Connect with us
Advertisement

Actualitate

Amânarea voucherelor de vacanţă pentru anul viitor, efecte şi opinii. Oficiali din turism susţin că ar fi fost utile în extrasezon

Publicat

Salariaţii vor putea primi tichete de vacanţă doar din 2015, aplicarea acestui sistem fiind amânată, potrivit Guvernului, pentru a evita tratamente discriminatorii între angajaţi, însă reprezentanţi din turism susţin că ar fi fost utile pentru extrasezonul de vară din acest an, dar şi pentru cel de iarnă. Totodată, iniţiativa ar fi trebuit să asigure şi scăderea evaziunii fiscale.

Potrivit unei ordonanţe de guvern publicate la începutul lunii august, Autoritatea Națională pentru Turism va putea emite vouchere de vacanță numai în sistem online din 1 ianuarie 2015. Departamentul pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism (DIMMMAT) a informat că ,,modificarea termenului de la care vor fi emise voucherele de vacanță în sistem electronic a fost determinată de necesitatea introducerii unei perioade tranzitorii până la care să fie folosite tichetele de vacanță emise conform prevederilor vechii legislații, astfel încât să se evite un tratament discriminatoriu al acelor salariați care aveau prevăzute acordarea acestui beneficiu în contractele colective de muncă și care nu le-au folosit încă”.

Legea prevede că pentru salariați tichetele de vacanță sunt scutite de la plata impozitului pe venit și a asigurărilor sociale aferente, iar sumele corespunzătoare voucherelor vor fi deductibile pentru angajatori la calculul impozitului pe profit în limita a șase salarii minime pe economie pentru fiecare angajat pe an calendaristic.

Aceste vouchere vor fi acceptate numai de structurile de primire turistice sau agențiile de turism autorizate de Autoritatea Națională pentru Turism și utilitate doar pentru achiziționarea de servicii turistice pe teritoriul României.

Reprezentanţi din turism susţin că voucherele ar fi fost binevenite pentru stimularea angajaţilor să aleagă pentru concedii şi perioadele de după 15 septembrie, dar şi cele de iarnă. „Ideea introducerii voucherelor a fost ca și companiile de stat să beneficieze de pe urma lor, pentru că în sectorul privat oricum erau companii mari care mai acordau tichete de vacanță. În prezent, companiile private acordă aceste tichete, dar și prime de vacanță, cele din urmă fiind oferite inclusiv în companiile de stat”, a declarat pentru EVZ Corina Martin, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

De asemenea, potrivit aceleiaşi surse, nu tichetele de vacanță acordate au fost motivul pentru care sindicatele au cerut amânarea proiectului de lege, ci faptul că, dacă se implementa noua lege, nu mai puteau fi oferite prime de concedii – sume de bani. Iar aceşti bani erau folosiţi şi în alte scopuri, de exemplu pentru a cumpăra bunuri sau pentru vacanţe în Bulgaria şi nu pentru sejururi în ţară.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement