Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajații unei primării din Alba au distrus o construcție privată. O femeie s-a trezit că terenul moștenit a ajuns al Primăriei

Publicat

O femeie susține în instanță că angajații Primăriei Poșaga i-au demolat o construcție de pe terenul care l-a moștenit de la mama sa și că mai mult de atât bucata de pământ a fost alipită de un alt teren, și a intrat în posesia primăriei. 

Datele problemei sunt publice într-o motivare a Judecătoriei Câmpeni care a decis redeschiderea unui dosar penal pentru distrugere. 

Mai exact, după ce femeia s-a întors în România, din străinătate a descoperit că o construcție ridicată pe terenul lăsat moștenire, a fost demolată și că terenul acum se află în proprietatea primăriei.

Atunci a formulat o plângere pentru distrugere și tulburare a proprietății, dar dosarul penal deschis a fost clasat.

Femeiea a formulat o altă plângere prin care a cerut redeschiderea urmării penale, iar magistrații din Câmpeni au admis cererea femeii. În data de 21 martie 2023, magistrații au desființat soluția de clasare și au retrimis dosarul la procurori pentru continuarea urmării penale.

De asemenea motivarea instanței a fost făcută publică fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Potrivit motivării instanței judecătorii au reținut următoarea situație de fapt.

Ce a spus femeia în solicitarea sa

”A fost înregistrată plângerea împotriva ordonanței de clasare dispusă de Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni la data de 3.11.2022 în dosar (…) menținută prin ordonanța din data de 27 decembrie 2022 emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba în dosar(…) considerând această ordonanță ca nelegală.

A susținut că persoana vătămată a fost păgubită întrucât în urma emiterii unei dispoziții a Primarului Comunei Poșaga i s-a demolat o construcție pe care ea a folosit-o ca și magazie, totodată ocupându-i-se în mod abuziv și terenul dobândit prin moștenire de la mama sa, imobil înscris în CF. nr. 70006 Poșaga cu nr.top.35/1.

Aceasta a mai arătat că terenul a fost folosit de părinții săi , iar după deces de persoana vătămată, ulterior aceasta plecând la muncă în străinătate , fără a reuși să dezbată succesiunea.

Apreciază că terenul a fost ocupat întrucât s-a profitat de faptul că persoana vătămată era plecată din România.

Se menționează că imobilul construcție a fost edificat în anul 1990 , pe o veche fundație, fără a exista solicitări de înregistrare la Primărie, întrucât în cartea funciară figurează înscrisă o casă de lemn cu chilie și moară.

Se susține că după anul 1989 nu a fost deranjată în posesie și că deține extras CF prin care se confirmă dreptul de proprietate al familiei sale pentru teren. Se solicită să fie despăgubită pentru actele întreprinse în lipsa sa , să fie pusă în posesie, să se demoleze gardul realizat de Primăria Comunei Poșaga și să fie curățat terenul.

Se reține că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cîmpeni , sub număr de dosar ###/P/2022 , la data de 18 iulie 2022 s-a înregistrat plângerea formulată de persoana vătămată , aceasta menționând că, în calitate de fiică a defuncților, a moștenit de la părinții săi o parcelă de teren, înscrisă în CF. nr. 70006 Poșaga cu nr.top.35, 36 și 37, iar pe parcela cu nr.top.35/1 figurează înscrisă o construcție ” casă de lemn cu o chilie ” , pe acest ultim teren aceasta edificând o construcție din bolțari folosind-o ca și magazin , lucrare care s-a realizat în anul 1990.

Se susține că această lucrare a fost realizată pe fundația construcției vechi. Se mai susține că ulterior familia sa a plecat în străinătate, astfel că acel imobil a început să se deterioreze, și datorită faptului că anumite persoane ar fi depozitat lemne pe pereții construcției.

De asemenea se arată că în cursul lunii mai 2022, din ordinul primarului Comunei Poșaga , construcția a fost demolată iar materialele rezultate au fost aruncate în Valea Poșăgii, fiind acoperite cu pământ astfel că nu au mai putut fi recuperate.

Se solicită să i se acorde despăgubiri pentru daunele cauzate să fie pusă în posesie și să fie oprite lucrările de pe acest teren”, se arată în documentul citat.

Ce s-a întâmplat cu terenul

”Prin declarația prezentată ca și persoană vătămată s-au prezentat aceleași aspecte ca și în conținutul plângerii. Legat de aspectele prezentate în plângerea penală organul de cercetare penală a solicitat anumite lămuriri de la Primăria Comunei Poșaga, astfel că aceasta prin adresa nr.2798/6.10.2022 a menționat că localitatea Poșaga are înscrise în inventarul domeniului public la poziția 87 din HG 24/2012 un teren cu suprafața de 2415 m.p. (teren sport) situat în localitatea Poșaga de Jos, înscris în CF.1448 Poșaga cu nr.top.43/1 ( CF.nou 70986 Poșaga , ulterior transformat în CF.71321 Poșaga) terenul învecinându-se cu drumul județean 750 F și cu comuna Poșaga.

În legătură cu aceea construcție invocată de persoana vătămată se susține că aceasta nu a fost evidențiată la Primăria Comunei Poșaga. Referitor la teren se arată că în anul 2005 acesta a fost predat către CNI pentru construcția unui teren de sport investiție care nu s-a mai finalizat.

Terenul în cauză a fost identificat de un expert topograf autorizat iar imobilul are destinația actuală de teren pentru depozitarea materialelor și parcarea utilajelor deținute de Primăria Poșaga.

Se consideră că imobilul pentru care invocă pretenții persoana vătămată , înscris în CF.70006 Poșaga , cu nr.top.35/1 , este diferit de cel pe care îl deține Comuna Poșaga. În acest sens înțelege să atașeze CF.71321 Poșaga, plan de amplasament și delimitare al imobilului, extras plan cadastral”, au mai detaliat magistrații.

Ce au decis judecătorii

”Plângerea formulată se apreciază ca fiind întemeiată în condițiile în care persoana vătămată a sesizat organele de politie cu privire la faptul că angajați de la Primăria Comunei Poșaga , în cursul lunii mai 2022 , ar fi procedat la demolarea unei construcții pe care familia sa a edificat-o în cursul anului 1990, pe vechiul amplasament al altei construcții, construcția fiind amplasată pe un teren aflat în posesia părinților săi cu foarte mulți ani în urmă, ulterior aceasta fiind transmisă către reclamantă.

Plângerea va fi admisă și prin raportare la concluziile raportului de identificare prezentat de persoana vătămată din care reiese că pe terenul înscris în CF.nr.70006 Poșaga, unde de altfel figurează și persoana indicată ca și antecesoare a reclamantei, exista o moară dar și canalul morii acesta curgând paralel cu Valea Poșăgii, ulterior cursul acestei văi mutându-se pe cel al vechiului canal al morii. Se are în vedere și susținerea topografului respectiv că terenul Statului român era situat în aval de cel pe care îl deținea familia persoanei vătămate și că în urma operațiunilor de comasare solicitate de Primăria Poșaga și terenul care, în realitate aparține altei cărți funciare ar fi fost cuprins în nr.top.43/1.

În cursul urmăririi penale cauza nu a fost analizată în mod complet întrucât nu s-au administrat probe pentru a se stabili dacă , la momentul în care s-ar fi eliberat terenul, respectiv în cursul anului 2022, a existat o acțiune de distrugere , degradare sau de aducere în stare de neîntrebuințare a construcției menționată de persoana vătămată.

Existența infracțiunii nu este condiționată de înscrierea acesteia în cartea funciară conform Legii 7/1996 , astfel că nici o persoană , nici chiar autoritatea publică, în afara unor cazuri anume prevăzute de lege, nu ar putea să afecteze bunurile altuia în speța de față imobilul care ar fi aparținut persoanei vătămate. Autoritatea  Locală putea să procedeze la înlăturarea acestor construcții doar în conformitate cu dispozițiile Legii nr.50/1991.

Faptul că terenul pe care s-ar fi aflat aceea construcție , în urma cadastrării ar fi fost cuprins în domeniul public al Comunei Poșaga , nu schimbă cu nimic drepturile pe care proprietarul terenului sau proprietarul construcției l-ar fi avut asupra bunurilor acestora”, se mai arată în documentul citat.

Drept urmare judecătorii i-au dat dreptate femeii și au trimis dosarul către procuror pentru continuarea cercetării penale.

 

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 01.04.2023 at 14:12

    Aşa-s primarii, vătafi pe ce nu e al lor. Şi fostul din Alba Iulia, ne-a luat în jur de 100-200 mp de la fiecare proprietar să-i facă loc unuia de-al lui.Când am întrebat la Primărie, grasa, ne-a spus că o să ne dea în alte locuri, după cum are posibilitate Primăria. Mie mi-au luat 180 mp.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax