Connect with us
Publicitate

Actualitate

ANAF a demarat controale la alte 30 de persoane cu averi mari. Trei dosare penale, după primele verificări din acest an

Publicat

anaf Începând cu luna noiembrie, ANAF a demarat controale la alte 30 de persoane cu averi mari, după finalizarea verificărilor în primele 10 astfel de cazuri. După prima tranşă, în trei situaţii au fost sesizate autorităţile de cercetare penală.

„Cei trei provin din zona imobiliară, construcţii, dar şi investitori”, a precizat directorul general al Direcţiei Control Venituri Persoane Fizice din cadrul ANAF, Eugen Şerban.

„Veniturile din surse neidentificate de organul fiscal provin din acumulări de sume pentru care nu se prezintă probe, fapt pentru care se trece la impozitare ori se prezintă niște probe privind sursele care se dovedesc ca fiind nereale”, a mai spus reprezentantul ANAF.

Grupul Persoanelor Fizice cu Averi Mari este format din 336 persoane.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat, la începutul lunii august a acestui an, verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal, respectiv a celor care au o avere ce nu poate fi justificată de veniturile declarate.

Durata efectuării verificării fiscale este de maximum 6 luni, respectiv 12 luni în cazul în care sunt necesare informații din străinătate.

Fiscul a anunțat, în 23 noiembrie, că a identificat venituri nedeclarate de peste 86,948 milioane de lei, la 10 persoane fizice cu averi mari din grupul celor 336 asupra cărora se fac analize și verificări privind riscurile fiscale.

„Am constatat venituri cu surse neidentificate de 23,7 milioane de lei, pentru care s-a calculat impozit pe venit suplimentar de plată de 3,8 milioane de lei, la care s-au adăugat penalități și dobânzi de 2,4 milioane de lei. De asemenea, au mai fost constatate venituri cu surse identificate în valoare de 63,17 milioane de lei”, a mai spus reprezentantul ANAF.

Rezultatele verificărilor primelor 10 persoane din grupul PFAM (pentru veniturile din anul 2011) arată că din totalul de peste 86,948 milioane de lei, mai mult de 23,771 milioane de lei sunt venituri nedeclarate cu sursă neidentificată, 3,803 milioane de lei sunt impozite pe venituri suplimentare și peste 2,437 milioane de lei sunt penalități de întârziere și dobânzi.

“Aceste verificări au prezentat un grad ridicat de complexitate, generat de următoarele aspecte: au fost analizate operațiunile desfășurate prin peste 480 de conturi bancare (peste 100.000 de tranzacții) transmise de instituțiile de credit, au fost verificate operațiuni desfășurate de persoanele fizice cu peste 120 de societăți comerciale (peste 10.000 de operațiuni), au fost prelucrate informații privind deținerile patrimoniale primite de la peste 100 de autorități ale administrației publice locale (servicii de impozite și taxe locale)”, a transmis ANAF, după finalizarea verificărilor.

Mare parte dintre activitățile și tranzacțiile verificate presupun analize complexe — activități investiționale diverse, tranzacții cu instrumente financiare pe piețele interne și internaționale, tranzacții disimulate sau artificiale, multiple operațiuni cu numerar, inclusiv de valori semnificative, pentru care au fost prezentate informații neclare, insuficiente sau contradictorii.

ANAF a declanșat, în luna noiembrie, 30 de noi verificări, prin metode indirecte, la persoanele fizice cu averi mari.

Verificările fiscale prealabile documentare, din cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari (PFAM — peste 20 milioane de euro/persoană), au fost declanșate efectiv în anul 2013.

În anul 2014 au fost demarate verificări fiscale la persoanele fizice pentru care s-a constatat o diferență semnificativă între veniturile estimate pe baza situației fiscale personale și cele declarate organelor fiscale.

Au fost înfiinţate opt servicii distincte de verificări fiscale pentru acest program, în structura Direcţiei de Verificări Fiscale, potrivit ANAF. Serviciile sunt la Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova şi Bucureşti. De asemenea, au fost alocate 100 de posturi, pentru care au fost selectaţi deja 60 de inspectori care se ocupă exclusive de marile averi.

Vezi şi PATRU persoane din ALBA, pe lista ANAF pentru verificarea marilor averi. Cum au fost selectate persoanele cu risc fiscal

surse: hotnews.ro, agerpres.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate