Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

AMENZI usturătoare pentru cetăţenii din Alba Iulia care nu respectă reguli de colectare a deşeurilor. Proiect


Publicat

pubele polaris

Amenzi usturătoare ar urma să rişte cetăţenii şi firmele din Alba Iulia, dacă nu respectă unele reguli privind colectarea selectivă a deşeurilor. Un proiect în acest sens a fost pus în dezbatere de primărie, până în 2 iulie.

Cele mai mari amenzi pentru persoane fizice vor fi până la 1000 de lei, vor fi pentru depunerea în recipientele de precolectare a deșeurilor municipale de pe platformele amenajate pe domeniul public, de deșeuri animaliere (dejecții, cadavre de animale/păsări), deșeuri de construcții/demolări, deșeuri vegetale, deșeuri periculoase şi depozitarea ilegală a materialelor de construcţii.

Plafonul maxim al amenzilor pentru persoanele juridice este de 2.500 de lei şi ar urma să se aplice pentru abandonarea sau depozitarea deșeurilor municipale pe spațiile verzi, căile de comunicație, în locurile publice sau în alte locuri decât cele special amenajate, nerespectarea precolectării selective a deșeurilor, depunerea în recipientele de precolectare a deșeurilor municipale de pe platformele amenajate pe domeniul public, de deșeuri animaliere (dejecții, cadavre de animale/păsări), deșeuri de construcții/demolări, deșeuri vegetale, deșeuri periculoase, utilizarea recipientelor pentru deșeuri reciclabile în alte scopuri decât cele pentru care sunt destinate, aruncarea deșeurilor de construcții și demolări pe domeniul public sau privat al localității.

Contravenţiile în domeniul serviciului de salubrizare privind colectarea selectivă

Nr. crt / Descrierea faptei care intră sub incidența sancțiunii / Cuantumul amenzii

1. Abandonarea sau depozitarea deșeurilor municipale pe spațiile verzi, căile de comunicație, în locurile publice sau în alte locuri decât cele special amenajate

– pentru persoane fizice: 100 – 200 lei

– pentru persoane juridice: 500 – 2.500 lei

2. Nerespectarea precolectării selective a deșeurilor

– pentru persoane fizice: 200 – 500 lei

– pentru persoane juridice: 2000 – 2500 lei

3. Depozitarea deșeurilor pe platformele de colectare în afara recipientelor și nemenținerea curățeniei pe platforme

– pentru persoane fizice: 100 – 200 lei

– pentru persoane juridice: 500 –1.500 lei

4. Depunerea în recipientele de precolectare a deșeurilor municipale de pe platformele amenajate pe domeniul public, de deșeuri animaliere (dejecții, cadavre de animale/păsări), deșeuri de construcții/demolări, deșeuri vegetale, deșeuri periculoase, etc.:

– pentru persoane fizice: 200 – 1000 lei

– pentru persoane juridice: 1000 – 2500 lei

5. Neasigurarea sau obstrucționarea/blocarea căilor de acces către platformele de colectare pentru mijloacele de transport ale operatorului:

– pentru persoane fizice: 100 – 200 lei

– pentru persoane juridice: 500 – 1.000 lei

6. Depozitarea materialelor de construcții pe domeniul public sau privat al localității fără aprobarea prealabilă a administrației publice locale

– pentru persoane fizice: 500 – 1000 lei

– pentru persoane juridice: 1000 – 2000 lei

7. Utilizarea recipientelor pentru deșeuri reciclabile în alte scopuri decât cele pentru care sunt destinate

– pentru persoane fizice: 100 – 200 lei

– pentru persoane juridice: 500 – 2.500 lei

8. Aruncarea deșeurilor de construcții și demolări pe domeniul public sau privat al localității:

– pentru persoane fizice: 100 – 500 lei

– pentru persoane juridice: 1.000 – 2.500 lei

9. Deteriorarea și/sau sustragerea recipientelor/părți ale acestora aflate în punctele de precolectare

– pentru persoane fizice: 100 – 500 lei

– pentru persoane juridice: 500 – 2.000 lei

10. Folosirea recipientelor de colectare de pe platformele de precolecatre aferente asociațiilor de proprietari/locatari de către utilizatorii noncasnici

– pentru persoane fizice: 100 – 500 lei

– pentru persoane juridice: 1.000 – 2.000 lei

11. Colectarea de către operatorii economici în recipiente pentru deșeurile asimilabile deșeurilor industriale (rezultate din activitatea acestora ) – 1000 – 2000 lei

12. Utilizarea recipientelor pentru colectarea deșeurilor stradale de către operatorii economici pentru colectarea deșeurilor asimilabile rezultate din activitatea proprie de colectare: 1000 – 2000 lei

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. DKR

    vineri, 24.05.2019 at 17:18

    Intrebati intai primaria Alba Iulia unde sa precolectam selectiv a deșeurile??? nu exista pe raza municipiului nici un loc unde poti sa arunci deseurile selectiv, desi exista lege, OUG si HCL care obliga Primaria si operatorul de salubritate sa ofere facilitatile necesare colectarii selective a deseurilor!!! colectarea pe care o face Polaris pe fractie uscata este o gluma proasta!!! Vorbim de amenzi, singurii care trebuie amendati sunt functionarii primariei si membri Consiliului local ce isi arata incompetenta in gestionarea deseurilor conform legilor in vigoare!!!
    Incercati sa oferiti o sticla la reciclat undeva in municipiu si veti vedea ca sunteti refuzati si de operatorii economici ce recicleaza datorita lipsei de actiune din partea primariei si a Polaris.
    Este trist ca intr-o „capitala” in sec 21 aruncam TOATE deseurile la groapa de gunoi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

OFICIAL: DECES al unei paciente în vârstă de 60 de ani din Alba, infectată cu COVID-19. Suferea de diabet

Publicat

Un nou deces în Alba, al unei persoane infectate cu noul coronavirus, a fost anunțat oficial de autorități. Este cel de-al 20-lea caz din județ, de la începutul perioade. 

Decesul a fost anunțat miercuri. Este vorba despre o femeie de 60 de ani, al cărei test a ieșit pozitiv în data de 9 mai.

Femeia este din Cugir și a murit în cursul nopții la Spitalul Municipa din Blaj.

Deces 1219

Femeie, 60 ani, județ Alba.

Dată confirmare: 09.05.2020.
Dată deces: 27.05.2020.
Comorbidități: DZ tip II.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Cum vor susține examenele elevii care au febră. Precizările secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar

Publicat

examen

Elevii care vor avea o temperatură peste 37,3 °C vor susține examenele în clase speciale.

Declarația îi aparține secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Rodica-Luminița Barcari.

“Noi acum lucrăm la o procedură, pentru că am cerut punctul de vedere al Ministerului Sănătății.

Vrem să avem o procedură bine fundamentată despre ce facem cu copiii care au o temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius, să fie într-o sală specială, în funcție de ce ne recomandă și Ministerul Sănătății.

Adică niciun copil să nu fie discriminat și să poată susține examenul.

Facem niște săli speciale în care ei să susțină evaluarea. În altă sală decât restul copiilor, astfel încât să nu se simtă ceilalți în pericol” a spus aceasta.

Secretarul de stat a mai spus că pentru elevii care nu pot veni fizic la examene din cauza unor afecțiuni vor fi cerute subiecte de rezervă.

Sursă: stiriedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

27 mai: Ziua psihologilor. Mesajul președintelui Filialei Teritoriale Alba a Colegiului Psihologilor din România

Publicat

psiholog sedinta

Psihologii sărbătoresc pe data de 27 mai o zi specială, dedicată aceste profesii. Preşedintele Filialei Teritoriale Alba a Colegiului Psihologilor din România, Eliza Boilă, a transmis un mesaj pentru colegii ei:

”27 mai, este o zi specială, o zi  care ne amintește că în urmă cu şaisprezece ani, în data de 27 mai 2004, Parlamentul României emitea Legea nr.213/2004 privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Psihologilor din România, acest moment reprezentând actul de naştere al noii profesii reglementate.

Este o zi specială, o zi în care psihologii merită să fie sărbătoriţi. Împreună sărbătorim profesia și profesionalismul, profesie pe care o practicăm cu empatie, responsabilitate, etică profesională, integritate, altruism.

Această profesie rămâne a fi una din cele mai importante şi necesare societății.

Anul acesta, vom sărbători Ziua Psihologului în mediul virtual, date fiind condiţiile pandemiei. Însă, chiar dacă nu ne vom putea vedea faţă în faţă, Colegiul Psihologilor din România-Filiala Alba, va organiza, în premieră, azi, 27 mai, ora 19:00, un eveniment online, găzduit de platforma Zoom.

Prin acest eveniment dorim să celebrăm această profesie nobilă, de psiholog.

În contextul actual al pandemiei cauzate de noul coronavirus, psihologii continuă să presteze servicii psihologice, prin corectitudine, tenacitate și exigență, reușind să aducă o rază de lumină și speranță în inima celor aflați la nevoie, contribuind astfel la starea de bine a comunităţii.

Haideţi, aşadar, să recunoaştem meritele acestei nobile profesii şi să-i sărbătorim împreună pe toţi aceşti oameni altruişti!

În acest context, vă aşteptăm alături de noi într-un număr cât mai mare, pentru a ne bucura împreună de toate realizările, împărtășind gândurile și emoțiile revederii .

Multă putere de muncă pentru a răspunde cu promptitudine, profesionalism, competență şi maximă responsabilitate  nevoilor societăţii, dragi colegi.

Vă doresc sănătate, prosperitate, respectul pe care îl meritați din plin, spirit de inițiativă și realizări frumoase!

La mulți ani, dragi colegi! La mulți ani, tuturor psihologilor din România!

Preşedinte Filiala Teritorială Alba a Colegiului Psihologilor din România

Psiholog, Eliza Boilă”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: 27 mai 1600, prima unire a românilor sub Mihai Viteazul. Ce s-a întâmpat la Alba Iulia acum 420 de ani

Publicat

La 1 noiembrie 1599, la trei zile după bătălia de la Șelimbăr, Mihai Viteazul intră triumfal în Alba Iulia, oraș pe care îl va transforma, după cucerirea Moldovei, în prima capitală a celor trei țări.

La 27 mai 1600, Mihai Viteazul emite un hrisov care atestă Unirea și se intitulează „voievod și domn a toată Țara Românească și al Ardealului și al Țării Moldovei”. 

Citește și: FOTO Cum arăta Mihai Viteazul ÎN REALITATE? Un sculptor l-a recreat pe baza unor cercetări antropologice din 1920

27 mai 1600 este ziua în care, pentru prima oară, un conducător român apare în documente purtând titlul de “Domn al Ţării Româneşti, Ardealului şi Moldovei”.

La această dată, Mihai Viteazul, în urma campaniilor desfăşurate în Transilvania şi Moldova, devine oficial conducător al celor trei ţări româneşti.

„De la 1600, nici un român n-a mai putut gândi unirea fără uriaşa lui personalitate, fără paloşul sau securea lui ridicată spre cerul dreptăţii, fără chipul lui de curată şi desăvârşită poezie tragică.” Nicolae Iorga despre Mihai Viteazul.

Campania militară a fost una rapidă şi încununată de succes, atât în luptele dintre Mihai Viteazul şi Andrei Bathory (desfăşurate în perioada 18-28 octombrie 1599 la Şelimbăr), câştigate de domnul român, care, la 1 noiembrie 1599 intră triumfător în Alba Iulia, cât şi prin cucerirea Bacăului, unde îl înfrânge pe domnitorul moldovean Ieremia Movilă, la 10 mai, urmată de de predarea fără luptă a cetăţii Suceava de către garnizoana moldoveană.

Încă de la venirea sa la domnie, în septembrie 1593, Marele domn vizează realizarea celor două mari
idealuri: Independenţa şi Unirea. Pentru înfăptuirea lor îşi va stabili cu luciditate obiectivele şi priorităţile.

Într-o primă etapă va urmări câştigarea neatârnării faţă de Poarta Otomană. Cu clarviziunea unui diplomat şi strateg iscusit, el îşi întăreşte alianţele cu vecinii, în primul rând cu Aron Vodă, domnul Moldovei şi cu Sigismund Bathory, principele Transilvaniei, după care va adera la alianţa antiotomană „Liga Sfântă”. Lupta începe.

Cu toată rezistenţa opusă, cei peste 100.000 de ostaşi turci reuşesc să treacă Dunărea şi la Călugăreni, pe 23 august 1595, domnitorul obţine o victorie pe care Nicolae Bălcescu o caracterizează ca „fiind briliantul cel mai strălucit al cununei gloriei româneşti”.

După ce turcii sunt alungaţi, Mihai îşi concentrează eforturile pentru a realiza cel de-al doilea mare vis. Unirea, în condiţiile în care era înconjurat doar de adversari: în Transilvania, principele Andrei Bathory, favorabil unei alianţe cu turcii şi interpret al intereselor Poloniei, iar în Moldova Ieremia Movilă, devenit domn cu ajutorul marii nobilimi poloneze şi care vroia scaunul Ţării Româneşti pentru fratele său Simion Movilă.

În acest context, Mihai porneşte la îndeplinirea marelui ideal al unităţii româneşti. După victoria de la Şelimbăr, Marele domn intră în Alba Iulia cu mare triumf, la 1 noiembrie 1599. Era primul act al Unirii.

La 24 aprilie 1600 domnul pleacă din Alba Iulia, îndreptându-se spre Moldova. La 4 mai ajunge lângă Trotuş şi aici are loc celebra scenă povestită de Bălcescu, după care „moldovenii nu stătură mult în cumpănă, într-o clipă 15.000 dintr-înşii punându-şi cuşmele în vârful lăncilor, cu mare strigare de bucurie trecură în tabăra lui Mihai”.

Se înfăptuia, astfel, prima Unire politică a celor trei ţări româneşti, în hotarele ce reuneau, în cea mai mare parte, teritoriul vechii Dacii, deziderat major şi aspiraţie seculară a poporului nostru.

Toate actele pe care le-a săvârşit la Alba Iulia şi la Iaşi indicau una şi aceeaşi preocupare: de a întări unitatea celor trei Ţări Româneşti şi de a reda poporului român măreţia pe care a avut-o în vremea vechii Dacii. De aici, din Iaşi, emite cel dintâi act şi bate cea dintâi medalie, care-l înfăţişează ca „Domn al Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

La 6 iulie 1600, în punctul cel mai înalt al destinului său, Mihai îşi confecţiona binecunoscuta pecete pe care figurează cele trei ţări române surori. Din acest motiv, el este considerat de istoriografia românească primul unificator al poporului român şi erou naţional.

Născut în anul 1558, Mihai Viteazul a fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti şi, pentru o scurtă perioadă, în 1600, conducător al celor trei ţări ce formează România: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova.

Surse: Rador, Historia

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate