Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Albaiulienii, nemulțumiți de faptul că li se facturează apa meteorică deși nu a mai plouat demult. Apa CTTA Alba Iulia explică motivul

Publicat

Evidenţierea pe factura de apă din luna iunie a unor costuri pentru apa meteorică stârnește din nou nemulțumirile albaiulienilor.  În timp ce aceștia se întreabă de ce, dacă nu a plouat, sunt obligați să plătească apa de ploaie, explicația reprezentanților Apa CTTA rămâne aceeași: apa de ploaie este preluată în același sistem de canalizare cu apa menajeră, iar acest parcurs tehnic presupune anumite costuri.

Mai mult, reprezentanții Apa CTTA Alba Iulia susțin că factura pe luna iunie prezintă costurile pe luna mai, care de altfel a  fost cea mai ploioasă din an, respectiv 102 litri de precipitații pe metru pătrat. O altă problemă și probabil cea mai importantă este aceea că, așa cum menționam mai sus, în Alba Iulia apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice. O soluție la această problemă ar fi amenajarea de rigole care să permită colectarea apelor meteorice și transportarea acestora într-o canalizare separată dar această investiție este destul de greu și costisitor de realizat în prezent. Acesta este poate și motivul, explică reprezentanții Apa CTTA pentru care în anumite orașe, care beneficiază de un astfel de sistem de canalizare, apa de ploaie nu se regăsește pe facturi.

Vă prezentăm mai jos explicațiile Apa CTTA în legătură cu facturarea apei meteorice în Alba Iulia:

“Apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice, nu numai din Alba Iulia sau din judeţul Alba, ci din întreaga ţară. Conform legii pe baza căreia funcţionează operatorii locali pentru serviciile de apă şi canalizare, aceştia sunt cei care încasează contravaloarea serviciului de canalizare a apei meteorice, întrucât această prestaţie presupune o sumă de cheltuieli legate de întreţinerea şi exploatarea reţelei, prelucrarea apelor uzate, la care se adaugă şi alte cheltuieli, cu energia electrică, materialele şi piesele de schimb necesare.

Tot conform normelor legale din România, în baza unor hotărâri ale administraţiilor locale, stabilirea cantităţii de apă pluvială lunară, preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă pluvială comunicată, în cazul judeţului Alba de către INMH Sibiu pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite declarate de fiecare utilizator, verificate cu datele din actul de proprietate şi cu coeficienţii de scurgere legali. La cantitatea stabilită prin modalitatea arătată se aplică preţul pe metru cub pentru canal. Exemplu pentru o suprafaţă construită de 50mp: INMH comunică 10 l/mp pentru luna precedentă.10 l/mp X 50 mp = 500. Ceea ce înseamnă 0,5 mc apă pluvială. 0,5 mc X 1,72 lei/mc (TVA inclus) = 0,86 lei – contravaloare apă pluvială. Pentru conformitate, cantităţile comunicate de INMH pentru Alba Iulia au fost în luna august de 11,2 l/mp, iar în luna septembrie de 8,6 l/mp. În factură se mai regăsesc costurile pentru apa potabilă contorizată cu apometru pe racordul imobilului şi canal (apă uzată), determinată ca 100% din cantitatea de apă potabilă consumată, însă cu preţul de canal.

Pentru Alba Iulia, metoda de calcul este aceeaşi care se aplică la nivelul întregului judeţ şi a întregii ţări şi este conformă cu regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Apa Alba> la nivelul judeţului Alba, elaborate şi aprobat în strictă concordanţă cu prevederile regulamentului cadru pentru serviciile de apă şi canalizare emis de ANRSC Bucureşti.

Cantităţile de apă pluvială comunicate lunar exclusiv de INMH Sibiu pot fi consultate de cei interesaţi la sediul operatorului regional SC Apa CTTA S.A. Alba.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

9 Comentarii

9 Comentarii

  1. toma

    marți, 31.07.2012 at 15:28

    Explicatia Apa CTTA Alba….apa de ploaie. Hotie cu acte in regula, ar spune romanul.

  2. albanezul

    marți, 31.07.2012 at 18:34

    200` de randuri de explicatii,legi si calcule ! Bai da ce se mai pricep juristii de la firma lu peste sa caute raspunsuri clare,oare daca vine potopul nu maresc facturile?Pai de`,o sa fie apa multa..de ploaie!

  3. Ovidiu

    marți, 31.07.2012 at 20:02

    Apa trece, facturiile raman, hotii sunt aceeasi. Multumim!

  4. meteo

    miercuri, 01.08.2012 at 16:53

    dar nu se poate folosi apa si la altceva care sa nu necesite scurgerea in canal???? de ex la udatul in gradina:))))))))

  5. jojo

    miercuri, 01.08.2012 at 22:05

    Dupa cum vedeti in factura, toata apa se scurge la canal, iar cei care o platesc nici macar nu consuma nimic. Risipitoare tara mai avem!!!!!!!!!!!!

  6. Nemes

    vineri, 03.08.2012 at 14:59

    Domnilor, sper ca APA CTTA discuta despre anul anterior 2011 intrucit nu a scris si nici explicat, dar de unde stie in luna iulie 2012 consumul pe lunile august si septembrie ?

  7. mihaela

    miercuri, 22.08.2012 at 15:46

    eu am avut pe factura din iunie 9.7 mc de „apa de ploaie” iar un vecin cu suprafata mult mai mica a avut exact la fel…..deci nu cred ca se respecta calculele

    • Roberta Grozdan

      luni, 19.11.2012 at 11:00

      Calculul este in functie de suprafeta construita a fiecaruia. Trebuie sa facem cava la nivel national, o Asociatie non-profit care sa ne reprezinte interesele ! Daca o sa ploua ca la Londra , o sa ne imprumutam sa ne platim facturile pt apa de ploaie,care este un serviciu independent de vointa noastra , nu noi dam drumul la robinetul de la Dumnezeu sa curga ……In loc sa ne bucuram ca ploua, noi platim ca prostii ( eu locuiesc la casa , in Rm.Vilcea si nici macar nu am conducte sa dau apa meteorica la canal , o dau doar pe cea menajera ). Vara asta (secetoasa) am platit 224 lei pe degeaba doar pt apa de ploaie, desi nu o dau la canal !

  8. Nechita

    vineri, 18.01.2013 at 11:46

    Numai in Alba Iulia APA CTTA calculeaza aceasta apa meteorica. In Sebes, la cei care locuiesc la bloc nu au apa meteorica facturata. Nu au avut niciodata. In Alba Iulia, datorita faptului ca primarul prezinta dezinteres total pt locuitorii municipiului, avem cele mai mari preturi la alimente, impozite, utilitati, servicii. Dar noi il iubim si saracim, de-asta il votam. Ne meritam soarta. Investitori in Alba Iulia 0. Sa ne traiasca primarul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax