Eveniment
Amenzi pentru arderea resturilor vegetale rezultate din curățarea grădinilor. Garda de Mediu: Afectează calitatea aerului
Dacă vreți să va faceți curat în curte și grădină trebuie să știți că în cazul în care dați foc resturilor vegetale riscați să primiți o amendă destul de mare. Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului.
De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați. Noile reguli au prevăzute, începând din data de 20 februarie și sancțiuni.
Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.
„O practică „tradițională” adânc implementată în mentalul colectiv trebuie schimbată rapid. Arderea frunzelor, resturilor de la toaletarea copacilor, resturilor vegetale, gunoiului de grajd și în general a deșeurilor compostabile este interzisă din data de 20 februarie 2021.
Amenzile sunt de la 400 lei la 800 lei, pentru persoanele fizice, și de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice. Sănătatea fiecăruia din noi este influențată permanent de calitatea aerului pe care îl respirăm”, au explicat cei de la Garda de Mediu.
Reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului. De aceea, din acest an activitatea este interzisă, iar cei care o practică sunt amendați.
Persoanele care își curăță grădinile și apoi incendiază resturile vegetale vor fi sancționate, conform unui act normativ care a intrat în vigoare luna trecută.
Un alt act normativ prevede sancțiuni mai mari pentru incendierea voluntară a vegetației, a miriștilor sau utilizarea focului deschis în zone care pot fi afectate de arderea necontrolată.
Astfel se interzice:
- utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată;
- utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate:
- folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice;
- a se lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii;
- arderea materialului de orice natură pe vânt;
- pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului;
Recomandăm ca distanţele minime la care se poate face focul să fie la: 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.); 50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri; 100 m faţă de lanuri şi depozite furajere; 200 m faţă de liziera pădurii.”
Cetăţenii au nevoie de autorizaţie pentru arderea deșeurilor
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc de la primărie şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, respectiv amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, potrivit legislaţiei în vigoare se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
FLORIN
marți, 02.03.2021 at 22:04
VAI SIAMAR DE CAPUL VOSTRU , CAT POLUEAZA UN TARAN CA ARDE UN BRAT DE FRUNZE????????? CAT POLUEAZA ????
Unul scarbit
miercuri, 03.03.2021 at 07:03
Statul asta e tot mai nebun. Ce sa fac cu resturile????
Rika
miercuri, 03.03.2021 at 07:10
eu zic sa taiem toti pomii si sa turnam beton peste iarba casa nu mai poluam cand ardem niste cloambe si niste iarba uscata , cine a dat legea sa moara cu tot neamul lui de retard !!!
X_0
miercuri, 03.03.2021 at 07:11
Foarte mult polueaza taranu’….cam de 10 ori cat Kronospan-ul…. Da’ stii de ce ? …Pentru ca-i roman si nu-i strain….adica n-are OO !!!
Horia
miercuri, 03.03.2021 at 12:28
Tot spuneți despre amenzi,obligații,alea alea dar nimic despre soluții ce sa facem cu ele.Nu ar trebui să le colecteze cineva chiar și contracost dacă nu sunt alte variante?
Tăiem toți pomii și copacii cei avem prin curte,scoatem iarba ,punem dale,betonam și apoi sa vezi mediu curat și răcoros.
Ne mirăm după aceea de temperaturi caniculare și de inundații prin orașe.
Unul scarbit
joi, 04.03.2021 at 17:31
O sa vina municipalitatea cu o solutie..ne trimite la galda cu trei saci de crengi si daca zicem ca nu ne convine o sa zica ca-i o solutie temporara. Si-o s-o tina tot asa pana prin 2030. Pe pariu?