Connect with us
Advertisement

Economie

ANRE, decizie importantă pentru cei care rămân fără furnizor de gaze. Vor putea fi preluați și de o companie de stat

Publicat

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a desemnat compania de stat Romgaz, furnizor de ultimă instanță (FUI) de gaze. În urma deciziei ANRE, Romgaz care este cel mai mare producător de gaze naturale din România, va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor.

Și Premier Energy, care, începând din luna iunie nu mai era furnizor de ultimă instanță, a fost redesemnat FUI, iar din 22 octombrie intră în vigoare decizia ANRE prin care și companiei Tinmar Energy îi va fi retras statutul de FUI, notează profit.ro.

Vicepreședinte ANRE susține că locul acesteia între cei 7 FUI desemnați de ANRE va fi luat de una dintre companiile de furnizare a ENEL, care este următoarea pe listă.

Ce trebuie să facă un client care rămâne fără furnizor de gaze

Un client final poate ajunge în situația de a nu avea asigurată furnizarea gazelor naturale în cazul în care îi încetează contractul de furnizare încheiat cu furnizorul actual și nu îşi găseşte un alt furnizor, conform prevederilor art. 22 alin. (1) lit. e) din Regulamentul privind furnizarea
de ultimă instanță a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui ANRE nr. 173/2020,

Astfel, potrivit art. 37 din Regulament:

„(1) În cazul apariției situaţiilor prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. e) și f), clientul final cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh va fi preluat, la solicitarea sa, de către un FUI ales în mod liber de către client dintre cei desemnaţi de ANRE.

(2) În cazul apariţiei situaţiilor prevăzute la art. 22 alin. (1) lit. e) și f), clientul final cu un consum anual mai mic sau egal de 28.000 MWh va fi preluat automat de către FUI care are costul cel mai mic la acea dată, stabilit de ANRE prin Clasamentul FUI.”
Furnizarea gazelor naturale în regim de UI are caracter temporar, FUI având obligaţia de a asigura furnizarea, pentru situația prevăzută la art. art. 22 alin. (1) lit. e) din Regulament, după cum urmează:

  • • pe o durată de minimum 12 luni de la data preluării, în cazul clientului final cu un consum anual mai mic sau egal cu 28.000 MWh, acesta fiind preluat automat;
  • • pe o durată de o lună de la data preluării, în cazul clientului final cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh, acesta fiind preluat la cerere, ca urmare a primirii solicitării de preluare din partea clientului.

Clienții preluați pot încheia oricând contract cu un furnizor din piața concurențială

Pentru clienții preluați, fie automat, fie la cererea acestora, FUI nu se schimbă pe perioada furnizării de ultimă instanță decât în situația în care furnizorul respectiv își pierde calitatea de FUI.

Furnizorul de ultimă instanță care primește o solicitare de preluare din partea unui client final cu un consum anual mai mare de 28.000 MWh este obligat să asigure furnizarea gazelor naturale acelui client.

Citește și Românii stau cu becul stins, dar primesc facturi uriașe: Cum se calculează consumul lunar de energie electrică, de la 1 septembrie

Modelul de solicitare de preluare se regăsește pe pagina proprie de internet a fiecărui furnizor de ultimă instanță precizează ANRE

În prezent cei 7 FUI desemnați de ANRE pe piața de gaze sunt Electrica Furnizare SA, E.ON Energie România SA, Engie Romania SA, OMV Petrom SA, Tinmar Energy SA, Romgaz și Premier Energy.

LISTA furnizorilor de ultimă instanţă de gaze naturale

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albaiulian

    vineri, 16.09.2022 at 12:24

    Pai de ce nu preia ROMGAZ si alti clienti care doresc acest lucru? Daca statul da subventie sa o dea unei copanii romanesti!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement