Eveniment
Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite, de la 1 ianuarie 2024. Proiect controversat, depus la Senat
Angajații din mediul privat ar putea rămâne fără zile libere plătite în afara concediului legal de 20 de zile. Concret, ar fi vorba despre eliminarea celor 15 zile libere legale pe care le au în prezent.
Potrivit Antena 3, parlamentarii pregătesc schimbări în ceea ce privește zilele libere pe care românii, care lucrează în mediul privat, le vor avea.
Motivul ar fi acela că ar exista antreprenori privați care s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante.
Așa că, un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere sau compensarea lor cu deduceri sau facilități fiscale.
Proiectul a fost depus deocamdată la Senat, dar dacă va trece de Parlament, se va aplica începând cu 1 ianuarie 2024.
Ce prevede legea
La primul articol, parlamentarii sugerează ideea că ar trebui modificat art. 139 (1) din Codul muncii astfel încât să fie interzisă majorarea numărului de libere legale fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați, scrie Avocatnet.ro.
„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.
Mai departe, este definit angajatorul din mediul privat ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, precum și ce ar presupune măsurile compensatorii:
„Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.
Proiectul este deja controversat pentru modul în care a fost scris și pentru faptul că intră în conflict cu codul muncii.
Care sunt zilele libere legale
Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează mai sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- 6 și 7 ianuarie;
- 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
- Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paștelui;
- prima și a doua zi de Paști;
- 1 mai;
- 1 iunie;
- prima și a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
- 1 Decembrie;
- prima și a doua zi de Crăciun;
- două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Atenție: Proiectul de lege pentru interzicerea acordării de zile libere pentru angajații la privat nu este aplicabil, fiind doar la nivelul de propunere.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
pilu
luni, 17.04.2023 at 09:50
Bine că vă preocupă mediul privat, că la stat chiar dacă nu se dau, probabil, nu e cazul că sunt doi, trei pe un post la frecat menta cu iz de partid.
marius
luni, 17.04.2023 at 10:50
se trezesc cite unii si nu au ce face si spun aiureli pe care nici un copil de 10 ani nu cred,cea ce vor sa faca este neconstitutional
Petru
luni, 17.04.2023 at 11:53
Suferă hoții pierderi grele, că salariile pe care le dau sunt de mizerie .
pilu
luni, 17.04.2023 at 13:07
PETRU
Salariile pe care le dau sunt muncite, nu ca la stat, din banii noştrii, care au fost făcuţi tot la privat. Oricum am da-o, ajungem ca pe vremea lui Ceauşescu, partidul e în toate.
Sebastian
luni, 17.04.2023 at 16:07
hmm antena 3, cea mai jegoasă sursă de informare, sigur s-au inspirat dintr-un joc video 😂😂😂
Cecilia
luni, 17.04.2023 at 16:09
Zilele libere nu se platesc daca se sta acasa. De unde zile libere platite? Probabil ca la stat sunt platite zilele libere?!?
dolfi
luni, 17.04.2023 at 16:11
pai si de ce nu se poate sti acel „grup de investitori privati”? e ca „niste cetateni ingrijorati” de pe vremea lu ceausescu?
Sa li se dea numele, ca sa stie oamenii sa nu mai lucreze la ei in veci pururi! si-atunci n-au decat sa-si bage bilantu anual in partea dosala, pe latime.
s)(s
luni, 17.04.2023 at 16:34
Hai tinerii frumosi si liberi, sclavi ai multinationalelor pe salariul minim, sa va vedem iar in strada….cine e acum de vina, pe care vi se mai spune si acum sa-l dati jos ? Pe Dragea sau pe Ponta ? …..aaa am uitat, astia nu mai sunt la putere de cativa ani buni, dar nu-i nimic, voi tot o sa mainifestati ca sa-i dati jos ! …sau poate ca totusi e Putin de vina ?
Ionut
miercuri, 19.04.2023 at 22:49
Sa ne scoată toate zilele și pe cele de concediu sa muncim non stop niște idioti