Connect with us
Advertisement

Economie

ANAF demarează operațiunea ”Cronos”. Ce firme sunt vizate de controalele comune antifraudă și Inspecția Muncii

Publicat

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul Agenţiei Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), împreună cu Inspecția Muncii (IM), demarează Acțiunea de control Cronos pentru prevenirea şi combaterea sustragerii de la declararea şi fiscalizarea muncii, a anunțat marți ANAF.

Operațiunea de verificări, care se numește „Cronos”,  pentru combaterea muncii subdeclarate și nedeclarate, va demara în primă fază la firme din construcții și HoReCa, dar și la saloane de înfrumusețare sau service-uri auto, a anunțat azi Fiscul.

Operațiunea vizează cu precădere firmele de confecții, construcții, pază și protecție, curățenie, alimentație publică, silvicultură, transport, comerț,  arhivare și depozitări. În aceste sectoare au fost identificate cele mai mari riscuri legate de utilizarea forței de muncă fără forme legale ori subdeclararea nivelului real de salarizare, arată Fiscul.

„Întrucât o mare parte din achizițiile fictive sau artificiale de bunuri și servicii, cu impact asupra TVA și impozitului pe profit, sunt deseori utilizate pentru a deconta sume care servesc, în realitate, pentru remunerarea unor persoane pentru munca prestată, inspectorii antifraudă și inspectorii de muncă vor controla prioritar firmele care activează în domeniile menționate și care se încadrează în profilele de risc generate de analizele documentare”, arată Direcția Generală de Antifraudă Fiscală.

Controale comune ale ANAF cu ITM

Sunt vizate societățile care plătesc salarii subdeclarate față de media pe ramură, au un procent semnificativ de angajați cu salariul minim pe economie, au o cifră de afaceri mare, dar un profit declarat foarte mic, beneficiază de împrumuturi semnificative de la asociați fără venituri justificative pentru creditări sau înregistrează neconcordanțe între informațiile declarate privind tranzacțiile realizate și cele declarate de partenerii de afaceri. (…)

De asemenea, vor fi analizate livrări nedeclarate sau achiziții de bunuri și servicii care afectează TVA și impozitul pe profit, care pot cauza fraude fiscale, deoarece o bună parte a sumelor obținute din aceste fraude sunt utilizate pentru finanțarea muncii prestate fără forme legale, subdeclarată sau declarată parțial”, scrie în comunicat.

Operațiunea „Cronos” se va derula pe toată perioada în care autoritățile de la noi primesc bani prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Astfel, vorbim de o perioadă de câțiva ani buni, având în vedere că există obiective în PNRR, cel puțin pe partea fiscală, ce merg până în 2026.

Conform PNRR, până la finalul primului trimestru din 2022, ANAF și IM trebuie să contureze și să operaționalizeze acest plan comun de verificări, ce stă la baza operațiunii „Cronos”.

Mai precis, planul ar trebui să includă companiile care prezintă risc fiscal ridicat și companiile care prezintă un risc din perspectiva folosirii muncii subdeclarate sau a muncii nedeclarate. Controalele avute în plan de autorități vor fi derulate de echipe comune de inspectori antifraudă și inspectori de muncă.

”Încurajăm orice persoană care are informații concrete despre încălcări ale legislației specifice să le transmită prin intermediul Formularului de contact disponibil online, la adresele:  https://www.inspectiamuncii.ro/petitii-si-sesizari și https://www.anaf.ro/asistpublic/ ”,  mai spun reprezentanții ANAF în comunicatul de presă.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 31.03.2022 at 11:55

    Bine că i-aţi anunţat. Că aşa se fac controalele la ANAF, prin înţtiiţări din vreme. Ruşinos măi trântorilor, ăsta era obiectul vostru de activitate, pe tot anul, nu numai sporadic. Şi mai vreţi şi informatori. Pe ăştia cum îi plătiţi ?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement