Connect with us
Advertisement

Economie

Angajații cu vechime mai mare de doi ani nu vor mai putea fi plătiți cu salariul minim. Când se aplică prevederea din Codul Muncii

Foto: Michal Jarmoluk/Pixabay

Publicat

Anul 2023 este ultimul în care patronii își mai pot plăti angajații mai vechi de doi ani cu salariul minim, conform unei prevederi introduse în Codul Muncii.

Angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților stabilite la nivelul minim, după o perioadă de activitate de cel mult doi ani. Prevederea a fost introdusă în Codul Muncii la sfârșitul anului 2021 și se aplică de la 1 ianuarie 2024. Chiar dacă salariul minim brut a fost majorat la 3000 de la 1 ianuarie 2023, și pentru angajații care au avut salariul minim anterior acestei date va trebui să le fie aplicată majorarea.

Patronii nu mai pot menține angajații la salariul minim mai mult de 2 ani

Această prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2022, ceea ce înseamnă că la începutul lui 2024 angajații mai vechi trebuie să aibă o majorare salarială.

”Începând cu data de 1 ianuarie 2022 , salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, de la momentul încheierii contractului individual de muncă.

După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază  superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Prevederile se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă, perioadă de maxim 24 de luni fiind calculată începând cu data de 1 ianuarie 2022.

După expirarea perioadei respective, acesta va fi plătit cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată se precizează în Codul Muncii.

„Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară.

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei, scrie antena3.ro

Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţa salariaţilor prin grija angajatorului”, se mai arată în Codul muncii.

Unul din trei români este plătit cu salariul minim pe economie

Astfel, din 2024 angajatorii vor fi obligați să majoreze salariile acestor angajați la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi în vigoare la 1 ianuarie 2024.

„Majorarea se va aplica atât salariaților cu contracte individuale de muncă nou-încheiate, cât și pentru cei cu contracte aflate în derulare.

În acest mod, există egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de muncă, indiferent de data încheierii acestora.

Precizăm că această majorare face obiectul unui act adițional. Astfel, chiar dacă este impusă prin lege, doar majorarea în sine constituie obiectul obligației conform actului normativ, dar valoarea efectivă a salariului se va stabili prin negociere între părți.

Ca urmare, fiind o modificare a unui element esențial al contractului de muncă, este nevoie de întocmirea unui act adițional semnat de ambele părți”, potrivit inspectiamuncii.ro.

De la 1 ianuarie 2023, inclusiv în firmele private, salariul minim de bază a crescut de la 2.550 de lei la 3.000 de lei brut.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement