Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Alegeri în PNL: Cine este Nicolae Ciucă, singurul candidat pentru funcția de președinte. Delegația din Alba, cea mai mare din țară

Publicat

PNL își alege noul președinte după ce liberalii l-au forțat pe Florin Cîțu să demisioneze. Nicolae Ciucă, va fi viitorul președinte al partidului, acesta candidând singur.

PNL a făcut și o derogare de la statut (exact ca în cazul lui Klaus Iohannis anterior), pentru a-i permite să candideze, în condițiile în care acesta nu avea 5 ani în partid. 

Delegația din Alba are în total 43 de membri, fiind cea mai mare delegație din țară.

Din ea fac parte primari, parlamentari și alți liberali cu funcții de conducere, dar și 20 de membri de partid aleși în urmă cu două zile.

La congres vor prezenți 1300 de delegați din toată țara, fiind unul restrâns în raport cu cel la care a fost ales Cîțu. De altfel, diferențele între cele două situații nu se opresc aici: Florin Cîțu a fost ales în urma unei competiții interne de câteva luni cu Ludovic Orban, pe când Ciucă este ales pe repede înainte, în mai puțin de o săptămână.

Surse din partid au declarat pentru Alba24 că est susținut de Klaus Iohannis pentru cursa prezidențială, urmând să fie candidatul PNL pentru această poziție.

Pe plan profesional, Nicolae Ciucă se numără printre puţinii generali ai armatei române care şi-au câştigat gradele pe câmpul de luptă, conducând chiar şi o misiune în Irak.

Pe plan politic, Nicolae Ciucă a fost un soldat devotat preşedintelui Iohannis: Ciucă ”a luptat” alături de şeful statului în războiul cu PSD, apoi Klaus Iohannis l-a răsplătit cu mai multe funcţii: ministru al Apărării, senator, premier interimar, premier cu puteri depline şi, în final, preşedinte al PNL

Suspiciuni de plagiat, lăsate în aer

Jurnalista Emilia Şercan a dezvăluit, în publicaţia Press One, că  premierul Nicolae Ciucă a plagiat în lucrarea de doctorat pe care a susţinut-o în 2003 la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I” (UNAP).

Titlul tezei: „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”. Una dintre lucrările pe care premierul Nicolae Ciucă le-ar fi plagiat în teza sa de doctorat este „Forţe şi tendinţe în mediul de securitate european”, semnată de generalii în rezervă Eugen Bădălan şi Teodor Frunzeti.

Ambii i-au fost şefi lui Nicolae Ciucă pe când acesta era ofiţer activ. Contactat de Europa Liberă, generalul Teodor Frunzeti a spus:

„Eu cred că la data respectivă putea să fie şi el mai atent. Putea să citeze jumătate de pagină, restul putea să comenteze el, că era băiat deştept pe vremea aia, şi presupun că e şi acum”.

În primă fază, Nicolae Ciucă a susţinut că teza ”a fost întocmită în concordanţă cu cerinţele legale existente la momentul respectiv”.

Ulterior, premierul a cerut Comisiei de Etică din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare să-i analizeze teza de doctorat, desi Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) este singura instituţie care îi poate retrage titlul de doctor, în cazul în care se confirmă suspiciunile de plagiat.

La câteva zile după dezvăluirea Emiliei Şercan, deputatul USR Mihai Poliţeanu a sesizat CNATDCU. Însă analiza tezei de doctorat a fost oprită de acest for în urma intervenţiei Parchetului General, instituţie condusă de Gabriela Scutea, numită în funcţie de preşedintele Klaus Iohannis, protectorul lui Nicolae Ciucă, scrie G4Media.

“Analiza nu s-a încheiat pentru că nici nu a început, de fapt. Parchetul General a cerut oprirea întregii analize până când dosarul va fi instrumentat şi se va da o soluţie la parchet”, a anunţat Mircea Dumitru, preşedintele interimar al CNATDCU.

Însă dosarul deschis de Parchetul General poate trena ani de zile, timp în care nu vom avea nici o decizie juridică, nici una academică cu privire la lucrarea de doctorat a premierului.

Mai mult, Nicolae Ciucă s-a adresat instanţei, susţinând că forul academic CNATDCU este învestit ”nelegal” să îi verifice teza. Procesul va fi tranşat la Curtea Supremă.

Miza premierului este ca lucrarea sa de doctorat să fie analizată doar de Comisia de Etică a Universităţii de Apărare. Şapte dintre cei nouă membri ai Comisiei sunt militari, foşti subordonaţi ai generalului Ciucă, pe vremea când acesta era ministru al Apărării.

Duminică, Nicolae Ciucă va candida singur pentru funcţia de preşedinte al PNL, după ce Florin Cîţu a fost forţat de liderii PNL din ţară să demisioneze din fruntea partidului, pe motiv că provoca tensiuni în coaliţia de guvernare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. s

    duminică, 10.04.2022 at 11:36

    S-a pregatit delegatia curlingatoare !!!

  2. pilu

    duminică, 10.04.2022 at 12:04

    Bă, nu vă este ruşine să botezaţi o mascradă de congres, în alegerea şefului ? Ce să alegeţi, când la voi în partid se conduce pe bază indicaţii din afară sau mai bine zis de impunere. Atingeţi penibilul la cote maxime. Partidele ca voi trebuie să dispară de pe pământul României. Cine dracu vă mai alege în 2024 ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax