Economie
Angajații din IT, construcții și agricultură vor fi obligați să contribuie la Pilonul 2 de pensii. Facilitățile fiscale, eliminate
Angajații din IT, construcții și agricultură vor fi obligați să contribuie la Pilonul 2 de pensii: Facilitățile fiscale aplicabile în sectorul construcțiilor, sectorul agricol și IT sunt eliminate din noua ordonanță ”trenuleț”. A fost eliminată inclusiv excepția de la contribuțiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii.
Astfel, aproape 1 milion de salariați revin cu contribuțiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le rețină și să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaților.
- ”Se propune eliminarea facilităţilor fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcţii, agricol şi industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025” se arată în document.
Ministerul Finanţelor a publicat duminică ordonanța „trenuleț”. Documentul, în varianta oficială, a fost pus în transparență, iar măsurile pe care le cuprinde vor trebui puse în aplicare de la 1 ianuarie.
Documentul care include măsurile de austeritate va fi adoptată luni. Ea conține măsuri pentru stoparea creșterii cheltuielilor statului în 2025, precum suspendarea angajărilor la stat, înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor, eliminarea voucherelor de vacanță și a primelor la bugetari.
„Ordonanța trenuleț” este un termen neoficial utilizat în România pentru a descrie o ordonanță de urgență emisă de Guvern, care include un set amplu de măsuri fiscal-bugetare și modificări legislative, adoptate de obicei la sfârșitul anului.
Document AICI: Ordonanta trenulet
Impactul creșterii impozitului pe dividende și al reducerii plafonului pentru microîntreprinderi
Impozitul pe dividende
Începând cu 1 ianuarie 2025, cota de impozit pe dividende va fi 10% din suma dividendelor brute distribuite, plătită de persoanele juridice române. Aceasta se declară și se plătește până la data de 25 a lunii următoare distribuirii.
Impact: Creșterea impozitului pe dividende de la 8% la 10% va majora costurile fiscale pentru investitori și asociați care obțin venituri din dividende.
Plafonul pentru impozitul pe profit
Microîntreprinderile vor rămâne eligibile pentru regimul de impozitare specific dacă realizează venituri care nu depășesc 250.000 de euro în 2025.
Începând cu 1 ianuarie 2026, acest plafon va scădea la 100.000 de euro
Impact: Reducerea plafonului pentru microîntreprinderi va determina mai multe firme să plătească impozit pe profit în loc de impozitul specific, crescând astfel povara fiscală pentru aceste companii.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 30.12.2024 at 11:12
Bine vă fac, năcădăilor de votanţi, aţi pus botul la toate minciunile lor, acum ciocu mic şi la muncă.
Doina
miercuri, 01.01.2025 at 19:52
E corect. Pensiile de peste 2000 lei au fost impozitate, iar salariile IT de o medie de 15000 lei nu, a fost corect?