Connect with us
Publicitate

Eveniment

ANALIZĂ: Profesorii care dau meditații ”în privat” elevilor de la clasă. Aspecte legate de legalitate, imparțialitate și infracționalitate

Publicat

În lipsa unor politici de stat coerente și a unui cadru legal aplicat pe nevoile cursanților din învățământul preuniversitar, elevii se plâng că sunt defavorizați față de colegii lor mai „cu stare”, care își permit să ia meditații private chiar de la profesorii de la clasă.

Politicienii se feresc să reglementeze acestă situație, de teama unor reacții ”electorale” venite din partea cadrelor didactice, deși ea poate genera inechitate față de elevi, evaziune fiscală și în unele cazuri chiar și corupție. La nivelul Inspectoratului Școlar Alba nu există date care să arate că profesorii dau ore ”suplimentar” pe bani elevilor sau unor grupuri de elevi din clasele unde predau. În realitate acest fenomen există și este tolerat, deopotrivă, de părinți, elevi și cadrele didactice și șefii inspectoratelor.

Problema devine acută în anii terminali de liceu, când tinerii trag linie și își calculează mediile din anii de școală, care vor cântări la admiterea la facultate. Aceștia pun lupa pe situația finală a colegilor lor care, susțin ei, datorită faptului că au fost meditați de cadrele didactice de la clasă, au umplut catalogul, în cei patru ani de liceu, de note maxime. Profesorul care își meditează în particular și pe bani elevul pe care îl are la clasă are tot interesul să demonstreze părinților acestuia că investiția de după școală a meritat. De obicei, elevul este notat cu cel puțin două puncte în plus față de perioada dinainte de meditații. Progresul și investiția de 50- 100 lei / ședință se vede în notele care ulterior se adună la media cu care elevul va lua locul altuia într-o facultate unde se intră fără admitere, pe baza mediei notelor din timpul liceului și a rezultatelor de la bacalaureat.

Fenomenul meditațiilor oferite de profesorii de la clasă este din păcate, încă, unul necontrolabil, dar despre care inclusiv cadrele didactice recunosc că nu este normal. Nici în opinia Ministerului Educației, aceste ore particulare nu sunt o practică indicată, astfel că pe site-ul ministerului se află în dezbatere noul Cod etic pentru învățământul preuniversitar care, dacă va fi aprobat, va interzice expres cadrelor didactice acordarea de meditații elevilor de la clasă.

Citește cazul Profesorului de matematică din Alba Iulia, acuzat că „lasă corigenți elevii care nu iau meditații de la el”. Vezi reacția dascălului și a IȘJ Alba

Practica meditaţiilor cu profesorul de la clasă este din ce în ce mai uzitată în învăţământul preuniversitar. Părinţii pornesc de la considerentul că informaţia primită la clasă nu este suficientă, iar elevii întăresc bănuielile părinţilor. Pe de altă parte, multe cadre didactice condiţionează nota de la clasă de orele suplimentare, plătite de elevi la domiciliul profesorului. Meditaţiile au ajuns, astfel, în ultimii ani o adevărată modă sau o afacere, în funcţie de perspectiva din care privim.

În Codul de Etică redactat de Ministerul Educaţiei este menţionată şi conduita pe care un profesor ar trebui să o aibă faţă de elevii săi, dar şi modul în care ar trebui să îi „pedepsească” pe aceştia.

Consultați integral Codul de Etica.

ART. 7 face referire la:
(4) Interzicerea oricăror activităţi care generează corupţie;
a). fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;
b). solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obţinerii de către elevi a unor rezultate şcolare incorecte;
c). traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare;
d). colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea şi desfăşurarea unor activităţi de evaluare (examene şi evaluări naţionale, olimpiade, alte concursuri şcolare etc.);
e). interzicerea meditaţiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale.

Dacă proiectul va trece de Camera Deputaţilor, profesorii riscă sancţiuni grave pentru neaplicarea prevederilor Codului de Etică.

Reprezentanții ISJ Alba: Statul ar trebui să elimine acest sistem paralel de învățământ

Problema meditațiilor susținute de profesori cu elevii de la clasă a fost comentată și de Rodica Groza, inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Alba. Aceasta susține că subiectul este unul sensibil și că statul ar fi cel care ar trebui să intervină pentru eliminarea acestui sistem paralel de învățământ.

„În Alba, nu am cunoștințe de profesori care dau astfel de meditații și probabil, dacă o fac, o fac în baza unor autorizații. Vreau să cred însă că acești colegi sunt niște profesioniști și știu să își facă treaba. Vizavi de meditațiile cu elevii de la clasă, cred că problema este mai delicată și poate fi nuanțată. Dacă într-adevăr elevii au nevoie de pregătire suplimentară în afara orelor din programă cred că acestea ar putea foarte bine fi susținute în cadrul unităților de învățământ dar asta ar însemna ca statul să își permită, să extindă programul Școală după Școală și implicit să decongestioneze programa școlară.

În acest fel, elevii ar putea fi pregătiți după școală, în cadrul unităților de învățământ și implicit elevii care nu își permit să meargă la meditații particulare nu ar mai fi defavorizați. Pentru a elimina acest sistem paralel de pregătire a elevilor, statul ar trebui să vină cu o alternativă, dar deocamdată principala problemă este lipsa susținerii financiare. În prezent, acest program Școală după Școală funcționează doar izolat și în general doar acolo unde există finanțare pe proiecte europene. Nu avem o politică de stat în acest sens”, a explicat Rodica Groza-inspector școlar general adjunct ISJ Alba

Cât te mai costă meditațiile pentru Bac în Alba

În Alba Iulia nu există un centru special pentru pregătirea elevilor care vor susține examenele de Bacalaureat, așa cum se întâmplă în orașele mari, unde, contra cost, poți beneficia de oferte diverse, pachete de cursuri sau module complete de pregătire, după metodologia emisă de Ministerul Educației. Nici la școli nu se mai organizează cursuri, deoarece, așa cum declara inspectorul școlar Rodica Groza, unitățile de învățământ nu își mai permit. Singura alternativă a elevilor care nu au reușit să asimileze materia în anii de liceu sunt orele particulare.

Prețul unei ședințe de meditații la Limba Română sau Matematică pornește de la 40 de lei și poate ajunge la peste 100 de lei, în funcție de „cota” profesorului și de frecvența ședințelor.

Cel mai frecvent tarif pentru o ședință de o oră și jumătate (maxim două ore) de pregătire pentru Bac la Limba Română este 50 de lei. Elevii care doresc să se pregătească la un profesor „bine cotat” pot plăti peste 100 lei pentru o ședință, iar, dacă aleg un profesor dintr-un oraș mai mare (Cluj-Napoca), pot plăti până la 200 lei pentru o ședință de două ore. Prețurile sunt asemănătoare pentru meditațiile la Matematică.

Elevii care încă de la începutul anului au participat săptămânal la meditații la aceste materii, la prețul de 50 de lei pe ședință, vor scoate din buzunarele părinților peste 3.000 lei.

Din cei 985 de profesori de liceu din Alba Iulia, doar 31 sunt înregistrați la Finanțe ca meditatori

Chiar dacă sumele de plătit ca impozit pentru banii încasaţi din meditaţii sunt destul de mici, cel puţin comparativ cu cele încasate de meditatori de la elevi, numărul profesorilor care se înregistrează ca şi meditatori este extrem de mic în fiecare an. Şi asta în condiţiile în care numărul dascălilor care îşi completează astfel veniturile este tot mai mare. Pentru a putea susține meditații în afara orelor de curs, profesorii trebuie să se înregistreze ca persoană fizică autorizată, procedură pe care foarte puțini dintre aceștia se mai obosesc să o îndeplinească.

Așa se face că, din totalul de 985 de profesori de liceu existenți în Alba Iulia, doar 31 sunt înregistrați în prezent la Direcția Generală a Finanțelor Publice Alba ca executând servicii de meditatori (din care 18 impuși în sistem real și 13 impuși la norma de venit). Pentru anul 2013, norma de venit stabilită pentru serviciile executate de meditatori este în judeţul Alba (inclusiv în municipiul  Alba Iulia) de 8.400 lei. Fiecare mediator ar trebui să plătească, anual, un impozit 16 la sută din norma de venit, respectiv 1.344 lei/an şi 5,5 % pentru contribuţia la sănătate, respectiv 462 lei/an.

Normele anuale de venit se reduc în funcţie de mai multe condiţii, conform extrasului anexat ca imagine.

Astfel, norma de venit se reduce cu 50 la sută în cazul în care contribuabilii au calitatea de salariat şi desfăşoară activitatea în afara programului de lucru. Dacă meditatorul este femeie şi are peste 65 de ani ori este bărbat şi are peste 70 de ani, norma este redusă la jumătate, tot la jumătate fiind redusă norma de venit şi dacă meditatorul este pensionar cu pensie de invaliditate , cu drept de muncă, indiferent de vârstă.

 

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

12 Comentarii

12 Comentarii

  1. Pingback: Profesor de matematică din Alba Iulia, acuzat că „lasă corigenți elevii care nu iau meditații de la el”. Vezi reacția dascălului și a IȘJ Alba | Alba24

  2. Gea

    miercuri, 05.06.2013 at 08:24

    O profesoara de la Liceul de constructii alasat corigenti 18 elevi si a promovat numai 5. De ce nu v-ati lega si de ea?

  3. bubu

    miercuri, 05.06.2013 at 12:27

    Fraza “În Alba nu am cunoștințe de profesori care dau astfel de meditații și probabil dacă o fac, o fac în baza unor autorizații…” era mai bine daca nu o pronuntati. Pentru ca nu pot sa cred ca chiar nu stiti daca sunt profesori care…..” Aveati ocazia sa taceti. Chiar asa de prosti ne credeti.

    In rest numai bine.

  4. ina

    miercuri, 05.06.2013 at 20:52

    Sunt si profesori care se fac meditatii in scoala si la romana si la matematica si, din pacate fara sa pretinda vreun ban elevilor. Aceste meditatii se fac inca din primul semestru. Doar vinerea nu sunt meditatii in scoala, in rest cat pot elevii si profesorii. Daca vi se pare ireal va rog sa cautati liceul si sigur il veti gasi.

  5. Caterina

    vineri, 13.11.2015 at 02:27

    Sunt profesori de la clasa care fac meditații acasă cu elevii de la clasa,iar elevii care nu fac meditații cu ei sunt ținuți numai în note de 2,3,4, și câte un 5 așa. .. .nu mai țin cont de conduita de profesor cu articole. 7.Iar profesorul de romana coleg cu ce-l de mate.Mi-e scârbă de învățământul din ziua de azi 2015-2016

  6. Gigiprix

    joi, 10.12.2015 at 10:14

    Sincer si noua ne e scarba de salariile mizere si de parintii cu pretentii pentru ale lor odrasle , care nu pot pricepe nici tabla inmultirii!

    • ANca

      joi, 17.11.2016 at 19:55

      Daca le e scarba, sa stea acasa, sa plateasca homeschooling si sa-i invete altii decat acesti profesori barfiti de un sistem corupt, care nu motiveaza pe nimeni sa munceasca. In Anglia salariile sunt de la 1200 lire sterline in sus si se lucreaza cu elevi putini. De ce sa nu invatam si noi limba engleza pentru a preda, pentru ca lor le cam trebuie profesori de stiinte si matematica multi. Nu mai stam aici unde salariile sunt aproape de minimul pe economie. Iar din meditatii nu se poate trai. Ganditi-va ca un medic ia pe o consultatie 300 lei, in nici o ora. Intr-o ZI isi scoate un salariu de 3000 lei. Un profesor munceste, in medie cam o luna jumate-doua pentru acei bani. La meditatii e alta oboseala si consum nervos inutil, ca sa aiba cu ce-si plati facturile, doar. Si asta la romana si matematica, ca restul nu au nici meditatii nici timp pentru un al doilea job.

    • ion bogdan

      vineri, 09.06.2017 at 12:00

      Rusine! Ai si tupeu sa sa comentezi! La scoala nu faceti nimic cu copii, doar fondul clasei, fondul scolii, fondul …….

  7. ANIY

    joi, 17.11.2016 at 19:47

    Profesorii sunt idiotii acestei natii. Dau meditatii aproape gratis, dau contrinbutii uriase la fondul de pensii si la Casa de asigurari de sanatate, au salarii de mizerie dar trebuie sa munceasca de zece ori mai mult decat altii pentru ele. Un medic ia la o consultatie de o ora, 300-500 lei, un notar ia pe o declaratie intre 40 si 100 de lei, in cinci minute, la piata preturile sar calul in fiecare zi. Pai fratilor, hai sa dam afara din tara toti profesorii si le vom face un mare bine. In Anglia, un porfesor de franceza plecat de la noi, ia un salariu de 1500 lire sterline. AIci cu 1200 de lei nici facturile nu le mai poti plati, plus nervi distrusi, microbi care colcaie prin scoli, boli respiratorii, pentru care nu primesti medicatie gratuita, desi dai o gramada de bani la asigurarile alea de sanatate inutile, cancere ale corzilor vocale pe care le tratezi pe banii tai. Pai care e avantajul acestei tampenii numita invatamant? Ca le dai o paine in mana la copiii romani? Da aia straini ce au ? De ce sa nu fim platiti si noi ca oamenii si sa traim cu copiii nostri omeneste? Suntem oare sluga la darloaga? Haideti de aici, acolo unde invatamantul nu presupune atatea ore pierdute fara rost pentru a-i invata pe copii acestor nerecunoscatori. O limba straina in care sa predam putem invata si noi.

    • mean mandy

      luni, 08.05.2017 at 12:57

      Chiar sunteti idioti daca comparati un profesor cu un medic care a invatat aproape un deceniu pentru slujba sa si care se supune la riscuri mari (infectii) comparativ cu un profesor. Multi profesorii obliga elevii sa faca meditatii cu ei, in caz contrar ii pica. Daca un profesor are cel putin 10 meditatii pe saptamana castiga mai mult decat un medic rezident. Rusine sa va fie, voi ati scos pe banda rulanta toti idiotii cu diplome. Le-ati luat banii si i-ai bagat in facultati pe toti analfabetii in loc sa va faceti meseria si sa ii pica. Va meritati soarta.

  8. dudu

    joi, 17.11.2016 at 22:22

    Corupție foarte mare in invatamant.Meditatiile sunt un capitol vechi,de pe vremea lui Ceausescu cand cei de fizica,mate,chimie erau regi.ACUM TOȚI O FAC PE DESTEPTII ,DE LA CEI DE GEOGRAFIE cu 1 -sapt.la licee tehnice ,la cei de mate la licee-teoretice ,ameninta pana la meditatii si chiar repetentie.Problema mai grava e la directori care sunt aceeasi corupti cu examen mai nou si care daca nu le dai spaga nu primesti dirigenție,orele in catedra și toate șicanele posibile.OMARE GREAȚĂ FAȚĂ DE ÎNVĂȚĂMÂNTUL ROMÂNESC!Mult mai gravă corupția de la an la an!!!!

  9. maria felea

    vineri, 09.06.2017 at 11:57

    Asa este. Poti tu sa inveti si sa sti, la teste notele sunt mai mici decat al colegului care merge la meditatie la profesorul de la clasa si care primeste testele cu o zi anterioara. Din pacate acele note sunt marite artificial. In realitate elevul meditat de profesorul de la scoala este mult sub nivelul clasei. O mare nedreptate. Cine doreste sa dea meditati sa lucreze doar in privat si sa lase scoala de stat. Vin la scoala profesori plictisiti de cate ore de meditatie au in privat. La fiul meu in clasa sunt elevi olimpici la respectiva materie care au la teste note mai mici decat elevi meditati. Cum se poate acest lucru? De ce nu merg si elevi meditati de profesorul de la clasa la olimpiada? Acolo se vede valoarea elevului. Rusine domnilor profesori!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate