Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anchetatorii lui Berbeceanu, Mircea Hava și alți primari din Alba, beneficiarii modificării codurilor penale


Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecataOrdonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal va afecta, iremediabil, zeci de dosare în care sunt inculpate persoane din Alba. Cel mai răsunător dosar care ar putea fi afectat este cel al comisarului Traian Berbeceanu, în care sunt inculpaţi doi foşti procurori şi un poliţist. De asemenea, va scăpa si primarul Mircea Hava din Alba Iulia, care este vizat de pentru neglijenţă în serviciu.

În dosarul în care sunt judecaţi anchetatorii fostului comandant al BCCO Alba Iulia, principala acuzaţie este de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Fostul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, iar ex-procurorul Nicolaie Cean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Primii doi mai sunt judecaţi şi pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, dar, dacă va ”cădea” principala acuzaţie este posbil să ”dispară” şi acestea.

Ordonanţa mai prevede pedepsirea abuzului în serviciu, pe lângă limita financiară de 200.000 de lei, şi în cazul în care se produce ”o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare”. Această prevedere ar putea să nu îi exonereze pe cei trei în totalitate.

ioan muresan traian berbeceanuAceştia vor beneficia, însă, de reducerea semnificativă a limitei maxime a pedepsei, care a fost micşorată de la 7 ani la 3 ani. În prima instanţă, ÎCCJ i-a condamnat pe la 7 ani de închisoare pe Ioan Mureşan, 5 ani de închisoare pe Alin Muntean şi 2 ani de închisoare pe Nicolaie Cean, toate cu executare. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost achitat.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a solicitat, recent ca Guvernul să nu adopte ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal.

VEZI: Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

mihaela deheleanFostul director de la APM Alba poate cere rejudecarea procesului Redefinirea abuzului în serviciu va fi benefică şi pentru fostul director al APM Alba, Mihaiela Mih Dehelean şi fostul director al companiei Cupru Min Abrud, Gheorghe Iordache. Ambii au fost condamnaţi definitiv, la sfârşitul lunii decembrie 2016, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ambii vor putea solicita rejudecarea procesului şi, foarte probabil, vor fi achitaţi.

VEZI:  Fosta şefă APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită

dosar pensiiUn proces care tocmai a intrat pe rolul unei instanţe din Alba va rămâne fără obiect, în condiţiile în care neglijenţa în serviciu va fi anulată total ca şi infracţiune în Codul Penal. Este vorba despre cei şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, trimişi în judecată în octombrie 2016. Ionel Mihăilă, director adjunct al instituţiei, alături de Viorica Popa, Smaranda Oltean, Eugenia Victoria Pitic, Victoria Gabor, Daniel Mircea Suciu şi Dan Corneliu Petcu sunt acuzaţi că au produs un prejudiciu total de 119.000 de lei.

Dosarul se află la Judecătoria Alba Iulia, pe masa judecătorului de cameră preliminară.

 

 

 

Tot pentru ”neglijenţă în serviciu” este vizat şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele PNL Alba şi vicepreşedinte naţional al partidului. Este vorba despre o ”rămăşiţă” a fostului dosar ”STP”, de la DNA Alba Iulia, privind acordarea unor subvenţii la transportul public din Alba Iulia.

OFICIAL: Primarul Mircea Hava și ceilalți 10 învinuiți în dosarul STP au fost scoși de sub urmărire penală de către DNA

Primarul a scăpat de infracţiunile de corupţie, dar a rămas cu suspiciunea privind comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, disjunsă de DNA şi trimisă pentru cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Reprezentanţii Societăţii de Transport Public Alba Iulia sunt suspecţi de înşelăciune.

Recent, IPJ Alba a solicitat Consiliului local Alba Iulia să precizeze dacă se constituie parte civilă în dosar. Instituţia a decis să ceară o expertiză financiară înainte de a lua o decizie.

În acelaşi dosar mai sunt vizaţi primarii din comunele Sîntimbru – Iancu Popa, Ciugud – Gheorghe Damian, Galda de Jos – Romulus Raica, Întregalde – Teodor Florea, Cricău – Emil Lupşan şi Ighiu – Traian Rusu.

Beneficii şi pentru zeci de jandrami acuzaţi de corupţie Redefinirea abuzului în serviciu afectează şi dosarul în care sunt judecaţi 31 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Jandarmeriei Alba, aflat pe rolul Curţii de Apel Militare din Bucureşti. Inculpaţii sunt judecaţi pentru fapte de fals intelectual, abuz în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Pe scurt, fosta conducere a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi angajaţi de la serviciul de contabilitate sunt acuzaţi că au eliberat 110 adeverinţe false de salariu pentru mai mulţi jandarmi cu ajutorul cărora au fost contractate credite bancare. La instanţa de fond a existat o singură condamnare cu executare.

Cele mai multe acuzaţii sunt la adresa lui Onac Herţa, care mai este judecat şi pentru omisiunea sesizării organelor judiciare, a membrilor asocierii infracţionale, precum şi a căpitanului Liviu Rusu, trimis în judecată şi pentru şantaj. Fostul comandant al instituţiei, Onac Herţa a fost condamnat cu suspendare, iar Rusu cu executare.

Redefinirea conflictului de interese poate afecta şi cauzele penale în care sunt vizaţi primarii PSD din Teiuş şi Lupşa. Primarul din Teiuş este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator, în valoare de circa 100.000 de lei. La Lupşa, edilul şi-a angajat soţia în primărie. Un alt dosar care va fi afectat este cel al fostului primar din Vinţu de Jos. Gheorghe Vlad şi al fostului contabil Valentin Nicolae Groza, care sunt acuzaţi că au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli ilegale în valoare de peste 100.000 de lei. De asemenea, doi poliţişti din Alba condamnaţi definitiv pentru abuz în serviciu vor putea solicita rejudecarea proceselor.

Agentul de poliţie Muntean Mihai Nicolae, împreună cu colegul său agentul de poliţie Lupea Ioan Sebastian, ambii din cadrul IPJ Alba şi-au încălcat atribuţiile de serviciu privind paza şi escorta inculpatului Simota Alin, aflat în stare de arest preventiv, acceptând propunerea acestuia de a se abate de la traseul stabilit, mergând în localitatea Petrila, judeţul Hunedoara, und ei-au facilitat o întâlnire cu membri familiei şi cu alte persoane.

Prevederea este favorabilă şi interlopului Alin Simota, condamnat la 6 luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în acest dosar.

Reamintim că Ordonanţa de urgență pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, adoptată în regim de urgență de Guvernul Grindeanu şi publicată în 1 februarie, în jurul orei 1.00, a intrat în vigoare de la această dată, cu excepţia prevederilor de la articolul 1, amânate pentru aplicare 10 zile, până în 11 februarie (cele privind abuzul în serviciu, conflictul de interese sau favorizarea infractorului).

Totodată, Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Atenționare COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba. Descărcări electrice, averse, grindină și vânt puternic

Publicat

nori furtuna ploaie

Administrația Națională de Meteorologie a emis atenționare imediată de vreme rea în județul Alba.

Până la ora 17.00, se vor semnala frecvent – grindină de mici dimensiuni şi descărcări electrice, averse ce vor cumula izolat 20-25 l/mp, dar și intensificări de scurtă durată ale vântului.

Atenționări similare sunt în județele Sibiu, Mureș, Hunedoara, Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin, Cluj, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Satu Mare, Dolj, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Argeș. Prahova, Giurgiu, Ilfov, Teleorman.

sursă: meteoromania.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

PETIȚIE online pentru oprirea asfaltării drumului de acces la Peștera Huda lui Papară din Munții Apuseni

Publicat

Peste 270 de persoane au semnat o petiție pentru oprirea asfaltării drumului de acces la Peștera Huda lui Papară, aflată pe raza comunei Sălciua din Munții Apuseni. Potrivit inițiatorilor demersului, zona este Rezervație Naturală Protejată, iar traficul auto intens va pune în pericol cea mai lungă peșteră din Munții Trascăului. 

„Cere și tu Primăriei din Comuna Salciua să oprească asfaltarea drumului din fața Peșterii Huda lui Papară – din Munții Apuseni! Zona este, în acest moment, Rezervație Naturala Protejată, este considerată zonă ecologică și nu zonă de trafic intens, care să necesite asfaltare!

În proiectul primăriei sunt incluse două parcări: una în fața punții din fața Peșterii Huda lui Papară, care trece peste Valea Morilor și o alta în partea cealaltă de acces, pe drumul care merge de la Pensiunea Sub Piatra la peșteră.

Familiile din cătunul Sub Piatră nu sunt de acord cu asfaltarea drumului de acces, acestea urmând să depună la primărie o cerere de modificare a proiectului.

De ce este important?

Aceasta petiție este importantă deoarece zona este Arie Naturală Protejată, unde nu ar trebui să existe trafic auto intens și unde nu ar trebui folosite materiale precum asfaltul.
Dorim stoparea asfaltării din fața Peșterii Huda lui Papară și asfaltarea celor două parcări de pe drumul de acces către peșteră”, se precizează în petiția online.

Vezi AICI petiția. 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

OFICIAL: TITULARIZARE 2020 – proba scrisă, în 15 iulie. CALENDAR complet cu etapele de mobilitate și modificări din metodologie

Publicat

examen profesor

Ministerul Educației a anunțat modificările din metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021.

Metodologia a fost aprobată prin ordin de ministru și transmisă spre publicare în Monitorul Oficial.

Potrivit sursei citate, proba scrisă la Titularizare 2020 va avea loc în 15 iulie.

”Proba scrisă pentru titularizarea în învățământ va avea loc în data de 15 iulie 2020, cu respectarea tuturor măsurilor igienico-sanitare. Repartizarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă. Pentru titularizarea cadrelor didactice este nevoie de minimum nota 7 (șapte).

Proba de interviu a fost eliminată pentru candidații care doresc să ocupe un post în regim de <plata cu ora>”, a anunțat ministerul.

Modificările din metodologie:

În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului COVID-19, au fost operate următoarele modificări în metodologia de mobilitate a personalului didactic:

– proba practică și inspecția la clasă nu se vor mai susține, fiind eliminate – pentru anul în curs – prin OUG nr. 70/2020. În schimb, candidații care au studiat într-o altă limbă decât cea în care urmează să se realizeze predarea vor susține și o probă de limbă care va fi evaluată cu calificativul „Admis/Respins”.

documentele de înscriere pentru mobilitate și contestațiile pot fi transmise și on-line

– ședințele de repartizare a posturilor se pot desfășura și on-line

– transferul consimțit și pretransferul între unitățile de învățământ au fost eliminate prin ordonanță de urgență; aceste etape se vor realiza prin repartizare organizată de către inspectoratele școlare

– etapele de transfer consimțit și de pretransfer la cererea personalului didactic au fost modificate astfel: cadrele didactice își vor depune dosarul de înscriere pentru această etapă la inspectoratele școlare, iar acestea vor organiza repartizarea candidaților.

Calendarul complet al mobilității personalului didactic din învățământul preuniversitar 2020:

1) Transferarea personalului didactic titular disponibilizat prin restrângere de activitate sau prin restructurarea rețelei școlare ori prin desființarea unor unități de învățământ:

Până la 27 mai 2020: înregistrarea şi soluționarea contestațiilor la punctajele acordate, în consiliul de administrație al inspectoratului școlar,  afișarea punctajelor finale şi a rezultatelor la probele orale la sediul inspectoratului școlar şi pe pagina web a inspectoratului şcolar

27-28 mai 2020: soluționarea cererilor de restrângere de activitate în ședință de repartizare şi înregistrarea contestațiilor la inspectoratul școlar privind soluționarea restrângerilor de activitate

Notă: Contestațiile privind soluționarea restrângerilor de activitate pot fi transmise şi prin poştă electronică până la ora 23:59 în data de 27 mai 2020, situaţie în care cadrul didactic anexează la contestaţia transmisă şi cartea/buletinul/adeverinţa de identitate.

29 mai: soluționarea contestațiilor în consiliul de administrație al inspectoratului școlar şi reactualizarea listei posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate

29 mai-9 iunie 2020: emiterea și comunicarea deciziilor de repartizare

Notă: Cadrele didactice titulare aflate în restrângere de activitate care nu au susţinut probele orale eliminatorii până la data de 13 martie 2020, pot suţine aceste probe în etapa de pretransfer la cerere. Aceste cadre didactice participă la şedinţa pentru soluționarea cererilor de restrângere de activitate, iar în situaţia în care vor fi repartizate pe posturi care necesită probe orale, vor primi decizia de repartizare după evaluarea acestor probe, în condiţiile în care obţin calificativul „Admis”.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Petrecere „spartă” de jandarmi, la Aiud. Un tânăr a fost amendat cu 1.500 de lei, după ce și-a deranjat vecinii în toiul nopții

Publicat

Un tânăr de 20 de ani din Aiud s-a ales cu o amendă de 1.500 de lei pentru tulburarea liniștii vecinilor din bloc, dar și a locatarilor din blocul alăturat, în toiul nopții.

Joi, în data de 21 mai, un echipaj de jandarmi a intervenit pe strada Unirii, unde un tânăr rămas singur acasă, împreună cu mai mulți prieteni și-a deranjat vecinii, prin strigăte și larmă. Mai mulți vecini au sunat la primăria Municipiului Aiud pentru a sesiza cele întâmplate, iar polițistii locali au informat forțele de ordine.

Jandarmii au fost nevoiți să intervină de două ori în aceeași noapte, prima dată în jurul orei 01:00, când tinerii petrecăreți dădeau semne că vor înceta să mai facă gălăgie, ca mai apoi, în jurul orei 03:00 să trebuiască să intervină din nou, de data aceasta la sesizarea unor vecini din blocul vecin. Nu este pentru prima dată când bărbatul tulbură liniștea vecinilor la ore târzii, împreună cu alte persoane.

Conform Legii 61/1991, constituie contravenție, tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 și 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora.

foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate