Connect with us
Advertisement

Actualitate

Amenzile pentru neplata muncii suplimentare, aplicate pentru fiecare angajat în parte. Proiect la Senat

Publicat

Amenzile pentru neplata muncii suplimentare, în cazul angajatorilor care nu respectă prevederile Codului muncii, ar putea fi date pentru fiecare persoană în parte, identificată că a efectuat muncă suplimentară și nu i s-au acordat plățile corespunzătoare, prevede un proiect legislativ depus recent la Senat.

Propunerea legislativă pentru modificarea lit.i) a alin.(1) al art.260 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii a fost înregistrată joi, 15 februarie, la Senat.

Inițiatorii aduc ca argumente, în expunerea de motive a proiectului, datele european Working Conditions Survey din 2016, care arată că peste 35% dintre angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, țara noastră ocupând locul 3 în clasamentul statelor care nu respectă timpul legal de muncă. Conform studiilor de specialitate, munca suplimentară afectează extrem de negativ viața personală a angajatului, iar efectele negative se răsfrâng atât în familia sa, cât și la locul de muncă, ducând chiar la cazuri de epuizare profesională.

Amenzile prevăzute pentru munca suplimentară sunt în acest moment, cuprise între 1.500 lei și 3.000 lei, dar nu există o corelare a cuantumului amenzilor cu numărul de salariați care prestează ore suplimentare, astfel că inițiatorii consideră necesară o astfel de proporționalitate.

„Situația pe teren, rezultată în urma studiului „Orele suplimentare sau drumul către burnout” efectuat de Friedrich Ebert România și Blocul Național Sindical relevă cazul unor companii cu mii de angajați, cifre de afaceri de milioane de euro și care cumulau, anual, sute de mii de ore suplimentare peste limita legală. Aplicarea unei amenzi de maxim 3.000 de lei în asemenea cazuri nu are cum să producă un efect disuasiv, având o valoare modică”, explică parlamentarii, în expunerea de motive.

Proiectul prevede modificarea art. 260 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, alin. (1), lit. i, astfel încât „nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară”, să fie sancționată „cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoană identificată ca prestând muncă suplimentară”.

Indiferent de votul din Senat, proiectul legislativ va fi trimis Camerei Deputaților, pentru votul final.

sursa: legestart.ro, senat.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement