Eveniment
Alfabetizarea digitală a românilor. Peste 1.000 de biblioteci, transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale

Alfabetizarea digitală a românilor. Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a lansat joi, la sediul Băncii Mondiale de la Bucureşti, consultări interministeriale asupra cadrului naţional de competenţe digitale (DigCompRo), un element „crucial” în procesul de digitalizare a României.
Versiunea de lucru a DigCompRo, realizată cu sprijinul Băncii Mondiale, îşi propune să sprijine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării în consolidarea capacităţii de a implementa Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru dezvoltarea competenţelor digitale ale tuturor românilor, precizează un comunicat al Ministerului Cercetării, citat de Agerpres.
„Transformarea digitală aduce beneficii reale prin dezvoltarea competenţelor digitale. DigCompRo este o iniţiativă ambiţioasă, care va deveni cadrul naţional de dezvoltare a competenţelor digitale pentru toţi cetăţenii României. Elaborarea acestui cadru este parte a investiţiei 17 a Componentei 7 – Transformare Digitală din PNRR, cu un buget de 37 milioane de euro.
Alfabetizarea digitală a românilor
Până la finalul anului viitor, sute de mii de români din oraşe, comune şi sate vor dobândi competenţe digitale de bază în peste 1.000 de biblioteci transformate în hub-uri de dezvoltare a competenţelor digitale”, a declarat Bogdan Ivan, citat în comunicat.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a evidenţiat, la rândul său, că fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competenţe digitale.
„Suntem în momentul în care alfabetizarea digitală a devenit la fel de importantă ca literaţia şi numeraţia. Alfabetizarea digitală este un efort transversal – fiecare cadru didactic, indiferent de disciplina pe care o predă, trebuie să poată să formeze competenţe digitale, prin modul în care utilizează tehnologia pe care o are şi o avea avea la dispoziţie în sălile de clasă şi în laboratoare”, a declarat Deca, conform comunicatului citat.
Formarea abilităţilor digitale va permite României îmbunătăţirea rezultatelor pe piaţa muncii, inclusiv prin stimularea participării şi prin perfecţionare/recalificare, o participare civică mai bună, prin adoptarea şi utilizarea serviciilor guvernamentale digitale, dar şi îmbunătăţirea rezultatelor în ceea ce priveşte Indicele economiei şi societăţii digitale, calculat anual de Comisia Europeană
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Gigi Kent
joi, 03.07.2025 at 16:42
Digitalizare = control si monitorizare totala!
In concluzie, pe multi nu ne intereseaza si vom refuza asimilarea informativa oferita cu atat de multa grija si dragoste de catre U.E!!
Preferam ca viata noastra sa ramana in sfera privatului si ne vom opune cat putem de mult, preferam interactiunea face to face in detrimentul intalnirilor virtuale ca sa nu stie unii sau ” altii ” ce discutam sau ce intentii avem, preferam platile in numerar ca sa nu stie altcineva cand cumparam, cat cunparam, de unde cumparam si cat bani ne mai raman, preferam inregistrarea abonamentelor pe numele amarastenilor, boschetarilor sau a drogatilor, ca sa se banuiasca teoretic cine suntem dar sa nu existe certitudini, preferam sa nu ne oficializam casatoriile ca sa nu ne contopim in ochii statului in ” gospodarie ” pentru impozitarea abuziva a statului, ” cunascatorii inteleg ce si cum, restul isi merita soarta, iar lista poade continua mult si bine……….
Cernea Radu
luni, 07.07.2025 at 17:00
@ Gigi Kent,
– !!!!Subscriu!!!! –