Actualitate
Amenzi de până la 50.000 de lei pentru banii nedeclarați la vamă. Sumele mai mari de 10.000 de euro se confiscă
Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României este modificat de Guvern. Aceste modificări îi vizează pe toți care care fac afaceri în România. Sunt vizate persoanele fizice sau juridice care transportă sume de mari de bani sau le expediază în țări ale Uniunii Europene.
Potrivit unui proiect de hotărâre, sunt prevăzute amenzi între 3000 și 50.000 lei pentru numerarul nedeclarat la vamă.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 50.000 lei, dar nu mai mult de 60% din valoarea numerarului nedeclarat, neîndeplinirea obligaţiei de declarare a numerarului însoţit sau a obligaţiei de informare cu privire la numerarul neînsoţit, arată actul normativ.
Măsura va fi aplicată în termen de 10 zile de la publicarea în Monitorul Oficial.
La stabilirea valorii numerarului nedeclarat se ia în considerare cursul de schimb utilizat de autoritatea vamală potrivit reglementărilor vamale.
Numerar neînsoțit înseamnă numerarul care constituie o parte a unui transport care nu este însoțit de un purtător.
Ce înseamnă numerar neînsoțit
Potrivit Codului Fiscal prin numerar neînsoțit se înțelege orice sumă de bani, care se află într-un transport de marfă, declarat sau nedeclarat.
În prezent, orice persoană fizică care intră pe teritoriul unui stat al Uniunii Europene trebuie să declare orice sumă mai mare de 10.000 de euro, aflată asupra ei. În caz contrar suma de bani se confiscă și se aplică o amendă care poate ajunge la 50.000 de lei, dacă modificările la Codul Vama vor trece.
În cazul în care, într-un anume pachet se găsește o sumă de bani, expeditorul are obligația să o declare în termen de 30 de zile de la momentul expedierii acestora. În caz contrar, banii vor fi confiscați iar amenda de rigoare va veni prin poștă.
Obligația de informare cu privire la numerarul neînsoțit nu se consideră îndeplinită în cazul în care declarația nu este făcută până la expirarea termenului, informațiile furnizate sunt incorecte sau incomplete sau dacă numerarul nu este pus la dispoziție pentru control.
Aplicare a prevederilor europene
Prin această Hotărâre se aplică Regulamentului (UE) 2018/1672 al Parlamentului European și al Consiliului din 23 octombrie 2018.
Conform regulamentului UE, purtătorii care transportă numerar în valoare de 10.000 euro sau mai mult trebuie să-l declare autorităților competente din statul membru prin care aceștia intră sau ies din Uniune și îl pun la dispoziția lor pentru control.
În cazul în care numerar neînsoțit în valoare de 10.000 euro sau mai mult intră sau iese din Uniune, autoritățile competente ale statului membru prin care numerarul intră sau iese din Uniune pot să solicite expeditorului sau destinatarului numerarului sau unui reprezentant al acestora să facă o declarație de informare în termen de 30 de zile.
Autoritățile pot reține numerarul până când expeditorul sau destinatarul ori un reprezentant al acestora face declarația de informare.
Obligația de informare a cu privire la numerarul neînsoțit nu se consideră îndeplinită în cazul în care declarația nu este făcută până la expirarea termenului, informațiile furnizate sunt incorecte sau incomplete sau dacă numerarul nu este pus la dispoziție pentru control.
sursă: hotnews.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News