Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Albaiulienii, nemulțumiți de faptul că li se facturează apa meteorică deși nu a mai plouat demult. Apa CTTA Alba Iulia explică motivul


Publicat

Evidenţierea pe factura de apă din luna iunie a unor costuri pentru apa meteorică stârnește din nou nemulțumirile albaiulienilor.  În timp ce aceștia se întreabă de ce, dacă nu a plouat, sunt obligați să plătească apa de ploaie, explicația reprezentanților Apa CTTA rămâne aceeași: apa de ploaie este preluată în același sistem de canalizare cu apa menajeră, iar acest parcurs tehnic presupune anumite costuri.

Mai mult, reprezentanții Apa CTTA Alba Iulia susțin că factura pe luna iunie prezintă costurile pe luna mai, care de altfel a  fost cea mai ploioasă din an, respectiv 102 litri de precipitații pe metru pătrat. O altă problemă și probabil cea mai importantă este aceea că, așa cum menționam mai sus, în Alba Iulia apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice. O soluție la această problemă ar fi amenajarea de rigole care să permită colectarea apelor meteorice și transportarea acestora într-o canalizare separată dar această investiție este destul de greu și costisitor de realizat în prezent. Acesta este poate și motivul, explică reprezentanții Apa CTTA pentru care în anumite orașe, care beneficiază de un astfel de sistem de canalizare, apa de ploaie nu se regăsește pe facturi.

Vă prezentăm mai jos explicațiile Apa CTTA în legătură cu facturarea apei meteorice în Alba Iulia:

“Apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice, nu numai din Alba Iulia sau din judeţul Alba, ci din întreaga ţară. Conform legii pe baza căreia funcţionează operatorii locali pentru serviciile de apă şi canalizare, aceştia sunt cei care încasează contravaloarea serviciului de canalizare a apei meteorice, întrucât această prestaţie presupune o sumă de cheltuieli legate de întreţinerea şi exploatarea reţelei, prelucrarea apelor uzate, la care se adaugă şi alte cheltuieli, cu energia electrică, materialele şi piesele de schimb necesare.

Tot conform normelor legale din România, în baza unor hotărâri ale administraţiilor locale, stabilirea cantităţii de apă pluvială lunară, preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă pluvială comunicată, în cazul judeţului Alba de către INMH Sibiu pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite declarate de fiecare utilizator, verificate cu datele din actul de proprietate şi cu coeficienţii de scurgere legali. La cantitatea stabilită prin modalitatea arătată se aplică preţul pe metru cub pentru canal. Exemplu pentru o suprafaţă construită de 50mp: INMH comunică 10 l/mp pentru luna precedentă.10 l/mp X 50 mp = 500. Ceea ce înseamnă 0,5 mc apă pluvială. 0,5 mc X 1,72 lei/mc (TVA inclus) = 0,86 lei – contravaloare apă pluvială. Pentru conformitate, cantităţile comunicate de INMH pentru Alba Iulia au fost în luna august de 11,2 l/mp, iar în luna septembrie de 8,6 l/mp. În factură se mai regăsesc costurile pentru apa potabilă contorizată cu apometru pe racordul imobilului şi canal (apă uzată), determinată ca 100% din cantitatea de apă potabilă consumată, însă cu preţul de canal.

Pentru Alba Iulia, metoda de calcul este aceeaşi care se aplică la nivelul întregului judeţ şi a întregii ţări şi este conformă cu regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Apa Alba> la nivelul judeţului Alba, elaborate şi aprobat în strictă concordanţă cu prevederile regulamentului cadru pentru serviciile de apă şi canalizare emis de ANRSC Bucureşti.

Cantităţile de apă pluvială comunicate lunar exclusiv de INMH Sibiu pot fi consultate de cei interesaţi la sediul operatorului regional SC Apa CTTA S.A. Alba.”Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

9 Comentarii

9 Comments

 1. toma

  marți, 31.07.2012 at 15:28

  Explicatia Apa CTTA Alba….apa de ploaie. Hotie cu acte in regula, ar spune romanul.

 2. albanezul

  marți, 31.07.2012 at 18:34

  200` de randuri de explicatii,legi si calcule ! Bai da ce se mai pricep juristii de la firma lu peste sa caute raspunsuri clare,oare daca vine potopul nu maresc facturile?Pai de`,o sa fie apa multa..de ploaie!

 3. Ovidiu

  marți, 31.07.2012 at 20:02

  Apa trece, facturiile raman, hotii sunt aceeasi. Multumim!

 4. meteo

  miercuri, 01.08.2012 at 16:53

  dar nu se poate folosi apa si la altceva care sa nu necesite scurgerea in canal???? de ex la udatul in gradina:))))))))

 5. jojo

  miercuri, 01.08.2012 at 22:05

  Dupa cum vedeti in factura, toata apa se scurge la canal, iar cei care o platesc nici macar nu consuma nimic. Risipitoare tara mai avem!!!!!!!!!!!!

 6. Nemes

  vineri, 03.08.2012 at 14:59

  Domnilor, sper ca APA CTTA discuta despre anul anterior 2011 intrucit nu a scris si nici explicat, dar de unde stie in luna iulie 2012 consumul pe lunile august si septembrie ?

 7. mihaela

  miercuri, 22.08.2012 at 15:46

  eu am avut pe factura din iunie 9.7 mc de „apa de ploaie” iar un vecin cu suprafata mult mai mica a avut exact la fel…..deci nu cred ca se respecta calculele

  • Roberta Grozdan

   luni, 19.11.2012 at 11:00

   Calculul este in functie de suprafeta construita a fiecaruia. Trebuie sa facem cava la nivel national, o Asociatie non-profit care sa ne reprezinte interesele ! Daca o sa ploua ca la Londra , o sa ne imprumutam sa ne platim facturile pt apa de ploaie,care este un serviciu independent de vointa noastra , nu noi dam drumul la robinetul de la Dumnezeu sa curga ……In loc sa ne bucuram ca ploua, noi platim ca prostii ( eu locuiesc la casa , in Rm.Vilcea si nici macar nu am conducte sa dau apa meteorica la canal , o dau doar pe cea menajera ). Vara asta (secetoasa) am platit 224 lei pe degeaba doar pt apa de ploaie, desi nu o dau la canal !

 8. Nechita

  vineri, 18.01.2013 at 11:46

  Numai in Alba Iulia APA CTTA calculeaza aceasta apa meteorica. In Sebes, la cei care locuiesc la bloc nu au apa meteorica facturata. Nu au avut niciodata. In Alba Iulia, datorita faptului ca primarul prezinta dezinteres total pt locuitorii municipiului, avem cele mai mari preturi la alimente, impozite, utilitati, servicii. Dar noi il iubim si saracim, de-asta il votam. Ne meritam soarta. Investitori in Alba Iulia 0. Sa ne traiasca primarul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Directorul ANM anunță cum va fi începutul lunii august: Zile caniculare, nopți tropicale și instabilitate atmosferică accentuată

Publicat

România se topește. ElenaMateescu directorul ANM spune că în acest sfârșit de iulie prognoza meteo arată o vremea a extremelor. Canicula, nopțile tropicale și instabilitatea atmosferică accentuată va continua și la începutul lunii august.

Va fi foarte cald ziua, nopțile vor fi tropicale, insuportabile iar în mai multe zone vom avea parte și de instabilitate atmosferică accentuată cu ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și grindină.

”Ne așteaptă în continuare o vreme caniculară pentru că, mai ales de mâine, vor fi în vigoare avertizările meteorologice de Cod Portocaliu pentru cele șase județe din partea de sud-vest a țării, inclusiv Capitala și dacă astăzi am înregistrat 38 de grade la umbră, la București, Filaret și Afumați, mâine este posibil să consemnăm mai mult

Am înregistrat 40 de grade Celsius la ora 16:00 la Băile Herculane, 39 de grade Celsius la Turnu Măgurele, Alexandria, Bechet, Băilești, Roșiori de Vede, Calafat, iată în foarte multe stații din partea de sud-vest a țării.

Temperatura resimțită a fost peste 40-43 de grade Celsius, iar indicele temperatură umezeală a depășit pragul critic de 80 de unități în partea de vest, sud, sud-est, precum și local în centrul țării.

Următoarele 3 zile temperaturi și de 40 de grade Celsius

Și mâine ne așteptăm ca maximele, așa cum am menționat să consemneze valori mai ridicate. Chiar 40 de grade Celsius în următoarele trei zile, posibil în extremitatea sudică a țării.

Trebuie să asociem și nopțile tropicale pentru că minimele nu vor coborî sub 20 de grade Celsius, dar în același timp trebuie să menționăm și Codul Portocaliu pentru cele zece județe din partea de nord, centru, nord-vest a țării, acolo unde fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată vor fi caracterizate de averse torențiale, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, peste 70-80 de km pe oră, posibile căderi de grindină ” spune directorul ANM citat de DCNews.ro

Val de căldură și în primele zile din august

Valul de căldură va fi de interes și pentru primele zile din luna august. Vorbim de valori care pot să depășească 38-39 de grade Celsius la umbră”, a declarat Elena Mateescu. 

Avertizare generală Cod Galben

Interval de valabilitate: 28 – 31 iulie

În intervalul menționat valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Avertizare generală Cod Portocaliu

Interval de valabilitate: 29, 30, 31 iulie

Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin

Pe parcursul zilelor de joi, vineri și sâmbătă (29, 30 și 31 iulie) în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș – Severin disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Notă: În zilele de 1 și 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Inițiativă inedită la Cugir: Tinerii care vor să-și construiască o casă pot primi teren gratuit de la primărie. Condiții

Publicat

Primăria Cugir va atribui cu titlu gratuit suprafeţe de teren, unor tineri, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

Deocamdată, este vorba despre 17 loturi în suprafață de 400 mp, aflate în localitatea Vinerea, pe strada Codrului.

Consiliul Local Cugir a aprobat marți Regulamentul cadru pentru atribuirea terenurilor în baza Legii nr. 15/2003, republicată, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală în orașul Cugir.

În condiţiile acestui regulament, sunt considerate eligibile solicitările persoanelor (necăsătorite sau căsătorite) care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

a) solicitantul să aibă o singură cerere depusă, în nume propriu sau împreună cu soțul/soția;

Vezi model cerere:

b) solicitantul să aibă vârsta cuprinsă între 18 ani (împliniți) și 35 de ani (neîmpliniți) la data depunerii cererii de atribuire a suprafeţei de teren;

c) solicitantul să aibă cetățenie română și domiciliul stabil în oraşul Cugir;

d) solicitantul și soţul/soţia solicitantului, după caz, la data depunerii cererii, precum şi la data rezolvării acesteia să nu fi avut sau să nu deţină în proprietate o locuinţă ori un teren destinat construirii unei locuinţe proprietate personală, atât în orașul Cugir, cât şi în alte localităţi;

e) părinţii solicitantului să nu deţină sau să nu fi deţinut în proprietate, în ultimii 10 ani, un teren în suprafaţă mai mare de 500 mp în mediul urban şi de 5.000 mp în mediul rural, indiferent de localitatea în care este situat terenul (exclusiv terenul aferent casei de locuit);

f) solicitantul sau soțul/soția, după caz să aibă un loc de muncă în România sau în străinătate / să aibă calitatea de asociat sau administrator al unei societăți comerciale / persoană fizică autorizată în baza OUG nr. 44/2008;

g) să nu aibă o condamnare penală pentru infracțiuni săvârșite cu intenție;

Cererile însoțite de toate documentele prevăzute în Regulament se vor depune la sediul Primăriei oraşului Cugir începând cu data comunicării anunțului si până în data de 3 septembrie anul curent. Dosarele complete şi dosarele incomplete vor fi supuse analizei Consiliului Local al oraşului Cugir, cu propunerea motivată de aprobare sau de respingere, după caz, întocmită de către Comisia de evaluare. Atribuirea loturilor se va face în funcţie de punctajul obţinut de solicitant.

Condiții

Solicitanții cu cereri de atribuire a terenului aprobate în vederea construirii de locuințe și care au depus în dosar o preaprobare financiară au obligația ca, în termen 90 zile de la adoptarea hotărârii consiliului local, să prezinte documente doveditoare care să demonstreze că deţin într-un cont bancar suma minimă de 50.000 lei sau echivalent în euro ori un contract de finanțare din partea unei instituții bancare cu privire la faptul că solicitantul este eligibil pentru obținerea unui credit în vederea construirii locuinței, cu suma de minim 50.000 lei sau echivalent în euro. În acest caz Contractul de comodat va fi semnat după prezentarea dovezii referitoare la obținerea creditului.

Sub sancţiunea retragerii atribuirii, beneficiarul este obligat să înceapă construcţia în termen de un an de la data atribuirii terenului şi să o finalizeze în termen de maxim 3 ani de la data obținerii autorizației de construire, cu respectarea reglementărilor de urbanism impuse prin autorizare. Se consideră data finalizării construcției, data procesului-verbal de recepție a lucrărilor, eliberat de Compartimentul urbanism din cadrul Primăriei orașului Cugir. Legea nr. 15/2003, republicată.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Bărbat din Ighiu, înșelat cu un aparat auditiv care nu funcționa. A apelat la Poliție, care l-a găsit pe vânzător

Publicat

sediu ipj

Un bărbat de 73 de ani, din Ighiu, a reclamat la poliție că a fost înșelat la cumpărarea unui aparat auditiv.

Potrivit reprezentanților IPJ Alba, vânzătorul a fost identificat și s-a ales cu dosar penal. 

”La data de 27 iulie 2021, poliţiştii din Ighiu au identificat un bărbat, de 30 de ani, din comuna Nuşeni, judeţul Bistriţa – Năsăud, ca persoană bănuită de săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

Se pare că, la data de 29 decembrie 2020, i-ar fi vândut și trimis prin intermediul unei firme de curierat, unui bărbat, de 73 de ani, din comuna Ighiu, un aparat de respirat defect” a precizat un reprezentant al IPJ Alba.

La telefon, acesta l-ar fi asigurat pe bărbatul din Șard că aparatul este în stare de funcţionare.

Faţă de bărbatul de 30 de ani cercetările sunt continuate, pentru înșelăciune.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Corporația Politică: Suma incredibilă încasată de partide de la stat în primul semestru al anului. N-au reușit să o cheltuiască

Publicat

bani

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat miercuri că în primul semestru al anului 2021 au fost virate în conturile formațiunilor poltice sume în valoare de 91.069.012,34 lei, reprezentând subvenții de la bugetul de stat.

Politica rămâne cea mai bănoasă afacere, chiar și în contextul pandemiei, când firmele românești trec printr-una dintre cele mai grele perioade din existența lor.

Partidele continuă să încaseze lunar milioane din bani publici, pe care nici măcar nu apucă să îi cheltuiască.

Serviciul de urmărire a respectării destinației subvențiilor din cadrul Autorității Electorale Permanente a constatat că în Semestrul I al anului 2021, au fost angajate cheltuieli în procent de 50,08% din totalul sumelor încasate de partide. Adică jumătate.

Cu toate că au plătit inclusiv consultanță politică, angajați, propagandă și publicitate, o mare sumă din bani a rămas necheltuită, semn că partidele nu mai știu ce să facă cu banii.

 

În structura cheltuielilor angajate din subvenția de la bugetul de stat, ponderea cea mai mare au avut-o cheltuielile pentru presă și propagandă, după cum urmează:

Partidul Social Democrat – 66,95%;

Partidul Național Liberal 66,83%.

La partidul PRO ROMÂNIA cheltuielile cu chiriile și utilitățile au reprezentat 37,22%, iar la USR și PMP, cheltuielile cu personalul au reprezentat 51,31%, respectiv 45,46% din totalul cheltuielilor angajate.

Doar în luna iunie, partidele au primit de la bugetul național o subvenție de aproape 13,7 milioane de lei.

Cele mai mari sume le-au încasat PSD și PNL.

Detalii despre modul în care au cheltuit partidele banii primiți de la începutul anului, găsiți AICI, cu mențiunea că nu au consumat toate sumele primite.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate