Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi pentru o firmă controlată de Elisiu Goța, fondatorul Elis. A încălcat autorizațiile de exploatare în albia râului Mureș

Publicat

O firmă din Petrești a fost amendată de Administrația Bazinală ”Apele Române” pentru o serie de lucrări în albia râului Mureș.

Firma a extras nisip și pietriș în zona podurilor auto și rutier din Alba Iulia, situate pe Mureș, la ieșire spre Sebeș și a încălcat autorizațiile primite.

Cel puțin asta susțin documentele transmise de reprezentanții Apelor Române. 

Astfel, SC Tonar Minerale SRL Petrești a primit două amenzi: una de 75.000 de lei și alta de 40.000 de lei și va fi obligată să plătească de 10 ori valoarea unei cantități de 792 de metri cubi de agregate minerale, exploatate în afara perimetrului autorizat din punct de vedere al gospodăririi apelor.

Firma are 4 ani vechime, are 2 angajați, cu care a făcut un profit de 1,7 milioane de lei în 2021.

Tonar Minerale este controlată de Elisiu Goța, fondatorul companiei ”Elis”. Compania are deschise puncte de lucru la Șibot (până în 2030), la Râmeț (până în 2043) și la Alba Iulia (până în 2026).

Potrivit Termene.ro, Elisiu Goța este asociat la Tonar Minerale, dar și la Elis Agregate, Elgosort SRL și Goța SRL.

Numele său se leagă de ”Elis Pavaje”, o firmă cunoscută în județ, cu mulți clienți în mediul administrațiilor publice, în prezent deținută de fii săi. Compania are un un profit de 54,5 milioane de lei în 2021.

 

Lucrările au fost realizate la 90 de metri de podul de cale ferată. Potrivit unor norme ale CNADNR, privind amplasarea şi exploatarea balastierelor din zona drumurilor şi a podurilor, ”amplasarea unei balastiere este interzisă în zona podurilor la minimum 1 km în amonte şi la minimum 2 km în aval”.

În albia râului Mureș, în zona dintre podurile rutier și cale ferată au fost executate lucrări de decolmatare și extragere agregate minerale de către firma SC Tonar Minerale SRL Petrești.

Potrivit Administrației Bazinale de Apă Mureș, exploatarea s-a făcut atât în aval cât și în amonte de podul de cale ferată, la distanța de aproximativ 90 de metri de acesta.

Firma deține autorizație de gospodărire a apelor, eliberată pe baza unui contract de închiriere a a unei suprafețe de peste 178.000 de metri pătrați din albia minoră, a unor acorduri de principiu emise de CNAIR și Compania Națională de Căi Ferate și a unui permis eliberat de ANRM.

Explotări în afara perimetrului autorizat

”Pentru executarea de lucrări de excavație a agregatelor minerale din albia râului Mureș, în afara perimetrului aprobat, SC Tonar Minerale SRL Petrești a fost sancționată cu penalizare și contravențional” au transmis reprezentanții AN ”Apele Române”.

Firma a fost amendată cu 75.000 de lei în vară, iar în septembrie a mai primit o amend în valoare de 40.000 de lei.

”Societatea va fi penalizată conform OUG nr 107/1996 anexa 6, pentru cantitatea de agregate minerale extrasă din afara perimetrului autorizat, în urma verificării documentelor s-a ajuns la concluzia că 792 de metri cubi au fost exploatați în afara perimetrului autorizat din punct de vedere al gospodăririi apelor, astfel SC Tonar Minerale SRL Petrești va plăti această cantitate cu prețul de 10 ori (aproximativ 39.000 de lei)”.

Punctul de vedere al Tonar Minerale

Alba24 a solicitat un punct de vedere societății comerciale. Reprezentantul acesteia, Călin Mărginean, a transmis un răspuns sec, fără să comenteze detaliile pentru care compania a luat amenzi.

”Tonar Minerale SRL deține pentru perimetrul de exploatare Partoș, județul Alba, în albia minoră a râului Mureș, toate autorizațiile eliberate de către autorități pentru exploatarea resurselor minerale.

Ca urmare, Tonar Minerale SRL se află în legalitate cu privire la lucrările de excavare și extragere resurse minerale în acel perimetru de exploatare” a precizat reprezentantul firmei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. pilu

    miercuri, 16.11.2022 at 13:03

    Păi dacă ultima frază este adevărată, îi daţi în judecată şi vă recuperaţi banii de pe amenzi. Dacă nu-i aşa, înseamnă că nu aţi căzut la pace din alt punct de vedere, care nu-i greu de ghicit.

  2. Țepeș

    miercuri, 16.11.2022 at 13:05

    Nu se poate, ca elis – hava să fie amendată!

  3. Habarnismul

    sâmbătă, 19.11.2022 at 07:02

    Ciudat că pe cei de la ape a început să îi intereseze soarta doar a unor poduri. Cînd au fost sesizați ca lîngă taluzurile betonate pe care ei insisi le-au construit în scopul protectejarii podului peste rîu din Sebeș, mai multe persoane au executat lucrari de constructie ilegale, neautorizate, in contradicție cu normele legii apelor, s-au făcut ca nu vad si nu au luat măsuri! De ce oare ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax