Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anchetatorii lui Berbeceanu, Mircea Hava și alți primari din Alba, beneficiarii modificării codurilor penale

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecataOrdonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal va afecta, iremediabil, zeci de dosare în care sunt inculpate persoane din Alba. Cel mai răsunător dosar care ar putea fi afectat este cel al comisarului Traian Berbeceanu, în care sunt inculpaţi doi foşti procurori şi un poliţist. De asemenea, va scăpa si primarul Mircea Hava din Alba Iulia, care este vizat de pentru neglijenţă în serviciu.

În dosarul în care sunt judecaţi anchetatorii fostului comandant al BCCO Alba Iulia, principala acuzaţie este de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Fostul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, iar ex-procurorul Nicolaie Cean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Primii doi mai sunt judecaţi şi pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, dar, dacă va ”cădea” principala acuzaţie este posbil să ”dispară” şi acestea.

Ordonanţa mai prevede pedepsirea abuzului în serviciu, pe lângă limita financiară de 200.000 de lei, şi în cazul în care se produce ”o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare”. Această prevedere ar putea să nu îi exonereze pe cei trei în totalitate.

ioan muresan traian berbeceanuAceştia vor beneficia, însă, de reducerea semnificativă a limitei maxime a pedepsei, care a fost micşorată de la 7 ani la 3 ani. În prima instanţă, ÎCCJ i-a condamnat pe la 7 ani de închisoare pe Ioan Mureşan, 5 ani de închisoare pe Alin Muntean şi 2 ani de închisoare pe Nicolaie Cean, toate cu executare. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost achitat.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a solicitat, recent ca Guvernul să nu adopte ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal.

VEZI: Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

mihaela deheleanFostul director de la APM Alba poate cere rejudecarea procesului Redefinirea abuzului în serviciu va fi benefică şi pentru fostul director al APM Alba, Mihaiela Mih Dehelean şi fostul director al companiei Cupru Min Abrud, Gheorghe Iordache. Ambii au fost condamnaţi definitiv, la sfârşitul lunii decembrie 2016, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ambii vor putea solicita rejudecarea procesului şi, foarte probabil, vor fi achitaţi.

VEZI:  Fosta şefă APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită

dosar pensiiUn proces care tocmai a intrat pe rolul unei instanţe din Alba va rămâne fără obiect, în condiţiile în care neglijenţa în serviciu va fi anulată total ca şi infracţiune în Codul Penal. Este vorba despre cei şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, trimişi în judecată în octombrie 2016. Ionel Mihăilă, director adjunct al instituţiei, alături de Viorica Popa, Smaranda Oltean, Eugenia Victoria Pitic, Victoria Gabor, Daniel Mircea Suciu şi Dan Corneliu Petcu sunt acuzaţi că au produs un prejudiciu total de 119.000 de lei.

Dosarul se află la Judecătoria Alba Iulia, pe masa judecătorului de cameră preliminară.

 

 

 

Tot pentru ”neglijenţă în serviciu” este vizat şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele PNL Alba şi vicepreşedinte naţional al partidului. Este vorba despre o ”rămăşiţă” a fostului dosar ”STP”, de la DNA Alba Iulia, privind acordarea unor subvenţii la transportul public din Alba Iulia.

OFICIAL: Primarul Mircea Hava și ceilalți 10 învinuiți în dosarul STP au fost scoși de sub urmărire penală de către DNA

Primarul a scăpat de infracţiunile de corupţie, dar a rămas cu suspiciunea privind comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, disjunsă de DNA şi trimisă pentru cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Reprezentanţii Societăţii de Transport Public Alba Iulia sunt suspecţi de înşelăciune.

Recent, IPJ Alba a solicitat Consiliului local Alba Iulia să precizeze dacă se constituie parte civilă în dosar. Instituţia a decis să ceară o expertiză financiară înainte de a lua o decizie.

În acelaşi dosar mai sunt vizaţi primarii din comunele Sîntimbru – Iancu Popa, Ciugud – Gheorghe Damian, Galda de Jos – Romulus Raica, Întregalde – Teodor Florea, Cricău – Emil Lupşan şi Ighiu – Traian Rusu.

Beneficii şi pentru zeci de jandrami acuzaţi de corupţie Redefinirea abuzului în serviciu afectează şi dosarul în care sunt judecaţi 31 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Jandarmeriei Alba, aflat pe rolul Curţii de Apel Militare din Bucureşti. Inculpaţii sunt judecaţi pentru fapte de fals intelectual, abuz în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Pe scurt, fosta conducere a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi angajaţi de la serviciul de contabilitate sunt acuzaţi că au eliberat 110 adeverinţe false de salariu pentru mai mulţi jandarmi cu ajutorul cărora au fost contractate credite bancare. La instanţa de fond a existat o singură condamnare cu executare.

Cele mai multe acuzaţii sunt la adresa lui Onac Herţa, care mai este judecat şi pentru omisiunea sesizării organelor judiciare, a membrilor asocierii infracţionale, precum şi a căpitanului Liviu Rusu, trimis în judecată şi pentru şantaj. Fostul comandant al instituţiei, Onac Herţa a fost condamnat cu suspendare, iar Rusu cu executare.

Redefinirea conflictului de interese poate afecta şi cauzele penale în care sunt vizaţi primarii PSD din Teiuş şi Lupşa. Primarul din Teiuş este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator, în valoare de circa 100.000 de lei. La Lupşa, edilul şi-a angajat soţia în primărie. Un alt dosar care va fi afectat este cel al fostului primar din Vinţu de Jos. Gheorghe Vlad şi al fostului contabil Valentin Nicolae Groza, care sunt acuzaţi că au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli ilegale în valoare de peste 100.000 de lei. De asemenea, doi poliţişti din Alba condamnaţi definitiv pentru abuz în serviciu vor putea solicita rejudecarea proceselor.

Agentul de poliţie Muntean Mihai Nicolae, împreună cu colegul său agentul de poliţie Lupea Ioan Sebastian, ambii din cadrul IPJ Alba şi-au încălcat atribuţiile de serviciu privind paza şi escorta inculpatului Simota Alin, aflat în stare de arest preventiv, acceptând propunerea acestuia de a se abate de la traseul stabilit, mergând în localitatea Petrila, judeţul Hunedoara, und ei-au facilitat o întâlnire cu membri familiei şi cu alte persoane.

Prevederea este favorabilă şi interlopului Alin Simota, condamnat la 6 luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în acest dosar.

Reamintim că Ordonanţa de urgență pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, adoptată în regim de urgență de Guvernul Grindeanu şi publicată în 1 februarie, în jurul orei 1.00, a intrat în vigoare de la această dată, cu excepţia prevederilor de la articolul 1, amânate pentru aplicare 10 zile, până în 11 februarie (cele privind abuzul în serviciu, conflictul de interese sau favorizarea infractorului).

Totodată, Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Iulia Oejdean și Vlad Podean, Miss și Mister 2022 ai Colegiului Tehnic ”Apulum” din Alba Iulia

Publicat

Iulia Oejdean și Vlad Podean au fost desemnați Miss și Mister Boboc ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia, după Balul Bobocilor, ediția 2022.

Balul a mai avut doi învingători, pe Miss și Mister Popularitate, titluri primite în urma voturilor de pe alba24.ro. Este vorba despre Diana Popa și Albert Aldea.

De asemenea, Miss și Mister Popularitate ai Colegiului Tehnic ”Apulum” Alba Iulia au fost desemnați Alexia Tat și David Turc.


Opt perechi de tineri au susținut mai multe probe, vineri seara, în cadrul balului, organizat la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

Aceștia au avut de prezentat personaje din Lumea Disney, au avut de răspuns la întrebări de cultură generală, au avut de susținut și probe-surpriză și de talent.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Minivacanță de cinci zile de 1 Decembrie și Sfântul Andrei. Care sunt zilele libere pentru bugetari în 2023

Publicat

Angajații de la stat vor beneficia de o minivacanță de cinci zile, începând de miercuri, 30 noiembrie și până luni, 5 decembrie, în ajunul de Moș Nicolae, după ce Guvernul a declarat zi liberă și vineri, 2 decembrie.

”Puntea” dintre zilele libere și weekend a fost aprobată de guvern, cu condiția să fie recuperată. 

Practic, minivacanța acoperă ziua de 1 Decembrie și sărbătoarea de Sfântul Andrei.

În ceea ce privește anul 2023, salariații trebuie să știe că vor avea parte de 12 zile libere legale.

Zile libere pentru bugetari și minivacanțe în 2023

În 2023, bugetarii vor avea parte de trei minivacanțe a câte 4 zile libere fiecare, în perioada 21 – 24 ianuarie 2023, 1 – 4 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023.

Zile libere ianuarie 2023:

Luni 2 ianuarie – a doua zi de Anul Nou;

Marți 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;

Zile libere aprilie 2023:

Vineri, 14 aprilie – Vinerea Mare;

Luni 17 aprilie – a doua zi de Paște;

Zile libere mai 2023:

Luni 1 mai – Ziua Muncii;

Zile libere iunie 2023:

Joi 1 iunie – Ziua Copilului;

Luni 5 iunie – a doua zi de Rusalii sau Pogorârea Sfântului Duh;

Zile libere august 2023:

Marți 15 august – Sfânta Marie;

Zile libere noiembrie 2023:

Joi 30 noiembrie – Sfântul Andrei;

Zile libere decembrie 2023:

Vineri 1 decembrie – Ziua Națională a României;

Luni 25 decembrie – prima zi de Crăciun;

Marți 26 decembrie – a doua zi de Crăciun.

Pentru anul 2023, sunt propuse alte trei zile libere, zile-punte care să facă legătura între sărbători legale și perioade de weekend.

Astfel, vor fi trei minivacanțe suplimentare pentru bugetari. Și angajații din mediul privat pot beneficia de aceste zile libere, prin decizie internă a firmelor.

Potrivit proiectului prezentat de Ministerul Muncii, este vorba despre zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august 2023.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sâmbătă: Salonul Internațional de Machete Statice Alba Iulia 2022, a XVI-a ediție, la Muzeul Național al Unirii

Publicat

Sâmbătă, 26 noiembrie, de la ora 12.00, se deschide Salonul Internațional de Machete Statice Alba Iulia 2022, a XVI-a ediție, la Muzeul Național al Unirii.

Vor fi prezentate miniaturile modeliștilor din România, Anglia, Bulgaria, Italia, Serbia și Ungaria, multe premiate în concursurile interne și internaționale. Acestea vor fi structurate pe categorii și scări, dar și pe perioade istorice.

Sunt prezente și lucrările confecționate de copiii de la Clubul Copiilor Valea Jiului și de la Palatul Copiilor Sibiu, în cadrul cercurilor de modelism locale.

În cadrul Salonului va fi și o secțiune de fotografii dedicată Aniversării a 60 de ani de serviciu operativ în cadrul Forțelor Aeriene Române a avionului Mig 21.

Evenimentul este organizat de Asociația Modelism Alba (AMA – IPMS România), în parteneriat cu Cercul Militar Alba Iulia, Machete.ro, Aerohistoria și Aripi Argintii, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia și cu sprijinul Consiliului Județean Alba.

Vezi PROGRAM COMPLET 1 Decembrie 2022 la Alba Iulia. Evenimentele organizate de Ziua Națională în Capitala UNIRII

Salonul va fi deschis până în 28 ianuarie 2023, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, în secțiunea Expoziții Temporare, de la etajul 2.

Evenimentul face parte din cadrul programului activităților Zilei Naționale a României de la Alba Iulia, la 104 ani de existență.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Mobilizare de excepție la Șpring, în sprijinul unor familii afectate de incendiu. Mesajul primarului Iulia Stănilă

Publicat

Primarul comunei Șpring, Iulia Stănilă, a dat detalii despre modul în care s-a mobilizat comunitatea, în cazul incendiului care a distrus casele a două familii.

Reamintim că aceasta a fost prima care a invervenit în timpul incendiului și a scos oamenii din casă și s-a asigurat că nimeni nu este rănit, până la ajungerea pompierilor.

Vezi VIDEO: Cum a reacționat Iulia Stănilă, primarul din Șpring, la izbucnirea unui incendiu. În acel moment dădea un interviu la PROTV

Iulia Stănilă a mulțumit celor care au trimis încurajări și care s-au mobilizat pentru a ajuta familiile afectate de incendiu: de la forțele de intervenție, la oameni care au donat bani, materiale și s-au implicat în refacerea imobilelor.

”Vreau să vă mulțumesc din suflet tuturor celor care mi-au transmis vorbe frumoase și încurajări, sunt sigură că oricare dintre dumneavoastră ar fi reacționat la fel. Este îngrozitor să vezi cum în 7-8 minute arde agoniseala a două familii care au muncit o viață, fără să ai vreo putere să oprești asta.

În această poveste tristă eroii au fost voluntarii și angajații SVSU Șpring împreună cu viceprimar, pompierii de la ISU Sebeș, ISU Alba, care s-au chinuit peste 4 ore să izoleze incendiul, vecinii care s-au implicat, domnii de pe ambulanță, agenții de poliție, toți!

Fiecăruia în parte le mulțumesc în numele familiilor (…)

De asemenea, la această oră (după o lună de la incendiu) ambele case sunt acoperite și refăcute parțial, datorită unor oameni EXTRAORDINARI, care au sponsorizat familiile (…)

Le mulțumesc din suflet că au răspuns prompt la apelul meu și au sprijinit cu drag cele două familii, Dumnezeu să le întoarcă binele înzecit!

Le mulțumesc cetățenilor care au deschis cu drag ușa consilierilor și a donat fiecare cât a putut, strângându-se (pe bază de semnătură și tabel) aproape 30.000 lei

Mulțumim primariei Șpring și CL Șpring care au aprobat ajutorul de urgență in valoare de 5000 lei pentru fiecare familie!

Mulțumim tuturor oamenilor cu suflet mare care s-au dus personal la cele două familii cu bani, produse sau obiecte necesare!

Împreună putem muta munții!”, a fost mesajul acesteia, pe Facebook.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax