Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Angajații instituțiilor de Justiție din Alba, ”o fostă familie fericită”. Discuție cu liderii grefierilor


Publicat

Alba Iulia este un centru regional important în ceea ce privește Justiția și instituțiile ei. În contextul recent creat de protestele grefierilor din România, Asociația ”Justiția Pro Cetățean” a realizat o discuție amplă cu Adrian Mircea Dondoș – grefier la Curtea de Apel Alba Iulia și președinte al Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” Alba, și Raul-Nicolae Ban grefier la Judecătoria Alba Iulia și vicepreședinte al aceluiași sindicat.

Nivel de salarizare mic, muncă multă, spații mici de lucru, computere vechi și multe alte elemente de culise ale acestei munci, aflăm din acest interviu. Cei doi au fost întrebați chiar și despre cazul unei colege de la Alba care s-a sinucis, o tragedie la care ar putea fi luat în calcul și surmenajul la locul de muncă.

Reporter: De la protestele din 2016 și până la cele mai recente, ce schimbări au fost aduse la statutul grefierilor?

Ban Raul-Nicolae: Schimbări nu s-au adus din 2004, au fost mici modificări în sensul că din 2004 până în 2009 s-a introdus pensia de serviciu, iar în 2009 această pensie s-a scos, fiind reintrodusă în 2015, dar nu a fost în același fel deoarece a fost introdusă limita de vârstă, nefiind la fel ca în 2009. S-au mai făcut mici modificări dar în esență el (Legea 130/2015 de modificare a Legii 567/2014) a rămas același: fără drepturi pentru personalul specializat din instanțe, doar cu obligații; deschide o poartă unor regulamente de ordine interioară care sunt actualmente în vigoare – primul in 2005, modificat în 2015 pune grefierul practic în genunchi, nu are drepturi, doar obligații. Pe de altă parte angajatorii, ordonatorii de credite au doar drepturi. Dacă vă uitați în regulament la ordonatorul terțial de credite și la ordonatorul principal nu o să găsiți obligații, o să găsiți drepturi și la capitolul obligații o să găsiți doar recomandări fără nici un fel de sancțiuni.

Ce s-a întâmplat acum a fost o încercare de stopare a unui abuz cu privire la salarizarea noastră, de asta oamenii s-au revoltat. Concret salariile noastre nu sunt calculate, bine se aruncă ”pisica moartă din ograda unora spre ceilalți”, tipic românesc.

Adrian Mircea Dondoș: De la minister spre angajatori, ministerul pur și simplu și-a luat orice mână de pe noi, lăsând la latitudinea Curților de Apel modalitatea de calcul salarial, prin urmare fiind o varietate de formule,  o varietate de interpretari a legii salarizării, fiecare curte în principiu a calculat cum a crezut de cuviință.

Adrian Mircea Dondoș: Spre surprinderea noastră, bineînțeles că avem și noi cunoștințe despre deciziile de salarizare a celorlalte curți. Diferențele sunt majore, în sensul că legiuitorul permite angajatorului să facă bine personalului auxiliar sau dacă dorește, să facă ”rău”, în sensul de a-i diminua salariul. Prin urmare unele curți au ales să facă bine spre avantajul și surpinderea noastră. Avantajul este că putem contesta decizia Curții de Apel Alba Iulia. Aspectul care este de neînțeles constă în modalitatea de calcul, diferită de la angajator la angajator, având în vedere și decizia Curții Constituționale privind salarizarea unitară a angajațiilor din cadul aceleiași instituții.

Ban Raul-Nicolae: Cei 34 de angajatori pe care îi avem nu au o obligativitatea de a calcula unitar salariile, asta înseamnă că fiind 34, pot calcula în 34 de feluri. De aici apar disesiunile, unii calculează cu diferențe mai mici, alții cu diferențe mai mari.

Adrian Mircea Dondoș: Și la Curtea de Apel Alba Iulia diferențele sunt substanțiale față de alte curți. Ori majorarea nu este conform legii ori scăderea salarială este destul de mare.

R.: Considerați că statutul grefierilor trebuie schimbat din cel de personal auxiliar într-unul care participă direct la înfăptuirea justiției?

Ban Raul-Nicolae: Denumirea de auxiliar a fost introdusă fără consultarea noastră.

