Eveniment
Alexandra Bălan, o fostă elevă a Colegiului Militar din Alba Iulia, va opera primul sistem antibalistic Patriot al României
Alexandra Bălan, o fostă elevă a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia se numără printre persoanele care vor opera primul sistem antibalistic Patriot al României.
Sistemul de rachete sol-aer cu bătaie mare destinat României a fost finalizat de producătorul american Raytheon, iar în prezent se află în faza de testare. Concret, în apropiere de Boston, specialiştii militari americani verifică modul în care lucrează performantul radar al sistemului. După ce acest proces va fi finalizat, la începutul anului viitor, sistemul va fi trimis în România şi va fi operaţionalizat, scrie adevărul.ro.
Forţele Aeriene Române în ograda cărora vor intra patru din cele cele şapte sisteme Patriot ale României au deja câţiva oameni pregătiţi care pot opera aceste echipamente extrem de complexe. Printre ei Alexandra Bălan, o tânără de 27 de ani din Buzău.
Citește și FOTO: De la Alba Iulia la Pentagon și Fort Sill. Fostă elevă a Colegiului Militar, șefă de promoție la cursuri în SUA
Românca a urmat, în această vară, primul curs de instruire pentru sistemul de rachete antibalistice Patriot desfăşurat la United States Army Air Defense Artillery School, Fires Center of Excelence, Fort Sill, Oklahoma. Este vorba de cursul “14EX – Allied Patriot Air Defense Officer Course” la finalul căruia Alexandra s-a dovedit a fi cea mai bună şi, prin rezultatele pe care le-a obţinut, a fost şefă de promoţie.
„A fost o experienţă frumoasă şi un pas iniţial în formarea unei arme puternice. Am fost opt români şi am avut trei colegi din Qatar şi câte unul din Arabia Saudită şi Kuweit”, spune Alexandra, care nu este prima ei experienţă americană. În 2018, tânăra a urmat, timp de şase luni, tot la centrul de instruire din Oklahoma şi cursul „Captains Career Course” pe care l-a terminat, de asemenea, ca şefă de promoţie.
Mergând oarecum pe urmele tatălui care a fost paraşutist militar, Alexandra şi-a început cariera militară încă din adolescenţă când s-a înscis la cursurile Colegiului Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. L-a absolvit în anul 2011 şi apoi a urmat apoi Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”.
În prezent, locotenent Alexandra Bălan lucrează în Forţele Aeriene Române şi este comandant de pluton în batalionul instrucţie apărare aeriană, din cadrul Şcolii de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” din Boboc.
După sosirea sistemului de rachete sol-aer, Alexandra spune că va fi transferată într-o nouă unitate de elită recent înfiinţată de Forţele Aeriene Române.
„În cadrul Regimentul 74 Patriot voi pune şi eu umărul la operaţionalizarea sistemului. Abia aştept sosirea lui în ţară că să-l configurăm în sistem pentru a fi gata de luptă”, a precizat Alexandra Bălan. Cea mai modernă configuraţie Sistemele achiziţionate de România sunt în configuraţia 3+, cea mai modernă variantă existentă pe piaţă, identice cu cele folosite şi de armata americană, în prezent, în operaţiuni.
„Sistemul produs pentru România este cea mai recentă versiune hardware şi software. Doar numele şi caracteristicile fizice ale sistemului Patriot sunt la fel ca în 1982, dar acestea sunt singurele elemente vechi. Restul este modern şi actualizat”, a mai declarat, cu ceva timp în urmă, country managerul Raytheon, Mike Ellison.
Ce a cumpărat de fapt România
România a comandat, în total, şapte sisteme de rachete Patriot, iar acestea trebuie să ajungă în ţară şi operaţionalizate până în 2026. Este vorba de şapte seturi de radare AN/MPQ-65, şapte staţii de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de staţii lansatoare M903 şi şapte generatoare de energie electrică EPP III.
Ministerul Apărării plăteşte pentru aceste echipamente în jur de 4,6 miliarde de dolari, conform unui contract Guvern-Guvern încheiat cu partea americană. Prin acest contract, la pachet, vor ajunge în România şi muniţiile aferente. Este vorba de 56 de rachete Patriot MIM-104E şi de 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3).
Experienţa de luptă
Cu această achiziţie, România a intrat în clubul exclusivist format din ţări precum Germania, Grecia, Israel, Japonia, Kuweit, Olanda, Qatar, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Emiratele Arabe Unite şi, evident, Statele Unite care au în dotare astfel de rachete. Reprezentanţii producătorului american susţin că cinci din aceste ţări au folosit Patriot cu succes în peste 250 de operaţiuni de luptă.
În anul 2014, de exemplu, Israelul a folosit rachete Patriot pentru a elimina drone lansate de Hamas, iar în timpul războiului din Siria, tot forţele israeliene au doborât o dronă siriană care intrase în spaţiul aerian în zona Platoului Golan. În 2015, Arabia Saudită a folosit acest sistem pentru a pune la pământ rachete Scud lansate de rebelii Houthi, ca răspuns la intervenţia condusă de Riad în Yemen. Printre acestea şi o rachetă care avea în vizor oraşul sfânt Mecca. Conform analiştilor, în total, peste 100 de interceptări reale de luptă s-au realizat numai din ianuarie 2015 şi până în prezent.
Rata de succes
Potrivit experţilor militari, sistemul Patriot este eficient împotriva rachetelor balistice şi de croazieră sau în lupta cu dronele sau avioanele inamicului. Sistemul oferă comandanţilor posibilitatea să aleagă din trei tipuri de muniţie, în funcţie de ţintă.
Privitor la eficacitatea sistemelor Patriot, US Army a comunicat iniţial o rată de succes de 80% în Arabia Saudită şi 50% în Israel. Ulterior, după îmbunătăţirea echipamentelor, la generaţiile mai noi, aceasta a crescut, conform unor surse, la cel puţin 87,5%.
Românii, furnizori globali de componente Raytheon a încheiat cu două companii româneşti care vor participa astfel la programul global Patriot.
Concret, Aerostar Bacău a devenit furnizor de piese pentru radarul sistemului. Apoi mai există şi colaborarea cu Romaero, care va furniza o serie de componente necesare la fabricarea sistemelor Patriot şi, mai important, va beneficia de un transfer de tehnologie şi de instructajele aferente pentru a putea face mentenanţa sistemelor din dotarea Armatei Române şi, contra cost, a unora deţinute de ţări aliate.
sursa: adevărul.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News