Connect with us
Advertisement

Economie

Albaiulienii nu mai ţin la preţuri, când vine vorba să-şi vândă apartamentele. Casele s-au ieftinit, iar terenurile agricole sunt mai scumpe

Publicat

Punem prețuri mari, ca să avem condiţii de negociere. Cam așa gândește un om care dorește să-și vândă casa sau apartamentul şi la fel pune problema şi cumpărătorul: „dacă nu lasă din preț, nu cumpăr”. Potrivit agenților imobiliari din Alba Iulia, cei care vor să vândă un apartament sunt dispuşi să reducă din preţ cu 1.000-2.000 de euro. În ceea ce privește numărul de vânzări imobiliare, părerile sunt împărțite. Dacă unii reprezentanţi de agenții spun că încă se vinde și se cumpără, alţii susţin că sunt puţine contracte încheiate şi că majoritatea clienţilor doar „se uită”.

Cei care doresc să-și achiziționeze un apartament în Alba Iulia se orientează în continuare spre cele cu două camere, din zona Cetate. Potrivit agenților imobiliari, prețul acestora se menține la acelaşi nivel cu cel de anul trecut și diferă în funcție de zonă, confort și etaj. Cele mai căutate sunt apartamentele cu două camere în zona Cetate și la un etaj intermediar.

Consultantul imobiliar Florin Dan, de la „Teracapital” spune că prețul unui apartament cu 2 camere este cuprins între 22.000 de euro, la o suprafață de 36 mp, respectiv 40.000 de euro, pentru unul de 60 mp.

Cele mai scumpe apartamente cu două camere se găsesc în zona Centru şi pot ajunge la 45.000 de euro. În Cetate, preţul este între 28.000 euro şi 32.000 de euro, iar cele mai ieftine se găsesc pe strada Vasile Goldiș, unde un apartament cu două camere costă între 22.000 şi 23.000 de euro.

Un apartament de trei camere poate fi cumpărat la preţuri între 28.000 de euro și 50.000 de euro, cu suprafața între 60 mp și 50 mp.

Nici garsonierele nu s-au ieftinit. Acestea se vând la sume între 10.000 de euro și 22.000 de euro, în condițiile în care suprafețele sunt între 24 mp și 38 de mp.

Dacă prețurile la apartamente au rămas constante, cele ale caselor au scăzut cu 10.000-20.000 de euro. Cu toate acestea la capitolul vânzări apartamente, tranzacțiile s-au redus față de anul trecut cu circa 10 procente.Spre exemplu, prin Agenția imobiliară „Romidia”, poate fi cumpărată o casă în zona Dinamită (Cetate, în apropiere de strada Gladiolelor) cu 85.000 de euro, în condiţiile în care un imobil similar costa anul trecut 100.000 de euro.

Cele mai multe cereri au fost pentru casele „la cheie”, cu prețuri între 90.000 şi 100.000 de euro și 500 metri de teren. Cele mai căutate zone pentru case sunt Micești, Schit, piața din Cetate și Dinamită.

La Agenția Imobiliară „Intermedia”, cele mai multe solicitări au fost pentru casele vechi, situate în centrul orașului. Acestea se vând la prețuri cuprinse între 30.000 euro şi 40.000 de euro.

În ceea ce priveşte terenurile agricole, preţurile acestora au crescut. Agentul imobiliar Florin Dan, de la „Teracapital”, ne-a spus că „dacă un teren agricol în județul Alba se tranzacționa anul trecut în jurul valorii de 2.000 de euro, anul acesta am ajuns și la 3000 de euro, am tranzacționat suprafață mai mică, iar prin excepție se poate ajunge și la 4.000 de euro. Particularitatea esențială când vine vorba de terenurile agricole o reprezintă suprafața, gradul de comasare și dacă este sau nu întabulat”.

De exemplu, un teren arabil cu suprafaţă de 6,26 hectare este vândut la prețul de 10.000 de euro.

Cu toate că prețurile diferă de la o agenție la alta, ultimul cuvânt îl au proprietarii, care par a se acomoda cu piaţa şi nu mai țin la prețuri. Preferă să vândă, decât să aștepte oferte mai bune şi mai îndepărtate.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. gigi

    joi, 21.02.2013 at 13:05

    daca dobanda pt banii care ii obtin pe o garsoniera, depusi la banca nu-mi ofera o dobanda de 5 % ,adica 300lei/luna de ce sa o vand ?!!!…platiti chirie si dobanditi… nimic !!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement