Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alternativă la lucrările din Parcul Custozza: Un arhitect peisagist din Bucureşti vede parcul ca o „grădină-vitrină”


Publicat

„Alba Verde”, asociaţia care militează pentru protejarea patrimoniului natural a organizat, luni, o conferinţă de presă, pentru a expune public principalele nemulţumiri privind lucrările în desfăşurare din interiorul Cetăţii Alba Carolina. Sociologul Simona Branişte şi avocatul Dan Agrişan au atras atenţia asupra unui studiu-pilot realizat în 2003, de un arhitect peisagist din Bucureşti, care concepea la momentul respectiv Cetatea din Alba Iulia ca o mare grădină în mişcare.

Arhitectul, angajat de către Ministerul Dezvoltării era însărcinat să transforme situl militar de la acea vreme şi să îl valorifice prin elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal. În planurile puse la dispoziţie de Alba Verde se arată că, în viziunea arhitectului din Bucureşti, Parcul Custozza era conceput ca o grădină-vitrină, cu impact asupra vizitatorului, prima şi ultima imagine pe care acesta o percepe la intrarea în Cetatea Alba Iulia.

Tot în proiectul respectiv era prevăzută interzicerea circulaţiei auto în interiorul fortificaţiei, la fel ca parcajele, chioşcurile de altă natură decât cele proiectate de Primărie, activităţile poluante, mobilierul colorat violent, focul sau concertele de mare amploare, expoziţiile artistice, evenimentele culturale sau târgurile. În mai puţine cuvinte, viziunea peisagistului bucureştean nu se intersecta în niciun punct cu cea a arhitectului angajat de Primăria Alba Iulia să se ocupe de reabilitarea Cetăţii. Din motive necunoscute societăţii civile, studiul-pilot realizat în anul 2003 nu a fost aprobat de Consiliul Local.

0,30 hectare de spaţii verzi în zona Parcului Custozza

Reprezentanţii Alba Verde au prezentat jurnaliştilor un bilanţ teritorial al vegetaţiei prevăzute în proiectul avizat de Ministerul Culturii privind interiorul Cetăţii Alba Carolina. Potrivit planurilor actuale, în zona Parcului Custozza se propune reducerea spaţiilor verzi de la 1,84 hectare existente în prezent, la 0,30 hectare, adică mai puţin decât suprafaţa parcajelor, ce urmează să fie amenajate pe o suprafaţă de 0,36 hectare. Reprezentanţii Alba Verde au specificat că în proiectul actual sunt prevăzute nu mai puţin de 75 de astfel de locuri de parcare, la fel ca şi o interecţie cu sens giratoriu:

„Ceea ce se face aici contravine tendinţei europene de protejare a patrimoniului cultural. Suprafaţa de spaţiu verde se reduce de aproximativ 6 ori şi este mai mică decât suprafaţa destinată automobilelor. Nu ştim cum Ministerul Culturii a avizat sacrificarea spaţiului valoros în favoarea locurilor de parcare. Nu este posibil ca studiul de circulaţie să fie realizat de aceeaşi echipă care a studiat şi vegetaţia”, a explicat Simona Branişte.

Sociologul Simona Branişte susţine că a atras atenţia asupra acestui proiect şi în octombrie 2009, când a avut acces, întâmplător, la planurile de reabilitare a Cetăţii. În 2010, aceasta a ridicat din nou problema în cadrul dezbaterii publice organizate pe tema a şase proiecte în curs de desfăşurare, care au fost prezentate public, fără nici un plan ataşat. În nici un moment, solicitările sale nu au fost luate în seamă de reprezentanţii administraţiei locale.

Situaţia legală a patrimoniului cultural de pe amplasamentul Parcului Custozza

Avocatul Dan Agrişan a atras atenţia asupra aspectelor de natură legală ce trebuie respectate atunci când se intervine în interiorul unui sit arheologic. Potrivit acestuia, Cetatea bastionară Alba Carolina este un sit arheologic de clasa A şi, prin modul în care se realizează lucrările de reabilitare din interiorul acesteia, se aduc distrugeri celor două monumente istorice de clasa A, respectiv situl arheologic al Castrului Roman şi sitului urban, Cetatea Alba Iulia.

„Există mari semne de întrebare referitoare la conţinutul real al proiectului şi la întinderea avizelor primite. Cum se poate ca un proiect intitulat Reabilitare căi de acces, iluminat exterior şi mobilier urban să includă şi transformarea unui spaţiu verde într-o piaţetă? Cum se poate ca un aviz dat de Ministerul Culturii să aprobe transformarea radicală a unui spaţiu întins, dintr-un sit-monument istoric de clasă A?”, a întrebat Dan Agrişan.

Neregulile semnalate de Asociaţia „Alba Verde” privind modul în care se realizează reabilitarea Cetăţii Alba Carolina sunt multiple şi din păcate nu îşi găsesc explicaţie în sumarele declaraţii ale administraţiei locale. În prezent, societatea civilă aşteaptă răspunsuri la întrebările lor, vineri, când conducerea Primăriei Alba Iulia a anunţat că va avea loc o dezbatere publică pe această temă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sute de artefacte arheologice, monede de tezaur dacic și alte bunuri de patrimoniu național, recuperate de polițiștii din Alba

Publicat

Anul trecut, polițiștii din Alba au reușit să recupereze, în cadrul dosarelor de anchetă, sute de artefacte arheologice, printre care monede romane, dacice și medievale, unele dintre aceste bunuri fiind din categoria Tezaur și Fond.

IPJ Alba a prezentat luni bilanțul activității pe anul 2020. La capitolul Protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul dosarele proprii, au fost recuperate și indisponibilizate 317 bunuri culturale care aparțin Patrimoniului Cultural Național, marea lor majoritate artefacte arheologice: monede (romane, dacice și medievale) fibule, arme, unelte, podoabe, statuete vase ceramice, tablouri etc. ) Categoria Tezaur și Fond, a transmis Poliția Alba.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării de investigații au fost identificată o monedă medievală din aur DUCAT, descoperită de un detectorist. Moneda a fost recuperată și predată Muzeului Unirii din Alba Iulia.

În cadrul acțiunii Pandora V, au fost identificate, pe platformele unor case de licitații, 24 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin C.R.I. pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere (Germania, Monaco etc.)

Au fost confiscate două detectoare de metale deținute ilegal.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate