În lipsa unor politici de stat coerente și a unui cadru legal aplicat pe nevoile cursanților din învățământul preuniversitar, elevii se plâng că sunt defavorizați față de colegii lor mai „cu stare”, care își permit să ia meditații private chiar de la profesorii de la clasă.
Politicienii se feresc să reglementeze acestă situație, de teama unor reacții ”electorale” venite din partea cadrelor didactice, deși ea poate genera inechitate față de elevi, evaziune fiscală și în unele cazuri chiar și corupție. La nivelul Inspectoratului Școlar Alba nu există date care să arate că profesorii dau ore ”suplimentar” pe bani elevilor sau unor grupuri de elevi din clasele unde predau. În realitate acest fenomen există și este tolerat, deopotrivă, de părinți, elevi și cadrele didactice și șefii inspectoratelor.
Problema devine acută în anii terminali de liceu, când tinerii trag linie și își calculează mediile din anii de școală, care vor cântări la admiterea la facultate. Aceștia pun lupa pe situația finală a colegilor lor care, susțin ei, datorită faptului că au fost meditați de cadrele didactice de la clasă, au umplut catalogul, în cei patru ani de liceu, de note maxime. Profesorul care își meditează în particular și pe bani elevul pe care îl are la clasă are tot interesul să demonstreze părinților acestuia că investiția de după școală a meritat. De obicei, elevul este notat cu cel puțin două puncte în plus față de perioada dinainte de meditații. Progresul și investiția de 50- 100 lei / ședință se vede în notele care ulterior se adună la media cu care elevul va lua locul altuia într-o facultate unde se intră fără admitere, pe baza mediei notelor din timpul liceului și a rezultatelor de la bacalaureat.
Fenomenul meditațiilor oferite de profesorii de la clasă este din păcate, încă, unul necontrolabil, dar despre care inclusiv cadrele didactice recunosc că nu este normal. Nici în opinia Ministerului Educației, aceste ore particulare nu sunt o practică indicată, astfel că pe site-ul ministerului se află în dezbatere noul Cod etic pentru învățământul preuniversitar care, dacă va fi aprobat, va interzice expres cadrelor didactice acordarea de meditații elevilor de la clasă.
Practica meditaţiilor cu profesorul de la clasă este din ce în ce mai uzitată în învăţământul preuniversitar. Părinţii pornesc de la considerentul că informaţia primită la clasă nu este suficientă, iar elevii întăresc bănuielile părinţilor. Pe de altă parte, multe cadre didactice condiţionează nota de la clasă de orele suplimentare, plătite de elevi la domiciliul profesorului. Meditaţiile au ajuns, astfel, în ultimii ani o adevărată modă sau o afacere, în funcţie de perspectiva din care privim.
În Codul de Etică redactat de Ministerul Educaţiei este menţionată şi conduita pe care un profesor ar trebui să o aibă faţă de elevii săi, dar şi modul în care ar trebui să îi „pedepsească” pe aceştia.
Consultați integral Codul de Etica.
ART. 7 face referire la:
(4) Interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie;
a). fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;
b). solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte;
c). traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare;
d). colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.);
e). interzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale.
Dacă proiectul va trece de Camera Deputaţilor, profesorii riscă sancţiuni grave pentru neaplicarea prevederilor Codului de Etică.
Reprezentanții ISJ Alba: Statul ar trebui să elimine acest sistem paralel de învățământ
Problema meditațiilor susținute de profesori cu elevii de la clasă a fost comentată și de Rodica Groza, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Alba. Aceasta susține că subiectul este unul sensibil și că statul ar fi cel care ar trebui să intervină pentru eliminarea acestui sistem paralel de învățământ.
„În Alba, nu am cunoștințe de profesori care dau astfel de meditații și probabil, dacă o fac, o fac în baza unor autorizații. Vreau să cred însă că acești colegi sunt niște profesioniști și știu să își facă treaba. Vizavi de meditațiile cu elevii de la clasă, cred că problema este mai delicată și poate fi nuanțată. Dacă într-adevăr elevii au nevoie de pregătire suplimentară în afara orelor din programă cred că acestea ar putea foarte bine fi susținute în cadrul unităților de învățământ dar asta ar însemna ca statul să își permită, să extindă programul Școală după Școală și implicit să decongestioneze programa școlară.
În acest fel, elevii ar putea fi pregătiți după școală, în cadrul unităților de învățământ și implicit elevii care nu își permit să meargă la meditații particulare nu ar mai fi defavorizați. Pentru a elimina acest sistem paralel de pregătire a elevilor, statul ar trebui să vină cu o alternativă, dar deocamdată principala problemă este lipsa susținerii financiare. În prezent, acest program Școală după Școală funcționează doar izolat și în general doar acolo unde există finanțare pe proiecte europene. Nu avem o politică de stat în acest sens”, a explicat Rodica Groza-inspector școlar general adjunct ISJ Alba
Cât te mai costă meditațiile pentru Bac în Alba
În Alba Iulia nu există un centru special pentru pregătirea elevilor care vor susține examenele de Bacalaureat, așa cum se întâmplă în orașele mari, unde, contra cost, poți beneficia de oferte diverse, pachete de cursuri sau module complete de pregătire, după metodologia emisă de Ministerul Educației. Nici la școli nu se mai organizează cursuri, deoarece, așa cum declara inspectorul școlar Rodica Groza, unitățile de învățământ nu își mai permit. Singura alternativă a elevilor care nu au reușit să asimileze materia în anii de liceu sunt orele particulare.
Prețul unei ședințe de meditații la Limba Română sau Matematică pornește de la 40 de lei și poate ajunge la peste 100 de lei, în funcție de „cota” profesorului și de frecvența ședințelor.
Cel mai frecvent tarif pentru o ședință de o oră și jumătate (maxim două ore) de pregătire pentru Bac la Limba Română este 50 de lei. Elevii care doresc să se pregătească la un profesor „bine cotat” pot plăti peste 100 lei pentru o ședință, iar, dacă aleg un profesor dintr-un oraș mai mare (Cluj-Napoca), pot plăti până la 200 lei pentru o ședință de două ore. Prețurile sunt asemănătoare pentru meditațiile la Matematică.
Elevii care încă de la începutul anului au participat săptămânal la meditații la aceste materii, la prețul de 50 de lei pe ședință, vor scoate din buzunarele părinților peste 3.000 lei.
Din cei 985 de profesori de liceu din Alba Iulia, doar 31 sunt înregistrați la Finanțe ca meditatori
Chiar dacă sumele de plătit ca impozit pentru banii încasaţi din meditaţii sunt destul de mici, cel puţin comparativ cu cele încasate de meditatori de la elevi, numărul profesorilor care se înregistrează ca şi meditatori este extrem de mic în fiecare an. Şi asta în condiţiile în care numărul dascălilor care îşi completează astfel veniturile este tot mai mare. Pentru a putea susține meditații în afara orelor de curs, profesorii trebuie să se înregistreze ca persoană fizică autorizată, procedură pe care foarte puțini dintre aceștia se mai obosesc să o îndeplinească.
Așa se face că, din totalul de 985 de profesori de liceu existenți în Alba Iulia, doar 31 sunt înregistrați în prezent la Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba ca executând servicii de meditatori (din care 18 impuși în sistem real și 13 impuși la norma de venit). Pentru anul 2013, norma de venit stabilită pentru serviciile executate de meditatori este în judeţul Alba (inclusiv în municipiul Alba Iulia) de 8.400 lei. Fiecare mediator ar trebui să plătească, anual, un impozit 16 la sută din norma de venit, respectiv 1.344 lei/an şi 5,5 % pentru contribuţia la sănătate, respectiv 462 lei/an.
Normele anuale de venit se reduc în funcţie de mai multe condiţii, conform extrasului anexat ca imagine.
Astfel, norma de venit se reduce cu 50 la sută în cazul în care contribuabilii au calitatea de salariat şi desfăşoară activitatea în afara programului de lucru. Dacă meditatorul este femeie şi are peste 65 de ani ori este bărbat şi are peste 70 de ani, norma este redusă la jumătate, tot la jumătate fiind redusă norma de venit şi dacă meditatorul este pensionar cu pensie de invaliditate , cu drept de muncă, indiferent de vârstă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.