Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Amânarea ratelor la bănci. Lista facilităților oferite și a măsurilor pentru protejarea debitorilor

Publicat

taxe bani euro

Măsuri pentru protejarea debitorilor prin amânarea la plată a ratelor la bănci au fost făcute publice, sâmbătă, de liderul deputaților liberali, Florin Roman, care a precizat că acestea sunt informații oficiale furnizate de ministrul Florin Cîțu. 

  • ”Populația poate amâna plata ratelor pentru creditele de consum, credite ipotecare, contracte de leasing, acordate atât de către bănci cât și de IFN-uri.
  • Fiecare român care a suferit reduceri de salariu, a pierdut locul de muncă, a intrat în șomaj sau șomaj tehnic, el sau un membru al familiei, i-au fost afectate afacerea sau veniturile, poate solicita imediat băncii amânarea la plată a ratelor de principal, dobândă și comisioane, pe un interval de 1-9 luni. Perioada de amânare este exclusiv opțiunea clientului.
  • Companiile a căror activitate a fost restricționată de măsurile adoptate odată cu introducerea stării de urgență vor putea solicita, de asemenea, să nu mai achite ratele la creditele curente pe o perioadă similară, adică până la finele acestui an.
  • Firmele a căror activitate a fost impactată de criza răspândirii coronavirus vor avea posibilitatea să ceară băncilor și IFN facilități similare.
  • Pentru a nu crește ratele plătite ulterior de către firme și populație, băncile vor fi obligate să lungească termenele de rambursare cu perioada pentru care a fost acordată amânarea la plată.
  • Băncile și IFN NU VOR PUTEA introduce ulterior în costul creditelor comisioanele neîncasate în perioada de amânare.
  • Clienții trimit creditorilor o solicitare în format letric sau prin poșta electronică. În cazurile în care nu vor putea accesa astfel de forme de comunicare, clienții vor face solicitări telefonice, la numerele pe care fiecare creditor va fi obligat să le puna la dispoziție.
  • Guvernul garantează integral plata dobânzii pentru creditele ipotecare amânată la plată de către bănci care nu va putea fi achitată ulterior de populație.
  • Guvernul va prelungi perioada în care românii și firmele din România vor putea solicita amânarea la plată, în funcție de evoluția crizei determinate de epidemia coronavirus și în acord cu planul etapizat de măsuri.
  • Măsura adoptată de România este cea mai completă de până la acest moment din Europa, cu respectarea riguroasă a reglementărilor Autorității Bancare Europene, transmise la începutul acestei săptămâni. În acest fel, România s-a asigurat că facilitatea de amânare la plată nu va afecta calitatea creditelor și va permite astfel băncilor și clienților să adopte măsuri suplimentare de eșalonare la plată sau restructurare/rescadențare și după data de 31 decembrie 2020, în cazurile în care va fi necesar.
  • Guvernul va susține și activitatea financiar-bancară prin programul 15 miliarde de lei de garantare și subvenționare a dobânzilor la creditele pe care firmele mici și mijlocii pot să le acceseze în perioada următoare.

Precizări:

  • Băncile trebuie să trateze cu celeritate solicitările populației și firmelor care au suferit de pe urma acestei crize
  • E nevoie de un parteneriat între populație, companii, bănci și IFN, ale căror relații contractuale nu vor înceta odată cu dispariția crizei mondiale determinate de COVID-19.
  • Toți cei care resimt financiar efectele crizei generate de răspândirea coronavirus sunt îndreptățiți să ceară amânarea la plată a ratelor.
  • Ministerul Finanțelor Publice va monitoriza atent modul de implementare a procesului de amânare la plată și interveni, inclusiv legislativ, ori de câte ori va fi cazul
  • Toate crizele presupun solidaritate. Rugăm firmele care au capacitatea și resursele financiare să-și achite obligațiile atât către sistemul bancar, cât și către buget, întrucât eforturile financiare din perioada următoare vor fi uriașe.
  • Îndemnăm companiile care identifică oportunități de piață și cele cu afaceri solide să acceseze cât mai repede facilitățile de creditare garantate și subvenționate de stat”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax