Economie
Amenzi pentru românii care stau la curte. Ce trebuie să respecte, ca să nu riște sancțiuni
Românii care ard resturi vegetale în propria curte riscă amenzi considerabile. Garda de Mediu poate aplica sancțiuni dacă nu sunt respectate prevederile legislative. Având în vedere apropierea lucrărilor de primăvară în gospodării, proprietarii trebuie să cunoască regulile de respectat.
Una dintre reguli se regăsește în Legea 181/2020 în vigoare din februarie 2021, care se referă la reglementarea deșeurilor biodegradabile. Potrivit acesteia, deșeurile biodegradabile destinate compostării/ digestiei anaerobe trebuie colectate separat.
Potrivit Legii nr. 181/2020, compostarea este un proces de descompunere controlată a materialelor biodegradabile, predominant aerob, care permite generarea de temperaturi adecvate dezvoltării bacteriilor termofile, ca rezultat al producerii de căldură.
Arderea resturilor vegetale, respectiv a frunzelor, a crengilor rezultate din toaletarea copacilor/pomilor, gunoiului de grajd sau altor deșeuri compostabile este interzisă.
În caz contrar, Garda de Mediu poate aplica amenzi între 400 și 800 de lei pentru persoane fizice, respectiv între 10.000 de lei și 20.000 de lei pentru persoane juridice.
Această lege se completează cu norme tehnice pentru aplicare.
Sancțiuni pentru incendiere voluntară a vegetației
Alt act normativ prevede sancțiuni pentru incendierea voluntară a vegetației, a miriștilor sau utilizarea focului deschis în zone care pot fi afectate de arderea necontrolată.
Sunt interzise:
- utilizarea focului deschis în apropierea locuinţelor, depozitelor de furaje, recipientelor de stocare combustibili și alte construcții și obiecte care pot și afectate de o ardere necontrolată
- utilizarea focului deschis în zonele de agrement, cu excepţia locurilor special amenajate
- folosirea focului deschis ca mijloc de igienizare a terenurilor agricole sau silvice
- a se lăsa la îndemâna copiilor chibrituri, brichete sau alte surse de foc care prin joacă pot provoca incendii
- arderea materialului de orice natură pe vânt
- pe timpul arderii, lăsarea nesupravegheată a focului
Distanţele minime la care se poate face focul sunt la: 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze, lichide combustibile etc.); 50 m faţă de materiale combustibile sau clădiri; 100 m faţă de lanuri şi depozite furajere; 200 m faţă de liziera pădurii.”
Nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri cu titlu sau fără titlu de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă intră sub incidenţa OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi se sancţionează cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei, pentru persoane fizice şi între 25.000 şi 50.000 de lei, pentru persoane juridice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
C
luni, 20.02.2023 at 22:30
Cred că este o idee bună cu cu amenzile date de gardă de mediu,dar cei care stau la case ce soluție le sunt oferite.De amendat putem sa amendăm dar soluții sa nu aibă statul de câștigat nu spune nimeni.As dori o alternativa.Spuneti o zi in care sa aducem deșeurile și să stea o persoană să nu lase pe nimeni sa arunce altceva decât ce este în ziua aceea .Sunt curios ce fac locuitori din cartierul Lumea Noua cu toate deșeurile de când cu noile construcții au pierdut din spațiul de depozitare
al doilea
marți, 21.02.2023 at 11:08
titpic romanesc..dam amenzi dar solutii pt a scapa de aceste deseuri(fara a le da foc, ceea ce nu e voie sau fara a le indesa in pubela) nu sunt..de ce nu se colecteaza si aceste deseuri??
Maria
marți, 21.02.2023 at 14:47
Sunt de acord cu mesajele anterioare,dar nu sunt de acord ca cei de la case să facă toată ziua fum și noi cei de la bloc să nu mai putem deschide geamurile!
În cursul săptămânii fum în grădini iar în week end din cauza grătarelor!
Nu mi se pare normal!