Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

ALEGERI LOCALE 2016. Primarul Gheorghe Valentin Rotar, candidat PNL: „Pe drumul renaşterii culturale a Blajului!”


Publicat

poza Rotar sfert ultima pgPână acum v-am arătat felul în care dezvoltarea Blajului a început cu infrastructura, v-am prezentat marile investiţii realizate în perioada 2012-2016, ca un argument al faptului că suntem pe drumul cel bun şi v-am îndemnat ca împreună, Blăjeni – Rotar – Dumitrel, să continuăm dezvoltarea oraşului. Astăzi vreau să vă prezint proiectele de dezvoltare în domeniul culturii, pe care le am în vedere la Blaj, în perioada 20162020.

Drumul renaşterii culturale a Blajului l-am început tot cu infrastructura, pentru că nu poţi dezvolta o mişcare culturală puternică fără a deţine o infrastructură adecvată. Marile proiecte în reabilitarea infrastructurii culturale au inceput acum opt ani şi au continuat într-un ritm susţinut, pentru că am decis că Blajul trebuie să pună în valoare renumele său istoric şi cultural. Am început cu marile urgenţe ale Blajului, Biblioteca Şcoala Ardeleană şi Muzeul de Istorie Augustin Bunea, care s-au mutat în spaţii noi, complet reabilitate. Astfel de clădiri, care au fost uitate, au fost transformate în spaţii de lectură şi carte, în spaţii muzeale şi expoziţionale. Muzeul adăposteşte şi o expoziţie de artă modernă, creată la Blaj de artiştii plastici participanţi la Tabăra de Artă Inochentie Micu Clain. În viitor, se va amenaja, într-o altă clădire, situată pe strada Dr.Vasile Suciu, primi ca donaţie de municipiul Blaj, un spaţiu expoziţional destinat artei plastice moderne. În paralel a fost modernizată şi clădirea Centrului Cultural Iacob Mureşianu, pentru a găzdui spectacole de teatru sau concerte de muzică. Reabilitarea Pieţei 1848 şi a Parcului Avram Iancu au pus în valoare toate edificiile din centrul istoric al Blajului, dar au şi creat un nou spaţiu destinat spectacolelor în aer liber.

Achiziţionarea, prin cumpărare, împreuna cu Consiliul Judeţean Alba, a Palatului Cultural şi finalizarea reabilitării acestuia în 2016 este o dovadă că parteneriatul Rotar Dumitrel nu este unul al vorbelor, ci al faptelor. Palatul Cultural, edificiu impunător, „victima” unui incendiu devastator, poate acum, la 80 de la inaugurare, sa găzduiasca din nou, în cele mai moderne condiţii, manifestări şi spectacole culturale de cea mai înaltă ţinută. Următorul proiect important va fi reabilitarea Câmpiei Libertăţii, pentru ca, în anul 2018, la 170 de ani de la Revoluţia de la 1848 şi la 100 de ani de la Marea Unire, Blajul să întâmpine istoria aşa cum se cuvine.

Nu în ultimul rând, construirea căminelor culturale de la Tiur, Mănărade şi Petrisat au făcut ca în aceste zone din Blaj să fie puse în valoare tradiţiile şi obiceiurile comunităţilor de aici. La Petrisat lucrurile merg mai departe, urmând a se amenaja şi o expozitie etnografică permanentă a maghiarilor din zona Târnavelor, în clădirea vechiului cămin cultural, acum reabilitat în întregime.

Pe lângă infrastructura culturală, am asigurat întregul sprijin manifestărilor culturale de înaltă ţinută. Serbările Libertăţii, Tabăra Internaţională de Artă Inochentie Micu Clain, Festivalul Cânt şi Joc de pe Târnave, concertele şi spectacolelele din perioada verii din Parcul Avram Iancu, manifestarea Blajul salută Marea Unire sunt evenimente culturale deja consacrate. Blajul a sprijinit, ca partener al Consiliului Judeţean Alba, festivalul Cultură pentru cultură, una dintre cele mai importante manifestări culturale din Romania, care adună aproape toate comunităţile rurale din Alba şi care pune accentul pe tradiţiile şi obiceiurile satului. Nu în ultimul rând, organizarea, tot în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba şi împreună cu concernul Bosch Rexroth, a unuia dintre primele 10 festivaluri de muzică pentru tineret din Europa de Est, BlajAlive, a făcut ca Blajul să devină una din cele mai atractive destinaţii de concert, în luna iunie, din România.

Odată cu finalizarea infrastructurii culturale, manifestările artistice, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, vor fi continuate şi extinse. Palatul Cultural va găzdui şi o parte a Festivalului de Teatru de la Alba Iulia, dar şi concerte de operă, operetă, jazz şi blues, expoziţii de artă, târguri de carte, etc.

Blajul are acum capacitatea de a redeveni micul oraş în care viaţa culturală şi tradiţia istorică vibrează la orice colţ de stradă. Văzând de unde am plecat şi unde am ajuns, pot să afirm că drumul nu a fost simplu şi nici uşor, dar realizările noastre arată că şi în viaţa culturală am reuşit să punem Blajul înainte de toate!

PNL Alba – Publicitate electorală



ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Volumul lucrărilor de construcții a crescut, de la începutul anului. În ce sectoare s-a construit mai mult

Publicat

S-au înregistrat creșteri la volumul lucrărilor de construcţii în primele cinci luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2019. Cele mai mari sunt la reparații capitale.

Potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, este vorba despre creșteri cu 22,3% ale lucrărilor de construcții, 58,5% la lucrările de reparaţii capitale, 58% lucrările de întreţinere şi reparaţii curente şi 9,1% la construcţiile noi.

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri astfel: lucrările de construcţii inginereşti (+39,7%), clădirile rezidenţiale (+19,2%) şi la clădirile nerezidenţiale (+4,0%).

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 23,7%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente (+63,6%), al lucrărilor de reparaţii capitale (+50,2%) şi al lucrărilor de construcţii noi (+11,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidențiază creșterea volumului construcţiilor inginereşti (+39,4%), clădirilor rezidenţiale (+19,8%) şi al clădirilor nerezidenţiale (+8,4%).

sursă: insse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Creșele din municipiul Alba Iulia, dotate cu aparate pentru dezinfecția aerului cu ajutorul radiațiilor ultraviolete

Publicat

Primăria Alba Iulia a cumpărat trei aparate pentru dezinfecția aerului cu flux concentrat de radiație UV, necesare pentru cele trei creșe din municipiu.

Contractul a fost atribuit, prin cumpărare directă, către Midas Expert Distribution SRL din București. Valoarea totală a celor trei dispozitive este de 4.950 de lei, fără TVA.

Potrivit descrierii, MidasAnAir este o instalație pentru dezinfectarea aerului cu o eficiență ridicată. Este inofensivă pentru om, fără efecte secundare, ușor de folosit, nefiind necesare folosirea unor produși chimici sau a unei pregătiri speciale pentru utilizare.

Aparatul utilizează radiația ultravioletă printr-un sistem special, asigurându-se un randament maxim în distrugerea microorganismelor:

  • împiedică răspândirea epidemiilor;
  • elimină mirosurile neplăcute de natură organică, inclusiv mirosul de tutun;
  • radiația ultravioletă distruge o gamă largă de bacterii, viruși, fungi, inclusiv Clostridium Difficile
  • aerul din încăpere este dezinfectat până la 99%

Potrivit documentului citat, dispozitivul medical a fost testat la INSP și avizat de Ministerul Sănătății, nu utilizează produși chimici în procesul de dezinfecție, are un consum de energie redus și costuri minime de întreținere (0,22 lei + TVA/h) și poate fi utilizat în prezența personalului.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cercetătorii germani lucrează la un test pentru COVID-19 pe baza unei simple soluții de gargară. Rezultatul, în doar 15 minute

Publicat

Cercetătorii de la Universitatea Halle-Wittenberg din Germania lucrează la un test pentru coronavirus pentru care n-ar fi nevoie decât de o simplă soluție de garagară.

Ei au făcut un studiu pe pacienți infectați cu coronavirus folosind o astfel de metodă și au depistat mici cantități de coronavirus grație tehnicii spectrometriei de masă.

Instituția a anunțat miercuri că metoda mai are nevoie de cercetare înainte de a putea fi folosită ca instrument sigur de diagnosticare a infecțiilor cu coronavirus, alături de celelalte metode de testare. „Noi măsurăm direct peptidele (niște proteine – n.r.) specifice care există în noul coronavirus, nu tot materialul generic”, a explicat unul dintre cercetători, explicând care este diferența față de un test standard PCR.

Spectrometria de masă identifică moleculele ionizate pe baza raportului masă/sarcină.

Experimentele făcute până în prezent arată că este nevoie numai de 15 minute până la pozitivarea testului, chiar și cu mici cantități din soluția de gargară.

Dacă vor fi validate, aceste teste ar putea fi mult mai ușor de făcut, ar fi nedureroase și ar putea fi efectuate și de personal nespecializat, au arătat specialiștii în farmaceutică de la universitatea germană.

Testul pe bază de gargară ar putea fi pus la punct și utilizat în câteva luni.

sursa: pressemitteilungen.pr.uni-halle.de, digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SUA vrea să transforme Baza de la Câmpia Turzii într-un „nod” strategic al NATO. În ce investește peste 130 milioane de dolari

Publicat

a

Baza aeriană de la Câmpia Turzii ar putea deveni un nod strategic al NATO pentru operațiunile Forțelor Aeriene ale SUA din sud-estul Europei, în care Pentagonul va roti trupe și aeronave americane de luptă, pentru a descuraja operațiunile militare agresive. În acest sens, Forțele Aeriene SUA solicită Congresului 130,5 milioane de dolari pentru renovarea bazei aeriene, cea mai mare sumă cerută pentru investiții în infrastructura bazelor din Europa, în cadrul bugetului pentru anul fiscal 2021 (care începe în octombrie 2020).

Baza aeriană de lângă Turda, unde se află o parte din avioanele de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei.

Cele 130,5 milioane de dolari solicitate de Pentagon Congresului, în bugetul pentru anul viitor, sunt împărțite în patru mari obiective.

  • Cel mai costisitor este un depozit de tip DABS-FEV (Deployable Air Base Systems – Facilities, Equipment and Vehicles), care necesită 68 de milioane de dolari. Este vorba despre un depozit cu control al umidității aerului, ventilație și încălzire, pentru depozitarea de materiale pentru ridicarea unor baze aeriene mobile și de vehicule și echipamente. Forțele Aeriene americane arată, în proiectul de buget, că vor cere co-finanțare și de la NATO pentru acest depozit de la Câmpia Turzii.
  • O facilitate de depozitare și aprovizionare a aeronavelor cu combustibil care costă 32 de milioane de dolari. Aici, armata SUA descrie, pentru a justifica nevoia unei astfel de facilități, modul în care forțele aeriene românești desfășoară această operațiune, complet diferit de cum o fac americanii și de cum ar trebui să se întâmple în secolul nostru.
  • O platformă de parcare pentru aeronave, în valoare de 19,5 milioane de dolari. Baza are nevoie de capabilități de parcare adiționale, pentru două escadrile de avioane de luptă ale NATO, arată armata SUA.
  • Cel mai puțin costisitor obiectiv pentru 2021 la Câmpia Turzii este o platformă de încărcare/descărcare de transporturi periculoase (muniții, explozibili), în valoare de 11 milioane de dolari. Mai exact: „construcția unei platforme din beton, care să deservească avioane de mare tonaj, încărcate cu transporturi explozibile și materiale periculoase”, inclusiv asfaltarea căilor de acces pentru transportarea de muniții sau autovehicule.

Misiunile de recunoaștere și supraveghere par să devină un punct important al bazei aeriene din județul Cluj. În ianuarie 2020, din Polonia la Câmpia Turzii au fost aduse pentru a doua oară drone MQ-9 Reaper ale Forțelor Aeriene ale SUA în Europa, făcând presa din România să titreze că drona care l-a ucis pe generalul iranian Soleimani a venit în România.

România investește și ea la Câmpia Turzii

Guvernul României a aprobat în 2018 o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia. Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazarmei 1833 Câmpia Turzii.

sursa: romania.europalibera.org, stripes.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate