Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Anchetatorii lui Berbeceanu, Mircea Hava și alți primari din Alba, beneficiarii modificării codurilor penale


Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecataOrdonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal va afecta, iremediabil, zeci de dosare în care sunt inculpate persoane din Alba. Cel mai răsunător dosar care ar putea fi afectat este cel al comisarului Traian Berbeceanu, în care sunt inculpaţi doi foşti procurori şi un poliţist. De asemenea, va scăpa si primarul Mircea Hava din Alba Iulia, care este vizat de pentru neglijenţă în serviciu.

În dosarul în care sunt judecaţi anchetatorii fostului comandant al BCCO Alba Iulia, principala acuzaţie este de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Fostul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, iar ex-procurorul Nicolaie Cean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Primii doi mai sunt judecaţi şi pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, dar, dacă va ”cădea” principala acuzaţie este posbil să ”dispară” şi acestea.

Ordonanţa mai prevede pedepsirea abuzului în serviciu, pe lângă limita financiară de 200.000 de lei, şi în cazul în care se produce ”o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare”. Această prevedere ar putea să nu îi exonereze pe cei trei în totalitate.

ioan muresan traian berbeceanuAceştia vor beneficia, însă, de reducerea semnificativă a limitei maxime a pedepsei, care a fost micşorată de la 7 ani la 3 ani. În prima instanţă, ÎCCJ i-a condamnat pe la 7 ani de închisoare pe Ioan Mureşan, 5 ani de închisoare pe Alin Muntean şi 2 ani de închisoare pe Nicolaie Cean, toate cu executare. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost achitat.

Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a solicitat, recent ca Guvernul să nu adopte ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal.

VEZI: Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte

mihaela deheleanFostul director de la APM Alba poate cere rejudecarea procesului Redefinirea abuzului în serviciu va fi benefică şi pentru fostul director al APM Alba, Mihaiela Mih Dehelean şi fostul director al companiei Cupru Min Abrud, Gheorghe Iordache. Ambii au fost condamnaţi definitiv, la sfârşitul lunii decembrie 2016, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ambii vor putea solicita rejudecarea procesului şi, foarte probabil, vor fi achitaţi.

VEZI:  Fosta şefă APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită

dosar pensiiUn proces care tocmai a intrat pe rolul unei instanţe din Alba va rămâne fără obiect, în condiţiile în care neglijenţa în serviciu va fi anulată total ca şi infracţiune în Codul Penal. Este vorba despre cei şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, trimişi în judecată în octombrie 2016. Ionel Mihăilă, director adjunct al instituţiei, alături de Viorica Popa, Smaranda Oltean, Eugenia Victoria Pitic, Victoria Gabor, Daniel Mircea Suciu şi Dan Corneliu Petcu sunt acuzaţi că au produs un prejudiciu total de 119.000 de lei.

Dosarul se află la Judecătoria Alba Iulia, pe masa judecătorului de cameră preliminară.

 

 

 

Tot pentru ”neglijenţă în serviciu” este vizat şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele PNL Alba şi vicepreşedinte naţional al partidului. Este vorba despre o ”rămăşiţă” a fostului dosar ”STP”, de la DNA Alba Iulia, privind acordarea unor subvenţii la transportul public din Alba Iulia.

OFICIAL: Primarul Mircea Hava și ceilalți 10 învinuiți în dosarul STP au fost scoși de sub urmărire penală de către DNA

Primarul a scăpat de infracţiunile de corupţie, dar a rămas cu suspiciunea privind comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, disjunsă de DNA şi trimisă pentru cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Reprezentanţii Societăţii de Transport Public Alba Iulia sunt suspecţi de înşelăciune.

Recent, IPJ Alba a solicitat Consiliului local Alba Iulia să precizeze dacă se constituie parte civilă în dosar. Instituţia a decis să ceară o expertiză financiară înainte de a lua o decizie.

În acelaşi dosar mai sunt vizaţi primarii din comunele Sîntimbru – Iancu Popa, Ciugud – Gheorghe Damian, Galda de Jos – Romulus Raica, Întregalde – Teodor Florea, Cricău – Emil Lupşan şi Ighiu – Traian Rusu.

Beneficii şi pentru zeci de jandrami acuzaţi de corupţie Redefinirea abuzului în serviciu afectează şi dosarul în care sunt judecaţi 31 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Jandarmeriei Alba, aflat pe rolul Curţii de Apel Militare din Bucureşti. Inculpaţii sunt judecaţi pentru fapte de fals intelectual, abuz în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Pe scurt, fosta conducere a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi angajaţi de la serviciul de contabilitate sunt acuzaţi că au eliberat 110 adeverinţe false de salariu pentru mai mulţi jandarmi cu ajutorul cărora au fost contractate credite bancare. La instanţa de fond a existat o singură condamnare cu executare.

Cele mai multe acuzaţii sunt la adresa lui Onac Herţa, care mai este judecat şi pentru omisiunea sesizării organelor judiciare, a membrilor asocierii infracţionale, precum şi a căpitanului Liviu Rusu, trimis în judecată şi pentru şantaj. Fostul comandant al instituţiei, Onac Herţa a fost condamnat cu suspendare, iar Rusu cu executare.

Redefinirea conflictului de interese poate afecta şi cauzele penale în care sunt vizaţi primarii PSD din Teiuş şi Lupşa. Primarul din Teiuş este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator, în valoare de circa 100.000 de lei. La Lupşa, edilul şi-a angajat soţia în primărie. Un alt dosar care va fi afectat este cel al fostului primar din Vinţu de Jos. Gheorghe Vlad şi al fostului contabil Valentin Nicolae Groza, care sunt acuzaţi că au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli ilegale în valoare de peste 100.000 de lei. De asemenea, doi poliţişti din Alba condamnaţi definitiv pentru abuz în serviciu vor putea solicita rejudecarea proceselor.

Agentul de poliţie Muntean Mihai Nicolae, împreună cu colegul său agentul de poliţie Lupea Ioan Sebastian, ambii din cadrul IPJ Alba şi-au încălcat atribuţiile de serviciu privind paza şi escorta inculpatului Simota Alin, aflat în stare de arest preventiv, acceptând propunerea acestuia de a se abate de la traseul stabilit, mergând în localitatea Petrila, judeţul Hunedoara, und ei-au facilitat o întâlnire cu membri familiei şi cu alte persoane.

Prevederea este favorabilă şi interlopului Alin Simota, condamnat la 6 luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în acest dosar.

Reamintim că Ordonanţa de urgență pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, adoptată în regim de urgență de Guvernul Grindeanu şi publicată în 1 februarie, în jurul orei 1.00, a intrat în vigoare de la această dată, cu excepţia prevederilor de la articolul 1, amânate pentru aplicare 10 zile, până în 11 februarie (cele privind abuzul în serviciu, conflictul de interese sau favorizarea infractorului).

Totodată, Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Condiţii de călătorie în Bulgaria, Grecia, Turcia și Croația. Unele state cer, la intrare, test PCR și pentru turiștii vaccinați

Publicat

Persoanele care călătoresc în Grecia nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul MAE. În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ.

Grecia- fără test PCR

Persoanele vor să își petreacă Paștele și 1 Mai în Grecia, nu mai au nevoie de test PCR la intrarea în ţară dacă au trecut două săptămâni de la data efectuării vaccinului anti-COVID, se arată pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe.

Vezi și LISTA GALBENĂ ACTUALIZATĂ a țărilor cu risc epidemiologic: EXCEPȚII la CARANTINA obligatorie pentru cei care vin din 60 de state

Turcia și Bulgaria- test PCR chiar dacă ai făcut vaccinul

În Bulgaria şi Turcia însă, călătorii trebuie să prezinte în continuare un test PCR negativ la intrarea în ţară, chiar dacă au făcut vaccinul împotriva COVID-19, scrie Ziarul Financiar, citat de Mediafax.

„Până la data de 26.04.2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană şi rutieră în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză şi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării şi a formularului PLF ori a dovezii de vaccinare (în limba engleză) cu unul dintre vaccinurile autorizate, cu condiţia să fi trecut minimum 14 zile de la rapel”, informează MAE.

De altfel, în Grecia se discută relaxarea unor măsuri de siguranţă sanitară începând cu data de 1 mai. În Bulgaria, pe de altă parte, testul PCR rămâne obligatoriu în ciuda vaccinului.

„Începând cu data de 29 ianuarie 2021 şi până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetăţenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii”, arată tot MAE.

Situaţia este similară şi pentru Turcia, unde, chiar şi vaccinaţi, turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în ţară. Potrivit surselor din turism, din cauza creşterii numărului de cazuri de infectare cu coronavirus, este posibilă înăsprirea măsurilor de acces în această ţară. Turcia şi Bulgaria se află ambele pe lista galbenă în acest moment, astfel că, la revenirea din aceste ţări, este necesară carantina, dacă turistul nu este vaccinat.

„Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia.

De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligaţia prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică şi persoanelor care intenţionează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă”, se arată pe site-ul MAE.

Bulgaria, Grecia şi Turcia sunt printre cele mai populare destinaţii în rândul turiştilor români, în condiţiile în care pandemia a tăiat elanul pentru deplasările pe distanţă mare.

Croația- doar cu certificat de vaccinare

În acest moment, alături de Grecia, şi Croaţia permite intrarea în ţară pe baza unui certificat de vaccinare împotriva Covid-19, dacă au trecut cel puţin 14 zile de la cea de-a doua doză de vaccin sau de la doza unică, în cazul vaccinului care se administrează într-o singură doză, potrivit site-ului MAE.

Slovenia- certificat de vaccinare

De asemenea, în Slovenia este suficientă prezentarea unui certificat de vaccinare anti-Covid-19, cu menţionarea unui termen de cel puţin şapte zile de la vaccinarea cu a doua doză de vaccin Pfizer/Biontech, cel puţin 14 zile de la a doua doză de vaccin Moderna sau cel puţin 21 de zile de la prima doză de vaccin AstraZeneca.

Începând de pe 20 aprilie 2021, vaccinul va fi suficient pentru a intra şi în Maldive, nemaifiind necesar un test PCR negativ.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO VIDEO ACCIDENT GRAV pe A1, Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu: O dubiță cu 8 persoane implicată

Publicat

Un grav accident de circulație a avut loc vineri, în jurul orei 07.00, pe autostrada A1, sensul de mers Sebeș – Deva, pe raza localității Aurel Vlaicu. 

Potrivit ISU Alba, este vorba despre un autoturism (o dubiță) cu opt persoane.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș alături de colegii lor din Orăștie cu mai multe autospeciale.

UPDATE: 7.30 – La ajungerea pompierilor militari la locul accidentului, erau 8 victime care au nevoie de asistență medicală dintre care 3 în stare bună la o prima evaluare și 5 victime cu traumatisme care cel mai probabil vor fi transportate la spital.

UPDATE: 8.01: Dupa evaluarile medicale ulterioare 7 dintre pasageri vor fi transportați la spitale, iar o persoană va rămâne la fața locului. Toate victimele au fost conștiente și cooperante, au transmis reprezentanții ISU Alba.

Știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Graffiti gigant pe blocul ”280” din Alba Iulia. Proiect inedit legat de întoarcerea la natură

Publicat

O latură a blocului ”280” din Alba Iulia va fi decorată cu un graffiti gigant, realizat de cunoscutul artist stradal „IRLO”. 

Mai exact, pe partea laterală a blocului de deasupra băncii BRD va fi realizat un graffiti de aproape 30 de metri înălțime și 9 metri lățime. 

Proiectul aparține Asociației XEO din Alba Iulia care a câștigat un grant din partea unui supermarket. Banii pentru proiect sunt integral asigurați de proiectul câștigat de tinerii din Alba Iulia.

Mai mult de atât, pe lângă vopseaua care se folosește de obicei în desenele graffiti de mari dimensiuni, artistul va folosi o vopsea purificatoare de aer, care garantează faptul că 100 de metri pătrați vopsiți cu vopseaua respectivă sunt echivalenți cu 100 de metri pătrați de pădure plină de copaci. Ideea proiectului este ca aproximativ 250 de metri pătrați să fie acoperiți cu vopseaua respectivă.

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Exemplu de lucrare realilzată de Irlo (foto: facebook.com/irlo.neaparat)

Desenul va reda viziunea artistului pe tema întoarcerii vieții urbane sufocate de de poluare și zgomot, spre natură curată și purificatoare.

Cel mai probabil, schița va fi gata în prima parte a lunii mai, au precizat pentru alba24.ro, reprezentații XEO Alba Iulia.

Desenul va fi gata undeva la sfârșitul lunii iulie.

Cu ce bani contribuie Primăria Alba Iulia

Potrivit unui hotărâri ca va intra la vot în viitoare ședință de Consiliu Local, inițiat de primarul Gabriel Pleșa, Primăria trebuie să contribuie cu o sumă de maxim 15.000 de lei, cheltuieli cu asigurarea platformei de ridicare pentru artistul graffiti, punerea în valoare a picturii și realizarea unui video cu rezultatul proiectului.

sursa foto: Facebook – Irlo Doidoi

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Vânzările de automobile ”verzi” în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut. Europenii preferă încă mașinile hibride

Publicat

masini-electrice

În 2020, pentru prima dată, în Europa au fost vândute mai multe vehicule electrificate noi decât în China. Un studiu arată că cele două pieţe regrupează peste 70% dintre cele 9,9 milioane autoturisme electrificate vândute până acum.

Vânzările de automobile electrice şi hibride în Uniunea Europeană s-au triplat anul trecut, depăşind pragul de un milion de unităţi şi fiind responsabile pentru mai mult de 10% din numărul total de vehicule vândute, arată datele publicate de Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Europa şi China domină piaţa mondială pentru autoturisme electrice, dar cu toate acestea sunt foarte puţine vehicule electrificate pe drumurile de pe mari pieţe precum Rusia, America Latină şi Africa, arată un studiu efectuat de Munich Mobility Show, informează Reuters.

Munich Mobility Show, succesorul îmbunătăţit al Salonului auto de la Frankfurt, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, a examinat datele privind înmatriculările de vehicule din mai multe surse şi a descoperit că, în 2020, China avea 4,2 milioane de vehicule electrice în circulaţie, Europa avea 3,2 milioane şi SUA aproximativ 1,7 milioane.

Vânzările de vehicule electrice noi au crescut pe toate marile pieţe în 2020, în pofida pandemiei de coronavirus, cu excepţia pieţei din SUA unde vânzările au scăzut cu 6%.

În condiţiile în care 80% dintre vehiculele electrificate vândute până acum în China şi 79% din cele vândute în SUA sunt modele electrice pe bază de baterie, în cazul Europei (incluzând şi ţările EFTA) ponderea este de doar 54%, ceea ce înseamnă că vechiul continent est în continuare mult prea dependent de vânzările de automobile hibride.

De asemenea, studiul Munich Mobility Show arată că există diferenţe mari la nivel mondial în deţinerea de automobile electrice. De exemplu, în Norvegia, o ţară cu cinci milioane de locuitori şi un sprijin puternic pentru autoturismele electrice, un număr de 433.609 de autoturisme electrice au fost vândute până acum după ce, în 2020, au fost vândute peste 105.000 de noi exemplare. În schimb, în Rusia, o ţară cu aproximativ 145 de milioane de locuitori, anul trecut au fost vândute doar 1.760 de autoturisme electrificate.

De asemenea, înmatriculările de autoturisme electrice în America de Sud, un continent cu o populaţie de peste 420 milioane de locuitori, au fost mai mici de 18.000 de unităţi în 2020. În cazul Africii, un continent cu 1,2 miliarde locuitori, înmatriculările de autoturisme electrice au fost limitate exclusiv la Africa de Sud, şi aici s-au cifrat la doar 1.509 de autoturisme.

În România, numărul autoturismelor prietenoase cu mediul s-a situat, la finele anului 2020, la 8.902 unităţi, în creştere cu 33,3% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019, când erau înregistrate 6.678 de exemplare, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA).

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate