Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

ANAF va ști tot ce cumperi online, cu plata ramburs. Firmele de curierat trebuie să depună declarația 395 în 31 ianuarie 2023

Publicat

Companiile care furnizează servicii de curierat vor trebui să înceapă din ianuarie să transmită lunar informații despre magazinele online care trimit colete cu plata ramburs.

Practic, firmele de curierat și poștale vor transmite datele la Fisc prin Formularul 395, ”Declaraţie informativă privind trimiterile poștale contra ramburs efectuate de către furnizorii de servicii poștale pe teritoriul naţional”.

Prin acest formular, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va obține lunar informații despre comercianții online care trimit colete cu plata ramburs.

Potrivit avocatnet.ro noua raportare vizează indirect comercianții online. În acest fel, autoritățile pot identifica mai ușor comercianții online care nu-și declară veniturile parțial sau integral.

Sunt vizate inclusiv coletele cu plata ramburs trimise prin firmele de curierat, iar declarația 395 trebuie depusă inclusiv de firmele de curierat care fac livrări de colete cu plata ramburs, informația fiind confirmată de specialiști.

Prin urmare, orice furnizor autorizat care prestează serviciul de trimitere contra ramburs trebuie să transmită lunar la ANAF declarația 395, nu doar furnizorii poștali „clasici”.

Ce informații despre comercianții online ajung la ANAF

  • datele de identificare ale expeditorului (denumirea persoanei juridice expeditoare sau numele și prenumele expeditorului persoană fizică, ce sunt înscrise pe documentul de transport, și codul de identificare fiscală al expeditorului),
  • adresa exactă de preluare a coletului pentru expediere sau contravaloarea bunurilor livrate (inclusiv modalitatea de achitare a rambursului și identitatea persoanei la care ajung banii).

Cum arată formularul

Formularul trebuie depus, în format electronic, până în ultima zi (calendaristică) a lunii următoare. El va include doar livrările finalizate în acea lună.

Ce urmărește ANAF

În nota de fundamentare legii, reprezentanții ANAF afirmă că ”Un specific al activității de comerț online din România este acela că majoritatea cetățenilor care efectuează achiziții online încă preferă ca mijloc de plată sistemul ramburs cu numerar.

Mai mult decât atât, comercianții online, în special cei din zona gri, preferă remiterea rambursurilor încasate de operatorii de servicii de curierat de la clienții finali tot cu numerar.

Astfel, întrucât operatorii de servicii de curierat reprezintă un intermediar între clientul final și operatorul magazinului online, aceștia colectează și pot furniza informații esențiale pentru ANAF în vederea identificării beneficiarilor reali ai încasărilor aferente tranzacțiilor online.”

În același timp ANAF va putea să urmărească tranzacțiile pe care persoanele fizice le fac cu cash, putând astfel mai ușor să identifice persoanele care au cheltuieli disproporționate în raport cu veniturile. Astfel, cei care vor plăti mai muți bani cash pe produse achiziționate online decât banii din veniturile legale vor putea fi mai ușor de identificat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    miercuri, 18.01.2023 at 16:00

    Frecţie Diana la picior de lemn, atâta vreme cât marii evazionişti sunt protejaţi. Rahaturi ale ANAF.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax