul „votat”. Aceeaşi persoană nu poate vota de două ori aceeaşi fotografie, dar poate vota mai multe fotografii.
Cum te poţi înscrie la „Alba sub lumini de Oscar”
Perioada de trimitere a formularelor de înscriere este 1 mai – 6 iulie. Listele intermediare cu participanţii care sunt acceptaţi la festival vor fi anunţate periodic (la fiecare două săptămâni) până pe data de 13 iulie 2014. Formularele completate precum şi portofoliu de 10 fotografii se vor trimite la adresa de e-mail: mirela.vslo@gmail.com. Portofoliile trimise şi acceptate vor fi luate în considerare şi la o eventuală înscriere la festivalului „Vama Sub Lumini de Oscar” din perioada 23 august – 31 august.
Participanţii trebuie să aibă minim 18 ani.
În ceea ce priveşte cheltuielile cu transportul, cazarea, mâncarea şi băutura sunt suportate de către participanţi. Excepţie fac cheltuielile cu transportul Alba Iulia – Valea Frumoasei şi retur. Organizatorii vor pune la dispoziţia participanţilor o bază de date cu hoteluri, pensiuni şi restaurante din Alba Iulia şi din zona Şureanu pentru ca aceştia să îşi poată face din timp rezervări.
Participanţii trebuie să aibă echipament foto propriu. Organizatorii au transmis şi o listă orientativă a obiectelor necesare, respectiv aparatul foto, de preferat dslr, obiective foto, trepied, blitz extern, card memorie, acumulatori, încărcător acumulatori, cabluri de conectare, manualul aparatului foto, laptop.
În fiecare seară vor fi proiecţii de fotografie şi filme documentare pe esplanada din spatele Porţii a III-a a Cetăţii. Cele mai frumoase fotografii, respectiv ale câştigătorilor, vor fi vernisate în ultima zi a festivalului, în cadrul căreia va avea loc şi premierea. Vor fi acordate premii de 7.300 de euro, respectiv premiul I în valoare de 2000 euro, premiul II, 1500 euro, premiul III 1000 euro şi 7 menţiuni a câte 400 euro fiecare.
Participanţii vor ceda organizatorilor drepturile de utilizare asupra fotografiilor realizate în cadrul cursurilor semnând în acest sens un acord scris. Organizatorii au dreptul de a folosi fotografiile în scopul promovării proprii, specificând numele autorilor.
Cursuri gratuite susţinute de lectori de prestigiu şi fotografi profesionişti
În acest an festivalul „Vama sub lumini de Oscar” va avea şi variantă „transilvăneană” la Alba Iulia, „Alba sub lumini de Oscar”. Un număr de 150 de fotografi din întreaga ţară sunt aşteptaţi să testeze „terenul” la prima ediţie a festivalului în perioada 28 iulie – 1 august. Vor fi cursuri de teorie şi HandsOn susţinute de lectori acreditaţi. De asemenea mai sunt programate prezentări, seminarii şi comunicări prezentate de alţi fotografi.
Fiecare curs teoretic şi respectiv sesiune hands on se va finaliza cu un concurs. Participarea la toate concursurile este liberă pentru toţi participanţii.
După finalizarea sesiunii hands on participanţii vor avea câteva ore la dispoziţie pentru a selecta imaginile şi pentru a le descărca într-un laptop pus la dispoziţie de către organizatori și sponsori. Numărul maxim de fotografii cu care pot participa concurenţii este stabilit de către lectorii cursului respectiv.
Vor fi alese 10 fotografii câştigătoare, care le vor aduce unor participanţi locul I, locul II, locul II şi 7 menţiuni.
Dacă în general pentru un curs în domeniul fotografiei trebuie să plăteşti sute de euro, „Alba sub lumini de Oscar” oferă şansa fotografilor din ţară să participe la ele gratuit, sub „bagheta” unor lectori acreditaţi. Astfel fotografia de produs va fi „predată” de Cătălin Săvulescu, fotografia panoramică şi de peisaj va fi cu invitatul special Marek Czarnecki, fotografia de street&urban cu Vlad Eftenie, fotografia action cu Cosmin Someşan, editare de fotografie cu Luca Achim şi modalităţi de iluminare cu lumină continuă cu Cătălin Rudolf.
Aceştia vor fi implicit şi juraţii care vor decide câştigătorii primei ediţii a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar”, alături de un reprezentant al organizatorilor şi un reprezentant al sponsorilor sau partenerilor.
Cursurile teoretice se vor desfăşura la PUB 13, un restaurant medieval cu aer de istorie din municipiul Alba Iulia. Pentru cursurile practice cu locuri limitate se va ţine cont de ordinea în care se fac înscrierile.
Activitatea maeştrilor într-ale fotografiei, care vor fi prezenţi la Alba Iulia în această vară se rezumă astfel:
Marek Czarnecki
– câştigător a 7 premii “British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie)
– căştigător de 4 ori al Master Photography Award
– câştigător multiplu al „The Epson International Pano Award”
– considerat în top 5 mondial pentru fotografiile panoramice
– face fotografie comercială, fotografie industrială, fotografie de produs şi fotografie landscape (peisaj)
Vlad Eftenie
– doctor arhitect, lector la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, titular al cursului teoretic “Fotografia ca instrument de studiu şi cunoaştere în arhitectură”
– considerat cel mai bun fotograf de Urban şi Street Photography din Romaânia
– multiple expoziţii şi premii internaţionale
– câştigător al Sony World Photography 2014, categoria low-light. Fotografia sa a fost aleasă din cele peste 140.000 de fotografii trimise de artişti fotografi din 166 de ţări
Cosmin Someşan
– preşedinte al Comisiei de Examinare a absolvenților cursului de fotografie susținut la Universitatea Populară „Ioan I. Dalles”, promoția februarie 2010, 2011, 2012
– lector (formator) în cadrul cursului de fotografie susținut de către Centrul de Pregătire Profesionala în Cultură (CPPC Bucureşti) din anul 2007 până în prezent
Cătălin Săvulescu
– lector la Universitatea Populară Dalles 2009 – 2011; fotografie de eveniment, fotografie de noapte, fotografie de produs, macrofotografie, fotografie de studio, editare în Lightroom
– lector la Centrul de Pregătire Profesională în Cultură 2008 – 2011; fotografie alb-negru, fotografie de produs, macrofotografie, fotografie de portret
Luca Achim
– fotograf al Palatului Mogoşoaia
– specialist în editare foto
– Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografie “I.L. Caragiale” Bucureşti
Cătălin Rudolf
– director şi fondator al festivalului „Vama sub lumini de Oscar”
– light designer cu certificare Dedo Weigert Film GmbH
Excursie pe Valea Frumoasei
În programul de cinci zile, fotografii înscrişi în festival trebuie să îşi arate măiestria şi pe Valea Frumoasei, unde trebuie să surprindă cele mai inedite detalii cu un „clik” pe butonul aparatului foto.
Aici vor fi ţinute două cursuri, respectiv fotografie de actiune cu Cosmin Someşan şi fotografie de peisaj cu Marek Czarnecki. Participanţii vor petrece două zile pe Valea Frumoasei, transportul fiind asigurat de organizatori.
Fotografiile participanţilor vor putea fi admirate în cadrul unei expoziţii din spaţiul situat chiar lângă Poarta a-III-a a Cetăţii Alba Carolina, locul unde în fiecare zi are loc schimbul Gărzii Cetăţii.
Festivalul „Alba sub Lumini de Oscar” este organizat de New Ad Zone, Asociaţia „Produs în Alba”, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Consiliul Judeţean Alba. Organizatorii încurajează şi fotografii locali să participe la acest eveniment de excepţie în care vor avea ocazia să înveţe de la cei mai buni.
Proiectul CITYLOGO, finanțat de către Comisia Europeană prin Programul URBACT II, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia este partener alături de alte orașe europene (https://urbact.eu/fr/projects/metropolitan-governance/citylogo/homepage/), susține evenimentul ”Alba sub lumini de Oscar”, organizat în premieră în Alba Iulia. Acesta reprezintă una din acțiunile propuse de către Grupul Local de Sprijin al proiectului, din care fac parte mai mulți factori interesați locali, printre care și un fotograf și un blogger. Printre obiectivele proiectului se numără și creșterea vizibilitățiiii orașului Alba Iulia la nivel național și internațional ca destinație atractivă pentru turiști și investitori.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News