Eveniment
Anchetatorii lui Berbeceanu, Mircea Hava și alți primari din Alba, beneficiarii modificării codurilor penale
Ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal va afecta, iremediabil, zeci de dosare în care sunt inculpate persoane din Alba. Cel mai răsunător dosar care ar putea fi afectat este cel al comisarului Traian Berbeceanu, în care sunt inculpaţi doi foşti procurori şi un poliţist. De asemenea, va scăpa si primarul Mircea Hava din Alba Iulia, care este vizat de pentru neglijenţă în serviciu.
În dosarul în care sunt judecaţi anchetatorii fostului comandant al BCCO Alba Iulia, principala acuzaţie este de abuz în serviciu şi complicitate la această infracţiune. Fostul şef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureşan şi ofiţerul de poliţie Alin Muntean sunt judecaţi pentru abuz în serviciu, iar ex-procurorul Nicolaie Cean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Primii doi mai sunt judecaţi şi pentru represiune nedreaptă şi fals intelectual, dar, dacă va ”cădea” principala acuzaţie este posbil să ”dispară” şi acestea.
Ordonanţa mai prevede pedepsirea abuzului în serviciu, pe lângă limita financiară de 200.000 de lei, şi în cazul în care se produce ”o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare”. Această prevedere ar putea să nu îi exonereze pe cei trei în totalitate.
Aceştia vor beneficia, însă, de reducerea semnificativă a limitei maxime a pedepsei, care a fost micşorată de la 7 ani la 3 ani. În prima instanţă, ÎCCJ i-a condamnat pe la 7 ani de închisoare pe Ioan Mureşan, 5 ani de închisoare pe Alin Muntean şi 2 ani de închisoare pe Nicolaie Cean, toate cu executare. Comisarul şef Traian Berbeceanu a fost achitat.
Fostul şef al BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a solicitat, recent ca Guvernul să nu adopte ordonanţa de urgenţă privind modificarea Codului Penal.
VEZI: Traian Berbeceanu, ACHITAT, iar fostul şef DIICOT Alba, Ioan Mureşan, CONDAMNAT la 7 ani de închisoare cu executare. Decizie la Înalta Curte
Fostul director de la APM Alba poate cere rejudecarea procesului Redefinirea abuzului în serviciu va fi benefică şi pentru fostul director al APM Alba, Mihaiela Mih Dehelean şi fostul director al companiei Cupru Min Abrud, Gheorghe Iordache. Ambii au fost condamnaţi definitiv, la sfârşitul lunii decembrie 2016, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ambii vor putea solicita rejudecarea procesului şi, foarte probabil, vor fi achitaţi.
VEZI: Fosta şefă APM Alba, Mihaela Dehelean-Mih, condamnată definitiv la 3 ani închisoare cu suspendare. A scăpat de acuzaţia de luare de mită
Un proces care tocmai a intrat pe rolul unei instanţe din Alba va rămâne fără obiect, în condiţiile în care neglijenţa în serviciu va fi anulată total ca şi infracţiune în Codul Penal. Este vorba despre cei şapte funcţionari de la Casa de Pensii Alba, trimişi în judecată în octombrie 2016. Ionel Mihăilă, director adjunct al instituţiei, alături de Viorica Popa, Smaranda Oltean, Eugenia Victoria Pitic, Victoria Gabor, Daniel Mircea Suciu şi Dan Corneliu Petcu sunt acuzaţi că au produs un prejudiciu total de 119.000 de lei.
Dosarul se află la Judecătoria Alba Iulia, pe masa judecătorului de cameră preliminară.
Tot pentru ”neglijenţă în serviciu” este vizat şi primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, preşedintele PNL Alba şi vicepreşedinte naţional al partidului. Este vorba despre o ”rămăşiţă” a fostului dosar ”STP”, de la DNA Alba Iulia, privind acordarea unor subvenţii la transportul public din Alba Iulia.
OFICIAL: Primarul Mircea Hava și ceilalți 10 învinuiți în dosarul STP au fost scoși de sub urmărire penală de către DNA
Primarul a scăpat de infracţiunile de corupţie, dar a rămas cu suspiciunea privind comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu, disjunsă de DNA şi trimisă pentru cercetare la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.
Reprezentanţii Societăţii de Transport Public Alba Iulia sunt suspecţi de înşelăciune.
Recent, IPJ Alba a solicitat Consiliului local Alba Iulia să precizeze dacă se constituie parte civilă în dosar. Instituţia a decis să ceară o expertiză financiară înainte de a lua o decizie.
În acelaşi dosar mai sunt vizaţi primarii din comunele Sîntimbru – Iancu Popa, Ciugud – Gheorghe Damian, Galda de Jos – Romulus Raica, Întregalde – Teodor Florea, Cricău – Emil Lupşan şi Ighiu – Traian Rusu.
Beneficii şi pentru zeci de jandrami acuzaţi de corupţie Redefinirea abuzului în serviciu afectează şi dosarul în care sunt judecaţi 31 de angajaţi şi foşti angajaţi ai Jandarmeriei Alba, aflat pe rolul Curţii de Apel Militare din Bucureşti. Inculpaţii sunt judecaţi pentru fapte de fals intelectual, abuz în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals, asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Pe scurt, fosta conducere a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba şi angajaţi de la serviciul de contabilitate sunt acuzaţi că au eliberat 110 adeverinţe false de salariu pentru mai mulţi jandarmi cu ajutorul cărora au fost contractate credite bancare. La instanţa de fond a existat o singură condamnare cu executare.
Cele mai multe acuzaţii sunt la adresa lui Onac Herţa, care mai este judecat şi pentru omisiunea sesizării organelor judiciare, a membrilor asocierii infracţionale, precum şi a căpitanului Liviu Rusu, trimis în judecată şi pentru şantaj. Fostul comandant al instituţiei, Onac Herţa a fost condamnat cu suspendare, iar Rusu cu executare.
Redefinirea conflictului de interese poate afecta şi cauzele penale în care sunt vizaţi primarii PSD din Teiuş şi Lupşa. Primarul din Teiuş este acuzat că a semnat 10 contracte cu firma la care a fost asociat şi administrator, în valoare de circa 100.000 de lei. La Lupşa, edilul şi-a angajat soţia în primărie. Un alt dosar care va fi afectat este cel al fostului primar din Vinţu de Jos. Gheorghe Vlad şi al fostului contabil Valentin Nicolae Groza, care sunt acuzaţi că au angajat, înregistrat şi efectuat cheltuieli ilegale în valoare de peste 100.000 de lei. De asemenea, doi poliţişti din Alba condamnaţi definitiv pentru abuz în serviciu vor putea solicita rejudecarea proceselor.
Agentul de poliţie Muntean Mihai Nicolae, împreună cu colegul său agentul de poliţie Lupea Ioan Sebastian, ambii din cadrul IPJ Alba şi-au încălcat atribuţiile de serviciu privind paza şi escorta inculpatului Simota Alin, aflat în stare de arest preventiv, acceptând propunerea acestuia de a se abate de la traseul stabilit, mergând în localitatea Petrila, judeţul Hunedoara, und ei-au facilitat o întâlnire cu membri familiei şi cu alte persoane.
Prevederea este favorabilă şi interlopului Alin Simota, condamnat la 6 luni cu executare pentru instigare la abuz în serviciu în acest dosar.
Reamintim că Ordonanţa de urgență pentru modificarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, adoptată în regim de urgență de Guvernul Grindeanu şi publicată în 1 februarie, în jurul orei 1.00, a intrat în vigoare de la această dată, cu excepţia prevederilor de la articolul 1, amânate pentru aplicare 10 zile, până în 11 februarie (cele privind abuzul în serviciu, conflictul de interese sau favorizarea infractorului).
Totodată, Executivul a transmis Parlamentului un proiect de lege privind graţierea unor pedepse, solicitând procedură de urgenţă.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News