Adrian Dondoș: Prin prisma atribuțiilor grefierilor, aceștia fac parte din actul de justiție, fără personalul auxiliar actul de justiție nu poate fi înfăptuit, nu se poate ține o sedință de judecată, dacă noi nu participam în mod efectiv. Munca noastră duce la înfăpturirea actului de justiție, binînțeles în colaborare cu magistrații. Nu înțeleg de unde opinia că nu participăm la înfăptuirea actului de justiție.

”Personal lucrez pe un calculator din 2007”

R.: Noi asta încercăm să aducem în atenția cititorilor că, fără grefieri, actul de justiție nu poate avea loc. În media nu este explicat corect termenul de auxiliar și profesia grefierului.

Adrian Mircea Dondoș: Aici poate v-ar ajuta dacă ați cunoaște atribuțiile grefierilor de orice natură ar fi ei, stabilite prin regulamente (le puteți insera în articol ca opinia publică să le vadă.) Până și interdicțiile sunt aceleași ca și la magistrați.

Ban Raul Nicolae: Incompatibilitățile și interdicțile sunt aceleași ca a magistraților, însă salarizarea nu este aceiași. Noi am pornit undeva din anii 90 cu 80% din salariul magistraților, proporția aceasta a scăzut, iar în 2004 a ajuns a 25%. Trendul este în scădere, noi ne depărtăm de magistrați, deși cantitatea de obligații este mult, mult mai mare, procesul de transfer al atribuțiilor din sarcina magistraților înspre grefieri în proporție de 90% s-a încheiat, dar el continuă – avem delegare de atribuții, dar asta nu se vede în salarizare.

O altă problemă foarte gravă este cea a orelor suplimentare. O estimare generală la nivel de România, începând cu 2010, era de 1 milion de ore suplimentare pe an. Practic statul face acum o economie cu noi, neangajând personal suficient.

Dacă tot vorbim de ”Justiția Pro Cetățean”, cetățeanul are dreptul la o justiție așa cum își dorește el, însă bețe în roate se pun chiar din partea guvernanților, care nu angajează personal suficient. Personal care este angajat probabil nu numai că nu face față la cerințe dar nu are materiale de lucru, are echipamente învechite, eu personal lucrez pe un calculator din 2007.

Adrian Mircea Dondoș: Fără să mai vorbim despre spații, unde stăm 4 într-un birou, înghesuiți în câțiva metri pătrați. Natura acestei meserii nu poate fi normată, nu îi poți impune un număr de dosare pe zi.

Ban Raul-Nicolae: Există o tentativă reușită de normare a muncii pentru magistrați. Pentru magistrați s-a reușit, pentru noi nu. Nu știu dacă există voință politică să se facă această normare. Eu zic că s-ar putea face daca s-ar avea în calcul anumiți factori, anumiți parametri. Ar putea degreva mult instanțele de judecată dacă s-ar ști exact ce se face în concret de către grefier. Orele suplimientare nu se contabilizează, se refuză contabilizarea lor de către angajator.

”O grefieră s-a sinucis. Anchetă la Parchet”

R.: În anul 2016 o grefieră din Alba s-a sinucis. În țară au fost cazuri asemănătoare, acest fapt fiind pus pe seama suprasolicitării. Cum comentați?

Ban Raul-Nicolae: Poate fi pus pe seama suprasolicitării, este o anchetă la parchet. Multe nu putem comenta pe subiectul acesta până la terminarea anchetei, însă cu siguranță fiind un grefier nou, probabil suprasolicitarea și-a spuns cuvântul și în cazul ei.

R.: Considerați ca volumul mare de lucru poate fi diminuat?

Ban Raul-Nicolae: Volumul poate fi diminuat prin angajarea de personal si prin modernizarea tehniciilor de lucru.

R.: Referitor la tehnic, am scris săptămâna trecută un articol despre sistemul on line de arhivare a dosarelor și vizualizare a lor.  Și munca grefierilor ar fi diminuată după implementarea sistemului.
Adrian Mircea Dondoș: Din punctul meu de vedere nu ar avea cum să diminueze munca grefierului pentru ca ar fi nevoie de o persoană în plus pentru introducerea actelor în sistem.

Ban Raul-Nicolae: Sunt niște instanțe pilot care nu sunt prezente în toată țara, se scanează toate documentele care intră în instanță, să se creeze un sistem prin care justițiabilul să ia contact online cu dosarul.

Adrian Mircea Dondoș: Ține de transparența actului de jusțitie.

Ban Raul-Nicolae: În momentul în care s-a introdus, nu s-au căutat și resursele umane pentru acest lucru și practic a fost o împovărare a personalului din instantele respective. Și în momentul în care se va implementa în toată țara va fi o împovărare deoarece trebuie o persoană care să scaneze și să introducă datele, e nevoie de personal.

”Împreună cu magistrații, eram o familie fericită. În 2004 s-a produs un divorț”

R.: Dacă am vizualiza justiția ca pe o familie am observa ca grefierii sunt ruda mai din spatele familiei. De ce?

Adrian Mircea Dondoș: Nu s-a dorit și nu se dorește ca munca grefierului să fie evidențiată, să fie recunoscută. Actul de justiție nu este înfăptuit doar de magistrați, iar justițiabilii se pot convinge de acest lucru când au o problemă juridică și apelează la profesionalismul grefierului registrator, arhivar sau de ședință.

Ban Raul-Nicolae: Legat de noțiunea de familie aș dori să fac o structurare în timp a evoluției famililiei.

Am fost în Legea 92/1992 împreună cu magistrații, atunci puteam să zicem că suntem o familie fericită. În 2004, prin Legea 567 s-a produs un divorț în sensul că personalul auxiliar și conex a primit Legea 567/2004, magistrații Legea 303/2004, sistemul judiciar și CSM Legea 304 și Legea 307 din 2004, unde grefierii erau considerați mașini, unelte fără nici un drept cu privire la sistem, deși noi suntem categoria majoritară din sistem.

În acel moment exista un raport de 1 la 3, un magistrat – trei persoane auxiliare, acum avem aproape 7000 de magistrați și 8000 personal conex, raportul a ajuns la aproape 1 la 1. Vedeți cât s-a diminuat, nu s-au mai făcut angajari suficiente pentru acest personal auxiliar.

Grefierii, ca număr, aparent au crescut, sunt mai mulți decât magistrații în raportul acesta. Proporția  a scăzut de la 1 la 3, la 1 la 1 în condițiile în care volumul de muncă a crescut de 10 ori. V-am vorbit de trecerea de la atibuțiile magistraților la grefieri în timp. Peste 90% au fost transferate în sarcina grefierilor, adică grefierii au căpătat noi sarcini fără să se reflecte aceste sarcini în cuantumul salariului.

Nu le-a crescut cu nimic salariul, din potrivă le-a scăzut. De aici pleacă si nemulțumirea, corborat și cu orele suplimentare și cu problemele care se cronicizează în timp, deoarece nu se rezolvă nimic.

Ne judecăm în continuare cu angajatorii noștri de fiecare dată când apare câte o lege de salarizare pentru că, de bună voie nu ni se dau drepturile pe care le avem și de aici vede justițiabilul o continuă ”hârâială” între noi și angajatori, pe care noi nu o dorim, dar la care suntem nevoiți să luăm parte și să o acceptăm și promovăm pentru că, practic se produc niște abuzuri și trebuie să reacționăm.

Să nu își închipuie justițiabilul că familia aceasta se înțelege foarte bine.

 

R.: Mare parte dintre studenții care termina facultatea de drept merg în special către profesia de avocat și magistrat. De ce nu vin și înspre grefieri mulți dintre ei?

Ban Raul-Nicolae: Vin și înspre grefieri. La grefieri avem grefieri cu studii medii și grefieri cu studii superioare, care fac același lucru. De ce există împarțeala asta și de ce există situația asta? Nu pentru că o dorim, ci pentru că angajatorul o dorește, pentru a ne plasa salarial în acea grila cumva inferiori. E un paradox ca pentru a accede în școala națională de grefieri ai nevoie de studii superioare juridice. Sistemul acesta necesită juriști. Posturile sunt ocupate de juriști, chiar posturile cu studii medii sunt ocupate de oameni cu studii superioare, însă posturile respective nu s-au transformat în posturi cu studii superioare tocmai ca sa fim pastrați la un nivel salarial scăzut. Dacă guvernul ar da o salarizare corespunzătoare acestei categorii profesionale ar mai stinge din litigiile pe care noi le avem.

R.: Informațiile de acest gen nu apar în media, de ce?

Ban Raul-Nicolae: Nu apar pentru ca nu se cunoaște realitatea din sistem. Numai daca intervievați pe cineva din sistem care dorește să discute cu dumneavoastra puteți să aflați dedesubturile.

R.: Ce le recomandați studenților la Drept și ce cale să urmeze după terminarea studiilor?

Ban Raul-Nicolae: Să meargă pe calea pe care și-o doresc, să aibă în plan exact ceea ce vor să facă: dacă doresc neapărat magistratură, avocatură. Dacă doresc să ocupe o funcție de grefier să se pregătească cu multă, multă rabdare și să se documenteze înainte să intre în sistem, pentru că afară este vopsit gardul înauntru leopardul.

Adrian Mircea Dondoș: O recomandare pe care o putem da studenților este să aibă în vedere și profesia de grefier. Să nu țintească doar spre Magistratură și Barou, ci și spre profesia de grefier, profesie deloc menționată între profesiile juridice ca optiune de viitor pt studenți.

Ban Raul-Nicolae: Nu există o instituție de stat care să ne reprezinte. Noi tot timpul ne-am dorit această chestiune, dar nu s-a dorit de către guvernanți, legislativ, decidenții din justiție nu au dorit această chestiune.

Ar da un imbold, ar da o dovadă de respect, ar trage un scaun la masa justiției pentru grefieri, ar fi o schimbare reală, dar nu se dorește acest lucru și vedeți care este rezultatul: proteste, banderole albe, manifestații, nemulțumire. Si în capul cui se sparg toate astea? În capul justițiabilului.

Noi nu ne dorim să oprim justiția, să facem anumite chestiuni, noi vrem să atragem atenția, dar singurul mod în care mai putem atrage atenția e ăsta. Nu ne bagă în seamă la adrese, la memorii, pentru că nu se vrea realmente să se schimbe ceva.

E convenabil, pot fi controlați grefierii foare ușor dacă nu au nici un drept. În momentul în care le dai drepturi s-ar putea sa nu îi mai poți controla și atunci chestia asta dă de gândit guvernanților, legislativului, decidenților, autorităților din sfera justiției care caută să îi controleze foarte bine și nu le dau acel scaun la masa justiției pentru că ar fi o dovadă de respect, îi țin strânși cu ușa.

Legisativ suntem în genunchi, nu putem spune că avem ceva, există o lege dar, legea aia în loc să ne ajute cu ceva mai mult ne încurcă. Am solicitat de mai multe ori schimbarea legii și adoptarea unei noi legi.

În 2010 s-a facut o comisie cu privre la statulul nostru, în 2011 s-a trimis către parlament în procedură de urgență, iar în 2016 în condițiile în care era în procedură de urgență, a fost respins la limită cu câteva voturi împotrivă. Pe 8 iune 2016, terminându-se epopeea schimbării statutului grefierilor.

Sursă: justitiaprocetatean.ro, prin amabilitatea lui Cristian PanuȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Ajutor pentru tanti Fica: La 76 de ani trăiește singură, cu o pensie de 15 lei, izolată pe un deal din comuna Ceru Băcăinți

Publicat

La cei 76 de ani ai săi trăiește izolată de restul lumii pe un deal, la marginea unei păduri din comuna Ceru Băcăinți. Tanti Fica nu are copii sau nepoți care să îi fie alături acum, la bătrânețe. Are o pensie de 15 lei lunar, pensie de urmaș după soțul ei care a decedat acum 7 ani.

Drumul până la tanti Fica, în satul Fântânele, este anevoios. Se poate ajunge numai cu o mașină 4 x 4, iar de la un loc trebuie urcat la pas circa 25 – 30 de minute.

Pentru a o ajuta, un tânăr din Alba Iulia a creat recent un grup (Ajutor pentru tanti Fica) pe rețeaua de socializare Facebook unde se pot strânge donații. Mai mulți cetățeni cu suflet mare s-au mobilizat și s-au oferit să o ajute, fie cu alimente, fie cu plata facturii de energie electrică sau încărcarea telefonului mobil.

Povestea sa a ajuns și în cadrul emisiunii „Izolați în România”: 

„Ajungi doar pe jos la ea.

– Pensie aveți?

– Să vă spun … Soțu mi-o murit acu’ 7 ani. Măcar el avea 30 de lei. Mie mi-or dat jumate … 15 lei, atâta am.

– Ajutor social primiți?

– Nu, că am vacă, așa or zis …

– Copii aveți?

– Niciunul, așa o fost …

– Poștașul urcă?

– Pentru ce? Pentru 15 lei?

Îi dau alimentele pe care le-am cumpărat și pe care le avem mereu cu noi, datorită ție, telespectator.

– Nu vă fie cu supărare, dar unde să le țin? Nu știu ce sunt astea.

Adică șuncă, brânză de burduf, brânză topită, ciocolată în borcan.

La 76 de ani vede prima dată ce noi punem zi de zi în coș și pe masă.

De acum nu va mai fi izolată de oameni. Va primi lunar „Ajutorul de munte” pe care tu îl donezi cu generozitate!

Era bucuroasă la plecare. Mulțumim, oameni de omenie!”, este povestea publicată recent pe pagina de Facebook a emisiunii „Izolați în România”.

sursa: Facebook (Izolați în România, Ajutor pentru tanti Fica)

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

FOTO: Conducerea Primăriei Blaj și consilierii locali și-au preluat mandatele. Ceremonia de învestire și mesajul primarului

Publicat

Primarul Gheorghe Valentin Rotar și consilierii locali și-au preluat oficial mandatele câștigate în Blaj, după alegerile din septembrie.

”Astăzi a avut loc ceremonia de investire în funcția de Primar al Municipiului Blaj și de constituire a Consiliului Local Blaj, rezultat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020. După depunerea jurământului de către fiecare ales local, tot astăzi a avut loc și alegerea Viceprimarului Municipiului Blaj, pentru mandatul 2020-2024. Așa cum am promis de fiecare dată, și nu doar în campania electorală, doamna Livia Mureșan rămâne în funcția de Viceprimar al Municipiului Blaj, pentru că am fost foarte mulțumit de activitatea și de profesionalismul de care a dat dovadă în toți acești ani. Este un pas firesc, de continuitate, pentru că echipa câștigătoare nu se schimbă!”, a scris primarul pe Facebook.

Acesta spune că urmează un mandat dificil.

”Tuturor consilierilor locali aleși le-am transmis, cu această ocazie, că noi, cei care administrăm această comunitate, trebuie să lăsăm haina politică la intrarea în Primărie, datoria noastră fiind de a acționa, cu conștiință, în interesul Blajului și al blăjenilor. Ne așteaptă un mandat destul de dificil, destul de delicat, ținând cont și de situația epidemiologică existentă la nivel mondial, dar mai ales de obiectivele îndrăznețe de dezvoltare pe care le avem pentru comunitatea noastră. De aceea, rog toți consilierii locali aleși să pună interesul blăjenilor în primul rând și, cu siguranță, așa cum s-a întâmplat și în ultimii patru ani de mandat, vom putea ieși cu fruntea sus, să le spunem blăjenilor că ne-am făcut, cu mare responsabilitate, datoria față de comunitate! Mult succes noului Consiliu Local Blaj!”, a transmis primarul.

Cei 19 consilieri locali ai municipiului Blaj (2020):

PNL (15 consilieri): Livia Mureșan, Mihai Nemeți, Horea Iosif Pripon, Tudor Cătălin Stoica, Claudiu Ștefan Nicușan, Puiu Vasile Moldoveanu, Liliana Maria Popa, Bogdan Ioan Frățilă, Alexandru Handrea, Mihai Zedler, Alexandru Sideraș, Augustin Aurol Damian, Marcel Iuga, Eugen Rotaru, Ana Marcu;

ALDE (2 consilieri): Silvia Marcu, Laura Marinela Staicu;

PSD (2 consilieri): Dorin Voina, Teodor Bărbat.

sursă foto: Facebook (Gheorghe Valentin Rotar)

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate